POMOC – BATTERY HEALTH 95% po 6 cykloch???

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware POMOC – BATTERY HEALTH 95% po 6 cykloch???

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 41 až 60 (z celkového počtu 63 )
  • Autor
    Sevo
    Účastník (Participant)

Ja to tiez vobec neriesim…Mam to stale na snure, aby ked potrebujem odbehnut som ju nemal vybitu. Ked klesne pod 90% vybijem, nabijem a je..

renad
    Účastník (Participant)

Zopakujem údaje (platili ešte predvčerom)
    „Na začiatku som mal 5260 mAh. Teraz, po 63 cycles mám max. 4958 mAh z údajných originálnych 5020 mAh. Health: 98%“

Po dlhšej dobe som robil externe, rovné 4 hodiny (vcelku vysoká náročnosť, ostalo nejakých 11%)
    a potom po úplnom nabití mi ukazuje toto:
    cycles: 65 (zrazu pribudli 2, mal pribudnúť len jeden)
    health: 100% (bolo 98%)
    original battery capacity: 5020 mAh (zostalo)
    current battery capacity: 5085 mAh (bolo 4958 mAh)

Zaujímavé, však ?

Tommy_Verceti
    Moderátor

zero po prvé je správne…
    a správne vysvetlené myslel som to (z kontextu by to malo vyplynúť) že keď je nabitý už nenabíja… nad 95% to už s baterkou nič nerobí.. ani neudržuje jej hodnoty v žiadnom prípade kým neklesne pod 95 %.. preto je úplne jedno či ju vyberiete alebo necháte dnu nič to nemení… je dobré robiť ako písal zero … nie je dobré ju úplne vybíjať… nie je však ani dobré mať ju stále na adaptér a tým pádom sa s ňou nič nedeje… ona potrebuje zmeny aby sa tam tie častice (sorry nie som fyzik viem to teoreticky :) ) udržiavali v pohybe… keď vybijete úplne strácate kapacitu a zhoršujete vlastnosti batérie… tieto batérie sú na tomto princípe…
    NiMH boli na tom princípe (a z toho si to nesprávne ľudia nosia aj do dnešnej doby) že to bolo treba stále vybiť a nabiť na maximum… ale to je rozdiel medzi generáciami teraz to už prakticky pri ničom neplatí … základ je mať ju v obehu.. používať.. používaním paradoxne najdlhšie a najkvalitnejšie bude slúžiť :)

Hector55
    Účastník (Participant)

nie NiMH ale NiCd :) niMh uz boli celkom v pohode.. to su vlastne dnesne tuzkove nabijatelne baterky – NiCd sa uz nezvyknu predavat :)

Tommy_Verceti
    Moderátor

aj nimh sa pre najdlhšiu životnosť mali radšej úplne vybíjať a nabíjať … nemusel si ale mali by sa…

renad
    Účastník (Participant)

Tommy_Verceti & Amarok:
    Nemôžem súhlasiť. Mne baterku dobíja väčšinou na 100%. Inými slovami – prehupne sa cez 95% a valí ďalej (ukazovateľ stavu nabíjania v hornej lište stále ukazuje ikonku nabíjania, Istat takisto ukazuje nabíjanie).
    Nabíjanie sa vypne väčšinou pri 100% (stáva, že skončí aj na 99%, ale skutočne to nesledujem).

Práve teraz skončilo nabíjanie pri 99%
    (nechal som ho vybiť na 70% – a sledoval som dobíjanie)

Amarok
    Účastník (Participant)

ikonka hore neznamena ze ho dobije… to ci ho dobija naozaj najdes v system profileri

renad
    Účastník (Participant)

Ikona v hornej lište je len predĺženou rukou systémového ovládacieho panelu.
    Musí ukazovať len to, čo sa naozaj v systéme deje.
    Ale keďže znova dobíjam, pozriem aj do system profiler-u. Dám vedieť.

EDIT: po dobití na 96% – aj System Profiler ukazuje: charging – yes
    t.j. – funguje je to tak, ako má – len teda s tou výnimkou, že nie vždy nabije na 100%.

Tommy_Verceti
    Moderátor

renad si nepochopil… samozrejme že Ti nabije na 100%
    ale skús odpojiť… a potom o pár minút zapojiť späť… keď nie je menej ako 95% nezačne zase nabíjať …. ked bude 94% začne nabíjať do stovky keď bude 96% nechá to bez zmeny … a o to ide.. keď máš stále napojený tak Ti ho nenabíja kým neklesne pod 95%…

renad
    Účastník (Participant)

Všetko čo som popísal bolo samozrejme spojené s odpájaním a pripájaním nabíjačky.
    Takže ešte raz:

skúška č.1
    stav: nabíjačka odpojená, stav baterky 98%
    – pripájam nabíjačku – a… začalo dobíjať
    (všetko čo môže ukazuje nabíjanie – aj System Profiler)

skúška č. 2 (nechal som vybiť na 96%)
    stav: nabíjačka opäť odpojená, stav baterky 96%
    – pripájam nabíjačka – a… znova začalo dobíjať
    (opäť aj System Profiler ukazuje – charging: on)

Koniec skúšok.
    Otázka – a prečo by nabíjačka nemala dobíjať baterku, ktorá je vybitá, hoc aj len o 5% ?

