Spánok v Mac OS X

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Spánok v Mac OS X

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Autor
    Príspevky
  • #56126
    gasek
    Účastník (Participant)

    Mam G4 s MAC OSX. Prestal mi zaspavat. Ak ho dam spat, tak sa namiesto toho natvrdo vypne. Potom ho nutim prebrat sa asi pol hodiny, co mi nechce vobec naskocit. Vzdy sa len na moment roztoci ventilator, na doske blikne diodka a skape. Po Xtom pokuse naskoci. Neviem, kde sa nastavuje spanok. V nastaveniach je len take, ze po akom case ma zaspat, ked nepracujem. Momentalne som zakazala zaspavat. Kde spanok vlastne sidli? Inak stalo sa mi to odvtedy, ked mi zablbol Excel. Chcela som si len vyplnit fakturu za december…..Vsetko sa tvarilo normalne, az ked som chcela sejvnut, “farebne kolecko” sa roztocilo a tocilo sa, tocilo do blba a dole mi naskocilo, ze Microsoft error. (lubim “toho pana”, co to cele vymyslel! Hlasno som ho “chvalila” v tom momente!!!!)Neslo mi ani restartnut, ani Excel vypnut, skratka nic! Zvlastne, ze System nezamrzol. Ten sa normalne choval, ale ten Excel sprosty….Tak som ho vypla brutalne…..Odvtedy nespi a ked zaspi, tek sa nechce skonsolidovat.(zapnut sa)Existuje nieco ako Ofice, ale nie Microsoft? Ale, aby som to mohla potom v robote vytlacit, kde mame iba PC.Diky za rady!!!!

    #115985
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Nerozumel som presne otázke, je v tom trochu chaos, no odpoviem na dve vety s otáznikom, ktoré som tam videl:

    “Kde spanok vlastne sidli?” – U Teba asi v REM fáze.

    “Existuje nieco ako Ofice, ale nie Microsoft?” – Odpovedal som Ti v druhej téme, ktorú si založila s rovnakou otázkou.

    #115998
    gasek
    Účastník (Participant)

    No, skratka….Nechce mi zaspat pocitac.(teda akoze sa da, ale nezaspi, ale skolabuje) Ked ho akoze dam zaspat, tak sa jednoducho namiesto toho natvrdo vypne a potom sa nechce ani rozbehnut, Vobec nestartuje! Musim ho presviedcat aj pol hodiny! Nechapem, preco sa nechce zapnut?!
    No a ako sa to stalo, to som tam uz vysvetlovala, ze sa to stalo tak, ze vznikol error na Exceli. Nedalo sa nic urobit, ani zavret Excel, ani restartovat, ani vypnut (normalne). Tak som ho vypla nenormalne. (moj stary notebook take drasticke riesenia znasal statocne a dodnes zije a funguje!Bol to G3-Mac OS 9)

    #115999
    gasek
    Účastník (Participant)

    Neviem, co je to REM faza. Co ja teraz s tym? Ako to napravim?

    #116001
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    REM – Rapid Eye Movement – fáza spánku

    #116003
    gasek
    Účastník (Participant)

    Hm, ale to sa musim dostat nejak do “zakulisia”. Co sa mohlo stat?

    #116005
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    gasek: Aky mas Mac OS X? Mas nejake pridavne karty v tom G4? Napriklad radic pre disky a pod.? Nieco co by mohlo znemoznit prebudenie?

    #116007
    gasek
    Účastník (Participant)

    neviem, nic zvlastne tam nemam. Je to G4 Qicksilver. Akurat ma dva HDD. Neviem, ci bezne mavaju 2 HDD. Nic ineho tam pridavane nemam. Nainstalovala som tam Mac OS X.4 a hotovo.On sa nie ze nechce zobudit zo spanku. On nevie do spanku upadnut. On sa vypne natvrdo a potom nejde zapnut. Vobec, ani nezacne Bootovat. Az na Xte zmacknutie zapinaca.

    #116008
    gasek
    Účastník (Participant)

    z kariet je tam lren povodna graficka karta.

    #116012
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Pravdepodobne sa uklada do nejakej hlbsej hibernacie. Po ulozeni do spanku drz tlacidlo power niekolko (cca 5) sekund, ci sa takto “prebudi” na prvy krat.

    #116013
    dex
    Účastník (Participant)

    A vravíš, že sa stalo po probléme s Excelom? Nie náhodou až po update systému na poslednú 10.4.(teraz neviem, či 9, či 10, proste ten najnovší)?

