Programovanie v C++

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Programovanie v C++

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 40 )
  • Autor
    Príspevky
  • #56470
    grocharmada
    Účastník (Participant)

    Caute chcem programovat v C++ na macu ale neviem aky program je na maca najlepsi.
    Tiez sa chcem spytat ze ked napisem program na macu tak ho na nom budem vediet aj spustit?
    Popripade poradte v com sa da robit programy na maca?
    Dik za odpoved. :)

    #118133
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Máš už nejaké skúsenosti s programovaním? (Nepovedz LogoMotion, prosím… :D)

    Ak nie, C++ hneď na začiatok je úplná somarina. Pri Macu si mal DVD, z ktorého sa dajú doinštalovať Developer tools. Tie si nainštaluj. Nástroj sa volá XCode a začni s C-éčkom. Najskôr to budú konzolové programy, potom môžeš prejsť na objektové C, t.j. s využitím Cocoa. Pozri si nejaké tutoriály a dokumentáciu k XCode.

    Hlavne nič nepreskakuj, pretože každá časť základov je dôležitý. Inak, veľa trpezlivosti, pretože mňa to niekde okolo while prestalo baviť a postupoval som už len preto, aby som z toho mal jednotku. “Teším” sa na druhý polrok… Som skôr grafický typ.

    Ďalej, ak ho na Macu skompiluješ, budeš ho aj vedieť spustiť. Rozlišuj však rôzne typy exectutables. Keď budeš začínať, nebude to hneď .app, ktorá potrebuje GUI.

    #118143
    grocharmada
    Účastník (Participant)

    Mam skusenosti s webom a to html, javascript a trosku php.
    Inak v skole sa ucime programovat v pascal.
    To DVD s developer tools je aj pri mac os x tyger lebo mam iMac (ten stary typ) a nemam mac os x leopard.

    #118146
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Webové formátovanie a scriptovanie Ti tu nepomôže ani najmenej.
    S Pascalom skúsenosti nemám, no náš učiteľ to kolegom občas prepíše do Pascalu a nie je to veľmi dobré.
    Jasné, že je aj pri Tiger.

    #118156
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    grocharmada: no, to co si do teraz robil je sice pekne, ale viacmenej nevyuzitelne pri uceni C alebo C++ .. maximalne mozes vyuzit zo svojich doterajsich skusenosti uvazovanie ako programator, ale to je asi tak vsetko.
    Ked sa chces zacat ucit C++ doporucujem na zaciatosk absolvovat aspon tento serial : http://www.builder.cz/serial24.html … spravi ti aspon nejaky nadhlad na C++ programovanie a vysvetli ti to zaklady. Ale tiez ta musim upozornit, pri C aj pri C++ sa musis obrnit velkou davkou trpezlivosti, kym v tom spravis nieco pouzitelne.

    #118168
    XorMultiPleXus
    Účastník (Participant)

    no ja by som ti poradil takto

    C\C++ – toto je programovanie v style asembler (uz len asembler je asemblerovitejsi ;-) ), takze sa tu naucis jak funguje computerus; ide o to ze to vychadza z nejakeho teoretickeho vypoctoveho modelu – turingov stroj;

    C#\Smalltalk\Python – toto su objektove jazyky a neni su asemblerovske, takze ked programujes viac sa sustredis na to co to ma robit a nie na to ako to urobis, lebo v c-cku musis riesit moc technickych blbosti; C# je na win, smalltalk a python su vsade;

    no najjednoduchsie je mat C# lebo v tom je urobene setko na tvorbu aplikacie, a aj ked nemam MS rad, tak C# je celkom v pohode; jedine musis mat windows ;-(; na ucenie ti staci visual studio express

    python je tiez v pohode, len sa zo zaciatku musis vysomarit z vyvojarskych nastrojoch ja pouzivam eclipse

    na smalltalk je dobry http://www.squeak.org/; ale smalltalk je menej pouzivany, lebo MS presadzuje C# a SUN presadzuje Javu; ale to je politika; IBM robi furt na smalltalku uz 30 rokov a vedia preco; potvrdili mi to aj ludia co s tym robili velke projekty

    takze drzim palce; hlavne sa uc matiku, lebo programovanie je matika; C\C++ su dobre aj na zaciatok, nedaj sa vystrasit ze su neni; len sa namakas; a bud si isty ze ked zacinas namakas sa na hocijakom jazyku, ci je lahky alebo tazky – viem o tom nieco – ja uz som si toho odskakal – pascal, c, c++, c#, smalltalk, python, asm, haskel, prolog ;-(

    co sa tyka porovnania, tak smalltalk je naj, potom python potom c# a potom az c++
    ale c++ == rychlost!!! a strasna trpezlivost a potom budes guru jak ja

