Strasne pomaly MBP

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Strasne pomaly MBP

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #101932
    Robert Bozik
    Účastník (Participant)

    Ahojte mam tento macbook pro 15:

    Procesor 2 GHz Intel Core i7 quad
    Pamäť 4 GB 1333 MHz Grafika
    Intel HD Graphics 3000 384 MB
    druha karta AMD Radeon HD 6490M
    15-palcový (1680 x 1050)
    HDD 500GB
    Softvér OS X 10.9.5 (13F34)

    Problem je ze aj po cistej instalacii ide katastrofalne pomaly. Kliknem v cistej instalacii na findera nieco robi a po dvoch sekundach sa otvori. Proste reakcie su uplne pomale. Od Vyrobcu ako Apple by som cakal lepsie odladeny system. Rozhodol som sa teda na skusku dat tam Windows 7 uplne na cely disk. Ta sedmicka ma podstatne lepsie odozvy na chod systemu. S tym OSX sa neda realne pracovat vsetko mu dlho trva. A to nehovorim ze ked dam spustit Photoshop CS6 tak to mozem ist na kavu. Moje stare lenovo T420s i5 je ryhlejsie.

    Prehodil som tam SSD disk Kingston 120GB s tym tam ten Win7 priam doslova lieta to proste klik a je to tam. Nacitanie photoshopu je takmer okamzite. Chod OSX sa taktiez citelne zrychlil ale ani z daleka nedosahuje rychlosti akou tam ide win.

    Vo win7 existuje po starte nacitanie do RAM vsetky najpouzivanejsie programy cize tam aj ten win 7 po pol dni fical ako raketa aj s tym HDD. Stacilo kliknut a program sa otvoril z ramky. V OSX ked som vypol fndera tak otvorenie findera trvalo vzdy dve sekundy a to sa mi na stroji za 1800€ zda dost odveci.

    Vedeli by ste mi nieco poradit co s tym?

    #392136
    Robert Bozik
    Účastník (Participant)

    Neexistuje nejake predcitanie najpouzivanejsich programov do ram nech sa s tym da normalne pracovat? Teraz spustenie finderu trvalo 9sekund na HDD

    #392139
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Tak to nieco robis zle.

    A jednak: 1. brzda je RAM, so 4 GB na Photoshop to je NEPOUZITELNE. Minimum 8 GB, kludne aj 16 GB.

    Druha vec: pevny disk. Vyhodit a nahradit za SSD.

    #392149
    Robert Bozik
    Účastník (Participant)

    Len si neviem predstavit co robim zle. Ked som nenainstaloval tisic pocitacov Linux/win tak ani jeden. Nainstaloval som ho tak isto na macbook Air a tam bezi normalne.

    1- OSX ma ovladace v sebe netreba nic doinstalovavat?
    2- Po nainstalovani OSX je pripraveny na zakladnu pracu?
    3- Ake su minimalne poziadavky na plnohodnotny beh OSX?
    4- Co moze sposobovat ze uplne cisty system je taky tazkopadny? Odhadujem ze to moze byt jedine HDD…
    5- Po nainstalovani Win7 photoshop uplne pohode fachci bez nejakeho dlheho natahovania ze by bol taky rozdiel medzi Mac a WIN verziou?

    #392186
    joer
    Účastník (Participant)

    Odpovede na tvpje otazky.

    1. ANO
    2. ANO
    3. Na Mavericka a Yosemite minimalne 8 GB a viac, cim viac tym lepsie, mal som MBPro s 6 Gb-nic moc, teraz mam MacMini s SSD diskom a 12 Gb RAM a je to velmi rychle.
    4. Neviem co ti to moze sposobovat, robim s Macmi od 94 roku a nikdy som nemal problem takehoto razu. Myslim si a pozorujem to poslednu dobu na forach, ze vatsinu problemov a otazok kladu switchery s WIn a skladaciek PC. Zeby spatne navyky s PC a sila zvyku vrtat sa do systemu a vylepsovat ho na obraz Win?
    5. Je vseobecne zname ze Win na Macu ide lepsie a rychlejsie ako na PC.

    #392188
    JFK.
    Účastník (Participant)

    joer, myslis ze by Apple predával 90% MacBookov Air so 4GB RAM, keby to sekalo na Maverickse? :)
    tak isto kamoš má ešte minuloročnú retinu so 4GB a tiež tam je Mavericks a beží mu to normálne na základnú prácu… takže určite minimalna požiadavka není 8 :D

    -samozrejme ja mám 8 aj tvrdím, že treba mať 8 už dnes, ale Airko sa predáva v zaklade stále so 4, čiže tam je aj minimum. mier.

    #392191
    joer
    Účastník (Participant)

    Hmm, ze Apple predáva svoje pocitace so 4 GB RAM v zaklade je uz na smiech kde komu. Iste, ma svoj OS optimalizovany na svoje železo, ale ked spustim napr Photoshop CS6, Aperture a dajme tomu Ilustrator tak jeho optimalizacia OSX je mi na houbi. To iste aj s jeho softom- balik iWorks, iLife -nestaci uz nan 4 GB, to musis uznat aj sam. Proste, dneska je zaklad 8 GB RAM a viac a neriesim to. Kolegovi v praci zhanam MacBookPro a jediny problem je, ze to co chce on je vacsina aj na bazaroch len s 4 Gb RAM a ze ich je. Takze mozno tak na SL stacilo 4 GB ale na Mavericka a Yosemite urcite 8 a viac.

