MB Air 13″ mid 2012 vs. MB Pro 13″

Domov Diskusné Fóra Ostatné MB Air 13″ mid 2012 vs. MB Pro 13″

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #87317
    Petoo
    Účastník (Participant)

    Ahojte… potrebujem poradit. Rozhodujem sa medzi kupou mid 2012 MB Air 13″ a PRO, a uz som z toho zufaly….

    rozmyslam nad tymito zostavami:
    MB Air 13″ mid 2012
    1.8GHz
    8GB RAM
    128GB SSD

    MB PRO
    2.5GHz
    4GB -> sam by som si hned rozsiril na 16GB
    500GB HDD

    CENA: obe konfiguracie by ma vysli zhruba 1300 dolarov, cize cena rovnaka.

    Som /este stale/ student, nb by sluzil cisto na sukromne ucely, v praci mam sluzobny. nb nosim so sebou asi 4 dni v tyzdni, cize rozmery a hmotnost su dolezite – doteraz som na toto mal 13″ MB White. Pouzivam ho v podstate ako primarny nb, na surfovanie po nete, emaily, nosenie na prednasky, pisanie prac do skoly (dolezite), prilezitostne nejake CS 1.6 cez bootcamp (to by mi urcite utiahli oba), mam na nom iTunes db a iPhoto db. chcel by som ho mat apson 4-5 rokov, ako som mal aj tento MB white. Mechaniku absolutne nepouzivam.

    ako to vidim ja, vyhoda MB PRO by bolo 16GB RAMky vs. 8GB na Airku a 500GB HDD vs 128GB — 128 by mi stacilo akurat tak na system, programy, a iTunes, foto by som uz musel mat na externom. dalsia vyhoda PROcka by bola, ze o rok, ked zlacneju SSDcka by som si tam mohol supnut 256 alebo 512GB SSD…

    1.8Ghz vs 2.5 — tu som strateny. momentalne mam 2.0 Core 2 Duo a bojim sa, ze tych 1.8GHz by uz o take tri roky nemuselo stacit. co si myslite??

    vyhoda Airu je urcite vaha a rozmery – hlavne ked nb nosim casto v ruksaku, 128GB SSD – vsetko je relativne rychlejsie, uz dnes, nie v buducnosti ked si rozsirim ked budu $$$. displej ma lepsie rozlisenie, to na PROcku mi pride az archaicke…

    cize ked to zhrniem, racionalne by som sa mal asi rozhodnut pre PRO – za rovnaky peniaz by som mal 2.5 vs 1.8GHz, 16GB RAM vs 8GB RAM a 500GB disk vs 128GB, aj ked pomalsi. tak tiez by som mal rozsiritelnost a pohodlie, ze by som externy disk riesil maximalne na zalohu. no Airko sa mi strasne paci a neviem, jednoducho ma laka.

    Co si myslite? co by som si mal kupit? myslite, ze Airko by mi vydrzalo nejaky ten rok? nezlomi sa mi v ruksaku (resp, PRO asi vydrzi viac, nemyslite?)? Da sa time machine pouzit na zalohovanie jedneho externeho disku na druhy externy? Stoji air za jeho malu vahu a… krasu?

    #318879
    farbakp
    Účastník (Participant)

    Ja som pred dvoma tyzdnami riesil podobny problem a rozhodol som sa pre Macbook Pro. Myslim, ze obidve konfiguracie maju svoje za a proti.. u mna preto rozhodovala intuicia a mozno momentalny pocit pri kupe v obchode.. inak tazke rozhodovanie, ale rozhodnut sa musis sam..:)

    #318885
    dfx
    Účastník (Participant)

    Ak ti neprekaza hmotnost MBP, tak ho kup a v buducnosti mozes vymenit disk za ssd.

    #318888
    majdy
    Účastník (Participant)

    Ťažko poradiť, procáky budú oba stačiť na to čo od toho notebooku požaduješ plus Turbo Boost, zanedbateľné, čiže tie vyhoďme.

    Pamäť RAM:
    Žiaden air nemá v základe 8GB nie? Usudzujem, že to ideš brať cez nejaký oficiálny apple store, keď hovoríš v dolároch a tam je možnosť zvýšiť ram na 8GB, no myslím, že 16GB je až zbytočne moc, na to čo by si s macom robil.

