SSD OS X TRIM Support

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X SSD OS X TRIM Support

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #76492
    baracudaz
    Účastník (Participant)

    OS X do support TRIM, just gotta do these steps (thanks to xlr8yourmac.com)

    “Subject: Third-Party TRIM SSD Support in Mac OS X
    Hello Mike. I have good news for those people still waiting for support of TRIM command for third-party Solid State Drives (in OS X). Now we have a support!

    It was tested with Intel SSD 2nd generation and OCZ Vertex and it is fully working. But for launch to work we need an IOAHCIFamily.kext (Kernel Extension) with Plugin inside called IOAHCIBlockStorage.kext where in the directory you can find a binary with the same name. This can be downloaded now from internet. This kernel extension was taken from Mac OS X 10.6.6 (10J3210) that came with MacBook Pro 2011. (not the std OS X build)

    Open it with HEX editor and search for “APPLE SSD”. This is verification on “if this Solid State Drive is an Apple or not?” implemented by Apple. Simply change this 9 symbols with first 9 symbols from name of your SSD.
    (FYI – per Viktor’s later mail (see below), replacing Apple SSD with all Hex zeroes is another/better option)
    Install this modified kext with kexthelper (don’t forget to rebuild cache with button in kexthelper) and reboot.
    Voila!
    This is works on latest Mac OS X 10.6.7 and 10.7 Developer Preview.
    -Viktor D.

    I asked about any proof that trim is really working in OS X, not just the OS reporting it as supported. (Many SSDs have GC support in firmware, which has been a plus for OS X users w/o Trim support.)
    Here’s his reply regarding proof of trim working.

    Ok, there are three things:

    1) Apple can do it (just show “yes”) through detecting media type of Disk in System Profiler (which is more simple) instead of using for this AHCI driver. And another thing – this is all SSDs, just with different names, which all supports unified commands.

    2) IOAHCIBlockStorage.kext is not something simple. This driver (Input Output Advanced Host Controller Interface Block Storage) manages all IO for SATA Storage Devices, ie. NCQ, R/W operations, TRIM, etc.. How OS checks that TRIM is supported and works in drive? As you can see in my last message – we tested a group of disks, the ones which support TRIM natively and those which produced early that lacked TRIM support. Those disk that supported it, OS recognized. Those which lacked it OS shows “TRIM Support: No” without exception. To check – IOAHCI after detecting that this is not “rotational” disk (reports no spinning speed), it sends the TRIM commands “BuildATATrimCommand” (found inside IOAHCIBlockStoorage) to the SSD. If SSD executes this, on specific address of clusters after trimming will be zeroes like if we had a secure format with zeroes, then IOAHCI reports that command executed, and SSD supports TRIMming. If the command was ignored and not executed, OS reports that this SSD doesn’t support TRIM. This command is not a process which can be monitored by Activity Monitor. It is just a command to SSD’s controller which will do this work fully automatically without OS intrusion. This is the algorithm to understand “how os checks that TRIM is supported and executed”.

    3) Another proof. First what we noted is reverting performance via synthetic test back to original. Another – is using “hdparm” method. Booted in linux, mount SSD with HFS, creates small file in specific place and saves the info about address of sectors that contains that file. In linux TRIM is turned off for HFS. Boot to OS X and delete this file. Back to linux – check the address – and we see only zeros. TRIM is working.
    (In theory any SSD that supports TRIM should work but he later wrote with results of more testing)
    Some more information about activated TRIM tests with other SSDs. These models tested and TRIM verified working:

    Kingston V+ SSDNow Series
    Intel X25-S/M 2nd Gen Series
    Western Digital Silicon Edge Blue Series
    OCZ Agility 2 Series
    OCZ Vertex Series
    -Viktor D.”

    #257804
    7kubo
    Účastník (Participant)

    mna by zaujimalo ci sa trim neda aktivovat aj na macbooku air legalnou cestou :P bo viem ze nove macbooky pro trim na applackych sdd podporuju. nemate s tymto niekto skusenost?

    #257818
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    7kubo.pokial viem appleacke ssd maju trim podporovany uz od prvej generacie MBA,problem bol rozbehat trim na ostatnych dokupenych ssd diskoch

    #257821
    ygy
    Účastník (Participant)

    na mba 11 128 gb som mal defautne trim vypnutý. Po tejto “úprave” mac nabootoval a píše že trim je zapnutý.
    Do akej mieri je to fnkčné je však iba ťažko posúdiť ….

    #258223
    slavozv
    Účastník (Participant)

    len by som sa chcel opytat niekoho kto to uz skusil, ake su skusenosti? a staci spustit len ten TRIM Enabler a to je vsetko? alebo je potrebne este s niecim “laborovat”?
    vdaka za odpoved

    #258226
    ygy
    Účastník (Participant)

    iba to spustíš a vypýta si to reštart maca tak ho reštartuješ a je hotovo :) nemusíš nič laborovať :)

    #258229
    slavozv
    Účastník (Participant)

    OK ygy dik, a nejaka tvoja skusenost? urobil si uz nejaky bench SSD? aspon sa to priblizuje povodnej rychlosti?

    #258246
    slavozv
    Účastník (Participant)

    zaujimave: v iMacu mam Kingston SSDNow V+ Series (128GB) a podpora TRIMU uz funguje
    na rozdiel od MacBooku kde mam Kingston SSDNow V Series (128GB) a podpora TRIM-u nejde
    na obidvoch je OSX SL 10.6.7
    ygy nevies poradit? ze by V Series nebola podporovana?

