Vzdalena plocha, Apple Remote Desktop, VNC nebo iChat Screen Sharing > jak to nastavit?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Vzdalena plocha, Apple Remote Desktop, VNC nebo iChat Screen Sharing > jak to nastavit?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
  • Autor
    Príspevky
  • #58962
    dck
    Účastník (Participant)

    Zdravicko,

    mam kombinovany dvojproblem, tak tedy >

    1) chci zprovoznit screen sharing mezi mnou a pritelkyni pres ichat

    2) chci zprovoznit sdileni ploch mezi macem v praci a macem doma (critical)

    ad 1) s pritelkyni uspesne fungujeme pres google account, chat, audio, video a theater bezproblemu funguje. Vzdalena plocha ovsem ne, pouze po chvili jeden z nas (nebo oba) obdrzi nic nerikajici zpravu, ze screen sharing nelze uskutecnit. Je treba pro to neco nastavit nebo je problem na routeru?

    ad 2) dejme tomu ze mam mac mini v praci stabilne pripojeny k internetu, totez doma s macbookem pro. V praci kolega bezne pouziva vzdalenou plochu mezi svym pocitacem a domacim strojem (oboje v linuxovem prostredi), tim padem muzeme usuzovat, ze takoveto spojeni lze uskutecnit i v ramci leopardu na mych strojich (tedy router nebo isp spojeni neblokuje – a doma pouzivam airport extreme). Chci tedy takto vzdalene pristupovat oboustranne k datum na obou macich a velice bych ocenil moznost pouziti softwaru integrovaneho v leopardu, zadne third-party zalezitosti.

    Mate-li nekdo zkusenosti s touto problematikou (idealne s druhym bodem), budu rad za jakoukoliv smysluplnou pomoc :) Google ani vyhledavani na specifickych webech mne prilis neuspokojuje, s polovicatymi tutorialy a kombinovanymi informacemi si rady take dvakrat nevim, zvlaste v pripade, kdy neco nefunguje jak by melo :)

    velice dekuji

    #132801
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Hm, v podstate bez informacii o tom ako vyzeraju siete s pocitacmi ktore chces spojit sa daleko nedostaneme. Krystalove gule su uz vypredane :)
    Co je potrebne aby si mohol uskutocnit uspesne pripojenie (cez internet):
    – verejna IP na oboch strojoch

    Takze pokial ju nemas, tak mas smolu. Samozrejme, ide to trocha obist, ale treba si nieco aspon precitat o tom ako funguju pocitacove siete. A pokial chces radu, uved aspon nasledovne informacie:
    – IP adresu pocitacov, ktore chces spajat
    Samozrejme nie su od veci ani dalsie informacie, ale z tohto sa uz aspon da zistit, ci mas verejnu alebo privatnu IP. Usudzujem ale, ze pokial pouzivas doma napriklad airport, tak mas siet natovanu, doma pouzivas privatne IP a tym padom mas smolu (netusim, ci airport podporuje port redirecting, v kazdom pripade to ale treba aj nastavit)

    Len tak pre info: skusil si aspon ping z jedneho stroja na druhy?

    #132803
    dck
    Účastník (Participant)

    Je mi to naprosto jasne :) Jak jednoduse zjistim zda je ip verejna nebo pouze privatni? V praci je nepochybne verejna a vzhledem k tomu, ze doma pouzivam stejne pripojeni (o2), tak by se dalo rict ze i zde, ale ruku do ohne bych za to nedal. Ono cely ten bod 2 je spise teoretickeho razu, protoze ve skutecnosti mac mini mam teprve v planu porizovat, takze si zjistuji nektere informace predem :)

    #132806
    Pepignon
    Účastník (Participant)

    Nerobí niečo podobné aj mobile me.
    Niekde som to čítal, že je cez ňu možné zdieľať plochu cez internet.
    Má s tým niekto skúsenosť? Ak by to fungovalo, bolo by to super.