    HDD vs SSD:
    Nerozmýšlal si vziať ten drahší model airu s 256GB? (viem, že to je na dnešok tiež málo, ale podstatne viac ako 128, plus tam máš možnosť rozšíriť až na 512GB, aj keď by sa týmto cena už dosť zvýšila). Air je krásne, ľahké, prenosnejšie ešte ako PRO, sám by som šiel do PRO už len keby nemal mechaniku a dostal retina rozlíšenie.

    Ak by som mal brať teraz a rozhodnúť sa len medzi 13″ verziami, kúpil by som air s väčším SSD hlavne. Dosť by ma potom mrzelo, keby si kúpim mac na 5 rokov, rozšírim o SSD a RAM, tam mi odídu ďalšie eurá a rozlíšenie ostane ako pšíeš archaické a o rok tu už zrejme budeme mať retina 13″ MBP. A pre air hovorí, váha, rýchlejší disk, rozlíšenie, prenosnosť. U 13″ pro mi chýba normálna grafika (čo si budeme hovoriť, je to slabé) a rozlíšenie displeja, je tam pre mňa zbytočná mechanika a tak aj váha.

    MBA sa určite nezlomí, ak s ním nebudeš neviem čo robiť, kúpiš prenosné ochranné púzdro, šupneš do tašky a ideš.

    Hlavne sa ale musíš rozhodnuť sám ako už bolo spomenuté.

    #318902
    Petoo
    Účastník (Participant)

    dakujem zatial za odpovede! farbakp, nechytia ta niekedy pochybnosti, ci si rad, ze si sa tak rozhodol? :)

    oki, procaky teda vyskrtnime… ano, budem kupovat cez oficialny apple store. v pripade PRO by som si, ale ramku rozsiril sam na 16GB. kebyze si totizto dam 8GB tak to je 90dolcov cez apple store + dan, a ak si sam dam 16GB tak to je 160… to uz je zanedbatelny rozdiel. plus mozno by som este predal tie 4GB na ebayi – urcite by som teda volil 16GB.

    nad tym som uz veru rozmyslal… a vychadza mi, ze s 256GB by som vedel fungovat. no v tom pripade by ma to s 8GB RAM stalo uz trochu cez 1600 – co mi uz presahuje rozpocet a aj pride celkom vela…

    na tom procku ma sere velkost a HLAVNE ten displej… vsak to je rozlisenie ako na mojom MB z pred 5 rokov – aj ked hadam prezil by som. na airi zasa starosti s nedostatkom miesta na disku – ze by som napr. foto musel mal mat na externom, ktory by som musel zasa zalohovat na dalsi externy, atd…

    #318904
    farbakp
    Účastník (Participant)

    ja kupu macu nelutujem.. je to moj prvy mac a hlavny dovod preco som si ho kupil je, ze som chcel konecne skoncit s Windowsom.. takze zatial sa ucim a ked bude novsi model, tak si ho kupim a tento mac dam zene..:)

    #318931
    modemw
    Účastník (Participant)

    Ja som si kupil MBP, casom som vymenil mechaniku za SSDcko, ale kvoli hmotnosti som si povedal, ze moj najblizsi mac bude uz jednoznacne Air 256GB. To uz je dostatocna kapacia a ak by mi nestacilo tak nejaky externy disk. Ale moja rada, ze ako vysokoskolak ako aj ja ocenis malu hmotnost co ja jednoznacne ocenujem. Aj preto som vtedy vymenil 15″ HP notebook za MBP

    #318932
    tback
    Účastník (Participant)

    Ja mam pro-cko z 2010 a teraz len kupim poriadne ssd a mozem ficat dalsie, minimalne 2 roky, uplne v pohode. A ten displej zas nie je az taka hroza:D osobne by som teda siel skor do pro, aj vzhladom na velkost disku, no ramku na 16gb by som rozhodne neupgradoval. Podla mna je to uplne zbytocne na to, co s tym chces robit. Tych 160 ci kolko dolarov by som uz skor vyuzil na prislusenstvo, pripadne si nejaky peniaz dolozil a rovno kupil aj ssd disk

    #318940
    zane
    Účastník (Participant)

    Zdravím, riešim teraz úplne ten isty problém, kupujem Mac na VŠ a neviem sa rozhodnúť.

