Adobe Lightroom 1.0 v predaji

Počítače Apple používa kvôli známym výhodám veľa dizajnérov, grafikov a fotografov, takže je na mieste venovať sa tejto téme. Spoločnosť Adobe, známa predovšetkým ako grafický gigant, dnes oznámila začiatok predaja Adobe Lightroom 1.0. Doteraz bol program dostupný len za zvýhodnenú cenu pre pôvodných betatesterov. Prvá betaverzia sa objavila v januári 2006.

Adobe Lightroom je software pre fotografov na manažment celej digitálnej fotografickej zbierky. Nechýbajú samozrejme pokročilé možnosti kategorizácie, triedenia, keywordovania a vyhľadávania. Predovšetkým sú však vyzdvihované funkcie pre úpravu a správu RAW fotografií. Použitý engine je Adobe Camera RAW, ktorý používa aj Photoshop.

Lightroom je priamym konkurentom programu *Apple Aperture*. Neustále testujem oba programy a analyzujem ich použiteľnosť. Fotografom šetria veľa času aj diskového priestoru, vďaka metadata aplikovaným na pôvodnú RAW fotografiu (nemusí sa vytvárať duplikát pre každú verziu fotografie, môžete si spraviť 10 variácií ale miesto zaberá len pôvodný originál). Aperture sa často používa v teréne na MacBookoch a Powerbookoch pre rýchlu kontrolu práve nafotených fotografií. Kým Aperture pôsobí omnoho robustnejšie, má lepšie zvládnutú kategorizáciu, tvorbu fotoalbumov a na trhu je už viac než rok, Lightroom je novinka, pracuje rýchlejšie a je menej náročný na hardware. V oboch programoch je dobre zvládnutá príprava pred tlačou, ale soft-proofing podporuje len Aperture. Lightroom však umožňuje selektívnu úpravu tonality, napr. jemné korigovanie farby pleti – veľmi užitočná funkcia, kvôli ktorej musia užívatelia Aperture zväčša štartovať aj Photoshop.

Celkovo sa javí ako víťaz v profesionálnom nasadení Apple Aperture, aj vďaka výbornej podpore viacerých napojených monitorov, light-table alebo podpore zálohovania a rozdeľovaniu digitálnej knižnice na viacero diskov. Lightroom je však len nováčik a rozhodne si nájde svoje miesto medzi začínajúcimi fotografmi možno aj vďaka menšej hardwarovej náročnosti. Očakávam, že Adobe bude pridávať ďalšie malé vychytávky aby mal čím zaujať, rovnako ako to musia robiť aj výrobcovia fotoaparátov hrajúci „druhé husle“ oproti Canonu a Nikonu.

Lightroom 1.0 sa bude do apríla 2007 predávať za 199 USD, neskôr za $299. Potrebujete Mac OS X 10.4, 1GHz G4/G5 alebo Intel Core Duo so 768MB RAM. Krátke video o programe si môžete prehrať na oficiálnych stránkach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.