Ďalší patent Apple: dynamické zobrazovanie textov piesní

Nový patent vydaný Apple 19.07.2007 by mal zabezpečovať dynamické a synchronizované zobrazovanie textov piesní na prehrávačoch iPod, podobne ako na iPhone. Zdá sa, že Apple myslí na svojich zákazníkov a chce ich obohatiť o „karaoke“ zážitky.

„Zobrazovaný text je spojený a synchronizovaný spolu s práve prehrávanou nahrávkou. V prvom prevedení ide o dynamické zobrazenie textu, ktorý bude prechádzať cez displej prenosného média,“ píše sa v materiáloch Apple. „V druhom prípade ide o časť zobrazeného textu, ktorý môže byť vizuálne odlíšený od iných častí – napríklad použitím farby, fontu, veľkosťou, čiarami a inými dynamickými efektmi (napr. blikaním) a pod.“Ako spoločnosť uviedla, spomínané „médium“ znamená hudba a „textom“ je myslený text piesní, pričom prenosné médium by nemuselo prehrávať len hudbu, ale jeho výstupom môžu byť tiež synchronizova­né texty.

V dokumente sa tiež hovorí, že keď je pieseň prehrávaná na prenosnom zariadení, texty piesní spojené s danou piesňou môžu byť zobrazené na displeji prenosného zariadenia synchronizovaným spôsobom.

„Zobrazenie synchronizovaných textov piesní môže byť z hľadiska užívateľov ľahké a bez akýchkoľvek prípravných krokov od užívateľa,“ vysvetľuje Apple. „Vynález dobre padne malým prenosným médiám.“

Rôzne techniky synchronizácie textov sú načrtnuté už v dokumente z marca 2006 zahŕňajúc metódu, v ktorej audio nahrávka a text sú uložené do oddelených, odlišných súborov.

Tento krok, ktorý by nasledoval podobný pakt medzi Gracenote a Yahoo! Music, bol predpovedaný ako časť väčšieho nátlaku, ktorý by mal potlačiť rozrastanie stránok, ktoré momentálne dominujú na online trhu s textami piesní, mnohokrát ponúkajúc chybné texty bez akejkoľvek kompenzácie autorov za ich prácu. Gracenote sa podarilo získať texty od takmer sto hudobných vydavateľov zahŕňajúc päť najväčších: BMG Music Publishing, EMI Music Publishing, Sony/ATV Music Publishing, Universal Music Publishing Group, Warner/Chappel Music a desiatky ďalších prominentných vydavateľov.

Dúfajme, že Apple bude mať podobné „šťastie” a texty v karaoke štýle budú snáď čo najskôr na našich prehrávačoch.

Zdroj: appleinsider.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.