    Viac som naklonený Air-u, kvôli rozmerom, hmotnosti, rozlíšeniu obrazovky. Procesor je dobrý, videl som nejaké tabuľkové testy, je ešte výkonnejší ako Sandy Bridge i5 z generácie late 2011 Pro-čiek, čiže to musí stačiť. Ale jedna vec ma zarazila, lebo ja som chcel kúpiť 128GB verziu a časom upgradnuť na 256GB… To sa nedá na Airoch??

    RAM ma vôbec netrápi. Inak, načo ti je prekristoverany 16GB na “surfovanie po nete, emaily, nosenie na prednasky, pisanie prac do skoly (dolezite), prilezitostne nejake CS 1.6 cez bootcamp (to by mi urcite utiahli oba), mam na nom iTunes db a iPhoto”….?!

    #318941
    zane
    Účastník (Participant)
    #318943
    lordsoft
    Účastník (Participant)

    Ram sa neda navysit a vymenit, disk sa da.

    No je tych alternativ strasne malo, a su pomerne drahe :S vid. macsales.com (http://eshop.macsales.com/item/OWC/SSDAPE6G240N/) – pre modely 2012 este nemaju v predaji, podla ich blogu musia prerobit konektor, bo apple zmenil v modeloch 2012 za nejake ine ako doposial.

    EDIT: tuto je to http://blog.macsales.com/14528-owc-announces-mercury-aura-pro-as-industrys-first-available-high-performance-solid-state-drive-for-all-2012-macbook-air-models

    #318944
    majdy
    Účastník (Participant)

    zane: To sa na Airoch nedá. Myslím, že tam niesú ani naozaj SSD disky, ale len flash pamäte, podobné ako v telefónoch a sú tam napevno, tak ako pri retina macbooku. No niesom si tým úplne istý, ak sa mýlim, opravte ma.

    #318946
    zane
    Účastník (Participant)

    Aha, takže pozerám, že teoreticky sa to dá, ale asi to také jednoduché ako na Pro nebude…
    Škoda no, lebo ten 256GB model je dosť drahý.

    #318948
    lordsoft
    Účastník (Participant)

    Air 256G verzia je drahy, ale keby si chcel zobrat 128G verziu a tuto neskor vymenit vacsi disk, tak ta to vyjde viacmenej rovnako a mozno aj viac.

    Petoo: Ja osobne som asi cca tyzden dozadu kupil 128GB verziu a kedze mam itunes match, tak vsetko prehravam z cloudu tak mi ostalo po nainstalovani appiek cca 60GB volne. Ako studentovi by ti to mohlo stacit, ale..

    Kazdopadne z tvojej dilemy by som volil mbp, nakolko aira by som ako primarny pocitac asi nedoporucil(sam mam k tomu 27″ imac).

    #318951
    Petoo
    Účastník (Participant)

    na novom Airku sa neda vymenit ani RAM ani SSD, maju nejaky svoj konektor… mozno casom sa budu dat, no urcite to nie je ako na PROcku. medzi 8 a 16GB ramky je rozdiel 70 dolarov, plus tie 4 gb by som este za 20 predal. za 50 dolarov podla mna dvojnasobok RAMky pri takych peniazoch uz stoji, aj ked to vyuzijem coilen trochu mozno 1% casu…

    #318952
    lordsoft
    Účastník (Participant)
    #318956
    Petoo
    Účastník (Participant)

    aha, tak to som mal info z clankov este pred tym, ako toto zacali vyrabat… kazdopadne stale nie som blizsie k rozhodnutiu… ten Air sa mi tak paci… kebyze PRO ma leps displej tak ho beriem, no takto…

    #319092
    adamo
    Účastník (Participant)

    Tiez mam podobne dilema no air asi bude na vs vhodnejsi + nejaky externy hdd a nebude problem

    #341134
    dominikv
    Účastník (Participant)

    ja som sa vas chcel opytat ked tu riešite tie GHz ja mam problem zo zapinanim niektorych hier proadte da sa vymenit procesor ? alebo mi poradte ako zapnut turbo boost.

    #341141
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Inak, načo ti je prekristoverany 16GB na “surfovanie po nete, emaily, nosenie na prednasky, pisanie prac do skoly (dolezite), prilezitostne nejake CS 1.6 cez bootcamp

    ——————————–

    Som si spomenul:

    640 kB ough be enough for anybody

    :-))))))

    Nikdy nevieš, teraz ked sa RAMky daju tak lacno kupiť by som sa za hlavu chytal kebyže si tam dá 2×4 a nie 2×8 GB :-)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.