POMOC: Sekanie Imovie11 Macbook Pro 17 2010!!! a scrollovanie Inertia – Problém grafiky / HW ???

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware POMOC: Sekanie Imovie11 Macbook Pro 17 2010!!! a scrollovanie Inertia – Problém grafiky / HW ???

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Sanata
    Účastník (Participant)

Ahojte,

Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. S macom robím už 2 roky, ale mám vážny problém, s ktorým si neviem rady a už som skúsil všetko, potrebujem skúsenosti užívateľov, s rovnakým/podobným macom ako mám ja a či aj im robí to isté…

! TU JE VIDEO PROBLÉMU : http://vimeo.com/23605791 !

Môj macbook je model 2010 17ka základný core i5 2,5GHz, 8GB Kingston for mac ram, SSD Vertex 2 240GB (posledný firmware 1.33), a zvyšok je asi jasný…Pre úplnosť, pre vylúčenie možnosti konfliktu ramiek, som skúšal aj s pôvodnými 4GB RAM, dokonca som aj prehodil a skúsil pôvodný HDD, či náhodou nie je na vine dačo s SSD… Ale v tomto problém nebol, pretože sa nediala žiadna zmena. Pre úplnosť, skúšal som aj AHT test rozšírený (obe konfigurácie) a nenašiel žiadnu chybu a dokonca ani apple servis po 2 dňoch záťažových testov nenašli žiadnu chybu na HW ( s pôvodnou RAM, HDD). Pre vylúčenie SW problému z mojej strany ( už zostáva len chyba u Apple) som niekoľko krát preinštaloval formátom systém z original priloženého disku 10.6.3 (aj na SSD, aj na HDD). Pre podozrenie, že výkon sa dokazil po update na 10.6.7 ( viď. problémy grafického výkonu na air, tiež nvidia) a ešte z dôvodu, že sa mi fakt marí, že prvé 2 mesiace to nesekalo ( možno sa mýlim, ale nechce sa mi veriť, že by som si to nevšimol…) som skúsil Imovie 11 hneď po čistej inštalácii 10.6.3 a preview scrollovanie v pdf, ale s rovnakým sekavým výsledkom, tak som postupne nainštaloval iMovie update, potom ďaľšie update, potom 10.6.6 ( pretože to mala byť verzia, ktorú som používal, keď neboli problémy…) a nakoniec všetky updaty až po 10.6.7 ale ten istý výsledok ( skúšané s čistými inštaláciami na HDD a SSD ), takže tým so vlastne ,,vylúčil“ SW chybu u mňa…Samozrejme Repair Permissions som nevynechal.

Samotný problém: Mám videa 1080p (50/25fps progressive z kamery Panasonic TM700), ktoré sú vždy prekonvertované do apple codecu (1920×1080 Apple Intermediate Codec, Linear PCM) v imovie 11 automaticky pri importe. Normálne pozeranie na timeline, editovanie atď. je vpohode, bez sekania (avšak daktoré videá sekajú záhadne opakovane stále tiež a hneď ďaľší podobný záber neseká), ALE akonáhle kliknem na Play Project Fullscreen CMD+G, tak to začne posekávať vkuse a tá lišta dole s videami, jej animácia – nabehnutie a stratenie je strašne sekavé a s ňou aj video pekne sekne a celkovo to prehrávanie miestami seká. Viem, že je to fullhd video a je to náročné na výkon atď. ale predtým mi to nesekalo, lebo keď mi to prvý krát zasekalo, tak som zostal v šoku a odvtedy to riešim, takže neverím, že by som si to 2 mesiace nevšimol…Pre porovnanie, imovie 11 som mal aj na starom macbooku pro 2008 early, mal som tam tie isté videá z kamery a nesekalo mi to a nemal som takéto problémy a to už bol o koľko slabší macbook. Za ďaľšie, pre overenie som skúsil tie isté videá/projekt na kamarátovom macbooku pro 15 2009 (C2D 2.6GHz, 8GB ram) a jemu to išlo krásne plynulo, bez akéhokoľvek problému. To ma utvrdilo, že dačo fakt nie je v poriadku a že nedostatočným výkonom to nebude. Nedalo mi to, že čo ak je to tým, že on mal rozlíšenie len 1440×900 a ja fullhd, tak som zmenil rozlíšenie monitora na nižšie 1280×1024 a to už kúsok išlo plynulejšie, tak som skúsil 800×600 a to šlo zase rovnako strašne sekane…Takisto som si všimol, že celkovo tie grafické animácie v systému sú občas trhané, sekavé a nie plynulé…Ďaľší test na porovnanie, či je problém, alebo nie mám PDF súbor naskenovanej ČB knihy (13MB) a keď v nej scrollujem, a hlavne keď ju zazoomujem aby boli poriadne písmená čitateľné a pohybujem sa na touchpade zľava doprava, hore dole a naopak, tak je tento akcelerovaný pohyb (inertia scroll) výrazne spomalený, sekavý… Už spomínaný kamarát s 2009 macbookom robil to isté a bez sekania. Druhý kamarát s 2010 core i7 (15ka,4GBram) takisto bez sekania, plynule…

