Preco macbook?

Domov Diskusné Fóra Ostatné Preco macbook?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Autor
    Príspevky
  • #94530
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Zdravim planujem si kupit v blizkej buducnosti macbook este neviem ale aky. Vedel by mi niekto po efat nejake klady zapory preco kupit mac a pod? Macbook by som potreboval skor na internet a pracu s niektorymi programami na hry velmi nie ale zaujimalo by ma ako je to s graf kartami v tychto strojoch lebo videl som take cisla ze graficka karta 512mb a hry tam sli aj tie lepsie . Takze neviem ci ked su taketo mensie graf karty vykonne asi tak ako na windowse nejaka 1gb graf karta (alebo trepem blbost?). Je velky rozdiel ten retina display? Ja sa do macbook vobec nevyznam tak potrebujem par rad/typov ako to snimi je.
    Ps : funguju na os aj torrenty ?(stahovanie filmov, hier…?)

    #356840
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Ja osobne by som nekupoval MacBooky s Core 2 Duo, čosi mi šepká, že budúci OSX 10.9 už nemusí byť kompatibilný, zatiaľ čo pod Windowsom pod XPčkami z roku 2001 môžeš v pohode fungovať, na Macu je dnes OSX 10.6 (Snow Leopard) podľa mňa skutočné minimum, samozrejme bez iCloudu. Čoraz viac aplikácii bude vyžadovať aktualizovať na OSX 10.8. Môj Macbook zvladne maximalne Liona – 10.7 a nejdu mi aplikácie ako iMessages, hoci je to len dalsi z IM klientov.

    Preto by som ako prvy parameter pozrel maximálny podporovany OSX, lebo OSX a spätná kompatibilita sa nekamaratia (na rozdiel od Windowsu)

    #356845
    driver123
    Účastník (Participant)

    Toto osobne by som nevidel ako hlavný problém. Na Windowse sa tiež stáva, že je problém dostať nový systém na starý notebook (nie samozrejme vždy). Stačí ak sú zvýšené nároky na hardware alebo nie sú dostupné ovládače na starší book (mne sa to stalo u Prestigio z roku 2005 – pod Win 7 som nevedel rozbehať Wifi a dosť dlho ani zvuk).

    Čo sa týka výkonu grafiky u Macbookov, v zásade myslím nie je problém s výkonom, ale na hry je určite lepší Windows – už len kvôli väčšej dostupnosti hier. Na Mac ich zatiaľ nie je až tak veľa. Ťažko je ale opísať výhody Macov…každému vyhovuje niečo iné…ja by som Mac už nemenil za nič iné. Beží to stabilne, rýchlo a ja na ňom dosahujem oveľa väčšiu produktivitu ako som mal na Windowsoch.

    Povedal by som to tak, že ak máš peniaze na macbook a nepotrebuješ robiť prácu, ktorá je určená najmä pre Windowsy (napr. účtovníctvo), vyskúšaj a uvidíš, či bude vyhovovať. Treba počítať s tým, že si budeš nejaký čas zvykať (u mňa to bol týždeň plný nervozity a bezmocnosti :-) ). Ak ti to ale sadne, tak určite nebudeš lutovať. Systém je podľa mňa oveľa intuitívnejší ako je Windows (obzvlášť Win 8 – ktorý osobne považujem za robenie si srandy Microsoftu z užívateľov), používa ale inú filozofiu…veci na macu sa robia proste inak, čo niektorým switcherom robí spočiatku problémy.

    Retina display je super vec, čo sa vzhľadu týka, osobne by som sa ale asi vyhol 13″ modelu, ktorý ma iba integrovanú grafiku, ktorá na toto rozlíšenie asi príliš nestačí (viem najmä z recenzií, nemám vlastnú skúsenosť…možno pridajú iní užívatelia).

    #356848
    JOHNNY KOSCAK
    Účastník (Participant)

    Mám MacBook Pro 13,3″ model 2009

    Processor 2,26 GHz Intel Core Duo
    Pamäť 8GB 1333MHz DDR3
    Grafika NVidia 94OO 256MB
    HDD 75OGB

    a najnovší OS X 1O.8.4

    predtým som X rokov fungoval na Win a na klasických notebookoch.

    moje skusenosti:

    Už nikdy v živote by som sa nevrátil k normálne shitovskému notebooku, predtým som mal IBM ThinkPad, potom Asus N61 a pomedzi to ešte nejaké iné, no tak vyborne spracovaný notebook nenajdeš ako je MBP a nech si hovorí čo chce a kto chce !

    Mám urobený bootcamp, kvôli praci v Internet Explorer… a tak stabilný Windows 7 som ešte nezažil .

    z mojho pohľadu ber najnovší MacBook Pro (bez retiny ak potrebuješ CD rom) tie lacnejšie verzie maju integrovanu grafiku HD4OOO čo je podla mna postačujúca ( v buducnosti si zakupim MBP s touto grafikou) alebo potom si vyšie rady 15″ s lepšími grafikami.