    #118173
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    XorMultiPleXus: nechcem rypat, ale par krat mi bilo do oci to tvoje neni su .. to snad pise takto len madar :) .. spravne sa pise “nie su” … ja tiez netvrdim, ze sa nepomylim obcas, ale toto tvoje neni su je zlozvyk a treba sa toho zbavit (myslene v dobrom)

    nemozem s tebou suhlasit u jednej veci, ze C++ je “asemblerovite”, ako si to ty nazval. C++ je krasny jazyk, v ktorom sa plnokrvne prejavuje objektove programovanie, coz sa o ASM ako samotnom povedat vobec neda. C-cko, myslim tym ciste C-ko a nie C++, je strukturovany, proceduralny programovaci jazyk, na (prevazne) nizkourovnove programovanie, kdez to C++ je objektovo orientovany proceduralny programovaci jazyk jak na nizkourovnove programovanie aj na programovanie na vyssej urovni. Prave C++ robi velky kompromis a urcite nepatri do tej istej kategorie programovacich jazykov, ako je ASM.
    Skor by ma zaujimalo, preco si ho zaradil takto ? Co ta k tomu viedlo ?
    Kedze citam, ake jazyky ovladas, tak by si mal mat lepsiu predstavu o tom, co ktory jazyk zastupuje a cim sa vyznacuje ale to tvoje tvrdenie mi to nejak znegovalo.

    #118175
    Sevo
    Účastník (Participant)

    Este taka mala oprava. Asembler je len prekladac, nie jazyk. Jazyk sa vola Jazyk Symbolickych Adries..Ale tak,kazdy vie,o co ide.

    #118180
    jurosik
    Účastník (Participant)

    no s assemblerom som sa stretol este na strednej a IMO je to dost primitivny jazyk (ved ma uz svoje roky)…
    to co napisal XorMultiPleXus ma dost zaskocilo, som pocul na Cčko uz vela reci ze nic moc, ale predsa len prirovnanie cčka k assembleru ma vystrasilo, takze som rad tomu co Donald napisal. zachvilu mi zacina letny semester, budem mat Ccko, tak uvidim…

    a k teme: na macplanete zacali so serialom o programovani, dufam ze budu publikovat dalej: http://www.macplanet.sk/portal/?p=876

    a este mujmac: http://www.mujmac.cz/serial179.html

    #118192
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    mierne OT.. viete poradiť pascal na mac? stiahol som nejaké kompilátory ale nepodarilo sa mi ich ani spustiť nemám v tom prehľad… v škole mám turbopascal na win a niečo také kde len píše človek “kód” by som potreboval na macu … díky moc…

    #118197
    johnnnie
    Účastník (Participant)

    Nech sa paci http://www.freepascal.org/down/i386/macosx.var
    tu je free verzia pascalu
    Johnnnie

    #118200
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    johnnnie tento som už dávnejšie stiahol.. a jaksi neviem ako ho spustiť.. nainštalujem.. v apps nie je :) mohol by si mi pls poradiť?

    #118204
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    jurosik: len pre ujasnenie .. Assembler je sice stary jazyk (tak isto aj C-ko) .. ale urcite nie je primitivne, prave neopak, je velmi komplikovane na vyvoj ale jeho silnou strankou je to, ze sa programuje na urovni strojoveho kodu, t.z. nizkourovnove programovanie, coz zabezpecuje velmi presne a ucelove programovanie a to ma dopad na velkost samotnej binarky (spustitelneho programu) a rychlost vykonavaneho kodu. ASM sa vo velkom stale pouziva na programovanie jednoucelovych zariadeni, kde ide o rychlost vykonavania programu a o velkost, pretoze tam sa s pamatou musi vacsinou stale setrit. Ale samozrejme ma to svoju dan za rychlost a malu velkost, ze tento program nie je potom prenositelny na inu platformu.

