Tvorba Webu

Domov Diskusné Fóra Ostatné Tvorba Webu

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Príspevky
  • #103269
    Matadot
    Účastník (Participant)

    Zdravím chcem sa spýtať, akú stránku poprípade akú literatúru by ste mi doporučili, ak sa chcem naučiť písať web stránky. Ovládam základy HTML,CSS plus niečo z javascriptu a PHP, ale z posledných dvoch menovaných sú to ozaj iba tie najzákladnejšie veci.
    Dikes

    #397672
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    w3schools.com, css-tricks.com

    #397680
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Možno pomôže aj toto:

    http://getbootstrap.com

    Pekná pomôcka :-)

    #397686
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    na zaciatok a ucenie sa dobre, na realnu produkciu je Bootstrap absolutny pruser. Uz som videl aj 1, JEDINE tlacitko (fakt) s celym bootstrap CSS, ktore ma cez 300 kB bez fontov atd.

    Nehovoriac o nesemantickych a prezentacnych klasach, ktorymi clovek zaserie cely zdrojak. Bootstrap fakt nie, je to mor dnesneho internetu a vacsiny sablon…

    #397687
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Nuž však potrebujem nejaké tie riadky z Bootstrapu, tak si ich skopírujem do môjho CSS (typicky styles.css), samozrejme že nepoužijem celý 300 kB súbor :-)

    #397701
    Matadot
    Účastník (Participant)

    Ja by som score potreboval nieco, co ma prevedie krok po kroku dakym uvodom.

    #397713
    Fuxo
    Účastník (Participant)
    #397714
    tutuc
    Účastník (Participant)

    To Jozef Remen: Neviem, kolko casu travis programovanim a kolko toho mas spolocneho s webdesignom. Beru ta tu jak bozstvo, ale poviem ti, ze vecicky od Twitteru (OAuth, Bootstrap) su na velmi vysokej urovni a naozaj sa pouzivaju pri mnozstve velkych komercnych projektov. Nie je to vobec ziadny pruser. Je to pravdepodobne len tvoja nedostatocna skusenost. V zahranici je to brane ako standard pre UI komponenty ktore su free a lightweight, pure HTML. V momente, ked mas zacat pisat nieco v pripade javy v JSF, tak vela ludi uprednostnuje prave Bootstrap nad akymkolvek komponentovym frameworkom. Hlavne na zapade tomu tak je (nemci, holandani, belgicani).

    Samozrejme, je kopec ludi, ktori twitter bootstrap neuznavaju a neznasaju. Na druhej strane, vezmi si, o kolko to samotny webdizajn ako priemyselne odvetvie posunulo dopredu.

    #397715
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Tutuc, ak nieco robim, robim to od piky sam. Na to mam bohatu sadu mnou nachystanych modulov v SASS. Mriezku riesim cez Susy zadanim napr.:
    .main-content {
    @include span(8 of 12)
    }

    Pekne, ciste, bez definivania clasov ako col-xs-8 col-md-12 a milion inych blbin.

    Moje CSS maju na cely projekt tak do 50 kB, kdezto bootstrap ma minimalne 300 a kopu hovadin. Otazka znie, az budem prerabat vizual webu, co je lahsie, prepisat jednu definiciu v SASS alebo menit stovky classov v zdrojaku?

    Je to pruser. Skus nieco zmodifikovat aby to bolo po tvojom, nie podla bootstrapu a narazis na tolko nutnosti prebijat kaskadu ze sa pogrcias.

    Je to dobre na prototypy, ale ked mam prototyp urobeny rychlo cez SASS s vlastnymi komponentami podla BEM principu, tak nie je o com.

    #397717
    Bowden
    Účastník (Participant)

    tutuc, Jozef Remen nie je jak bozstvo, Jozef Remen je Boh osobne! Kto nema prelepene jablko na dekli macbooku svatym obrazkm Jozefa Remena, je kacir a neznajboh. Tak hovori Ezechiel, 13.1.

    #397718
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Napr. ja tlačítko cez CSS nespravím, ale viem si upraviť kód už existujúci, zmeniť veci ako farba, font atd a zbytok, čo nepotrebujem, vymažem.

