Windows virus v mojom Mac-u?

Domov Diskusné Fóra Ostatné Windows virus v mojom Mac-u?

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Autor
    Príspevky
  • #78264
    osim
    Účastník (Participant)

    Ahoj vsetci,
    pred dvoma tyzdnami mi jeden kamarat dal na usb film, ktory bol pravdepodobne viac infikovany ako zaujimavy. Po nahrati na usb zacalo cele usb blbnut a nedalo sa niekedy kopirovat nan. Pravdaze s Mac-om sa nestalo absolutne nic.

    Lenze dnes mi iny kamarat doniesol USB aby som mu nan nahral nejake dokumenty. Ked si ho on dal spat do svojho PC, ihned mu to zahlasilo virus (ktory predtym vobec) a na nom sa objavili niektore dokumenty nechcene pridane z mojho Mac-u.

    Na internete som toho cital a pozeral uz velmi vela… som z toho unaveny. A kazdy tvrdi ze Mac-u sa nic nemoze stat. Lenze ja zaroven nechcem byt ten co na widows roznasa svinstvo. Skusal som uz trial verzie roznych AntiVirov pre Mac no v nom NIC infikovane nenaslo. Skusal som to dnes este par krat, a vzdy na hociktore usb hodi nove zlozky v ktorych su len nejake sracky.

    Za KONSTRUKTIVNU odpoved vopred dakujem a verim ze mi niekto aspon trocha pomoze.

    #268680
    Lens
    Účastník (Participant)

    Chapem ale tak netrap sa tym. Ty mas mac v poriadku. Ak to uz napadne ich win a nemaju patricnu ochranu je to ich bordel. Ale vseobedne USB mac-pc-pc-mac a tak dalej ked cestuje tak roby dost bordel a zlobu.
    Vsak nakoniec… Vsetci vieme kto je tvorca USB…

    #268682
    osim
    Účastník (Participant)

    No v podstate jedno mi to je ale aj nie je.. nechcem predsa doj..t pc svojej frajerke alebo podobne a o to tu ide. Ale dakujem. :)

    #268685
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

    @osim
    Ten “bordel” ktory sa dostane na USB spolu so subormi su tzv cache subory. Robi ich aj windows aj mac aby sa rychlejsie generovali nahlady a tak podobne…
    Samozrejme ze v oboch pripadoch je to iny sposob a teda ked ti niekto donesie veci z windows kompu tak mozes vidiet subory ako Thumb.db a rozme zmenseniny obrazkov so zdanlivo nahodnym nazvom. Naopak ked doesiez z OSX subory na windows tak vidis zasa subory ako .DS_Store a tiez tozne duplicitne nazvy priecinkov/suborov s bodkou na zaciatku.
    V “domovskom” operacnom systeme su tieto subory oznacene ako hidden takze ich normalne nevidno aj ked tam su ale pri prenose sa atribut hidden strati a preto vidis ten balast.

    To preco to nejaky antivir vyhodnotil ako skodlivy software netusim…


    @Lens

    Vsetci vieme kto je tvorca USB… Intel ?

    #268689
    osim
    Účastník (Participant)

    Hmmm ano.. urcite si mi pohlad na to troska zlepsil, a o cachce suboroch viem. Vznikaju pri obrazkoch a podobne ano.. ale je v poriadku ze som zobral bratove usb, ktore predtym v mojom macu nebolo… nahral som nan na skusku nahodny obrazok a na usb vznikla zlozka /Trashes – a v nej boli niektore fonty z mojho macu. Ked som sa pozrel na mac tie fonty boli v kosi a niektore nesli vymazat pretoze sa “prave pouizvali”. Lenze okrem safari a skype-u som nic ine nemal otvorene. No nakoniec sa nejak vymazali.

    Neviem, mam z toho zly pocit… a nie neinstaloval som ziadnu neoverenu aplikaciu a podobne. A ako vravim trial ESET (smiesne, ale skusil som to) po hodine skenovania nenasiel abosolutne nic v macu.

    Diky sleepwalk3er.

    #268691
    Lens
    Účastník (Participant)

    Osim: Ja som velmi rychlo presvedcil priatelku na mac:)

    sleepwalker? Hej? Myslel som ze MS. Ale oni to odkupili nie? Teda USB sa s nimi spaja. Sice pravda. Nenapadlo ma ze MS nevyvyvynul asi ziaden hardwarovy pocin…

    #268692
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

    no .Trashes sa tiez automaticky vytvori na kazdom USB disku. Kos totiz na macu funguje trosku inak ako na windowse.
    V OSX ma kazdy jeden disk vlastny kos (windows vytvara trash len pre lokalne disky) ale zaroven pre uzivatela sa to sprava ako jeden “virtualny” cize je to normalne. (ak sa ti ale tie fonty nejako presunuli na ten usb disk do trashes a aj tam ostali po odpojeni tak to asi neni uplne spravne.)
    A to ze sa prave pouzivali tie fonty – v OSX ti bezi na pozadi stovka dalsich procesov ktore ani nevidis.
    Ked chces vediet ktory program pouziva konkretny subor tak odpal Terminal a zadaj si tam:
    lsof /cesta/k/suboru/ktory/sa/prave/pouziva


    @Lens

    svojim sposobom to bolo konzorcium intel + hp + philips + este dakto + aj microsoft. ale samozrejme ze hlava v tomto zoskupeni je prave intel – zvysni hraci len sypali peniaze do vyvoja.

    #268696
    osim
    Účastník (Participant)

    sleepwalk3r diky moc..
    no zatial to neham tak a dufam ze to bolo a zmyzlo… ALE!! ak by s tym naozaj nieco bolo, vedel by si mi odporucit co mam robit? Skusit ist do niektore mac store alebo tak?

    Dakujem

    #268701
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    osim: stale maz obsah kosa, aj ked nieco zmazes z usbcka, daj vyprazdnit kos, aj ked si pichnes nejake usbcko nove do macu, vyprazdni kos (to je ten zvirtualizovany a zjednoteny kos vsetkych pripojenych diskov) toto zabrani prenasaniu skodlivych suborov aspon ciastocne, co sa tyka antivirov, pracujem v sieti kde macy su este stale (zatial :P) v mensine a vacsina je PC, preto som kupil CyberSecurity od Esetu aj ked som od toho vela necakal a uz 3-4 krat realne odhalil a zmazal potencialnu hrozbu pre pc (raz cerva, dva krat trojan, raz seminarna praca :D) mozno ten trial ma aj nejake odhalovacie obmedzenia :)

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.