    Ak chceš používať MBP len na chat, net a obyčajne hry (bavme sa o tom, že tam budeš mať bootcamp, kvôli podpore hier) tak ti ta HD4OOO stačí, ak chceš notebook na profesionalne hranie, tak pozeraj po tom 15″ modeli s inou grafikou alebo si kup herný NTB nie macbook.

    Ja na tej mojej šunke v pohode hram WoT a pod.

    #356850
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Dakujem za rady mam ipad iphone predtym som mal ine mobily a tablet no teraz by som ine nechcel ani zadarmo prostr pacia sa mi rychlostou jednoduchostou funkciami… Preto chcem skusit aj macbook .
    Johnny koscak: vysvetli mi co je bootcamp ako laikovi :D
    Tu graf kartu co mas tych 256 sa mi zda ako mala ale je vykonejsia ? Ako aku by si ju porovnal s windowsom comu sa vo wine rovna? Preto sa mi zdaju tie grafiky cudne ze ci vobec idu hry na takych 256mb kartach.
    Ps : to stymi os je dost naprd.
    A co hovorite na mb air?

    #356852
    mathyk
    Účastník (Participant)

    bootcamp – nabotuješ iný OS okrem OSX, napr. windows, máš dva os a pri štarte si vyberieš ktorý sa nabootuje.
    ja mám tiež 13″ mid2010, C2D, nespomeniem si teraz co tam je za grafika ale tiež 256mb, ale zatiaľ mi to stači, hry nejak nehrávam, tak raz za mesiac rendrujem FullHD video, chvíľu to síce trvá, ale bez problémov.
    S os nemáš problém, to sa s windowsom nedá ani porovnať, naištaluješ a pracuješ, u win ešte 2 dni inštaluješ všetko možné aby si mohol robiť.
    A to ani nehovorím o natívnych app ktoré sú v OSX.

    #356853
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Pytam sa na tu grafiku pretoze ako v tejto dobre u windowsu by ste na 256 mb graf karte nerozbehali nejake lepsie hry tak preto sa mi zdaju male tie graf karty . Vedel by k comu by sa taka graf. Karta z macbooku rovnala karte z xp? A ako je to z app na macbooku su free aj platene ? Exisje nieco ako na iphone ze jailbreak alebo sa daju tie apliekacie stiahnut cez torenty?

    #356857
    JOHNNY KOSCAK
    Účastník (Participant)

    Tomisss… o Bootcampe tu bolo už vyšie spomenuté, nooo napíš do GooGle Bootcamp,alebo aj tu na fore a budeš v obraze…

    Ta grafika je skoro 4ročná,tak ťažko ju porovnavať s modernými grafikami a už dupľom kt. sú v stolných PC !
    Ako bolo taktiež vyšie spomenuté, v pohode ide na tom FULL HD video … obraz jak fotka, neseka, nemrzne proste nič.

    …..ehm ehm … ano torreny, osobna skusenosť, su v pohode,šecko funguje.

    Ale znova opakujem, ak chceš hry, na to nieje mac…

    Napíš nám svoj rozpočet na macbook, potom mrknem aký vykon by si z toho dostal !

    #356862
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Rozpocet asi 900€ kedze je to prvy.
    Co hovoris na tento ? http://pc.bazos.sk/inzerat/24936969/MacBook-Pro-152x24Ghz8Gb-Ram128Gb-SSD2xgrafika100stav.php

    #356863
    JOHNNY KOSCAK
    Účastník (Participant)

    Zisti si aký je to ročník ak to bude moc stare,potom sa toho nezbavíš… to SSD ti je uplne na prd ! … a grafiku to ma hentu čo ja … no kusok mocnejšiu, bohviečo by som odtoho nečakal …

    A chceš tu 15″ verziu ?

    skus popozoreať tu na na fore, ale na 15″ s lepšou grafikou je to malo € …

    #356864
    JOHNNY KOSCAK
    Účastník (Participant)
    #356868
    Benne
    Účastník (Participant)

    v prvom rade si uvedom, ze ak checs notebook na hry, tak vyhodis zbytocne 900EUR (co je tvoj rozpocet) za Mac… To neni comp na hranie jednoducho ;)

    #356869
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Hovorím ze ho na hry nechcem ked tak iba fakt malo si nieco zharam ale len ma zaujima tabgrafika

    #356871
    majdy
    Účastník (Participant)

    Macbooky majú hlavne kvalitnú konštrukciu a hliník skvele chladí celým telom, ďalej skvelú klávesnicu s podsvietením a pekné displeje, ale to už má dnes viac značiek. Výdrž na baterke je ďalšie plus oproti konkurencii. Napríklad ja mám MBP 2010 13″ a mám ho vyše 2 a pol roka, za ten čas moji priateľia už vymenili jeden dva notebooky a ak aj nie, odišla im baterka už veľmi dávno, alebo povolila konštrukcia a to ho mali len doma, ďalej kupovali náhradné baterky, nabíjačky atď. Ja som stále s tým istým notebookom a stále s výdržou 4-5 hodín, im baterky odišli a sú len na prúde stále. Mimochodom notebook často prenášam, každý týždeň niekoľko krát, a konštrukcia je stále pevná, nevŕzga, a baterka drží, síce už má viac ako 800 cyklov, stále drží. A jedno z najväčších plusov MacBooku vidím veľký multidotykový Trackpad. Práca s ním, či už bežná, alebo riadna je bezkonkurenčná, ale za to môže aj OS X. Tie gestá som si tak obľúbil, Launchpad, Mission Controll, Expose, posúvanie medzi oknami atď….A dizajn je skutočne krásny na všetkých Macoch.