    #132812
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Tvrdis, ze v praci je nepochybne verejna… Neverim, kym ju nenapises. Podla mna je nepochybne privatna (zakon pravdepodobnosti) :) Stale si nenapisal tie IP… Privatne adresy su adresy vyhradene pre pouzitie vo “vnutornych” sietach a na internete sa neroutuju. Su to adresy z tychto rozsahov:
    A: 10.*.*.* (t.j. vsetko co zacina 10. a pokracuje lubovolnymi cislami medzi 0 – 255 – samozrejme az na drobne vynimky, nebudem pisat)
    B: 172.16.*.* – 172.31.*.*
    C: 192.168.*.*

    Vsetky ostatne (mimo 127.*.*.*) su verejne…

    Obvykle su v internych sietach pouzite privatne adresy a myslim ze na Sk ci Cz nie je vela organizacii, ktore by mali vo vnutri verejne IP adresy. Samozrejme, pokial sa pripajaju na internet, tak su este dve moznosti:
    1. maju jednu (povedzme) verejnu IP, pomocou ktorej robia preklad internych adries na verejnu IP – tzv. NAT, z toho vyplyva, ze pokial si vo vnutri siete, mas privatnu adresu a vdaka tomu tvoj pocitac NIE JE priamo dostupny z internetu. Toto sa da poriesit napr. presmerovanim urcitej komunikacie na konkretny pocitac. Robi sa to obvykle na NAT-e (router, firewall) a potom je dostupny dany pocitac aj z internetu (POZOR! Ale len dana sluzba je dostupna – ak napriklad na routri presmerujes port 22, tak z internetu je dostupna len sluzba ssh, nic ine.). Tieto zariadenia ma obvykle v moci lokalny spravca, takze by to mal vediet urobit (pokial to umoznuje zariadenie).
    2. Nemaju ziadnu verejnu adresu a provider poskytuje adresu/adresy z privatneho rozsahu, ktory ma vo svojej sieti. V tom pripade ma moc nad zariadenim provider a treba o presmerovanie popytat jeho.

    Dufam, ze trocha jasnejsie. A uplne jasne je, ze bez znalosti IP adries sa dalej nepohneme. V mac-u je to prikaz v konzole ifconfig

    #132821
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Len tak pomimo. Toto som riesil nedavno. V podstate najpriechodnejsie riesenie je si supnut Timbuktu cez skype a mas vystarane. Kazdy kto ma skype a nainstalovane timbuktu (jedno je ci mac/linux/windows) je pripojitelny. Neriesis veci ako firewally, porty, nastavovanie IPciek, lebo to ide cez tunel skype. Navyse rovno vidis, ci je pocitac pripojeny cez skype. Na lokalnej sieti je super VNC, najlepsie a bez problemov slape (narozdiel od apple remote dektop medziplatformovo k XPckam) ci uz mas maky alebo kombinacie s windowsami.

    Timbuktu – je to plugin pre skype, v enterprise edicii slape na vacsine platforiem. JEdine co treba odsledovat, je aby mal clovek forwardnute porty aspon na jednom kompe. Slape paradne.

    #132823
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Hm. $180. Takychto programov je ale viac, napr. LogMeIn a za cenu $120. Jediny problem je v tom, ci si ochotny platit a ci si ochotny doverovat, ze tvoje udaje nebudu zneuzite, pripadne ci poskytovatelovi niekto nehackne server…

    #132840
    dck
    Účastník (Participant)

    ervin: Takze, muj mac i airport extreme maji privatni adresy, kdezto adsl modem ma podle vseho verejnou (85.70.108.8). Ip adresu v praci v tuto chvili nesezenu, ale ta na tom bude obdobne (opet verejna ip na modemu a router s pocitaci privatni). Moc se v nastaveni NATu a port forwardingu nevyznam, takze asi tak. Kazdopadne diky za cenne informace, uz jsem chytrejsi :)

    LogMeIn a Timbuktu jsou zajimave alternativy, ale vzhledem k moznostem Leopardu pro me pomerne zbytecne, chtel bych pouzit prave defaultni systemove aplikace.

    Tim se presouvam i k otazce iChatu > v cem tedy muze byt problem ze nelze uskutecnit sdileni ploch? Je na vine google talk resp. jabber? Prenos souboru, a/v chat, vse funguje, pouze toto ne.

    #132849
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Takze skusme este raz:
    – mas v menu iChat -> Video -> Desktop Sharing Enabled zaskrtnute? Pytam sa len pre istotu.