Seká mi aj flash video vo full screen, keď je na intel grafike, nedochádza totiž k automatickému prepnutiu na nvidiu. Videá na youtube idú v poriadku, ale na megavideo, a iných prehrávačoch, môžete si to výskušať napr. na azyl.sk to seká vo full screen. Toto je ale asi problém flashu 10.2 ( lebo na pôvodnom 10.1 mi to aj po reinštalácii nerobilo…)

To je asi tak všetko, myslím, že som to opísal jasno. Poprosil by každého, kto má kus času a chuť to otestovať o pomoc (najlepšie niekoho s macbookom 2010 core i5, ale aj iné pre porovnanie). Pripájam link na stiahnutie toho PDFka (dúfam, že mi to tu administrátori na krátky čas umožníte zdielať) http://dl.dropbox.com/u/24207204/Manipulace%20v%20mediich.pdf a video : http://dl.dropbox.com/u/24207204/00168.MTS.mov

ĎAKUJEM za akúkoľvek pomoc.

Lens
    Účastník (Participant)

Skusal si iny strihovy program? alebo napojenie na ext monitor?
    Pripadne skus video prekonvertovat do ineho kodeku. Neviem co vsetko podporuje iMovie. apple pro ress 422?
    Pripadne reistal osx. Nenapada ma nieco ine ale podla mna je to softwarova vec.
    Este ma napada ze ktoru grafiku mas zapnutu ked strihas? Detekovanu?

Sanata
    Účastník (Participant)

Ahoj, napísal som, že reinštaláciu som vykonal niekoľko krát, daný apple codec je nutnosť v imovie, nedá sa iný zvoliť a je to taký codec, ktorý je nenáročnejší na výkon (HD má byť ako SD náročnosťou), teda oveľa menej ako AVCHD komprimované. Pracoval som s imovie aj na starom macu a nebol nidky problém. Napojenie na externý monitor ( tiež Fullhd ) som skúšal a žiadna zmena. Grafika je vždy nvidia, keď zapneš imovie. A iný soft: robím aj vo final cute, ale tam nie sú také grafické animácie ani fullscreen (aspoň ja som ho doteraz neobjavil), ale aj tam je podla mňa slabý výkon, lebo keď dám prehrať video (bez prerenderovania) tak mi vyhodí tú tabulku, že vypadávali framy a nedostatočný výkon a možné príčiny…

sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

da sa nejak prepnut ta grafika? ci na tychto novych masinach to uz je cisto automatizovane ?
    skusil by som ten intel ci fakt neni daco zle s nvidiou.

Sanata
    Účastník (Participant)

Grafika sa dá prepnúť istým neoficiálnym spôsobom (gfxCardStatus), ale nemyslím si, že to pomôže, lebo imovie využíva výkon grafickej karty a tá intel je veľmi žalostná, veď nezvláda ani prehrať flash vo full HD… Nenájde sa niekto s 2010 modelom ???

