Príkazy do Terminálu

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Príkazy do Terminálu

Zobrazuje sa 19 príspevkov - 1 až 19 (z celkového počtu 19 )
  • Autor
    Príspevky
  • #54724
    jumper
    Účastník (Participant)

    Existuje niečo ako prehľadný popis príkazov do Terminálu a čo ktorý znamená ????

    #108371
    DoNaLd
    Účastník (Participant)
    #108398
    jumper
    Účastník (Participant)

    A niečo zrozumiteľnejšie, napr. v češtine?????

    #108399
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    hmmm.. ak chces, nudim sa po veceroch, mozem ti to prelozit ? .. co ty na to ?

    #108400
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    jo .. a som zabudol .. tych otaznikov si tam dal na konci svojej vety nejak malo .. chcelo by to este tak aspon zo 10 kusov pridat … bude viac jasne, ze je to otazka.

    #108401
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    no ok .. teraz vazne .. co chces robit s tymi prikazmi, ked ti anglictina robi problemy ? Co spravis, ked ti niektory z tych prikazov nieco vyhlasi ? Budes pouzivat metodu pokus/omyl ? Ako sorry, ale pokial sa nenaucis aspon ako tak anglicky jazyk, do shell prikazov sa urcite nepustaj!

    #108404
    benko
    Účastník (Participant)

    DoNaLd: ked som mal 10 rokov, tak som zacal na 8-bitoch programovat v basicu. vsetky prikazy boli v anglictine, a knizka o basicu bola tiez v anglictine. nevedel som vtedy anglicky ani ceknut, ale preluskal som sa, a myslim, ze jazyk ako taky nebol velkym problemom.

    v dnesnej dobe internetu je to este lahsie. kazda chybova hlaska sa da vygooglovat.

    okrem toho, aj ludia co vedia po anglicky, mozu skrz jednoduchsie ucenie uprednostnit texty vo vlastnom jazyku.

    #108405
    benko
    Účastník (Participant)

    jumper: vela informacii najdes napr. na linuxacky orientovanej stranke root.cz

    napr. pre uvod : http://www.root.cz/clanky/programovani-v-bash-shellu/

    #108406
    benko
    Účastník (Participant)

    jumper: ked sa preluskas zakladmi bash-u, a jeho internymi prikazmi, tak vacsinu externych programov (prikazov) najdes v adresaroch /bin a /usr/bin.

    obsah tych adresarov v bash-i pozries takto:
    ls /bin /usr/bin

    a informacie o jednotlivych programoch, v anglictine pomocou prikazu “man”, napr.:
    man sed

    #108409
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    benko: tak isto som v 10 rokoch zacinal s 8-bitakmi .. ale uvedom si, ze programovat nieco a pouzivat prikazy v konzole je nebe a dudy .. kym s programovacim jazykom Basic nemas co moc pokazit na PC, tak so systemovymi prikazmi si mozes rozhasit cely system.
    Co sa tyka toho odkazu na bash shell od root, je to viac orientovane na linux a dost veci z toho nebude fungovat rovnaku v MacOSX.

    #108414
    benko
    Účastník (Participant)

    donald: jumper sem napisal pretoze potrebuje pomoc. tvoje odpovede su bohuzial odradzajuce, ba priam urazajuce. ak nemas chut pomoct, radsej neodpovedaj.

    co sa tyka clanku na root.cz, myslim, ze je vcelku dobry, a jedina specificka linuxacka vec je na zaciatku – pripajanie floppy disku. zvysok je cisty bash – ten isty typ prikazoveho riadku ako ma mac os x od verzie 10.3 (predchadzajuce verzie mali ako standardny shell “tcsh”, ktory je trochu odlisny syntaxom).