    OS X je ďalšia skvelá vec, treba tomu dať čas. Mnoho vecí tam funguje jednoduchšie a ľahšie. Treba sa zbaviť zlozvykov z windowsu a získaš skvelé prepojenie s iPadom a iPhonom vďala službe iCloud zahŕňajúca Photostream. OS X je ďalej rýchly a verím, že môj mac by bol rýchlejší teraz, akoby keby si kúpim nový počítač s windowsom. Stabilita je tiež lepšia ako na windows notebookoch, windows desktopy sú na tom lepšie. Nemusíš sa o nič starať, raz za čas resetneš PRAM ak bude treba, ale žiadne staranie sa o systém a čistenie disku. OS X používa inú architektúru a je UNIX, to znamená že oproti windowsu nemá registre a disk nieje náchylný na fragmentovanie súborov, takže sa systém tak nespomaľuje. Ďalej získaš iLife ak kúpiš nový mac úplne zadarmo, ktorý zahrňuje iPhoto a iMovie, pre mňa skvelé programy na jednoduchú editáciu a strih videa a organizáciu fotiek. Ešte je tam aj GarageBand. Systém vyzerá krajšie ako windows a práca v ňom je efektívnejšia kao už niekto písal. Mac sa nevypína, len otvoríš a funguješ, počas práce bez nutnosti zatvárania len zapklapneš a na druhý deň ráno otvoríš, úplne jednoduché a všetko je to bleskové. iTunes je ďalší skvelý soft ktorý poznáš z windowsu, no na OS X je to oveľa lepšie. Na najnovšom OS X získaš možnosť používať iMessages, FaceTime a OS X sám o sebe stojí menej ako 20€.
    Určite nový OS X bude aj pre C2D procesory, tak by som sa toho nebál.

    Myslím, že na tvoje potreby bude stačiť MacBook Air. Avšak za 900€ kúpiš len 11″, takže treba sa poobzerať po bazároch. Nové modely sú dosť výkonné aj na spustenie nejakej tej hry a ich rozlíšenie je dostačujúce vzhľadom na ich veľkosť obrazovky. Nové Air majú aj podsvietenú klávesnicu a rýchle disky, respektíve pamäťové moduly. Oproti Pro klasického nemá mechaniku, ale ja som tú svoju použil asi trikrát za 2 a pol roka a nikdy to nebolo nič súrne, skôr len z nudy…Naviac Air je tenučký a ľahký.

    Mimochodom, ešte k tej grafike. Ja mám NVidiu 320M 256MB a v pohode si napríklad zahrám najnovší CS a takemr na plných, takže som spokojný, inak aj renderujem.

    #356899
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Diki za rady majdy…

    #356900
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Akurat k tej grafike myslim ze najnovsie cs neni az tak narocne. Asi budem uvazovat o macbooku air kvoli jeho vahe tenkosti… Inakmstym ze sa nevypina tak nevadi to nijako macbookom?

    #356912
    majdy
    Účastník (Participant)

    Určite nieje nejaké náročná v porovnaní s fakt náročnými hrami, ale je to v podstate nová hra a mne ide na starom MBP z roku 2010 super, čo som nečakal, takže novšie modely to musia stíhať v pohode a určite aj novšie hry.

    To, že sa nevypína im to nieže nevadí, ale je to lepšie, lebo nečakáš na štart a neopotrebúvaš tak HW ako pri každom štarte vypnutí do mŕtva. Systém sa nespomaľuje keď je dlho zapnutý ako windows. Určite by si tu na fóre našiel mnoho ľudí čo majú svoje mac počítače zapnuté niekoľko týždňov alebo mesiacov. OS X to má super poriešené, aj s vetráčikmi.

    K retine som sa ešte nevyjadril, Môj ďalší mac bude určite s Retina displejom :) , ten rozdiel bežne možno neuvidíš, a ak si doteraz nefungoval na podobne hustom rozlíšení, tak ti ne-retina vôbec nebude vadiť a budeš si užívať ajtak, aký je ten displej krásny, ale ak si už raz zvykneš na retinu vadí to…

    #356913
    marekh
    Účastník (Participant)

    Keď raz vyskúšaš MacBook, už sa nebudeš chcieť vrátiť späť :) Je to droga.

    #356914
    Tomisss
    Účastník (Participant)

    Zatial som skusil ip5 a ipad retina a je to tiez ako droga ;)

    #356930
    JFK.
    Účastník (Participant)

    chalani, vy ste blázni :)
    MacBook preto, lebo keď ho uvidíš a si ho skúsíš, tak sa pravdepodobne zamiluješ… je to podobné ako so ženami na prvý pohlad…

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.