MBP4.1 pomalé vypínanie a nábeh

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MBP4.1 pomalé vypínanie a nábeh

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 27 )
  • Autor
    igino
    Účastník (Participant)

Chcel by som Vás poprosiť o radu. Mám 3 jabĺčkové počítače v domácnosti. Vo všetkých je nainštalované takmer to isté vrátane widgetov. Čo ma trápi? 3 mesačný iMAC 20″ sa vypne za 4 sekundy, starý MBW s GMA950 sa vypne dokonca skôr a no a môj MBP4.1 sa vypne po cca 30 sekundách. Používam CleanMyMac (legálne zakúpený) na pravidelné čistenie a nič. OS je SL čistá intalácia s následných naimportovaním dát z TM.
    Extrémne by mi to nemuselo vadiť, ale niečo tam nebude „v richtigu“ a tak by som to chcel opraviť.
    Googlil som poctivo, zresetovanie PRAM nepomohlo, cache sú vyčistené, prebehol som poctivo aj celé toto fórum a nič.
    Zostava: 4GB, C2D 2,4GHz, GeForce 8600GT
    Nejaké nápady/rady? Budem vďačný.
    P.S. Nemám tam žiadne hry a na disku mám 60% voľného miesta

sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

OT: 2,4Mhz ? tak to sa ti este celkom rychlo vypina… Dakedy davno som mal doma 386ku (intel) a ta mala az 20Mhz ;)

k veci: skusal si prekontrolovat disk ? Ten vie narobit celkom dost problemov ak su zle permissions pripadne daj aj „verify disk“

igino
    Účastník (Participant)

Pardon, preklep. Samozrejme: GHz

eraserv6
    Účastník (Participant)

Ja ked som instaloval SL na SSD tak sa mi tiez vypinal po 3-4 sekundach, to iste platilo aj pri 7200 HDD ale cim viac softwaru som pridaval tym viac sa cas vypinania predlzoval. Teraz na SSD vypne asi za 20 sec. Tiez som pouzil CleanMyMac, Onyx a pod. ale efekt sa nedostavil. Pravdepodobne v pozadi pri vypinani bezi este hromada procesov ktore treba killnut a to bohuzial nejaky cas trva. Myslim ze sa s tym budeme musiet zmierit:(((

igino
    Účastník (Participant)

Kurňa!
    Ale trošku ma to štve, lebo teraz to vyzerá, že som si mohl nechať „staručký“ MBW. Nerobím s videom, ani nestrihám hudbu. Hlavne to potrebujem na fotky. Jasné, že MBP ich vyvolá rýchlejšie, ale to ma až tak netrápi. Upravím, pošlem do fronty na dávkové spracovanie a idem na kávu.

Guess
    Účastník (Participant)

vyskusaj cez terminal:

sudo periodical daily
    sudo periodical weekly
    sudo periodical monthly

postupne po jednom, vycisti to system, zreindexuje databazy atd….
    mozno pomoze, potom daj restart.

igino
    Účastník (Participant)

sleepwalk3r: spustil som verify disk a vyhodilo mi toto:
    http://img30.imageshack.us/img30/5817/screenshot20100112at151.png
    Co dál? Radšej výmena disku, alebo postačí nejaká „oprava“?

Guess
    Účastník (Participant)

:) ved ti to tam pise,
    zober DVD od snow leoparda, nabootuj z neho, daj disk utility a repair disk…
    that’s it

sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

no tak dalej mas dve moznosti:
    1) nabootuj z instalacneho DVD a tam mas myslim ze v tools „disk utility“. Z tade sa ti bude dat disk repair-nut.

2) ak nemas instalacne DVD tak treba naboodovat do single user modu = pri boote drzat option +s, a potom /sbin/fdisk -fy. Tento druhy sposob ale nefunguje vzdy = obcas to nedokaze spolahlivo opravit vsetky chyby.

EDIT: a nemusis sa strachovat je to len bezna softwarova chyba. Disk by nemal byt fyzicky poskodeny a o data neprides. (vymenu disku by som zvazoval keby ti zacal hlucne klepat a rapotat)

igino
    Účastník (Participant)

sleepwal3r, Guess: prídem domov, vyskúšam. Vďaka. Sňád pomôže. Inštalačné médium mám.

igino
    Účastník (Participant)

No, som tu znova.
    Doma som dal znova Verify Disk a vypísalo mi, že disk vyzerá byť OK. Pre istotu som pomocou inštalačného disku dal disk repair. Nič, nepomohlo. Vyskúšal som ešte Verify Disk Permission a vyhodilo mi niekoľko vecí, zrejme chybových. Tááák som spustil Repair Disk Perm….. Prebehlo, znovu som skúsil Verify Disk Perm… a vyhodilo tie isté „chyby“.
    Nabehlo mi tam toto: http://img297.imageshack.us/img297/9820/screenshot20100112at175.png
    Iné nápady?
    Dúfam, že to neznamená, že disk je úplne v pr…i To by bol od začiatku roka už tretí!!! čo by mi odišiel.

bawy
    Moderátor

na konci Ti vypísalo, že oprava práv v poriadku :)

igino
    Účastník (Participant)

To áno, to som prečítal. Ale spustil som verifikáciu znova a vypísalo toto:
    http://img231.imageshack.us/img231/1633/screenshot20100112at181.png
    A samozrejme – nepomohlo. :-(

raul
    Moderátor

Pri leovi bola moznost preinstalovat system s tym, ze ponecha vsetky user data – mne to pomohlo. V SL takej moznosti niet? :)

igino
    Účastník (Participant)

Vitaj Raul. Ja netuším. Vždy som robil len čisté inštalácie.

Guess
    Účastník (Participant)

toto si skusal? co som pisal predtym…
    cez terminal
    sudo periodic daily
    sudo periodic weekly
    sudo periodic monthly

slavcomirko
    Účastník (Participant)

guess, oprav to, nie periodical ale periodic

igino
    Účastník (Participant)

Skúsil som všetko čo ste písali. Bohužiaľ, štartovací a vypínací čas zostali ako predtým.
    Vypínanie 25 sekúnd.

PET
    Účastník (Participant)

Zdravim Nitra stretko / ak mam dobru pamat/.Mam rovnaky book /HDD 7200 Seagate/ a po cistej instal. SL + aplikacie/ nie cez TM/ mam rovnaku skusenost a je jedno ci su pootvarane aplikacie, alebo vypnute. Skusal som aj aj vsetko co je tu napisane a nepomohlo. Ked som pred vianocami repasoval MB 2 Ghz,2 GB RAM, 250 HDD 7200 s rovnakymi aplikaciami, bol som prekvapeny s rychlostou akou sa book startoval,spustal,uspaval. Moj MBPro bol oproti nemu no, pomalsi. Uz to neriesim, alebo sa vratim k Leo 10.5.

igino
    Účastník (Participant)

Nazdaaarek PET. Pamat mas dobru, som to ja. Ten xicht, co nie je ani na jednej fotke. :-)
    Uz som skusil vsetko a riesit to uz asi nebudem. Snad jedine keby niekoho napadlo spasonosne riesenie.
    Inak vsetkym vdaka za tipy a rady.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 27 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.