Update: vyskúšal som to na čisto intelovej grafike a čuduj sa svetu, seká to menej! Posekáva to, ale výrazne menej…Asi nahrám krátke video z toho na porovnanie a zavesím to sem, nech si to ľudia môžu pozrieť a porovnať.

Tu je video: http://vimeo.com/23605791

Dík za tip

Lens
    Účastník (Participant)

Sorry asi som prehliadol niktore info: Ako ja striham vo FCP a tiez obcas mam problem s realtime strihom Najma ak spajam viareco roznych materialov. Ale ze by som videl nejake neskutocny rozdiel medzi 9400M a 9600M tak to nemozem povedat. Ano ked som prezentoval a napajal som cca 4000×2000 pixel velky screen tak som videl rozdiel ale pri strihu som si ho nevsimol.

Sanata
    Účastník (Participant)

No ja práveže nespájam momentálne žiadne rôzne materiály, všetko len z tej mojej kamery a vypadávajú framy aj keď mám všetko video na jednej stope a bez žiadnych efektov…Ale neviem, či aj vo final cute sa zapája dáko extra grafická karta. Fakt to nechápem…

Io (:
    Účastník (Participant)

ODtémy.. ty kokos keby takto písal každý svoj problém..uff

Sanata
    Účastník (Participant)

Tak by sa predišlo zbytočným návrhom riešenia, ktoré už boli popísané v samotnom úvode problému a teda by tu nepadali zbytočné kommenty, ktoré nikam nevedú…Ale priznávam :), je to až ,,kus“ dlhé…

Lens
    Účastník (Participant)

Hej cital som to rano (podotykam pred kavou) takze som viac veci nepostrehol. ked si skusal tie videa v iMovie u kamarata tak to bolo ze si len natiahol videa alebo si pozuzil projekt od seba?
    Ono podla mna pri tom videu to moze byt viac veci. od nejakeho zleho nastavenia po nejaky bug v imovie a podobne. Mna skor zaraza ze ti to ako spominas nejako seka aj pri tom pdfku. Toto mi pride zvlastnejsie.

Sanata
    Účastník (Participant)

No použil som komplet projekt aj súbory z externého hdd (takisto ako som ho mal pripojený aj ja) a jemu to šlo bezproblémov. No nastavenie som nerobil žiadne, veď tam v imovie ani nie je taká možnosť. Áno seká to aj v tom pdfku, čo ma priviedlo na to, že to nebude asi len problém imovie, ale toho grafického akcelerovania v systéme. Samotné hry som ešte ani neskúšal, že aký framerate by mi to dalo, ale aj to asi najbližšie keď budem mať čas skúsim…Apropo skúsil si to moje PDFko na svojom a šlo to vpohode?

Update: Skúsil som Call of Duty 4 na Full HD a v tréningu to šlo vpohode okolo 60fps, takže tu sa správa grafická vpohode…

Sanata
    Účastník (Participant)

To sa fakt nikto nenájde, čo má macbook pro 2010 a bol ochotný tomu venovať 5 minút času??

raul
    Moderátor

Asi by som to zobral na reklamaciu, pravdepodobne bude chyba v hw… Ci uz karta, alebo nejaky iny. Napoveda tomu aj fakt, ze na slabsej to islo lepsie… Sam si mozes z inst dvd skusit pustit diagnostiku, ale asi v servise to urobia lepsie.

Sanata
    Účastník (Participant)

Raul: Diagnostiku som spustil, tú rozšírenú a nenašla žiadnu chybu. Aj keď je pravda, že v servise majú úplne iné diagnostiky, ale ako som vravel, mac bol už raz v servise (pred mesiacom a pol presne aj keď to bolo pred týmto problémom s iMovie, vtedy to bol problém rozpadnutia obrazu na intel grafike – ale ten sa po najnovšej verzii flash stratil…Avšak im sa ani po 2 dňoch testovania v diagnostike neprejavil (aj keď môj osobný názor je, že daná diagnostika neoveruje, nesimuluje prepínanie grafík, kde dochádzalo k chybe a následnému rozpadnutiu grafiky…) a mne sa samozrejme prejavil zase hneď po párdňovom používaní, ale už je to v poriadku, čakám len na konečne finálnu doladenú verziu flashu).

