Ako na Windows na Macu

Takmer všetci už vieme, že na Macu je možné spúšťať okrem Mac OS X aj systém Windows XP alebo Windows Vista. Sú však určité kritériá, ktoré musia byť splnené a taktiež je potrebný patričný software pre správne fungovanie. Začiatočníkom alebo novým záujemcom o Macy by som teda rád v skratke objasnil situáciu.

Počítače Apple obsahovali v minulosti procesory G3, G4 a G5. Stále je možné ich zohnať, napríklad v bazároch alebo z druhej ruky. Niekde sa ešte predávajú aj v obchodoch, nové nepoužívané. Pokiaľ však potrebujete spúšťať na Macu Windows, musíte vlastniť nový Mac s procesorom Intel. Architektúra starších procesorov „G“ totiž systémom Windows nie je podporovaná.

Už aj najlacnejší Mac mini obsahuje procesory Intel Core (1) Duo, 1.66Ghz alebo 1.83Ghz. Ostatné Macy používajú Intel Core 2 Duo. Čo teda potrebujeme?

  • Intel Mac, hocijaký
  • Systém Windows XP/Vista
  • Software: Boot Camp, Parallels Desktop alebo VMware Fusion

Windows môže na Macu bežať natívne alebo virtualizovane. Natívny beh znamená, že si pri štarte počítača vyberáte, ktorý systém chcete spúšťať – Mac OS X alebo Windows. Systém sa naštartuje a beží v natívnom móde v plnej rýchlosti ako na klasickej PC zostave. Na to potrebujeme software priamo od Apple s názvom Boot Camp, ktorý je poskytovaný zdarma na stiahnutie na www.apple.com/bootcamp. AKTUALIZOVANÉ: Boot Camp už nie je zdarma na stiahnutie pre staré systémy, je obsiahnutý v operačnom systéme Mac OS X Leopard, dostupný v Applications-Utilities. Pomocou neho vyhradíme priestor na disku systému Windows, kde ho následne klasicky nainštalujeme. Jedinou nevýhodou natívnej inštalácie je nutnosť vždy počítač reštartovať, ak potrebujete použiť Windows len na malú chvíľu.

Druhý spôsob je beh vo virtualizovanom režime. Pracujete v systéme Mac OS X a priamo v ňom naštartujete Windows. Medzi systémami sa prepínate v reálnom čase, napríklad klávesovou skratkou. Výhoda je samozrejme praktickosť a rýchlosť práce, stačí kliknúť a pracujete s Windowsovou aplikáciou. Nevýhodou môže byť trochu pomalší beh, väčšinou je spomalenie do 20%. Pri bežnej práci spomalenie necítite. Hry zatiaľ nie je možné hrať vo virtualizovaných Windows, resp. je to možné len veľmi obmedzene. Virtualizačný software je momentálne dostupný od spoločnosti Parallels (Parallels Desktop) a od VMware (VMware Fusion). Užívatelia hlásia zväčša lepšie skúsenosti s Fusionom. Parallels Desktop sa predáva aj u nás v obchodch Apple za cenu okolo 3300 SK. Pre virtualizovaný režim sa odporúča aspoň 1GB RAM.

komentárov
  1. pokial viem, tak win XP musel byt SP2, pre booth camp. Ale to bolo tak pred pol rokom, ked som ho instaloval. Mozno,ze na novsich verziach bootcamp je to uz jedno.

    0
    0
  2. Ještě by bylo vhodné uvést, že podle MS musí být pro Windows na BootCampu a na virtualizované Windows zakoupeny dvě samostatné kopie.

    Pro spoustu uživatelů asi bude užitečnější virtualizace, kde si mohou již nainstalovaná a aktivovaná Windows bez problémů zazálohovat, případně naklonovat (třeba pro současné testování v IE6 a IE7 apod.).