    Na toto sa Bootstrap hodí, nie každý je power-coder

    #397735
    Fuxo
    Účastník (Participant)

    @Jozef Mas aj nemas pravdu.
    1. Robit si veci od piky sam je fajn, ale nie kazdy je frontendista, resp ho to bavi. S vecami ako bootstrap a pod. je kopec backendistov schopnych vytvarat veci, ktore by bez toho nerobili.
    2. Bootstrap sice ma uz pouzitelne classy col-xs-*, ale nikto ta nenuti ich pouzivat. Mozes to robit rovnako ako so Susy, cize extendovat vlastne sass/less.
    3. Bootstrap ma velkost okolo 100kB, nie 300.
    4. Mensie nie je vzdy lepsie. Velku ulohu hraju CDN servery. Ked vela webov pouziva (napriklad) bootstrap, tak je velka sanca, ze browser uz ma vsetko nacachovane a ked pride na dalsi web, uz ho nestahuje. Prave pristup robenia unikatnych veci webu skodi, lebo si to kazdy browser musi stiahnut znova pri kazdej zmene.
    5. Samozrejme ziadny framework nie je vhodny na vsetko, ale na to si kazdy pride nakoniec sam. Na druhej strane, ked je nieco free a dokaze to usetrit cas a tym aj peniaze, preco to nevyuzit.

    #397739
    hatto
    Účastník (Participant)

    “Napr. ja tlačítko cez CSS nespravím, ale viem si upraviť kód už existujúci, zmeniť veci ako farba, font atd a zbytok, čo nepotrebujem, vymažem.”

    si to zabil :D to ze ty to nevies, to neznamena ze na to sluzi bootstrap a uz vobec ze sa tym mas chvalit :D
    miesto 5 riadkov kodu stahujes 300kb kniznicu.

    a ohladom bootstrap – je to super framework, hlavne na aplikacie a admina. na webstranky sa da pouzit, ale staci ze treba upravit trosku napr. rozlozenie, alebo nejaky bootstrap element a uz treba musis zbytocne prepisovat css a nabaluje sa tym aj kB aj css rules.
    ak mozes dizajn webky prisposobit bootstrapu tak preco nie, ak bootstrap mas prisposobovat vytvorenemu dizajnu tak je to blbost.

    #397744
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Hatto: mne sa tak najlepšie učí, zo šablón a veci ako Bootstrap. Proste kód, s ktorým sa pohrám :-) , neviem, čo máš proti…

    #397748
    mcgiany
    Účastník (Participant)

    nie som ziadny web guru ani nic podobne, ale musim dat Jozefovi za pravdu (co nerobim zrovna casto :D ).
    Bootstrap je nezmysel. Odhliadnuc od toho, ze vsetky weby postavene na nom su prakticky ako cez kopirak, tak zaciatocnik moze mat dost problem sa v tom orientovat, obsahuje to tonu zbytocneho balastu. Pre znaleho to mozno pomoze zrychlit tvorbu layoutu, ale len takeho aky ti to dovoli. Vsetko co ma byt len trochu mimo uz znamena kopec workaronudov.
    Pre niekoho ako som ja, priemerny amater lepiaci web to skor zdrzuje a skor si spravim vsetko od piky.

    #397750
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    suhlasim s Hattom. Bootstrap nie je principialne zly na rychly prototyping alebo na backend nejakeho CMS, tam to plne akceptujem.

    na front end je to ale somarina, hlavne z dovodu “web ako cez kopirak”. To je primarny problem. Ten dalsi je, ze pokrocilejsie dizajny sa cez bootstrap urobit nedaju, skratka clovek zacne narazat na mantinely a musi prepisovat X rulov aby to ako tak fungovalo. CSS cascade hell ani nejdem spominat, tam pri akejkolvek razantnejsej uprave uz treba pristupovat k prasacinam typu !important a prebijat ruly. Co je velke no no.

    Spomenul som tiez problem s reusability, pevne definovane classy, ktore naformatuju obsah cez BS su sice pekne, ale akonahle budete v buducnosti chciet zmenit vizual, mate vazny problem.