    #263667
    Objectiv
    Účastník (Participant)

    ja mam mac book pro 17 2010 original ssd disk 256 a nemam trim support zapnuty..rozmyslam ci ma vyznam aby som to touto cestou riesil

    #263669
    antontokar
    Účastník (Participant)

    trim ma urcite velky vyznam v ssdckach, zial systemu v tomto neverim. Ja som si kupil OCZ-Agility2 ktory ma uz podporu TRIM vo svojej sand-force elektronike a nepotrebuje ju zo systemu.

    #263672
    Sanata
    Účastník (Participant)

    Objectiv: Teba som potreboval, prosím Ťa pekne, pozri si túto moju diskusiu: https://www.macblog.sk/forum/discussion/23183/ a pomôž mi to ujasniť na dobro, máš presne môj macbook, takže to bude úplne najvýstižnejšie porovnanie.

    #263674
    Objectiv
    Účastník (Participant)

    Sanata: no otvoril som to pdf a mne to seka tiez ..a ja mam i7 cpu 2.66 8 gb ram 256 apple ssd ..je to problem ..aleto mi robi vo viaceryh pdfkach a aj v iphoto ked mam viac fotiek a predtym t nerobilo..podla mna softwarova chyba skor

    #263676
    Sanata
    Účastník (Participant)

    Slavozv: ten kingston V bez plus nema podporu trim, preto to nejde a ten s pluskom ju ma, preto je tam to plus :). Teda ak si dobre pamatam to, co som nastudoval, ked som vyberal SSD :)

    Objectiv: Dakujem za vyskusanie, hmmm, to je chyba potom len na 17kach? Lebo kamarat ma 15ku 2010 core i7 2.66 a jemu to vraj vobec nesekalo (osobne som to nevidel)… A mohol by som Ta este poprosim o to iMovie? Lebo to ma ovela viac trapi :(( dakujem

    #263677
    Objectiv
    Účastník (Participant)

    ok mozem skusit aj i movie len som s tym este nikdy neoribl ak sa priznam :D pracujem s macom kratko od novembra minuleho roka ale s tym macom uz som mal kopec problemov.som trosku sklamany a co je najhorsie problem sa stale neodstranil..mam problem s blikanim display nestretol si sa nahodou aj ty s tym? viem ze to je uplne od temy ale uz ked som niekho nasiel co ma podobny mac tak nech si aspon vymenim informacie

    #263678
    Objectiv
    Účastník (Participant)

    len tak zo srandy som sksil taku hlipost ktora mozno nci neriesi ..otvoril som si to pdf-ko cez acrobat reader cez virtualizovany system (paralles ) na windows sedmicke a ide to paradne bez seknutia ..a navyse paralles ma mizernu grafikcy vykon takze grafika na macu to zrejme nebude…to su len spekulacie…ak pisem hluposti tak ma prosim niekto opravte

    #263679
    Sanata
    Účastník (Participant)

    No jasnacka rad poradim, ja som tiez uprimne sklamany coraz viac, a to mam uz ako rad mac, predtym som mal 2008 macbook pro, a ten sa tiez vkuse kazil, az sa mi dokazil 5ty krat a to uz nacisto maticna sa odpiekla, tak ma to dozralo a volal som rovno do apple a ,,vybojoval´´ som si cistonovy macbook pro 2010 (len skoda, ze som nepockal na nove modely, vedel som o nich,ze maju prist coskoro, mne sa pokazil hned po novom roku, len som nutne nemohol cakat…), ktory sa mi zosypal hned v prvy den a odvtedy mam stale pocit, ze starsi macbook slapal lepsie a teraz tento problem s iMovie to uplne dorazil… Ake blikanie mas na mysli? Myslim ze to mam aj ja… Moj robi take, ze ked dajme tomu surfujem a citam stranku, tak svieti pekne a potom zrazu na mikrosekundu zhasne (display a klavesnica) a potom sa zase obnovi, vsimol som si to uz x krat, ale neriesil som to az tak, lebo mi to prislo ako keby sa len bilo daco s tym automatickym vypinanim po tom nastavenom kratkom case a potom dostal hned impulz, ze sa este nema vypinat…To mas na mysli aj ty?

    PS: otvor imovie 11 (mas tuto verziu? ci 10ku?), vlavom dolnom rohu klikni na praydne miesto a daj import movies a vloz tam to jedno video, potom to cele video hodis do laveho horneho rohu, a podla videa kliknes na prve play co je tam v tom okne projektu, alebo stlac rovno cmd+g

    PPS: presunme sa radsej s tymto do mojej temy, nech tu zase nerobime bordel…

    #263681
    Objectiv
    Účastník (Participant)

    Sanata napis mi radsej tvoj mail a budeme radsej tak komunikovat aby sme tu nespamovali

    #263683
    Sanata
    Účastník (Participant)

    Ako vymazať komentár?? Ináč asi žiadna novinka, na mojom Vertex 2 240GB Trim support enabled :) tak už len skúsenosti, ako sa to bude správať dlhodobo…

    #274891
    slavozv
    Účastník (Participant)

    upgradol som z OSX SL ( tu som mal podporu TRIM spustenu cez znamu utilitku TRIM Support enabler) na OSX Lion a bohuzial v System profiler mi pri systemovom SSD ukazuje TRIM support: No
    mal som za to ze LION uz ma podporu TRIM-u zabudovanu, alebo sa mylim? A ak ju ma je ju potrebne nejako aktivovavat? Vdaka za radu, prip. tip
    event. je mozne tu utilitku znovu spustit aj pod LION-om?

    #274896
    Lens
    Účastník (Participant)

    Slavozv: a co ti hovoril v 10.6.8 tam bol tiez uz Trim podporovany

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.