Alternatívne ikony pre Dock

V roku 2001 – keď vyšiel systém Windows XP, bol okolo jeho nových ikon na internete celkom rozruch. Predošlý Windows 2000 používal pre ikony len 256 farebnú paletu a nepodporoval alpha-blend, teda transparenciu. Hackmi súboru explorer.exe to neskôr šlo vylepšiť, ale až XP priniesol konečne pekné ikony. Vytvorila sa malá skupina grafikov (volali nás „ikonkári – iconers“), a na vtedy maličkom fóre neowin.net sa robili alternatívne hi-color ikony programov do Windows XP, keďže originálne boli často veľmi škaredé a niektoré dokonca používali len 16 farebnú paletu (napr. Total Commander dodnes).

Takto vyzeral systém Windows 2000:

Téma hi-color ikony vo fóre mala za pár týždňov desaťtisíce zobrazení a stiahnutí z celého sveta. Sám som spravil množstvo alternatívnych ikon – napríklad aj pre firmu Alcohol Software a ich napaľovací program Alcohol 120%, používajú ju stále ako svoje logo. O rok už vzniklo mnoho webov kde boli celé balíky tisíciek ikon a tém.

Kým sme ale boli my Windowsáci v úžase z hi-color ikoniek, Mac OS X od prvej verzie už mal krásne a veľké Aqua ikony. Ich autorom je špeciálne pre Apple dizajnér Cesar Cerrera (nemá žiadny web). Napr. ikona programu Preview z Tigra je už 6 rokov stará, a stále je veľmi moderná. Dizajnéri Apple majú talent a ich práca takmer nezastaráva. V tomto sa má čo Microsoft učiť – Vista prebrala 7 rokov starý Aquaglass efekt…

Takto vyzerali ikony v Mac OS X 10.0:

Cesar Carrera: Aqua:

Aqua Button

Cesar Carrera: pracovisko:

Cesar Carrera

No a nakoniec dávam na stiahnutie sľúbenú malú zbierku niekoľkých alternatívnych ikon pre Dock. Napriek tomu, že sú pôvodné všetky pekné, možno sa Vám budú tieto upravené páčiť viac. Nie som ich autorom. Autormi sú Adam BettsAlejandro Lopez. Nájdete u nich veľa zaujímavých ikon.

A pre Photoshop CS3 som si vytvoril vlastnú ikonu:

Niekoľko originálnych ikon z Mac OS X bolo časom uvoľnených v rozlíšení 500×500px. Ak ich chcete študovať, sťahujte na na tomto blogu. A ak Vás téma ikony a ich tvorba zaujíma viac, prečítajte si interview s jedným Apple ikonkárom na MacThemes

UPDATE: Zmena ikon je jednoduchá, v komentároch sa objavil postup, ako zmeniť ikony.

komentárov
  1. Ikony v Mac OS X su velmi pekne. Paci sa mi nielen ich graficke stvarnenie ale aj to, ze su velke. Ale jedna z nich mi nesmierne vadi a povazujem ju za velmi skaredu. Je ako past na oko oproti inym ikoman: v System Preferences ikona Sharing. Asi pozostatok z Mac OS 8.x.

    0
    0
  2. hmmm
    tak to som netusim ze defaultny Aqua folder bol vytvoreny v Cinema 4D :)
    a ja ze preco je to takze zlozite spravit kvalitnu kopiu v photoshope …

    0
    0
  3. Omluvte prosím moji sníženou jazykovou dovednost, ale co znamená “priecinkov”? Holt už jsem dost pozapomněl….nebo se taky ještě můžu vymlouvat na noční hodinu. Dík.

    Ikona sharing mi vždycky připomene zloděje, který se akorát chystá zavřít za sebou první dveře, které už překonal…..mnoho dalších ještě čeká.

    0
    0
  4. :D Zaujimave vnimanie sharingu.

    No a trocha jazykoveho okienka:

    priečinok = zložka = adresár = adresář = složka = folder = directory

    0
    0
  5. Zaujimavy clanok,

    skoda ze tie alternativne ikonky vsetky nefunguju, resp. mozno neviem spravny postup. … PNGcka neviem spojazdnit, a ani ikonka Firefoxu mi nefunguje tak ako by mala. S Google Earth ani Flashom som nemal problem.

    Moj postup: Copy ikonku – Get Info programu – Paste ikonku :)

    0
    0
  6. Kdyz se bavime o tom vzhledu. Moje mamka obcas chodila na muj staary PC precist si maily. System WXP prohlizec firefox. Posadil sem ji k macu a rekl ji ze podle ikonky to najde. Prvni co rekla bylo – je tady je to nejaky jiny, pak najela na ikonku firefoxe v docku. Mam zapnuty Magnification takze ikonka se zvetcila a mamka: “Je to je hezky!” Potom si dobu jezdila mysi jenom v docku a prohlizela si ikonky. A hrozne se ji to libilo.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.