    Ak ano, pokracujeme v tom predoslom prispevku, co som pisal. Tu som ti nasiel jeden odkaz, ktory na to nadvazuje, ale su aj presne popisane porty, ktore musia byt otvorene na routri/firewalle:

    http://support.apple.com/kb/HT1507

    #132912
    dck
    Účastník (Participant)

    ad iChat: prave jsem u pritelkyne, macbooky mame spojene pomoci adhoc site (rikam to spravne?) jeden na druhy, nic by tedy nemelo stat v ceste. Sdilet obrazovku vsak stale nejde, iChat vyhazuje chybu. Sdileni na siti leopardovskou utilitou jde. Zaroven zjistujeme dle tvrze servisaka, ze pritelkyne je napojena na kabelovku modemem primo do internetu, na kterem zadny firewall ani jine omezeni byt nema. Z cehoz usuzuji ze jde o problem v softwaru.

    Odkaz, ktery jsi poslal, popisuje nastaveni portu v tigeru, v leopardu je toto mozne jen pres terminal, takze jsem zkusil uvedene porty povolit na obou macich a opet nic. Macy maji relativne nove instalace, cim to muze byt?

    UPDATE: vse zkousime pres Internet Sharing, prave ctu, ze v takovem pripade ichat screen sharing nefunguje, takze jakmile se dostanu domu, dam vedet jestli vyse uvedene melo nejaky efekt. Zaroven jsem zkusil podle par prispevku na internetu nastavit Quick Time streaming, jestli to nepujde ani po te, tak skutecne nevim.

    #132995
    dck
    Účastník (Participant)

    Takze jisty pokrok by tu byl (po asi stovce ruznych nastaveni, googleni a vseho mozneho). Na modemu jsem (svepomoci) nastavil bridge, airport extreme jsem nastavil na pripojeni jako pppoe a pomoci “presetu” nastavil port mapping pro apple remote desktop, remote apple events a quicktime streaming server, cimz jsem dosahl vzdaleneho pristupu k plocham obousmerne (problem byl predevsim na moji strane za routerem). Coz je super :)

    To same se neda bohuzel rict o iChatu, musim citovat jednoho autora: “The best unusable A/V chat program” (http://www.technologyevangelist.com/2007/02/ichat_av_the_best_un.html). Alespon co se meho sdileni tyce :)

    Rozjel nekdo iChat screen sharing v ceskych/slovenskych podminkach?

    #133013
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Jo, na zaklade tvojich problemov som si to vyskusal. Na oboch stranach Google Talk cez iChat, bez akychkolvek problemov. Takze nerozumiem, co moze byt u teba problemom. Odhadoval som to na blokovane porty na niektorom zariadeni, ale teraz naozaj netusim.

    #133015
    dck
    Účastník (Participant)

    Jo, je to zvlastni. Na jedne strane je pouze modem bez jakehokoliv omezeni (ip ma primo macbook), na me strane je bridged modem a airport extreme s pppoe (jak jsem ostatne napsal). Nenapada me ktere porty dale otevrit. Zkousel jsi to s macy na routerech a bez nejakeho zvlastniho nastaveni?

    #133067
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Tak, skusal som to doma v sieti na svojich mac-och, dokonca cez niekolko routrov, pretoze mam prave tak siet, ze u providera je privatna siet (10.x) a ja mam este router/firewall (linuxovy) a za nim mam svoju privatnu siet. Ale na firewall-e mam v podstate nastavenia “vsetko moze ist von, naspat len nadviazane spojenia + vybrate sluzby”. Chodi to bez problemov.

    Edit: predsa len mam pocit ze mas nieco zle nastavene v sietovej konfiguracii. Skus este mrknut sem: http://www.ervin.sk/?p=32 sice som to pisal pre w2k3 ale principy routovania su rovnake vsade…

    #133116
    dck
    Účastník (Participant)

    ervin: jeste me napada jedna varianta, a to ta, ze pritelkyne ma neskutecne mizerny upload. To by ovsem ale nemelo nic katastrofalniho znamenat, jelikoz by se podle vseho mel rozjet alespon muj screen sharing.. tezko rict, ichat predevsim nevykaze zadnou hlasku o nedostatecne rychlosti. Abych nezapomenul uvest – kdyz jeden znas prijme pozvanku toho druheho, tak se na druhe strane objevi paradoxne ze uzivatel pozvani odmitnul. A nebo ze vyprsel cas pro pozvanku. Damn.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.