OpenCL Petícia

Domov Diskusné Fóra Ostatné OpenCL Petícia

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 41 )
  • Autor
    Príspevky
  • #62977
    Jod
    Účastník (Participant)

    Petícia za zaradenie nepodporovaných grafických kariet do podpory OpenCL na Snow Leoparde.
    http://petition.romcok.eu/

    Prosím tých ktorý majú jednu z danných grafických kariet aby podporili túto petíciu svojim podpisom. Rovnako chcem požiadať aj tých, ktorým sa nepáči takéto stanovisko Applu k starším macom, aby sa tiež podpísali. Výber grafického procesora je nepovinný.

    Máte moje slovo, že váše údaje nebudu zneužité ani poskytnuté žiadnej tretej strane okrem Applu, ak to bude potrebné.

    Pokiaľ sa vaša karta v zozname nenachádza a je kompatibilná s OpenCL, môžete to oznámiť na petition@romcok.eu. Po pridaní karty do zoznamu vám bude táto informácia zaslaná emailom.

    Všetkým ďakujem a dúfam, že do vydania Mac OS X 10.6 bude pridaná podpora týchto GPU, aby sme mohli aj my naplno využiť nového OS.

    Prosím šírte tento link kde môžete a nedajte sa zastaviť :) . Cielom nieje zastrašiť Apple, ale ukázať im, že sú ľudia ktorí by ich ochotu ocenili.

    Kontakt: petition@romcok.eu

    #162433
    Anonymný
    Neaktívny

    nevyznam sa do toho velmi, ale nieje to nahodou tak, ze tu technologiu starsie graficke karty nepodporuju, lebo to tie karty proste neumoznuju? ak to je tak, tak s tym apple predsa nemoze nic urobit. vyvoj sa nemoze zastavit kvoli starsim modelom.

    #162434
    Jod
    Účastník (Participant)

    No bohužial, neni to tak. Takýto prístup Applu sa mi trochu nepáči, je to dosť neférové, aj keď cena ma dosť potešila, ale radšej si priplatím ak to bude aj s podporou ďalších grafických kariet.
    Určite by ma potešilo keby sa to tam do vydania objavilo, čo je aj cielom tejto petície.
    Tu je link na podporované karty: http://www.apple.com/macosx/specs.html
    Radšej nehovorím otom, že grafiky v predchádzajúcich macoch mali lepšie výsledky vo výkonnostnych testoch ako terajšie 9400M.
    Tu je graf. z článku z macblogu: https://www.macblog.sk/files/pictures/imac2009/graf_gpu.jpg
    No možno to už nejakým spôsobom vyladili.

    Tu je otom článok na macblogu https://www.macblog.sk/novinky/wwdc-2009-dodatocne-informacie-graficke-poziadavky-opencl-v-snow-leopardovi-hardver-v-iphone-3g-s-macbooky-pro-2041.html

    #162435
    Anonymný
    Neaktívny

    trochu mimo, ako je mozne ze novsie graficke karty maju horsi vykon?

    ak by to tak bolo, preco by to apple robil(znizoval vykon)?

    #162437
    Jod
    Účastník (Participant)

    No možno to je len drivrami, nejak som to neskúmal. Mám MB Black s X3100 a iMac s HD2400XT a vôbec sa mi to nepáči, čo furt robia.

    #162438
    renad
    Účastník (Participant)

    Jod:
    Toto nie je prvý krát, čo Apple robí takýto ťah – myslím tým, že proste postaví “tvrdú” hranicu a “začína” akoby novú vec. Pamätám sa napríklad na situáciu, keď majitelia drahých zvukoviek alebo videokariet z čias PowerMacov G4 (PCI) zostali bezradní, keď do nových PowerMacov G5 (PCI-X) ich nemohli použiť.
    Tých príkladov je dosť a nejdem to tu rozpisovať.
    Iste, niekedy ide o biznis, ale niekedy aj o vývoj.

    Systém na macu nie je všetko. Sú to, boli a budú hlavne aplikácie – každodenný niekoľkohodinový kolotoč – naozaj dlhé roky bez problémov – a platí to pre všetkých – grafikov, designérov, fotografov, videomajstrov a celá rada ďalších odvetví ….

    Apple zoštíhlil systém tuším o 6 GB, inštalácie je dvakrát kratšia, o novinkách ani nehovorím – to všetko si žiada svoju daň … Apple udáva tón, a dúfam, že dlho bude …

    Alebo chceš radšej Visty, kde nájdeš ovládače aj na tlačiarne z roku pána a inštaluješ ich pol dňa 2-3 krát do roka ?

    #162440
    Jod
    Účastník (Participant)

    Renad:
    Nie, ale chcem drivre na svoj iMac, ktorý sa prestal predávať dva mesiace, či koľko, pred WWDC. Myslím, že nechcem tak veľa. Vezmite si kedy sa začalo pracovať na Snow Leoparde.

