Nový Air / mbPro do školy

Domov Diskusné Fóra Ostatné Nový Air / mbPro do školy

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 23 )
  • Autor
    Príspevky
  • #99172
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, zvažujem kúpu macbooku na vysokú školu (informatika & programovanie) a chcel by som sa opýtať, ktorý by ste mi odporúčili. Keďže som náročný a potrpím si na kvalite rozhodol som sa pre macbook. Dočítal som sa, že tento rok by mali predstaviť iba jediný mba a to 12 palcový, čo mi príde ako malý rozmer displeja. Neviete, či bude predstavený aj nový mbp?
    Druhá otázka by bola, ktorý by ste mi odporúčili. Budem ho potrebovať na písanie dokumentov, používanie softwaru ako Adobe dreamweaver, photoshop, a kvôli niektorým aplikáciám budem potrebovať na ňom aj Win (bootcamp). Cestujete niekto s mbp? príde vám 1,57kg veľa? (na prirovnanie- dokážete ho udržať v jednej ruke ak ho držíte na kraji? :D ) Ďakujem za akúkoľvek radu :)

    #378811
    fanthomas4
    Účastník (Participant)

    Kam ideš študovať informatiku ? Ja idem od septembra študovať na MUNI do Brna, tak či nebudeme spolužiaci :D

    K tvojej otázke, ja by som (aj mám) na tvojom mieste bral MBP

    #378812
    iTuxx
    Moderátor

    Len aby si vyber MB este nelutoval. Kazdy ajtak na uni ti potvrdi, ze pouzivanie softu, programovanie a ine veci co si vymenoval, tvori len 10%. Ostatne je gaming. Tak aby si potom neplakal ze kamosi sa hraju bez teba. Nehovorim do vetra, hovorim zo skusenosti.
    A dalsia vec: tych 10% veci do skoly su windows friendly, takze na Macu sa budes musiet naucit milovat emulatory a vmware fusion a pod.

    #378813
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    @fanthomas4: Chcel som si dať do Brna ale nakoniec som sa rozhodol pre STU FIIT (v BA) :D

    @iTuxx
    : Na hry mám herný notebook ale kvôli jeho váhe 2,9kg je pre mňa nevyhovujúci do školy.
    Bootcamp by nemal plnohodnotne nainštalovať Windows na macbook? Že si pri štarte vyberiem či chcem bootnuť OSX alebo Win? “Virtuálny stroj” s windows rozhodne nechcem :/

    #378814
    shadower
    Účastník (Participant)

    haha na fiit ti bude stacit hocico k studium :) nic narocne na hw nevyzaduju …chodim tam a mam air(dlha vydrz je asi najdolezitejsia ked tam si cely den) …
    ako uz bolo povedane …chces to na hranie tak sa podla toho zariad …neargumentuj tym ze na skolu lebo tam naozaj staci aj 10r notebook na tych par kompilacii :D
    kedze si napisal ze chces aj nieco s grafikou to je uz ina vec a vtedy uz vykon zrejme potrebujes :D ale tiez zalezi co …ak raz za cas upravis jednu foto tak staci aj air :D

    ak chces tak notas a tablet je dobra volba lebo zo skusenosti ti mozem povedat ze vacsinu casu budes hladat materiali a pod. k tomu lebo tam ti nikto nic neda a co aj da je 90% nanic :D takze na tablete v posteli alebo v kresle sa to hlada fajne

    #378819
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    @shadower: na mb s hrami ani nepočítam, ide mi o mobilitu, spolahlivosť, a výdrž. venujem sa (a chcem sa zdokonaliť) vo webstránkach takže Ps používam len na webovú grafiku a niekedy na foto, takže grafický výkon nemusí byť TOP. Škoda že nový mba má mať takú malú uhlopriečku, neviem si predstaviť na tom prácu :/ (a to je aj dôvod prečo som napísal :D)
    Ďakujem za rady :)

    #378821
    shadower
    Účastník (Participant)