    0
    0
  3. Pre uplnost: Na starsich strojoch pred prechodom na Intel architekturu, teda pocitace s PowerPC procesormi G3, G4 a G5 je tiez mozne spustat Windows ale v emulacii trebars cez Virtual PC, emulovany beh Windows na PowerPC je samozrejme ovela pomalsi ale pre kancelarske veci, spustit aplikaciu dostupnu len na Windows pouzitelny

    0
    0
  4. leguan: Ale no tak, načo tie posmešky? Keby sa na Macoch nedali spúšťať Windows, väčšina ľudí by si Mac nekúpila. Je to dôležité, nie je to zas tak zlý OS.

    0
    0
  5. leguan: jedna z věcí, které na macu dodnes pokulhávají jsou hry a i to je důvod ke koupi a instalaci win, stejně jako testování webů pro IE, proklínané bankovnictví KB…a o pár free utilit, které jsou ve win prostě lepší (třeba na výrobu screencastů)…

    0
    0
  6. Parallels v coherence módu je nejúžasnější věc, co jsem kdy na macu měl. Dělám normálně v Mac OS X, ale dole mám zobrazený taskbar WindowsXP, na něm shozeno několik instancí IE, v trayi mi běží hlídač mailu a firemní komunikátor, občas zapípají, zablikají, něco mi nahlásí a funguje to úplně skvěle. Pořád se tím nemůžu vynakochat :)

    0
    0
  7. Milan Tomko: sorry, ale to, ze vacsina ludi by si Mac nekupila, keby sa na tom nedali pustit windows je podla mna kravina. Su taki, ktori by si ho vtedy nekupili, ale urcite nie vacsina. A Windows je zly, ver tomu :)

    ondratoral: add utility – no ked povies. Fical som linux only asi 3 roky. Predtym linux/win dalsie 3. Na testovacky typu IE vzdy len virtualnu masinu. Rychlejsie ako reboot a pohodlnejsie.

    Ale inak, howg, ziadne zbytocne hadanie.

    Ciao

    0
    0
  8. leguan: jasně, žádnej stres :) já jsem zatím virtualizaci odpískal z důvodu nedostatečné RAM, ale souhlasím, že je mnohem pohodlnější…

    0
    0
  9. Mam macbook 1GB RAM a parallels desktop.
    Prace s win není moc použitelná a to především pro to, že potřebuji pracovat s win i osx najednou a v tom je problem. Přepínání je pomalé neraguje hned, chvíly trva rozbalení start menu atd … prostě zatím to jěště není ono.

    0
    0
  10. Leguan – Milan Tomko má pravdu. Výrazný nárůst prodeje booků v usa je především o tom, že uživatelé si mohou naistalovat win. Studenti odchází ze školy, kde používali apple a kupují pc s win. Ted mají obojí :-)

    0
    0
  11. Vi nekdo, co se stane, az skonci platnost Beta verze BootCamp? Cetl jsem, ze prestane fungovat nejpozdeji v zari nebo rijnu tohoto roku. Budou pak fungovat jiz vyinstalovane pocitace?

    0
    0
  12. Dobrý den
    chtěl bych se zeptat je možné mít boot camp a ještě zvlášt paraller ? občas potřebuju windows jen na okamžik :) a zase s nim pracuji celý den a potřebuju plný výkon :). děkuji předem
    Konfigurace 2.4ghz 4gb RAM děkuji předem za pomoc

    0
    0
  13. nadlabak: samozrejme je to mozne. a uplne najlepsie je mat BootCamp a volat ho bud z Parallels alebo VMware. Odpadaju tym zdrzovacky s update ak po dlhej dobe zapnete BC.

    0
    0
  14. pri instalacii win XP cez boot camp mi mini uplne zamrzlo.
    Vypisalo len no bootable device – insert boot disk and press any key.
    Na instalacne cd win to nereaguje vobec, test hardveru nic nenasiel a mac nie a nie ozit.
    Poradite mi niekto co s tym?
    Nerad by som prisiel o data.
    Dik.

