Testy OsX – pote se to zvrtlo v boj o lepsi OFFICE tool :)

Domov Diskusné Fóra Ostatné Testy OsX – pote se to zvrtlo v boj o lepsi OFFICE tool :)

  • This topic has 77 odpovedí, 9 hlasov, and was last updated pred 14 years by Anonymný.
Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 78 )
  • Autor
    Príspevky
  • #68789
    Anonymný
    Neaktívny

    Narazil jsem na par clanku a rad bych se s vami podelil:
    OsX 10.6.2 vs Ubuntu 10.04 kde Osx vyhralo
    http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=mac1062_ubuntu1004&num=1

    nicmene zde je srovnani grafickeho vykonu 10.6.2 vs 10.6.3 kde 10.6.3 zaostava
    http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=mac_osx_1063&num=1

    #205246
    tankista
    Účastník (Participant)

    LTT

    #205257
    w3q
    Účastník (Participant)

    Asi som to nepochpil dobre, ale veď na každom meraní FPS má Ubuntu FPS vyššie ako OS X. Či ? :D

    EDIT: Aha, ale len na najmenšom rozlišku :D

    #205260
    Xorpi
    Účastník (Participant)

    načo zrovnávajú nezrovnateľné… načo zrovnávajú open source linux bordel ovládačov s barskou hw skladačkou a lacným notebookom oproti Mac OS X vyladenými ovládačmi a softvérom šitím na hardware… že… a ešte k tomu na hrách, s ktorými nik normálny nebude strácať čas. O takých vývojárskych spoločnostiach ako EA, Valve Steam – môže linux len snívať…

    #205263
    w3q
    Účastník (Participant)

    Trošku zaujatý názor. Bordel ovládačov s barskou hw skladačkou a lacným NB skoro poslal do smútku Mac OS X a na nižších rozlíšeniach úplne. Neviem o čom točíš, ale ten bordel nebol o nič slabší ako stroj o 20 000 SK drahší ;) Preber sa do reality.

    #205265
    R
    Účastník (Participant)

    w3q, prosím, hneď nesúď že to bol o 20 000 Sk drahší stroj, myslím si že je tam jasne napísané:

    “For this testing of the latest Snow Leopard and Lucid Lynx operating systems we used one of our newer Apple Mac Mini systems…”

    Teda testovali OS z rovnakých podmienok.

    #205266
    w3q
    Účastník (Participant)

    To som si aj myslel. Ja som narážal na Xorpiho vete: “načo zrovnávajú open source linux bordel ovládačov s barskou hw skladačkou a lacným notebookom” kde ide o tie posledné dve slová. Je snáď jasné že sa testy nerobia na dvoch rozlišných notebookoch, čo Xorpi mimochodom tiež asi nepochopil. Narážam na to že najväčší rozdiel v teste bol 7 FPS a Xorpi tu hovorí o nezrovnateľných rozdieloch, čo je dosť smiešne.

    To Xorpi: A čo také EA urobila na Mac? Veľa toho teda nieje. Jediné čo je na Mac a Win je Spore a Sims,WoW, COD2(COD4 už pre Mac radšej ani nerobili :D ) takže by som veľmi nešpekuloval. To že teraz, o 10 rokov neskôr ako na Windowse výjde STEAM konečne aj na Mac vôbec nieje + ale -. Verím, že keby Linux mal obchodnú stretégiu ako Apple, tak by tam bol STEAM oveľa skôr ako na Macu, a aj ostatné hry.
    Mimochodom, na Mac nedám dopustiť, ale buďme trošku aj objektívny.

    #205276
    R
    Účastník (Participant)

    Prepáč, ale s tvrdením že keby mal Linux obchodnú stratégiu ako Apple tak by tam bol STEAM oveľa skôr nemôžem súhlasiť. Skôr by som povedal že ak by mal stratériu ako MS. Pretože ide o to čo chce trh a aký veľký je. Drvivá väčšina PC používa OS Windows, teda samozrejme aj vývojári hier smerujú sem svoje záujmy, ak by bol dominantný Linux, robili by pre Linux, ak pre Mac tak pre Mac.