    13ku aktualnu kup a necakaj …to su domnienky ze bude new …treba ti teraz ?kup …ak spekulujes s pockanim nepotrebujes to vobec :)

    btw ked air tak naj cto s 8gb ram :) prip. aj ine cto ale ram je dolezita asi najviac :)

    #378823
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    Peniaze naň budem mať až okolo júna a vtedy zvyknú mba upgradovať a nechcem kúpiť starý keď už bude novšia verzia. Je blbé to rieši´t vo februári ale tak nejak ma to chytilo :D

    #378826
    shadower
    Účastník (Participant)

    no to teda je blbe polemizovat co bude …a co je na starsej zle ?bude lacnejsia :)
    ako chces su to tvoje prachy

    #378830
    majdy
    Účastník (Participant)

    Ja by som na tvojom mieste bral kľudne MBA 13″. Dosť dlho som fungoval na 13″ uhlopriečke a vôbec to nieje tak zlé. Rýchlo si zvykneš, hlavne dostaneš kvalitný OS a HW s dlhou výdržou na baterke a hlavne oceníš, že je to malé, rýchle a ľahké zariadenie, konieckoncov ako každé od Apple.

    MBA úplne stačí na grafiku a programovanie.
    Výkon je tam dostatočný i napriek “papierovo” nízkym číslam v konfiguráciach.

    A aj hry si kľudne zahráš. Nieje problém hrať aj na Air nové hry a je ich na výber strašne veľa. Síce pecky ako Battlefield 4 si nezahráš, ale bežné multiplayerové hry ako dota, alebo CS úplne v pohode, proste mnoho hier je na Mac :)

    Ak plánuješ robiť s grafikou viac, určite by som zobral Retinu, priplatíš si, ale určite tá retina stojí za to, je to blaho pre oči :)

    Špekuluje sa nad 12″ MBA pre tento rok a MBP sa nevie či sa aktualizujú, nakoľko Intel novú generáciu, respektíve nástupcov procesorov ktoré sú dnes v MBP plánuje tuším začiatkom roka 2015.

    Aké sú tie špecifické programy, na ktoré chceš BootCamp(BootCamp nieje virtualizovaný, funguje, akoby si mal normálne Windows PC)?

    #378832
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Ešte si pamatám, že som si do školy vybral MacBook White s grafickou kartou Intel GMA X3100 a o pár dní vyšiel nový s NVidia 9400M :-D šľak ma trafil :-D

    #378835
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    @majdy – ďakujem za odpoveď :) o tom 12″ mba som už čítal a aj to že by to malo byť presnejšie 11,88″, a to je už bližšie k 11″ a pri ňom mi displej príde malý (na dlhšiu prácu s ním – ak má niekto 11″ napíšte prosím skúsenosti :) ). preto neviem či MBP 13″ 2013 alebo MBA 2014 s menším displejom. MBP je predsa len upgrade-able narozdiel od air, a asi zlacnie ak nový mbp nebude tento rok. Len tá hmotnosť.. :/ (špekulácie)

    Na Bootcamp plánujem mať všetok soft, ktorý na OS X nepobeží a budem ho potrebovať (teraz mi napadá akurát Lazarus pascal, kt. síce je aj na osx, ale nevie spúšťať programy, resp. sú tam nejaké problémy).


    @Luk
    áš : mňa by rozdrapilo na tvojom mieste :D

    #378837
    majdy
    Účastník (Participant)

    P1x3L61: Ja mám 15″ a priateľka má 11″ Air z roku 2010 a šlape v pohode, je pravda že nič extra na ňom nerobí, ale nemá problém ani s jednoduchým photoshopom a hlavne tu ide o veľkosť, nieje to tak hrozné si myslím, na prenášanie a také “mať vždy všade so sebou” je ideálny. Avšak ak sa ti zdá malý, nekupuj ho a choď minimálne do tej 13″.