    0
    0
  15. milos: kdysi dost lidí pravilo, že time machine stojí za …, ale řeknu ti, že to je ten nejlepší způsob jak něco zálohovat. Neb práce při spadnutí systému, disku a já nevím co ještě se od instalace jedno po druhém nedá naprosto srovnávat. Tudíž rada pro příště, když už se dělá něco jako bootcamp a člověk to neumí, zálohovat. Pak totiž nemusíš mít strach o data.
    Co se týče tvého problému, tak když jsem děal bootcamp po prvé, stalo se mi to samé. Dlouho trvalo než jsem vyndal Win CD, ale ztratil jsem tím celý OS X a data. Naštěstí jsem je měl jinde. Doufám že ti někdo tady poradí lépe.

    0
    0
  16. Ak bezim windows na macu v nativnom mode mozem hrat hocijaku hru ktora je robena na windows bez ziadnych obmedzeni-spomaleni?

    0
    0
  17. s BOOT CAMP-om mam problem,neviem si udelat hardisk na vice než 5GB,a nechce mi Nainstalovat Windows!!Co mam delat??

    0
    0
  18. a to ti nedeovoli vacsiu particiu XP instalator alebo
    uz ked spustas pod OSX PRED instalaciou XP
    Bootcamp assistant,
    tam sa da nastavit pomer particii. pokial chces mat napriklad windows, osx, a jednu spolocnu fat32 particiu, tak sa s tym v bootcampe nezatazuj, vytvor si v assistente len tu na windows (napriklad 10 gigovu) a potom nainstaluj XP.
    Pri instalacii daj urcite FORMATOVAT (ci uz ntfs alebo fat32) pokial das particiu do 32giga tak ti pusti aj fat32 a vies na nu pod osx aj zapisovat.

    ked nainstalujes a vsetko ti pojde, mozes pod osx v disk utility zmensit systemovu particiu a vytvorit na volnom mieste (medzi OSX a win) dalsiu particu, (asi nepusti msdos), ked ju vytvori das ju erase a tam ti uz dovoli format na MS-DOS. Tuto particiu potom uvidis aj pod osx aj pod windows.

    POZOR, toto ti posunie zoznam particii!!! cize pokial pouzivas FAT32 tak jednoducho zedituj na windows particii subor boot.ini a uprav pripadne pridaj riadok kde je
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS=”XP ” ….
    na vysledne toto:
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS=”XP ” ….

    tak isto aj defaulty zaznam upravit z 3 na 4

    pokial mas NTFS, bud musis rozchodit podporu pod OSX na zapisovanie (NTFS-g) alebo ten subor zeditovat este pred pridanim tej dalsej particie priamo z nabootovaneho windows.

    0
    0
  19. Zdravím Všetkých, vie mi niekto poradiť či existujú a kde nájdem ovládače pre OS Win, tak aby bol funkčný horný rad tlačidiel na klávesnici kde nájdem ovládanie zvuku, podsvietenie displeja, podsvietenie klávesnice atď.
    Ak je to možné mailom na adresu – hugo72@zoznam.sk

    ĎAKUJEM za radu.

    0
    0
  20. užitečný článek, ale já to dělám tak, že mám bootcampový disk s windowsama a k tomu Parallels Dektop. Parallelsy si umí z tohoto bootcampového disku nabootovat a fungovat i virtualizovaně. Hry přebootováním přes bootcamp a “nenáročné” aplikace přes Parallels

    0
    0
  21. Zdravim. mam na Mac nahodeny Win Xp, ale iba cez Paralel. Chcem teraz to urobit cez Booht Camp. Ale nechce mi urobit particiu, lebo sa nedaju presunut niektore zlozky na disku… neviete niekto co mam robit ? dakujem
    matobuda@gmail.com

    0
    0
  22. Prosím pekne o radu. Nainštaloval som si na starší Mac mini (1.66 Intel Core Duo, 1,5 GB SD RAM, 500 GB HDD) Windows 7. No nejde mi zvuk. Všetko sa vo Win tvári, že je o.k., no ticho… Čo s tým?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.