    #392194
    ščerby
    Účastník (Participant)

    Joer: v tomto s tebou rozhodne nesúhlasim: “mozno tak na SL stacilo 4 GB ale na Mavericka a Yosemite urcite 8 a viac.”
    Skoro 3 roky som mal SL, potom som nahodil Mavericks a používal ho asi 2 mesiace, no bol som nútený dať späť SL kvôli zamrzaniu. A čo som za tie 2 mesiace zistil, takpovediac hneď v prvý deň inštalacie 10.9. je to, že Mavericks si vie spravovať RAM rozhodne lepšie ako SL. Pri bežnej práci, žiadny PS atd, sú 4gb na Mavericks dostačujúce. Pritom SL pri tej istej činnosti SWAPuje ako zmyslov zbavený a pri 4gb sú jeho možnosti značne obmedzené narozdiel od Mavericks.
    Čo sa týka Finder-u, tak ten je v Mavericks pomalší ako v SL.

    #392197
    Maťo_11
    Účastník (Participant)

    Joer: Ak si spominas na WWDC 2013 ked predstavovali Mavericks vyzdvihovali RAM Compressed Memory.Ja si myslim , ze to spravili aj preto aby nemuseli dvihat fyzicke kapacity dajme tomu v zakladnych MB Air.Beznemu userovi staci 4 , narocnejsiemu to skomprimuje do tych 4 az 6.Preto je nelogicke mysliet si , ze SL pojde rychlejsie so 4GB RAM ako Mavericks , pri spustani identickych aplikacii.Sam Apple na strankach uvadza zrychlenie pod zatazou 1.4 – 1.5x oproti 10.8.Na starsom zeleze moze ist 10.9 pocitovo pomalsie , ale nie z dôvodu nedostatku RAM , ale z dôvodu absencie vylepseni OS viazanych na nove zelezo (instrukcie, procesy akcelerovane GPU od GUI az po väcsinu vypoctovych atd.).Taktiez vydrz baterie sa podstatne zdvihla aj na starsich modeloch , co znaci mensie zatazenie systemu a lepsia sprava napajania ..

    #392199
    JFK.
    Účastník (Participant)

    ^^^
    suhlas


    Yosemite prináša niečo ohľadom toho? neskúšal som dev. preview ani beta user preview lebo sa mi proste nechcelo, tak mi niekto povedzte postrehy na RAM/ baterku… :D

    #392201
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Ja som mal Snow Leoparda na 1 GB RAM ;-)

    #392203
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    JFK: mam Yosemite kusok po tom vo vysla, pouzivam normalne na pracu (front end, sem tam dtp) a nevsimol som si ziadne zasadne zmeny, co sa spravy RAM tyka. Mozno urychlili kompresiu ale to neviem. Na to si budeme musiet pockat na clanok od Siracusu :)

    Co sa RAM kompresie tyka, tak ano, je to lepsie na strojoch s malo RAM, ale ako pise joer, pri narocnyvh programoch a datach to nepomoze. Strih videa, foto, hudba, 3D – tu sa o min. 16 GB nemame co bavit. Cena RAM je smiesna, preco to riesit? Navyse pri fixnych malo RAM (MBA, MBP, iMac 21,5″) je masina so 4 GB nepredajna.

    K tomu zasekavaniu: mozno vadny disk, vadny blok na nom? Je to divne.

    Robert, skusil si odpojit vsetko od pocitaca? Vsetky externe zariadenia?

    Je to HDD slebo SSD?

    #392208
    joer
    Účastník (Participant)

    vsetka ta kompresia v systeme mi pripada ako ked sme instalovali do Systemu 7 a vyssich soft Ramdoubler a Speed doubler ci ako sa to volalo. Ono to trochu pomohlo ked mal clovek malo RAm lebo boli drahe, ale v dosledku to nestalo za moc. Ono je pekne ze v Maveriku sa komprimuju data nejakym sposobom ale mat fyzicky 8 a viac RAM volnych je urcite lepsie ako akekolvek softwerove riesenie. A skutocne 4 GB RAM v dnesnej dobe ked stoja pakatel a Apple ich kupuje na kvanta za cenu pre neho special nizku kedze plati keš sa mi vidi smiešne. Cenu Aira a MacBookov to urcite nezdvihne o 100 €. Zvlast ked uz dnes kde aky shitovy Acer, Asus ma v zaklade viac RAM ako spickovy Air, MacBook.

    #392214
    Robert Bozik
    Účastník (Participant)

    No zdravim, Takze som dnes behol do mesta kupil 240GB SSD disk a 8GB RAM DDR3 1333Mhz a uz to ide uplne pekne. :-) Vsetko svizne bez zamrzania.

    – Prekvapeny som ale ze na samotny chod OSX treba az tak velke HW poziadavky.

    Diky Robo

    #392219
    joer
    Účastník (Participant)

    Tak ono tie harddisky 500 gb co tam dava Apple nie su ziadna slava co sa rychlosti tyka :-(

    #392224
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Zvlast ked uz dnes kde aky shitovy Acer, Asus ma v zaklade viac RAM ako spickovy Air, MacBook.

    —————

    a to ešte dodajme, že v Air a Pro už RAMku nedoplníš…

    #392235
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    15tky uz maju 16 GB KONECNE v zaklade, aspon ze to.

    Robert: OS X chce viac RAM. Ale potom lieta ako z praku, hlavne prepinanie aplikacii, prebudzanie systemu a celkova odozva je niekde inde. Ostatne, to plati pre kazdy *nixovy system.

    Windows nech ma RAM kolko chce, furt bude total pomaly pri prepinani aplikacii. Vec ako spustenych 15 programov aj 2 mesiace? Rovno zabudni.

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.