Parallels Desktop vs. VMWare Fusion – 0:1

Oba virtualizačné programy sú ešte v beta fáze (starý Parallels nerátam) a je priskoro na závery, no pokiaľ potrebujete virtualizovať už teraz a pravidelne, mám niekoľko nových faktov, ktoré môžu pomôcť pri rozhodovaní sa. UPDATE: Prvý krát som o týchto programoch písal v tomto článku.

Parallels získal za svoju aplikáciu na MacWorlde ocenenie Best in show. Spoločnosť má veľmi kvalitný PR a podporu produktu. Betaverzie vydávajú ako na bežiacom páse a na prvý pohľad to vyzerá, že „ovocie“ je už za dverami. V skutočnosti ale musia doháňať profesionalitu programátorov VMWare, a keďže zatiaľ nedokázali vyprodukovať stabilnú a plne funkčnú aplikáciu, lákajú užívateľov funkciami ako Coherence a Transporter.Pa­rallels Desktop zrejme nie je natívna Cocoa aplikácia, po otvorení Parallels.app zistíte, že v Content\Resources sa nenachádzajú ikony toolbaru programu. Cocoa je (pravdepodobne) nejakým spôsobom wrapovaná, interface nie je „natívny“. Priznám sa, že sa do toho nerozumiem, vyvodzujem len logicky. Ocenil by som, ak by to niekto vedel objasniť v diskusii. Pomôcť by mohol log z Console.app alebo X-Ray (nový kernel debugger) v Leoparde.

Parallels Desktop nemá stabilný základ a z toho vyplýva aj napoly nefunknčný USB 2.0, chýbajúca podpora iSight a SMB, či veľmi pomalý suspend. Točia sa chýry, že je na spoločnosť podaných niekoľko žalôb kvôli kradnutiu kódu. Parallells sa programuje v Rusku (neviem, či je to dobré, alebo zlé).

VMWare Fusion je programovaný čisto v X-Code. Nenájdete v ňom zatiaľ funkcie ako Coherence, pretože vývojári sa snažia najprv vytvoriť solidnú a stabilnú aplikáciu (čo je už u tejto spoločnosti tradičné). Fusion má funkčnú podporu iSight, USB 2.0, SMB a 64bit-u. Naviac, spoločnosť VMWare má partnerov ako IBM, HP, Dell a produkujú virtualizačné nástroje pre serverové nasadenie, kde je stabilita a funkčnosť kritická. Denne zrejme zarábajú viac, ako stihol Parallels za celú svoju krátku existenciu. VMWare teda nepotrebuje na Fusion-e zarábať, ide skôr len o program do rodiny, ktorý bude s veľkou pravdepdobnosťou nakoniec aj lacnejší.

Nie som voči žiadnej z aplikácii zaujatý, z konkurencie predsa ťažia len užívatelia. Používam obe a dúfam, že sa Parallels pod tlakom VMWare Fusion nestratí. Zadali predsa svojim spôsobom smer používania Windows na Macu a určite aj zdvihli počet predaných počítačov Apple…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.