Domov › Diskusné Fóra › Ostatné › Výber 24″ IPS monitoru na grafiku
- Toto téma obsahuje 45 odpovedí, 15 hlasov, a bola naposledny upravená pred 13 years, 11 months od
Marcus.
-
AutorPríspevky
-
19. mája 2011 o 15:20 #264743
Kub1k
Účastník (Participant)@ Adrian91: mam presne tento monitor doma na stole. pripajam k mojmu macbook-u cez displayport>minidisplayport kabel a vsetko ide perfektne…potesi aj integrovany USB-hub v monitore, prakticke ak mas kablove periferie alebo stale pripojeny externy disk. vrelo odporucam,len dobre skusenosti. krasna citatelnost,farby, pripojitelnost na mac (za kabel dispayport/displayport a redukciu displayport/minidisplayport som dal spolu 18€).
19. mája 2011 o 15:27 #264744Adrian91
Účastník (Participant)Kub1k: díky moc. Lebo pozeral som aj HP s IPS, ale cital som na ne len zle ohlasy. A veľké plusy vidím:
-rozlíšenie
-IPS
-pozorovacie uhly
-otáčanie
-spotreba
-cena
-záruka
-usb huby
-designČo už viac si priať :D
19. mája 2011 o 15:47 #264747petiar
Účastník (Participant)Do HP asi veľmi nechoďte, ak to chcete na grafiku. Ja mám na stole jeden HP 24″ (http://www.alza.sk/24-hp-zr24w-d163528.htm) a farby na ňom sú nie zlé, ale ako tu už niekto raz veľmi výstižne napísal, neskrotiteľné. Ja robím grafiku len príležitostne a nič profi, mne to až tak nevadí, takže pre mňa to bola dobrá kúpa ale grafik by bol asi sklamaný.
19. mája 2011 o 16:20 #264753keff
Účastník (Participant)adrian: Jak uz sem tu psal, Dell muzu jen doporucit, mam pocit ze mam ten stejny model (nemuzu rict presne, nesedim u nej a nepamatuju si presne oznaceni), ale monitory z tehle rady s IPS panelem maji na svou nizkou cenu krasne parametry a muzou se smele rovnat s omnoho drazsimi monitory… k jakemukoliv MacBooku ho pripojis pomoci prislusne redukce, tak jako vsechny monitory ktere nemaji primo MiniDisplay port.
19. mája 2011 o 16:29 #264754xorcos
Účastník (Participant)Ako pozerám, moja téma ožila :)
Ja mám vyhliadnutý monitor NEC 2460 WUXi2 + calorimeter. Otázka však je, bude mi stačiť 75% AdobeRGB gamut ? Aj na CMYK robotu ?
Inak HP nebrať, zlé skúsenosti. Čo sa týka toho DELLU U2311 nečakaj zázraky. Je to parádny monitor oproti TN displejom, ale nemá až taký kvalitný panel. Je to economy-IPS. Tu je recenzia: http://extrahardware.cnews.cz/dell-ultrasharp-u2311h-1080p-e-ips-pod-8000-kc
Mínusly podľa EH:
– trochu horší pozorovací úhly než u dalších IPS
– především při otočení na pivot je těžké monitor srovnat
– v OSD není kontrola na R, G, B a modrá LED nejde vypnout
– nehomogenní podsvícení, pro noční sledování filmů „slabší černá“Je to o tom, či ti to stačí na webgrafiku, ak áno nie je čo riešiť Zober ho.
Ešte sa však vrátim k tomu môjmu, ja viem, je to troška starší model. Najnovší je NEC P241W ale ten stojí 1000€. Ten WUXi2 s kalorimetrom zoženiem za cca 700 Eur. Vedeli by ste mi tak poradiť, či to je dobré rozhodnutie, alebo zobrať niečo iné ?
Ďakujem
19. mája 2011 o 20:37 #264775Marcus
Účastník (Participant)Ahoj,
presne teraz riesim rovnaky problem ako ty. Vyberam monitor 24 palcovy na grafiku. Ja som grafik, takze farby pre mna su naozaj velmi dolezite. V praci mam HP ZR24 W skalibrovany sondou, musim pvoedat ze farby su velmi pekne na ten monitor, cierna je naozaj ciernou, co sa tyka citatelnosti pisma je na dobrej urovni, myslim ze bohate staci ale domov si chcem kupit nieco lepsie, preto pozram rozne fora a testy, aj zahranicne, a vyberam z tychto modelov:
– Dell Ultrasharp U2410
– Dell U2711
– Fujitsu P27T-6
– Eizo S2433W
– NEC PA241WNajvacsi favoriti su pre mna NEC a Eizo. Rozmyslal som este aj o NEC 2690WUXi2 je to 26 stka za skvelu cenu, ale ked som objavil Fujitsu tak som ho vyradil. Pri fujitsu pisu rozne fora ze biela je tam tmavsia ale nevidel som neviem ci to je pravda. Osobne sa rozhodnem asi pre ten NEC.