    Ak budeš potrebovať mnoho programov na windows je na zváženie či ti mac stojí za to. Tak ti je prakticky zbytočný a nevyužiješ ho ani si ho tak neobľúbiš neuvidíš v čom je jeho sila, o čom to je, keď budeš neustále nútený pracovať vo windowse. Vlastná skúsenosť, ja som kedysi rovnako kupoval a musel používať Revit, ktorý na OS X neni.

    #378839
    fanthomas4
    Účastník (Participant)

    Lazarus mi na Macu funguje, ale bolo to urpenie, kým som ho rozbehal, jeho fungovanie pravdepodobne závisí od postavenia Slnka voči Marsu v závislosti od ročného obdobia v paralelnom vesmíre, pretože mne jeden deň išiel a potom zrazu nie, momentálne som už dlhšie (musím zaklopať) vo fáze fungovania :D

    #378848
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    @majdy : pre macbook som rozhodnutý ešte aj kvôli unibody konštrukcii, lebo už mám dosť notebookov ktoré pôsobia akoby držali silou vôle. Možno je to tým že som s OS X ešte nepracoval a možno mi ten win nebude ani treba :)


    @fanthomas4
    : stretol si sa ešte s nejakými aplikáciami (napr. z oblasti programovania) ktoré ti na osx išli takto problémovo? :/

    #378850
    dfx
    Účastník (Participant)

    Myslim, ze este do juna vyjdu nove macbooky, pretoze Intel pripravuje maly update procesorov. Ale pojde iba o zrysenie frekvencie o 100MHz. Stare prestane vyrabat, tak Apple bude musiet updatovat.

    Osobne by som isiel minimalne do 8GB RAM a do minimalne 256GB flash disku aj na zakladne veci.

    Ak budes robit aspon zakladne veci s grafikou, napriklad upravy fotiek, tak odporucam MBP s retinou, inak bude stacit aj macbook air.

    #378851
    majdy
    Účastník (Participant)

    P1x3L61: myslím si, že ak sa dokážeš pozreť na OS X ako na nový systém a zahodíš za hlavu zaužívané postupy z windowsu a pôjdeš na všetko jednoducho a logicky, zžiješ sa s ním veľmi rýchlo.

    Ak nájdeš alternatívy svojích špecifických windows programov, ktoré sa dajú nájsť často aj omnoho lepšie a využiješ to čo je v systéme vstavané, (pretože tam máš toho toľko, že nemusíš inštalovať každú blbosť z netu ako pri windowse, ktorý nedokáže otvoriť ani PDF, alebo zip (neviem ako je na tom windows 8)) tak spravíš najlepšie a zrejme už iný počitač nebudeš chcieť.

    Držím palce pri rozhodovaní a súhlasím plne s poslednými dvoma vetami čo písal dfx, poslúchni ho ;)

    #378854
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Na FIITke sa dá s MacBookom prežiť, ale musíš mať aj prístup k Windows. Úplne postačí nejaký virtuálny, napríklad cez VirtualBox. Licenciu na Windows dostaneš, nemusíš ani krad… kupovať. Programovanie v C, Jave a nejaký shell sa dá v Xcode a Termináli. Dokonca ssh máš natívne a nemusíš doinštalovať klienta ako na Windows :) Windows som potreboval na MS Visio, IBM WebSphere a trochu MS Office.

    Čo sa týka Pro vs. Air, ja som zvolil Air a zvolím aj nabudúce :)

    #378858
    fanthomas4
    Účastník (Participant)

    P1x3L61: ja som mal problém len s tým Lazarusom, lebo som ani nič iné do školy nepotreboval, ale tak ako hovorí iMartin s ostatným by si nemal mať problém… Office jej aj pre Mac, len v ENG, takže ten Ti tiež nebude chýbať

    #378861
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Ak sa rozhodneš pre Air alebo MBPro Retina, dobre zváž koľko RAM a kapacitu SSD potrebuješ. RAM nedoplníš, s SSD som si nie istý.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 23 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.