EDIT: Jediný výkyv čo sm zistil, že nie vždy baterku dorazí na 100%, niekedy sa pri 99% na to vykašle a skončí.

Tommy_Verceti
    Moderátor

to potom robíš niečo zle je to aj na oficiálnych apple stránkach aj na milion forach a celému svetu to tak funguje nezdá sa mi že by si Ty mal záhadný model ktorý likviduje baterku neustálym nabíjaním… to že Ti ukáže 99% to je len ako prevencia aby sa nepoškodila batéria (neskrátila sa kapacita a podobne) aby si nemusel úplne vybiť čo potom ničí baterku.. píšu o tom na apple stránkach

citujem: To prevent the battery to go into an endless charge -> discharge -> charge loop every time the battery goes below 100% (since a typical lithium based battery has a lifespan of about 500 charge cycles), Apple has set it not to start charging before it dips under 95%.
    asi sme všetci blbí :) aj z apple..

niečo sa dozvieš napr aj tu http://www.apple.com/batteries/notebooks.html
    http://www.apple.com/batteries/

Vojtin
    Účastník (Participant)

start charging before 95% neznamená, že když nabíjíš baterku od 20% že se ti při 95% přestane nabíjet, ale že když má baterka 95% že se nezačne nabíjet do 100%

renad
    Účastník (Participant)

Nechcem ísť proti svetu, ale fakt mi to dobije na 100, resp. 99% – potom prestane nabíjať a vyhodí ikonku (takú vidlicu zástrčky) a nenabíja – t.j. neničí baterku.

Ospravedlňujem, ale nemôžem za to, že to tak je.

Vojtin
    Účastník (Participant)

2 renard: mě taky z toho si nic nedělej.

Tommy_Verceti
    Moderátor

asi nerozumieš o čo ide :) to čo si napísal je úplne v poriadku a tak to má byť o tom celý čas hovoríme :)vysvetľuje Ti to tu plno ľudí vrátane vojtina a mňa presne čo si napísal.. keď je nad 95% batéria… nezačne už nabíjať…

mrzo
    Účastník (Participant)

renad – „nezacne nabijat“ neznamena „nepokracuje v nabijani“. Pokial sa bateria plne nabije, skutocne nezacne znovu nabijat kym neklesne pod 95%. Pokial prestanes nabijat pred uplnym nabitim tak po znovu napojeni na siet pokracuje v dobijani. Mne sa to aspon takto sprava.

renad
    Účastník (Participant)

Kašlem na celú baterku. Nech si robí čo chce.
    Hlavne, že nabíja.

to Tommy: – ku tvojej vete:
    „ale skús odpojiť… a potom o pár minút zapojiť späť… keď nie je menej ako 95% nezačne zase nabíjať“
    – toto mi funguje opačne, mne začne nabíjať

Asi sa bavíme o tom prípade, že máme baterku nabitú na 100% a noťas zostane na nabíjačke – baterka sa bude postupne na pozadí vybíjať – cyklus nabíjania sa začne, až keď baterka klesne pod 95%, tak ?

renad
    Účastník (Participant)

Už som si myslel, že si zmením renad – na retard, ale bohuprisahám, že mi to stále nabíja.
    Momentálne to mám nabité na 100% – a svet div sa – charging: yes

Jediné, čo ma napadá – že je to nastavením system panela Energy Saver.
    Sú tam 3 prevolené sady, ja mám však svoju custom sadu.
    Dám nejakú z predvolených a ešte raz to skúsim.

zero0x
    Účastník (Participant)

fiha som fajny flame vyvolal :D

no kazdopadne tommy_verceti, toto som chcel pocut

presne toho som sa obaval, ze uplne vybitie ju nici.. a dobre ze to uz viem :)

takze odteraz doprazdna iba pri kalibracii, raz za mesiac

vdaka

inac som teraz nedavno dal 100% -> 20% -> 100% a ani trosku nestratila z kapacity, presne tak jak predtym 5110 mAh :)

Tommy_Verceti
    Moderátor

ani raz za mesiac… kalibrovať raz za mesiac ju v žiadnom prípade nepotrebuješ… len ju udržuj pri živote „v pohybe“ a všetko bude ok…
    renad prepáč vonkoncom nemám chuť to ďalej riešiť Ty vieš asi lepšie ako všetci ostatní tak to asi tak bude… zbytočne sa Ti tu budeme snažiť vysvetliť keď sú to pre Teba bludy ktoré neakceptuješ… mne je to jedno chcel som povedať ako to je …
    PS: custom mám aj ja …
    eštepre zero : presne ako si písal 100-20 a cca tak nejak je úplne najideálnejšie… skutočne je zbytočné chodiť do extrémov pri týchto baterkách sú konštruované tak aby pri úplne normálnom používaní najdlhšie vydržali.. a normálne používanie nie je také pri ktorom ovplyvňujeme prácu na úkor nech sa už dobije na 100% alebo nech sa už vybije úplne…
    dlhú výdrž prajem všetkým …

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 41 až 60 (z celkového počtu 63 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.