    #108416
    benko
    Účastník (Participant)

    a este nieco, prikazoveho riadku sa netreba bat – klikanim mysou na vsetky strany sa da system rozhasit s ovela vacsou pravdepodobnostou nez bezhlavim pisanim do terminalu :-)

    #108417
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    ja neviem benko, ale ak si si nevsimol, tak som mu hned v prvom prispevku poradil, necakal som, ze nevie anglicky a sorry, pride mi to dost na hlavu, ucit sa shell prikazy bez znalosti anglickeho jazyka, coz je v dnesnej dobe minimalna gramotnost pri praci s PC.
    Nechcem a ani nebudem ludi nutit k niecomu, k comu nemaju predpoklad, ktory je nutny pri praci s danou vecou. Radsej ho prinutim zozbierat potrebne skills a potom zacat s niecim inym. Ak sa ti moj sposob reakcie nepaci, je to tvoja vec, ale ak si vsimnes, tak 99% mojich odpovedi je k veci a snazim sa pomahat a riesit problemy druhych a jedine, co ma dokaze vytocit je ludska hlupost a ignoracia, takze ked nieco podobne zaznamenam, dokazem dat najavo, ze mi to vadi.

    A este to tvoje tvrdenie, ze klikanim sa da toho viac pokazit, taky maly kviz ako spravis toto klikanim ?
    sudo rm -rf /

    #108425
    benko
    Účastník (Participant)

    napisat sudo rm -rf / v terminaly bez toho aby si vedel co to znamena – priam neuveritelna nahoda, zatialco behanim mysou s urcitostou popresuvas par adresarov hore dole po disku – poznam ludi co hladali svoje subory, a nevedeli kde su, tak som im ich nasiel v / alebo v ~/Library … okrem toho som zazil co vie rocne dieta spravit s myskou – taka mala katastrofa. zatialco ked som syna nechal busit do klavesnice, tak som mu na to s kludom pustil terminal.

    netvrdim ze sa nesnazis na forume pomahat, a cenim si to, ale v tomto pripade neviedli tvoje odpovede k nicomu, prave naopak, utapas niekoho zaujem o vzdelavanie.

    chciet sa naucit robit v terminaly a pritom nevediet (mozno len dobre) po anglicky nie je ludska hlupost a ignoracia. prave naopak.

    #108426
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Ok, ty mas svoj nazor a moj nazor je taky, ze by sa to dalo prirovnat tomu, ze niekto ma zaujem soferovat auto, tak mu rovno povies, tu mas auto, sadni si a chod. Miesto toho, aby si ho poslal do autoskoly, aby si osvojil pravidla cestnej premavky a zlozil skusky a az potom sadol za auto.

    Pritom ma zaujem soferovat, ale za akych podmienok ?

    #108429
    johnnnie
    Účastník (Participant)

    No tiez sa pripojim
    Moj nazor je ze tvoja odpoved (DoNaLd) bola zbytocne ironicka a nikam neviedla. (no mozno ze znechutila Jumpera :-) A nikto nepovedal ze dame typkovi do ruky auto bez toho aby nieco vedel, ved to je presne zmysel toho “navodu” ktory chcel. Potreboval v zrozumitelnej reci popis prikazov aby mohol napredovat a ucit sa pracovat s terminalom. Tiez osobne pochybujem ze ako prvy prikaz v nejakom manuale bude “sudo rm -rf /” lebo dany navod (aspon teda ja by som to tak robil) ma byt kontinualny a nie skokovy ze mu tam bachnu prepinace a postupnoti prikazov ;) tak sa vobec neobavam ze by spravil nieco podobne. Inak s tebou bezvyhradne suhlasim ze ked sa chce clovek hlbsie ponorit do terminalu anglictina je nevyhnutna ;)
    Johnnnie

    #108433
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    johnnnie: Ano .. mas pravdu, moja druha reakcia na jeho druhu otazku bola uz ironicka a bol to zamer.

    #311236
    Jarko
    Účastník (Participant)

    Ahojte, nevie mi niekto poradiť nejaký príkaz v termináli, ako sa dostať do adresára Applications, ale nie do tohto adresára, ktorý je v adresári každého užívateľa, ale adresár, ktorý je na rovnakej úrovni ako adresár užívatelia, teda ten hlavný. Ospravedlňujem sa za výrazy, ale v terminál veľmi nepoužívam, a nemám času aby som si to všetko naštudoval a odskúšal. Ďakujem.

    #311256
    axarydax
    Účastník (Participant)

    Jarko:
    cd /Applications

    adresar “/” je najvyssia uroven (korenovy adresar)

Zobrazuje sa 19 príspevkov - 1 až 19 (z celkového počtu 19 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.