Cieľom tejto diskusie bolo nájsť (PROSÍM) niekoho, kto by mi s rovnakým HW potvrdil, že jemu sa daný problém neprejavuje a teda je to definitívne HW chyba. Nechcem posielať zas macbook do servisu, byť 1-2 týždne bez neho, keď ho súrne potrebujem, aby sa mi zas vrátil, že problém sa neprejavil v diagnostike Apple a teda technici nemôžu nič robiť. Apropo dnes som už poslal mail do servisu aj s linkom na toto fórum, tak čakám na odpoveď.

Sanata
    Účastník (Participant)

Objectiv: Nie je to úplne to isté, je to istým spôsobom ako porovnávanie jabĺk s hruškami :D, ale na druhej strane to o dačom svedčí. Ja som včera v noci skúsil ešte výkon grafickej v hre Call of Duty 4 a tam to šlo tiež vpohode plynulo (v rámci možností). Osobne sa tiež logicky prikláňam ku chybe ovládačov v Mac os X alebo dákeho iného bugu v 10.6.7, veď ten bol koniec koncov aj neoficiálne potvrdený na nete. A nič by som neriešil, keby to imovie šlapalo na 10.6.3 alebo 10.6.6 verzii, kedy to ešte malo byť vporiadku. Alebo na druhej strane to musím riešiť, ak je to len SW chyba a apple neni schopné ani po ROKU ju odstrániť. Neviem si predstaviť, ako to môže takto dakomu fungovať v Amerike už rok sekane iMovie bez vyriešenia. A najhoršie na tom je to, že mne sa fakt marí, že mi to kedysi to iMovie išlo úplne krásne plynulo…Som proste z toho už fakt jelen (veď to už riešim pomaly mesiac).

Apropo: Práve mi beží na macu Apple System Diagnostics (presne to čo majú v servise, komplet operačný s testovacím softom na externom disku). Mám už aj krásnu fotku veľkým červeným FAILED, to bolo radosti:D, ale keď som zistil, že to zlyhalo pre SMART môjho SSD ( že nevedelo načítať nejaké hodnoty z disku, ktoré ssd oproti hdd asi nemá, pretože normálny smart test v techtool mi prešiel a takisto na windowse…). A apropo práve mi test skončil a už mám velkým zeleným PASSED :D. Takže je to presne to, čoho som sa bál, že v servise by bolo zase všetko vporiadku. Tak už len čakám, ako Ti pôjde to iMovie…

PS: Mal som pravdu v tom, že apple diagnostika nijako netestuje dynamické prepínanie grafických kariet…

Lens
    Účastník (Participant)

Inak k tomu prepinaniu grafik. Ani ja nie som spokojny. Robi to sarapti. Ja mam 2009 macbook pro. Tam to este nie je automaticke ale soft GFXcardstatus to riesi. nastavil som si to tak aby pri pripojeni a odpojeni magsave sa prepinali grafiky. Zial musel som to vypnut pretoze vzdy pri prepnuti grafik mi spadol finalcut…

Sanata
    Účastník (Participant)

Ten final cut padne aj mne pri prepnutí grafiky, je to predsa len už kus starší soft :(

Sanata
    Účastník (Participant)

Nikto stále nič ???

Lens
    Účastník (Participant)

Tak ma napadlo. neskusal si strihat nejaky iny matrerial? Ci to robi aj iny alebo len konkretne ten…

Sanata
    Účastník (Participant)

Napadlo to aj mňa, len iný materiál moc nemám po ruke :(. A aj keby to nesekalo, tak mi to moc nepomôže, lebo najbližšiu dobu budem stále strihať len full hd z mojej kamery. Ale skúsím to…

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.