Novinky zo sveta iPodov: budúce iPody a iPody nano, najdrahší iPod shuffle a.i.


Budúce iPody v nových farbách, s väčšou kapacitou a nižšou cenou?

Chýry pokračujú. Odhalenie nových iPodov sa očakáva už 25.-29. septembra na Apple Expo v Paríži. Očakávania sú veľké, ale nevieme, či aj možné. iPody sa v každom prípade predávajú lacnejšie a čo viac, v Kórei dokonca nie sú na predaj, pretože ich viac na sklade nie je a sami kompetentní nevedia, kedy dostanú nové zásoby. Internetové reklamy na iPod zmizli tiež. Niektorí vravia, že ide len o zlý manažment dopytu na trhu, iní vravia, že zásoby sa nedoplňujú, lebo sa očakávajú nové modely.

Zaujímavejšími fámami sú však nové farby pre iPod nano. Stránka 9to5mac.com prehlásila, že nové modely budú vo farbách matnej čiernej, striebornej, vínovo červenej, mätovo zelenej a bledo modrej (viď farebná škála nižšie). Stránka prišla tiež so „špiónskou“ fotkou a stoja si za svojim, že o chvíľku podobné „krátke“ iPody uvidíme v predaji. Zaujímavejšie je ešte to, že v čase písania tohto článku (22.08., poobedie) bol „špiónsky“ obrázok dostupný, o pár hodín neskôr sa na stránke nenachádzal. Uvidíme, čo sa z toho vykľuje.

Za povšimnutie tiež stojí blog Apple fanúšika, ktorý v obchode Wal-Mart našiel niečo ako napodobneninu nového iPodu (ani on nevie, čo to je). Ako sa tam niečo takéto dostalo nevie, je však možné, že ide len o photoshopovanú fotografiu. Tvarom je úplne odlišný ako modely, o ktorých hovorí 9to5mac.com, jediné, v čom sa oba zdroje zhodujú, je farba – bledo zelená. Komu teda veriť?

iPodmi nano však zďaleka chýry nekončia: stránka looprumors.com prehlásila, že z hodnoverných zdrojov dostala správy o ďalšej generácii iPodov video, ktoré budú približne rovnako veľké ako iPhoney a budú schopné sťahovať podcasty a hudbu cez internet. Ďalšia generácia by teda mala zahŕňať bezdrôtovú technológiu, najskôr asi Wi-Fi, a bude schopné pripojenia na internet aj za iným účelom, napr. prezeranie mailov, videí na YouTube a surfovaní cez Safari. S Wi-Fi by to naozaj nemuslo byť až také čierne, keďže Apple si na to už dalo spraviť aj patent, ktorý som nedávno spomínala na stránkach MacBlogu.

Spoločnosť Samsung, ktorá predstavila 1,8 palcové 160GB disky, ktoré by boli použiteľné v prenosných zariadeniach, verí, že budú použiteľné najmä pre video kamery a vysokopamäťové MP3 prehrávače. Apple 1,8 palcové disky použila na už existujúce iPody. iPody však boli už od samého začiatku prehrávačmi, v ktorých dôležitú úlohu zohrávala práve kapacita. Žeby ich ďalší update rozšíril o dvojnásobok? Ťažko povedať, ale možné je všetko. Na druhej strane pcworld.com hovorí o chýroch, že Apple chce všetky modely zmeniť výmenou za flashovú pamäť; viac informácií však poskytnutých nie je.

Iný zdroj, USB analytik pre appleinsider.com
uviedol, že očakáva update iPodov video a nano niekedy už budúci mesiac. Medzi očakávaniami sú iPody nano s väščou kapacitou a drasticky nízkymi cenami, podobne aj nové widescreenové iPody s flash pamäťou a multi-touch technológiu pod cenu $300.

„Veríme, že toto je dôležité uvedenie, ktoré by malo povzbudiť predaj iPodov na dovolenkovú sezónu“, (žeby vianočné sviatky?) píše analytik. „Čo viac, veríme, že spotrebitelia čakali, kým tento upgrade zaujme svoje miesto, najmä čo sa týka produktov iPod video, vzhľadom na to, že táto vetva iPodov nemala žiadny upgrade asi dva roky.“

Hudba bez DRM ochrany zvyšuje predajnosť iPodov

Podľa prehlásenie LA Times by predávaná hudba na iTunes bez DRM ochrany mohla zvýšiť predajnosť iPodov. Aj napriek tomu, že zisky Apple z predanej hudby cez iTunes nie sú práve najmenšie, Apple vidí väčší profit na predaji iPodov. „Možnosti kúpenia hudby na viacerých miestach pomáha Apple“, povedal Richard Greenfield, analytik pre Pali Research. „Na transakciách z iTunes zarábajú veľmi málo, ale za to poriadne zarobia na transakciách za iPody.“ V článku sa tiež hovorí, že vzrast obchodu s digitálnou hudbou by mohol znamenať zvýšenie požiadavok zo strany konzumentov na hudobné prehrávače, v ktorých iPod dominuje. „iTunes bol vymyslený na to, aby zvýšil predaj iPodu,“ prehlásila Susan Kevorkian, analytička výskumnej firmy IDC. „Uvedenie služieb, ktoré prinášajú digitálnu hudbu iPod užívateľov pomôže zvýšiť predaj týchto prehrávačov.“

Pôvodne najlacnejší iPod teraz za $20 000

Ubehlo len niekoľko týždňov, odkedy sa predáva 18 karátový iPod shuffle. Už pri jeho uvedení bol vyhlásený jeho nasledovný „upgrade“ – pridanie diamantov; a tak sa zdá, že výrobca to myslel vážne a rozhodol sa potešiť „high-society“ spoločnosť skvostom za $20 000. Po týchto výrobkoch už skutočne môžeme potvrdiť, že iPod shuffle je šperk – určite vás presvedčilo 18 karátové zlato a 430 diamantov.

komentárov
  1. Tých rumorov teda je. Ja na to už kašlem… Každopádne tie nové farby ktoré uvádza ninetofivemac sú dosť hnus aj ten tvar nového nana.

    0
    0
  2. Neverím, že pokiaľ je Steve Jobs v Apple, budú kedy iPody nano vyzerať tak, ako na tom obrázku… To by bol veeeeľký skok späť.

    0
    0
  3. Nechápu proč s těma iPodama dělají všichni teď takovýho vzruchu… nwm, jestli sem postujete tohle jen aby tady něco bylo, ale poslední dvě nebo 3 stránky je tu skoro jenom o nějakých bludech o iPodech.. Chtělo by to nějakej článek na jiný téma… ;-)

    0
    0
  4. 2 Matrej si asi prehliadol nazov clanku – novinky zo sveta ipodov. ja som napriklad rad za taketo clanky… po anglicky moc neviem a zahranicne servery nepoznam a tuto to mam na jednom mieste… a uz sa na nove ipody tesim :-) moj “stary” je uz moralne zastaraly :-P

    0
    0
  5. No jasný no. Pro ty co se o iPody zajímají to určitě zajímavé příjde… :-)
    Neříkám, že by se mi iPod nelíbil, nebo ž ebych ho třeba nechtěl, ale napsaný toho tady je dost :-D TO je jen můj názor… Už aby to vyšlo a témata se týkala něčeho jiného :-P

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.