    #118216
    XorMultiPleXus
    Účastník (Participant)

    no ja osobne povazujem na naj jazyk matematiku ;-)

    Mili donald, neni som madar ;-), len slovencina mi nikdy nesla; asi preto ze moc pozeram do monitora ;-).

    assembler – pracujes priamo s procesorom, a programujes presne instrukciu za instrukciou (inak neni primitivny a vzdy bude lebo riesi ulohy ktore sa musia programovat prave na tejto urovni, napr. driver)

    c\c++ – “je viac k veci”, t.j. nenusis sa starat o kazdu instrukciu a kompilator kazdy riadok kodu prelozi na prislusne instrukcie, stara sa o pamet (nie vdzy) a generuje instrukcie na pracu s registrami a podobne blbosti. Ale tiez musis pracovat priamo alebo nepriamo s pametou (alokacia, dealokacia, pointre). Pouzivanim classov a struktur definujes ako sa v pameti data reprezentuju. Akurat si oslobodeny od asemblerovskeho “bit po bite” a riesi to za teba kompiler. Naviac dnesne kompilery vedia robit velmi optimalny kod, takze ak nepotrebujes robit driver, a si lenivi jak ja pouzi radsej c\c++. Takze celkovo robis velmo zjednoduseni assembler. Pre lenivcov jak stvorene. V c/c++ mas stale vela rychlosti a dost “jazykoveho pohodlia” na vyvoj vecsich applikacii, ale hlavne programov, programovych modulo ktore maju ist co najrychlejsie, s tym ze v asm je to strata casu, penazi a pod. No a mas samozrejme v pripade c++ objektovu paradigmu, ak ju potrebujes.

    a jurosik nelakaj sa – uc sa – ved programovanie je matematika ;-) !!!!

    a suhlasim s donaldom, ze c++ je krasny jazyk avsak len do urcitej miery. Lebo prave ked robis na vecsom projekte, s viacerymi ludmi, tak je to skor grc. Vtedy sa musia dodrziavat programatorske zasady, a to potom budes obcas frflat jak ja.

    dobru poznamku raz dal moj ucitel smalltalku z matfyzu – “c++ je write only language” ;-). Ale to neznamena ze je zly!!!! Len treba by trpezlivy!!!

    #118218
    johnnnie
    Účastník (Participant)

    to Tommy_Verceti:
    Takto, co som nato kukol a nainstaloval (fpc-2.2.0.intel-macosx.dmg tam su dva instalatory) tak si nainstaluj oba. Prvy je iba kompilator ktory sa spusta prikazom v terminale fpc name_of_your_source_file a zdrojak mozes napisat v hociakom textovom editore (nano napr a ulozit s priponou .pas) a druhy je integrator pascalu do Xcode. Medzi projektami v Xcode bude Pascal a 3 rozne druhy (standard….) no a ked si vyberies napr standard tak ta to baci do prostredia xcodu. Kompilator je integrovany takze to vyzera podobne ako na windows (otvoris si pas subor, poeditujes a das Build and Go co ti spusti internu konzolu kde sa to vypise :)
    Tot vsio
    Johnnnie

    #118249
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    od druhý je integrátor do xcode som mimo :) asi sa pýtam na elementárne veci pre niektorých ale ako spustím ten xcode a tým pádom si vyberiem standar compilator na pascal? hľadal som xcode cez spotlight ale nevidím to nikde …

    #118250
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Lebo ho máš na inštalačnom DVD a musíš ho doinštalovať, pretože nie je štandardnou súčasťou inštalácie…

    #118265
    jurosik
    Účastník (Participant)

    DoNaLd: ja viem, ze sa pouziva, ja len ked som nauceny na OOP v PHP tak je to oproti ASM rozdiel, ale tak kazde je na nieco…

    XorMultiPleXus: nelakam :)

    #118278
    johnnnie
    Účastník (Participant)

    No ako povedal MLN musis si nainstalovat Xcode z instalacneho dvd, to je aplikacia na vyvoj softveru (java, object-c, c++ ….) ibaze pascal tam nieje. Ten druhy instalator ti urobi, ze si pri volbe projektu v Xcode budes moct vybrat Pascal a nastavi ti Xcode aby pouzival fpc kompilator (to je prva instalacka)

    #118304
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    díky moc za pomoc už to asi mám :)
    edit tak nie bohužiaľ… našiel som nejak ako napísať ten kod… ale ako ho môžem aj spustiť a otestovať? ukáže stále že debugger prešiel.. ale ja by som chcel ho sám vyskúšať spustiť.. neviem ako … stále to len samo nejak otestuje či čo

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 40 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.