Ak to myslis s grafikou vazne, urcite rozmyslaj o NEC alebo Eizo, nema zmysel ist do ineho monitoru ak nechces aby sa ti vypalil pixel po 2 rokoch a ak chces mat farebne pokrytie rovnomerne po celej ploche a vernostne farby. Hlavne co sa tyka profi monitorov, vela tlaciarni ma prisposobene ICC profily na tieto monitory a tak keby si mal Eizo tak vies ze s takym monitorom nebudes mat nikdy problem. Kazdopadne investovat sa do monitoru oplati, a ak mas 600 eur tak si vezmi monitor na splatky zaplat 600 eur a zvysok daj na spaltky, ak by si si bral nieeco lepsie, napriklad Eizo vyssej rady, v buducnosti to mozes predat a nebdues stratovy, tak ako aj keby si predaval Macbooka alebo nieco od Apple tieto veci si proste drzia cenu.
Inak co s tyka HP U2311H je to kvalitny monitor, ked ho skalibrujes, je tam panel od LG presne taky aky dava Eizo do svojich monitorov, s pohyblujucimi sa krystalmi alebo ako to nazvat, proste ma kvalitny panel, treba si pozriet aj zahranicne recenzie napriklad na dpreview.com. Mam znameho ktory kalibruje monitory a kalibroval aj U2311Hcko a povedal ze dostal skvele farby z neho … ale zalezi na kazdom co od toho monitoru chce. Zase ak chces bezchybny monitor, kup si eizo za 80 000 a budes spokojny :)
Drzim palce pri vybere :)
19. mája 2011 o 21:26 #264780xorcos
Účastník (Participant)@Marcus: Som rád, že nie som sám, čo rieši takúto dilému. Zasa HP ZR24W nemá moc homogénne podsvietenie a farebný gamut nie je ani zďaleka aRGB. Taktiež neprešiel UGRA testom, čo považujem za dosť veľký mínus aj pri tvorbe print grafiky.
Čo sa týka tých monitorov, čo si napísal:
– Dell Ultrasharp U2410 -> Určiet by som nebral, všetko v poriadku, prešiel aj UGRA testom, ale min. jas 142cd/m2 je často veľa aj pri práci v svetle
– Dell U2711 -> Chýba mu pivot. Jediné, čo som našiel, že mu chýba je naozaj pivot.
– Fujitsu P27T-6 -> Neprešiel UGRA testom, zahrievanie, spotreba … horší stojan, biela farba
– Eizo S2433W -> SPVA III je o dosť horšia technológia ako IPS, presalen pri IPS je troška horšia čierna farba (viditeľné v tme pri pozeraní filmov s čiernym pásom) ale SPVA má dosť blbé pozorovacie uhly.Celkovo tie 27″ monitory, troška sa obavam rozlíšenia a veľmi malého bodu. Je to 16:9 2560×1440,
– NEC PA241W -> Perfektný, nechýba mu absolútne nič. Dokonalosť za tú cenu. Jediné, čo by však mohlo byť lepšie je naozaj tá cena :(
Tu je malé porovnanie: http://oi54.tinypic.com/2l92v6w.jpg
2690 WUXi2 má rozlíšenie rovnaké ako 24 palcový brat, je tak asi lepšie zobrať v prípade rozhodovania medzi týmito dvoma 2490.
Otázka je však či by stačil NEC 2490 WUXi za 700 Eur s kalorimetrom a Adobe RGB 75% alebo NEC PA241W s Adobe RGB 95% za 1000 Euro ale bez kalorimetre …
K tomu 2311 dá sa, ale eIPS panel s LELON kondenzátormi, ktoré ti odídu 3 mesiace po uplynutí záruku … no nie je to nič pekného :(
19. mája 2011 o 21:40 #264781Marcus
Účastník (Participant)ja som sa rozhodol uz definitivne pre NEC prave som ho objednal za 789 eur co je luxus cena, byvam v Cecahch a v Cechach stoji 22 097 Kc takze usetrim este aj peniaze :) myslim ze lepsi monitor v cenovej relacii do 25 000 nenajdeme a co osm pozral aj teraz testy na nete, cital som fora a kazdy ho moc chvali takze to ma presvedcilo, skalibrujem ho a dostanem z neho luxus farbicky :)
19. mája 2011 o 21:43 #264782xorcos
Účastník (Participant)Počkaj, ktorý konkrétne model si objednal ?