    Šak to je chrapúňstvo od nich :D

    #162441
    marek
    Účastník (Participant)

    pokrok je nutny a niekedy sa da dosiahnut aj tvrdym opatrenim
    niekoho sa to dotkne, niekoho nie

    ja mam napr na starsom macpro nepodporovanu graficku kartu, ale co, kaslat nato, tak jej treba :-)
    aspon sa pohnem trosku dopredu

    osobne som rad ze sa na snow prestane podporovat ppc, konecne par ludi vymeni stroje za novsie, aspon v mojom okoli :-)

    aj ked si viem prestavit ze vela fanusikov bude smutnych

    zivot je kruty

    #162443
    xRiCky
    Účastník (Participant)

    Dovolim si citovat usera “Kubbing” a jeho komentar k clanku https://www.macblog.sk/novinky/wwdc-2009-dodatocne-informacie-graficke-poziadavky-opencl-v-snow-leopardovi-hardver-v-iphone-3g-s-macbooky-pro-2041.html#diskusia

    “Co porad vsichni resite OpenCL? Stare grafiky co neumeji nove shader standardy (3.0, 4.0) → implementace OpenCL by byla velice slozita. Sam mam zkusenost s OGLSlang a BrookGPU na intel grafikach behem bakalarky a vim jake to je peklo. Tyto graficke karty (zejmena zminovana x3100) postradaji nektere vektorove jednotky (myslim ze T&L a shadery) a tyto operace jsou pocitany pres procesor (MMX a SSE instrukce). Dale x3100 nema vlastni pamet a zbytecne by to zatezovalo sbernici.
    Takze s touhle starou grafikou OpenCL pojede, ale bude to pocitat procesor pres SSE na procesoru. OpenCL bude podporovana, ale nebude HW akcelerovana.
    Nevim cim to je, zle pripada mi ze polovina lidi zde vubec netusi o cem je rec (bez urazky pls.)”

    Nie som odbornik v tomto smere ale pokial ma pravdu tak neviem preco to riesite. Podla mna to od Applu nebol marketingovy tah ale malo to svoje opodstatnenie preco nepodporuju starsie grafiku (i ked iba pol roka stare). Ved pre OpenCL sa svet nezruti, GrandCentral vyzmyka z viacjadrovych procesorov co sa da takze narast vykonu oproti Leopardovi by tam mal byt…Doteraz sa vsetci ztazovali ze nemozu dat 8GB ram do MB unibody hoc to zakl. doska to podporuje hoci vobec nerozumeli ze na x86 architekturu nemoze ist viac ako 4GB…teraz ked je x64 tak vsetci PPC useri placu ale nikoho uz nezujima ze tam mozu dat 8GB ram. Useri starsimi grafikami placu kvoli OpenCL lebo ich grafiky to podporuju ale vinia Apple ze im to blokuje…historia sa opakuje ako s ramkami…
    Jednoducho povedane: viac ako 4GB ram nebolo podporovane kvoli x86 architekture – vsetci sa stazovali
    starsie grafiky niesu podporovane kvoli odovodneniu v citacii – vsetci sa stazuju
    …na vine je zas Apple…historia sa opakuje…

    #162445
    Jod
    Účastník (Participant)

    Pokrok hovorím zrušeniu podpory PPC procesorov, čo je jasné, ale nie keď ti predajú novú vec za vela peňazí a o dva mesiace ťa nakopú do riti.
    Pokrok hovorím tomu, keď využijem novú technológiu na novom hardwari, ale nie, keď ju úmyselne zablokujem, kôli zisku,

    A tie úžasné veci ktoré prezentujú ako je čítačka SD kariet, to ma dostalo :D . Ja som mal čítačku už na starom trojročnom Fujitsu Siemensi čo mi tu leží pod stolom, aj keď som ju hneď odpálil, ale to je už moja vina :D .
    Niekedy mi je z nich do smiechu a vzpomeniem si na Hulána, ale z toho mi je ešte viac. :D

    xRiCky:
    Mne ide hlavne o grafiky v iMacoch, to že v Macbooku ktorý bol nahradený už minulý rok či kedy novými unibody chápem.
    9400M myslím tiež nemá vlastnú pamäť a nikomu to nevadí, kým moja 2400XT ju má a vadí to každému? A tá grafika sa mi moc zastaralá nezdá oproti tej terajšej, stačí si pozrieť testy z macblogu.

