Ako na databázový server pod Mac OS X

Na Mac OS X máme možnosť prevádzkovať niekoľko databázových serverov a o jednom z nich dnes bude reč. Zoberieme si na mušku PostgreSQL a ukážeme si, ako jednoducho si ho môžeme sami nainštalovať.Koho zaujíma niečo o PostgreSQL, môže si o ňom prečítať na oficiálnych stránkach projektu PostgreSQL. My sa budeme sústrediť na to, ako si tento databázový server rozbehať.

Budeme k tomu potrebovať Mac OS X inštaláciu PostgreSQL, ktorú nájdeme na stránkach projektu PostgreSQL for Mac. Tam si stiahneme Unified Installer, v ktorom sa nachádza ako server, tak aj klient. Po pripojení inštalačného obrazu zvolíme adresár Server, v ktorom nájdeme inštalačný program.

Po ukončení inštalácie nájdeme v Applications podadresár PostgreSQL, ktorý by mal obsahovať nasledovné aplikácie:

Nás síce zaujímajú všetky aplikácie z ponuky, ale v prvom rade potrebujeme po nainštalovaní zistiť, či server beží a či sa naň dokážeme pripojiť.

Ako prvý spustíme Service Manager a presvedčíme sa, či nám server nabehol – malo by to vyzerať nasledovne:

Keď uvidíte niečo podobné, tak ste na dobrej ceste :)

Na záver sa pokúsime pripojiť na databázu a použijeme na to ďalšiu aplikáciu z podadresára, ktorá sa nazýva Query Tool for Postgres, po ktorej spustení sa nám objaví nasledovné okno, v ktorom doplníme do položky User Name: meno užívateľa postgres a klikneme na Connect:

Ak bolo pripojenie úspešné, na spodnej časti Query Tool nájdeme správu: Connected to on localhost as postgres

A to je z inštalácie všetko.

Samozrejme musím doplniť, že PostgreSQL sa (ako server tak aj klient) nainštaloval do adresára /Library/PostgreS­QL8, kde nájdeme samozrejme aj príkazové programy na správu a prácu s databázou.

Pozn.: len pre ujasnenie, popis administrácie a práce so samotnou databázou nebol predmetom tohoto príspevku. Pokiaľ má niekto záujem sa viac dozvedieť o PostgreSQL databázi a o práci s touto databázou, môže si viac prečítať už na spomínanej oficiálnej stránke projektu. V prípade ďalších otázok na túto tému, možeme ich riešiť v komentároch pod týmto príspevkom alebo na našom fóre.

komentáre
  1. postgresql je fajn a aj vsetko to net developerske co sa da rozbehat ako na inich unixoch taj na OS X. Ja to ale riesim virtualnou masinou (FreeBSD/Linux/Solaris) v parallels. Kde mam komplet developerske prostredie. Sambou si exportujem data z virtualneho stroja a v main systemu uz len upravujem (VIM/TextMate). Udrziavam si tak instalaciu OS X v stave co najviac priblizujucemu sa k cistej instalacii.

    0
    0
  2. To je sice pekne, ale potom nechapem vyznam, preco pouzivat MacOSX, ked si ho mam udrziavat co najviac priblizujucej sa k cistej instalacii :)

    Ved predsa, ked mam nejaky operacny system, tak v tom prostredim chcem aj kodovat a vyuzivat veskere vymozenosti toho daneho systemu. Nejak mi unika podstata tvojho sposobu prace :) .. ale mozno mas na to vazny dovod.

    Ako ja mam tiez sice linux nainstalovany vo VMWare, ale len cisto z dovodu testovania mojej aplikacie. Moja aplikacia je primarne urcena a vyvijana pre platformu linux, ale vyvijam ju cisto nad macosx a v linux ju len testujem, ci vsetko chodi tak, ako ma a linux spustam ju len obcas. Z mojho pohladu je to u teba len degradacia systemu, coz by som ja zase nerad riesil takym sposobom, ako to mas poriesene ty.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.