    #116090
    gasek
    Účastník (Participant)

    Dex:Nie, ja som instalovala ten system z CD. Nic som neupdejtovala. To je predposledna verzia (tiger)X.4. Normalne original . Od leta fongoval ok az teraz to zacalo, co zacal blbnut ten Office. Word najprv robil taku fitu, ze mi stale vracal font na jeden a ten isty, aj ked som chcela pisat inym, on si to vratil na Times. Ale vravela som si, ze v maile je to vsak jedno, v com pisem. No apotom zacal robit finty pri sejvovani a Excel to robil hned.Musela som ho skratka vypnut a odvtedy blbne ten spanok.

    #116092
    gasek
    Účastník (Participant)

    Dominik Balogh: No neviem, ci upada do hlbsej hibernacie. Proste sa vypne, tlacitko na zapinakie zhasne. Ked spi, tak to tlacitko svieti a tak “dycha”. No a potom mrtvoza! mozem klepkat po klavesnici, cvakat tlacitkom na zapinanie….Nic! Az za dlho, na Xty krat. Aj drzim chvilku, ale to sa len na 0,5 sekundy zoztoci ventilator, blikne diodka na doske a zase nic….a takto X krat.

    #116101
    renad
    Účastník (Participant)

    No je pravda, že prídavné karty (hlavne USB radiče) to spôsobovali. Ale keďže tam žiadne PCI karty nemáš, hm … Nemôže to byť odchádzajúcou RAM-kou ? A čo tak skúsiť založiť nového užívateľa, ako sa bude komp správať ?
    Alebo žeby vyhasnutá bateria na základnej doske (hm.., to je blbosť)

    #116103
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Ja len reportnem jedno také zariadenie – USB Modem Huawei Mobile E220 (HSDPA). Ak zaspí s pripojeným a počas spánku sa odpojí, po prebratí nereaguje. U mňa je to pri hibernácii, no zrejme sa to stáva aj pri bežnom sleepe.

    #116207
    gasek
    Účastník (Participant)

    Co je to vlastne ta hibernacia? Mozno teda hibernuje, ale ako ho prebrat z Hibernacie? On, ked upada do toho…cojaviem coho….tak jednohucho stemnie monitor, vsetko zastane a tvari sa ako vypnuty. Ale ked ho vypinam, tak este chvilku si tam robi tie svoje predvypinacie zalezitosti. A zase ked spi, tak “dycha” tym tlacitkom (to svetielko na tlacitku tak svieti viac a potom menej, ako keby dychalo). No a zobudim ho lahko, poklepnutim na klavesnicu. Ale teraz mi to jednoducho skape a slus! Ked ho normalne vypnem, tak v pohode, zase sa normalne rozbehne, ked ho zapnem. len namiesto spanku sa nejak poruci do dakeho divneho stavu.
    ma tam 3 RAMky. Jednu som dokonca kupila upne novu pred nedavnom.Este je v zaruke!
    Co sa vlastne stane, ked pri rozbehnutom pocitaci dlhsie podrzim zapinaci gombik?

    #116208
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Hibernácia – (laicky) aktuálny stav sa uloží na HDD a pri prebratí sa znova načíta do RAM. Výhoda – rýchlejší proces zapínania, žiadna spotreba elektrickej energie, môžeš nechať zapnuté aplikácie. Prebúdza sa stlačením power tlačidla.

    Podržanie power tlačidla pri zapnutom počítači – tvrdé vypnutie.

    #116221
    BranoB
    Účastník (Participant)

    Podobny problem mam iba v pripade ked nabijam iPod. Odkedy som to zistil tak si davam na spanok pozor pri nabijani. Spanok sa nastavuje V System Preferences, ktory je umiestneny aj v doku. Potom pozri riadok Hardware ,tam otvor ziarovku Energy Saver. V zalozke Sleep mas dve tiahla. Vrchny sluzi na na stavenie casu, pocas ktoreho pocitac nema upadnut do spanku v dobe necinnosti. Pre teba mozno volba Never. Priame vynutenie spanku je v hore v liste :modre jablcko Sleep, alebo startovaci gombik na klavesnici – Sleep. Viem, ze podstatu problemu tym nevyriesis, ale apon budes moct v noci pokojnesie spat. Alternativou Officu moze byt NeoOffice, ale je o poznanie pomalsi. Je to open source program s volnou licenciou (zadarmo).

    #116222
    BranoB
    Účastník (Participant)

    Pre MLN: Doprial by som ti podobne duchaplne rady, ako si daval na zaciatku, ked budes mat niaky problem ty.

    #116223
    zee
    Účastník (Participant)

    MLN sa tam s tou hibernacoui sekol, skor by som asi povedal, ze to dobre myslel, len zle napisal. obsah RAM sa pri hibernacii ulozi na HDD a potom sa pri prebudeni opetovne nacita do ram.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.