    #162446
    renad
    Účastník (Participant)

    Ešte doplním z iného uhla pohľadu: Apple má proste asi smolu na dodávateľov

    – napr.: Motorola – perfektná éra PowerPC procesorov, ale čo z toho, keď nestíhali výrobu a dodávky (a ani vývoj) pre Apple a vidíš prechod na Intel všetci zvládli, a je mnoho takých čo dodnes valia na PowerMacoch G4, G5 … a na stabilnom OS X Tiger

    – Alebo samotný Intel:veď integrované grafiky GMA950, a myslím si, že aj tá moja X3100 – veď to je des a hrůza …

    #162447
    xRiCky
    Účastník (Participant)

    “Zablokovana” nie je kvoli zisku ci marketingu ale kvoli technickemu problemu a narocnosti pouzitia OpenCL na starsich GK. To znamena ze to nie je nemozne ale ked sa zoberu do uvahy pre a proti (napr. zataz zbernice atd.) tak Apple urobil jasnu volbu. Ale mozno ked na tom budu trvat viacery resp. vela userov hoci tomu nebudu rozumiet len sa niekde docitaju ze mozne to je /ale za akych okolnosti to ich uz nebude zaujimat/ tak dotlacia Apple aby to integroval /mozno nejaky update/ ale neverim tomu. Podla mna keby nebolo technickej prekazky tak by to bolo implementovane hned od zaciatku.

    #162448
    xRiCky
    Účastník (Participant)

    @Jod: Tam nejde o to ze sa ti nezda az taka zastarala ale ked uvazis ze uz skoro kazdy druhy tyzden je nova GK…nejde len o hruby graficky vykon v terraflopoch ale technologie ako shader a pod. ked to tvoja GK raz nezvlada resp. nesplna standardy tak s tym nepohned hoci vykonovo moze byt lepsia ale ak nema podporu najnovsych shaderov tak to tam neprirobis. Preto aj novsie GK ktore vyjdu mozu mat napr. slabsi takt ako nejaka predosla GT verzia ale nove hry budu mat lepsiu grafiku na novsej prave kvoli pouzitym technologiam.

    #162449
    renad
    Účastník (Participant)

    Ešte jeden príspevok:
    Kedysi sa Apple kupovali aj na 3-4-5 aj viac rokov, dnes však ide všetko tak dopredu, že to jednoducho treba brať tak ako to ide …

    Kedysi stáli PowerMacy cez 100.000,- dnes si kúpiš za to 5 kusov Macmini za 19.000,- aj takto sa na to dá pozerať ….

    Ešte som zabudol zarátať infláciu … :)

    #162450
    Jod
    Účastník (Participant)

    No hádam sa tu objaví nejaký odborník, lebo ja som čítal, že grafiky z iMacov 2008 žiadnu technickú prekážku nemajú. :D
    Povecte mi ako je potom možné, že staré grafiky z MBP podporované sú. To akože notebook s 15″ displejom uprednostnuju pred 20″ a 24″ iMacmi s väčšim výkonom?

    No dúfam, že sa nazbierame viacerý a apple zbadá, že aj my by sme to tam chceli, aj keď nevieme “načo to je” ;) heh
    Keď sa vedia mordovať jak besný psi s tými ich technologickými pokrokmi mohli by sa pozrieť aj naspäť na zákazníkov (zákazník náš pán? pche :D ), že aj oni sú tu.

    #162451
    renad
    Účastník (Participant)

    Jod:
    neboj, nejako to rozchodíš, rozdýchaš … :)

    #162452
    xRiCky
    Účastník (Participant)

    Dufam aj ze nam to nejaky “fachman” svojim objasnenim veci uzatvori. Vidim do tejto problematiky ale odbornik urcite niesom. @Jod: Rozhoduje aj architektura chipu pouzita v GK ako je spominane v citacii (SSE/MMX).

    #162453
    Jod
    Účastník (Participant)

    Aj tie tisíce ľudí čo majú iMacy, to je heslo Applu :)
    Ja tiež niesom odborník, bolo by dobré keby nám to niekto objasnil, či je tam problém, alebo nie. Nemyslím zase taký problém, že dorobiť podporu bude trvať o deň viac než na ostatné.

    Podľa mňa sú obe grafiky riadne shity čo stoja dvetisíc korun v hocjakom pcshope ;)

    #162454
    renad
    Účastník (Participant)

    Už vidím američanov čo majú maca tak maximálne na web a na fotky a video z dovolenky,
    ako sa sťažujú – mnohí ani nevedia že tam majú OS X Leopard …. a toto sú myslím tie masy.

    A my, čo na tom zarábame nejaké korunky, to rozchodíme … a my nie sme masy, ale jednotlivci …

    #162455
    xRiCky
    Účastník (Participant)

    Ono otazka nie ako dlho by to trvalo ale ci to ma vobec zmysel. Ked to bude zatazovat zbernicu, ci to nenarobi viac skody ako uzitku. Ked to narobi viac uzitku tak potom je peticia spravna a Apple to pos..l ale ak nie…

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 41 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.