    Skôr príchod STEAMu vidím v tom že Apple je dosť známy aj svojimy produktmi v oblasti zábavy, iPod, neskôr iPhone aj s hrami, a teda myslím si že je skôr a viac vnímaný multimediálne a zábavne v porovnaní s Linuxom.

    Všetci vieme že každý OS má svoje veľké výhody, ale aj nevýhody. A Linux ja osobne vidím ako výborný OS ktorý má svoju budúcnosť, možno aj v tejto oblasti, to sa ale môže odzrkadliť na niečom inom.

    #205278
    w3q
    Účastník (Participant)

    Nemyslel som to doslova takto, ale myslel som to tak, že by sa Linux začal propagovať. Keby to niekto vzal pod svoje krídla a investoval do toho mohla by z toho byť celkom pekná platforma, či už herná, alebo aj na niečo iné. Ide o to, že v dnešnej dobe je linuxov po milú jarmilu a ani jeden nerobí niejakú reklamnú kampaň, nenahadzuje svoje OS do PC atď. Apple som spomenul preto, lebo by sa mi ich stratégia viac pozdávala k linuxu z dôvodu, že Windows tu bol prvý a tým pádom je najzrošírenejší, vysvetlím to inak: Povedzme že EA( iba príklad) by si vzalo pod krídla napr. Ubuntu, ostal by freeware, alebo by bol platený, ale za cenu približne Mac OS X (600 SK, nie 6000 ako je to u windowsu), to sa vám to neoplatí ani stahovať. Bol by dostupný na všetky typu HW, nie len na určený typ od EA, ale mal by ovládače vymydlené hlavne pre určité zostavy tak ako Apple. Kedže by to vlastnilo napr. to EA vyrábali by hry preň a tak by sa z neho stala aj herná platforma, čo by mu výrazne zvýšilo zisky, ako EA tak aj používanosť tohto OS vo svete. Ďalej by prebehli rokovania s inými firmamy aby začali vyvújať svoj soft aj pre OS od EA čo by zase posililo ich miesto na trhu. To by malo za dôsledok, že by sa vyvíjali hry už aj pre linux a posunul by sa na vyššiu úroveň.

    Myslím si, že ak niekto teraz môže vypustiť nový OS tak, aby prerazil, musia to byť tvorcovia hier, pretože to je hlavný dôvod prečo ľudia ostávajú na Windowse. Prečo Apple kašle na Flash, ale na STEAM ne? Flash je na všetkých OS, nemôžu ľudí tahať, podťe k nám, máme Flash. STEAM je ale na Windowsoch ktoré sú ináč dosť preslávené nestabilitou. A zrazu má výjsť STEAM na Mac. Zrazú si niejaký užívateľ Winu povie, fajn už ma to nebaví každý týžden opravovať. Mac je oveľa stabilnejší, a už má aj moju obľúbenú hru CS 1.6, tak prečo neprejsť.

    Vlastne sa čudujem herným spoločnostiam že si nevytvorili niejaký vlastný OS na jadre Unixu/Linuxu s pekným grafickým prostredím( herné spoločnosti by s tým nemali mať problém :D ) a veľkou ponukou ich hier. Určite by sa rozšíril, pretože 90% ľudí na PC hry hraje aspoň trochu, prídu z roboty/školy a chcú zrelaxovať, takže si niejakú hru pustia. Tu je šanca herných gigantov.

    #205279
    Karol
    Účastník (Participant)

    Len na doplnenie prečo je vývoj hier zameraný na Win….
    http://marketshare.hitslink.com/os-market-share.aspx?qprid=9

    #205284
    w3q
    Účastník (Participant)

    Samozrejme :) Ale práve to chceme my( odporcovia Windows :D ) zmeniť :). Celkovo si myslím že nieje zdravé aby 91% trhu vlastnila jedna spoločnosť.