    Lukas: urobit jedno blbe tlacitko cez Bootstrap, nehnevaj sa, ale to je presne to, o com hovorim, na co by sa BS nemal pouzivat. Jedno tlacitko v CSS je malina predsa.

    .button {
    display: inline-block;
    line-height: 1.5em;
    height: 1.5em;
    vertical-align: middle;
    padding: 0 .5em;
    background-color: cyan;
    color: white;
    }

    .button:hover, .button.hovered {
    background-color: blue;
    }

    Narozdiel od desiatok kB bootstrapu to nemas ani na par desiatok bytov.

    #404540
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Dajú sa použiť em jednotky okrem textu aj na obrázky? Viem, že jedno riešenie je SVG, ale nie všetko sa dá cez vektor… Ďakujem.

    #404548
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Samozrejme. Jednotky EM sa daju pouzit na vsetko. Velmi dobre su tiez jednotky VH, VW (atd.) definovane v CSS3 module – maju sice specificke pouzitie (skaluj vsetko podla sirky/vysky viewportu od 0 do 100), ale na one-view, one-image design (od kraja ku kraju) su idealne.

    Ce sa tyka EM jednotiek, toto je prave vyhoda SASS ci LESS, ze si spravis (alebo skopcis) funkciu „pixely do em“ a definujes ako em(250px).

    Pre obcerstvenie terminologie „em“ jednotiek: vychadza z tzv. „sirky kuzelky“ najvacsieho znaku v konkretnom style pisma, zvycajne pismena „M“, preto znacenie „em“. Sirka kuzelky a jej povodny vyznam v typografii vid zde:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Em_(typography)

    Základní typografické pojmy: Co byste měli vědět o písmu


    http://web.quick.cz/iveta_kulhava/Typografie/Slovnicek.htm

    Snad pomoze. V tom je to skalovanie „EM“ relativne, zavisi od velkosti definovaneho pisma, vzdy vyssie z kaskady.

    Default: 16px = 1em, 1.5em vyska riadku = 24px teda 4px nad a 4px pod pismom.

    /*zvysujeme velkost na 150%*/
    .obal {
    font-size: 1.5em
    }

    /*odstavec – element typu p nebude mat velkost 1.5em * 16px = 24px, ale uz 2.25em (1.5em * 1.5em), tudiz 1.5 * 1.5 * 16 = 36px*/
    .obal p {
    font-size: 1.5em
    }

    Plati to samozrejme aj v celom samotnom elemente, tudiz ak mate .obal definovany na font-size: 1.5em a nasledne velkosti width: 1.5em, opat sa jedna o 36px :)

    Inak to SVG som nepochopil, ako to priamo suvisi s „em“ jednotkami? :)

    #404555
    hatto
    Účastník (Participant)

    este potom su aj jednotky rem (relative em), ktore zavisia od priamo od body font-size, nie od rodicovskeho elementu, nie je tam dedenie.
    ja sa osobne vyhybam pouzivaniu em ak to nie je naozaj nevyhnutne, vidim v tom viac komplikacii ako vyhod, ale to je viac vec zvyku a pristupu.

    inak dik za tym s tymi vh, vw. nakolko nie su podporovane v ie8 tak som sa na ne velmi este nepozeral, ale kedze uz robime weby coraz castejsie bez podpory ie8, tak by som to mohol otestovat.

    #404573
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Hatto, na VW, VH su javascriptove fallbacky, resp. sa da pouzit FitType (http://fittextjs.com). V kombinacii s Modernizr to aj vcelku funguje. Problem v tomto a s IE 8 by som nevidel, ten uz pouziva len okrajove percento ludi. Problem je skor s nepodporou v Androidoch, vratane starsich verzii branchu 4.x

    Inak k REM: v tomto sa pleties, nezavisia od definicie v body, ale v root elemente, ktorym je html. Pripadne v CSS definovany ako :root, ktory ma najvyssiu specifitu.

    EM osobne pouzivam uplne vzdy a vsade, prave kvoli skalovatelnosti (s vynimkou gridov, sirku definujem v percentach). So SASS to neni problem, ak pouzijete aj Compass (ako kniznica mixinov bezproblemov fici aj s libsass) tak sa niet coho obavat prepocty relativnych velkosti si to ohandluje samo.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.