19. mája 2011 o 21:56 #264784Marcus
Účastník (Participant)NEC PA241W
19. mája 2011 o 22:20 #264786xorcos
Účastník (Participant)Ja som práve našiel v slovenskom veľkoobchode ponuku 783 Eur bez DPH. S DPH to vychádza 940 Eur, na slovensku sú tie ceny dosť vysoké. Každopádne asi počkám, kým ti príde, a potom ak by som ťa mohol poprosiť o pár info, či sa oplatí do neho ísť :)
19. mája 2011 o 22:21 #264787Marcus
Účastník (Participant)a v akom shope si t nasiel? ja som nasiel slovensky shop a tam ho maju za tu cenu co som objednal :) Jasne urcite dam vediet :)
19. mája 2011 o 22:29 #264788xorcos
Účastník (Participant)Ja som pozeral b EdSystems. Btw. kde si ho našiel ty za tú cenu ?
19. mája 2011 o 22:30 #264789Marcus
Účastník (Participant)19. mája 2011 o 22:31 #264790Marcus
Účastník (Participant)staci ked si das heureka.sk a das vyhladat monitor tak ti najde shopy s cenami
19. mája 2011 o 22:49 #264792xorcos
Účastník (Participant)Jasné, dík za tip. Priznám sa, že sa mi zdajú divné také rozdiely, trocha sa bojím, či to nie je jeden z obchodov, ktorý dnes je a zajtra nemusí byť :( Však uvidímčo povieš ty, ale na začiatku je napísaná záruak 2 roky a na konci 3 roky tak som troška zmetený :(
19. mája 2011 o 22:57 #264793Adrian91
Účastník (Participant)Ten NEC vyzerá dobre, ale je vysoká cena, nakoľko ešte planujem výmenu hdd za sdd, 8gb ram, externý hdd, Adobe master collection
19. mája 2011 o 23:02 #264794Marcus
Účastník (Participant)taky obchod to nie je pretoze je overeny uzivatelmi, tiez som sa pozeral na to ci to nie je nejaka blbost … mrkni sem
20. mája 2011 o 0:16 #264797xorcos
Účastník (Participant)OK. Vyzerá ten shop ok. Čo sa týka toho monitoru, tak počkal by som, aké budú tvoje prvé dojmy. Hlavne, ako je to s tým podsvietením. http://www.prad.de/en/monitore/review/2010/review-nec-pa241w-part8.html#Brightness Našiel som pár recenzí, kde hovoria, že to podsvietenie dosť odflákli, záujímal by ma však tvoj názor.
Určite napíš hneď ako ho dostaneš : )
20. mája 2011 o 7:59 #264802duro2
Účastník (Participant)Ja osobne som cca pred dvoma rokmi tiež riešil dilemu „monitor“. Po množstve skúšok a „testov“ u predajcov monitorov som to vyhodnotil asi tak, že s dostatočným množstvom financií idem jednoznačne do Eiza, ale pri obmedzenom rozpočte mi zo všetkých ostatných značiek (HP, Dell, Apple) mi najlepšie vyšiel NEC 2490wuxi2, takže som ho nakoniec aj kúpil. Má výborné zorné uhly, je plne kalibrovateľný, má rovnomerné podsvietenie. Aký praktický dôsledok má farebný rozsah „iba“ 75% adobe rgb neviem povedať, nakoľko ťažisko mojej práce je v priestore CMYK a pre toto je viac ako postačujúci. Čo sa kalibrácie týka, má veľmi dobré možnosti nastavenia bielej, rgb, ostrosti, kontrastu v rámci vlastného menu, alebo kalibračnou sondou (použil som Colormunky Photo). Po nastavení vidno rozdiel 1% v škále šedej (čiernej). Tou sondou som ho pekne „zladil“ s tlačiarňou (Xerox 7760 DN), takže mi teraz veci z ofsetu a mojej tlačiarne vychádzajú prakticky identické. Môžete sa spýtať Renada :-)
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.