    #205287
    Karol
    Účastník (Participant)

    Samozrejme máš pravdu :) ale popravde si nemyslím, že sa na tom niečo dramaticky zmení pokiaľ bude apple elitárskou značkou :). Podiel na trhu takouto politikou sa im nepodarí nijak dramaticky zmeniť. Musia si jednoducho uvedomiť čo vlastne chcú.

    #205288
    w3q
    Účastník (Participant)

    To je jasné. Ak ceny Mac-ov v iných krajinách neklesnú, nezvýši sa im podiel na trhu. ALe už majú aj tak toľko peňazí, že to nepotrebujú :D. V USA výjde MB toľko ako u nás normálny PC, u nás výjde MB raz toľko. To nieje dobré pre trh v zahraničí :D

    #205290
    raviola
    Účastník (Participant)

    Ak by Apple vyrobil system kompatibilny s PC cize by sa dal volne instalovat na hocijaky stroj tak ten pomer obsadenosti na trhu by sa rapidne zmenil. Danou za to by vsak boli problemy s HW, ovladacmi, kompatibilitou…
    A tymto smerom Apple zjavne neche ist. Radsej vyrobim produkt plne funkcny aj ked za cenu nizsieho odbytu ako ho masovo predavat a mat problemy ako Microsoft s Win.
    Kolkokrat ani sam MS nemoze za to ze vyrobca HW zmrvi vyvoj ovladacu a sposobi tym nestabilitu systemu, tym padom vsetok popol ide na hlavu MS a jeho win a castokrat nepravom…
    Na apple stroje je OS X ako vysity presne na mieru a v tom vidim jeho obrovsku vyhodu a myslim ze sa to v skorej buducnosti ani nezmeni

    #205293
    w3q
    Účastník (Participant)

    To by bola ale iba jedna cesta ako zvýšiť podiel Applu na trhu. Druhou je spomínané zlacnenie produktov Apple. V USA sú ceny v pohode, ale napr. u nás na Slovensku sú ceny skoro raz také drahé, čo určite nevplýva dobre na trh. Ak mi niekto chce ale hovoriť, že na Slovensku sa im to neoplatí zlacniť kvôli nedostatku užívateľov, myslím si že nemá pravdu. Ak by ceny MB na Slovensku klesli na ceny MB v USA trh by sa tu rozvinul, zvýšil by sa podiel Apple na trhu a viac spoločností by sústredilo vývoj práve na produkty Apple a to už napr. kvoli tomu, že zákazníci Apple sú zvyknutý nakupovať cez internet, vývojári by mohli ponúkať svoje produkty napr. v tom novom chystanom AppStore pre Mac OS X, celkovo na Macu je viac zakúpených softov ako na Windows si myslím( v pomere užívateľov ku programu), jednoducho užívatelia Applu sú zvyknutý kupovať si software legálne a preto, ak by mal Apple dostatočný podiel na trhu, oplatilo by sa im robiť svoje aplikácie primárne pre Mac a nie Windows. Zlacnením by prišiel podiel na trhu, podielom na trhu ďalšie spoločnosti schopné vyvíjať pre Mac a tým celkový rast Applu do výšin :.

    #205294
    Karol
    Účastník (Participant)

    Nikto tu nehovorí že musí isť zrovna touto cestou. Práve že Apple je zvýhodnené tým, že robia os na mieru len svojim odladeným produktom. Napríklad ja si myslím, že ak chce si Apple zvýšiť podiel na trhu tak musí isť dole s cenou ako tu už bolo spomínané. Si myslím že pri tých množstvách ktoré produkujú môžu isť dole s cenou výrazne, minimálne tento priestor vidím vo zvyšku sveta.

    w3q si ma predbehol :)

    #205295
    w3q
    Účastník (Participant)

    To nevadí :) Opakovanie je matka múdrosti :D … Mimochodom prepáčte za Off Topic. :D

    #205297
    raviola
    Účastník (Participant)

    A o kolko percent si myslite ze by apple zvysil svoj podiel na trhu zlacnenim svojich produktov??? Ja tipujem mozno v rozmedzi 2-5 percent co je banalna zalezitost. Microsoft tazi z toho ze jeho produkt mozete nahodit na hocijaky stroj vratane stroja apple ale naopak to uz nefunguje. Apple vsadil na stabilitu a to prinasa nevyhody. Viem si predstavit keby sa Mac OS X dal nahodit na hocijaku masinu ake problemy by s tym vznikli. Problemy s ovladacmi(kext), nekompatibilita, nestabilita… A to by ste citali na kazdom fore aky je Mac OS X na prd pretoze nejde to alebo to…
    Nie, mne sa paci pristup apple, spravime system na svoj HW a bude fungovat co najlepsie…

    #205298
    R
    Účastník (Participant)

    Ja osobne by som tiež rád videl Linux aj Mac oveľa rozšírenejší, a s nimy aj programy ako je napr. OpenOffice atď. Obrovskú silu ktorá je vo Win, je podľa mňa práve spomenutý Office. Zatiaľ som ešte v živote nevidel a ani nečítal ani nepočul to, že by sa v úradoch používal OpenOffice alebo Linux, alebo Mac, a pritom ak si to zoberieme z ceľkového hladiska, OpenOffice jednoznačne v tomto smere vyhráva. Ďalšia spomenutá pozícia sú samozrejme hry.

    Problém vidím ale v ľuďoch, pracujú na Win s Office 03, alebo 07, v práci, ale i doma. Pokiaľ by sa našla tá sila, a odhodlanosť a začali by do úradov dávať Linux s OO alebo povedzme Mac s OO, myslím že by to bola veľmi tvrdá rana pre MS. Pretože herný trh vidím skôr tak, že jeho dominantné postavenie je práve v USA, kdežto kancelárske aplikácie sú celosvetovo veľmi rozšírené a samozrejme potrebné. Samozrejme týmto nenarážam na to že by sa hry nekupovali aj na Slovensku, ale nemyslím si že Európsky trh je silnejší ako herný trh v USA. A samozrejme ku kancelárskemu SW sa dá ešte priradiť SW pre podnikateľov, skladový SW, účtovný SW, a veľa iného.

    A čo sa týka cien, to je ďalšia vec, ale znova je to závislé od iných aspektov, myslím si že keď poviem že cena je najdôležitejšia aj na úkor kvality je veľa krát pravda, ale znova je to v tom, čo si môže ten jednoduchý človek dovoliť a čo mu vyhovuje, pokiaľ by sme si mohli dovoliť všetci aj 2 alebo 3 krát drahšie veci, tak by sme asi veľmi neváhali.

    #205300
    w3q
    Účastník (Participant)

    Nad tým Office som uvažoval taktiež. Apple ma peňazí teraz dobludu. Ak by odkúpili AMD/ATI zlacneli by náklady na výrobu Mac-u o celkom peknú sumu. Ďalej ak by napr. Apple investoval viac peňazí do iWorku popr. podporil OO tak, aby bol na úrovni Office, a popritom by klesla cena Apple počítačov na tých bežných 20 000 SK+, neverím tomu že by sa nezačali nasadzovať do kancelárií. Do Applu sa teraz obul aj STEAM čo im dvihne podiel na trhu, pretože 2 najhranejšie hry na svete (CS 1.6 a World of Warcraft) budú dostupné aj na Macu. Ak k tomu pribudne stabilita Mac OS X a ich hardware, + kvalitné grafiky od ATI, ktoré su lacnejšie než tie od Nvidie a ak by Apple zainvestoval do toho, aby AMD procesory menej hrialy a papali energie, myslím že ich podiel na trhu by vzrástol rapídne. V budúcnosti by možno odkúpili ARM ( záleží od protimonopolného úradu samozrejme) a ovládli by trh s mobilnými zariadeniami aj desktopmi ;)

    A pritom vôbec nemusia pchať svoj OS X na PC.

    A čo by ma potešilo najviac je, že by sme potom Mrkvosoftu mohli len s úsmevom mávať, pretože by od Apple musel kupovať AMD procesory a ATI grafiky, kedže intel a nvidia sa veľmi v láske už nemajú a tak by bolo nemožné pchať ich komponenty do PC :)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 78 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.