Domov › Diskusné Fóra › Pomoc: hardware › Macbook Pro 13″ vs DELL vs SONY
- Toto téma obsahuje 33 odpovedí, 20 hlasov, a bola naposledny upravená pred 15 years, 10 months od
bawy.
-
AutorPríspevky
-
30. augusta 2009 o 12:10 #64205
augusto
Účastník (Participant)Ahoj, chem si kupiť môj prvy notebook, a rozhodujem sa medzi Macbookom Pro 13″ 2.26 GHz , Studiom XPS 13 od DELLU, a veľmi sa mi páči aj SONY VAIO 39SR … Predpokladam, že mi budete radiť APPLE, ale rad by som počul aj nejake argumenty, ktore by ma presvedčili, že Macbook je naj. Myslim, že DELL, aj SONY robi veľmi kvalitne laptopy, takže argument, že APPLE je kvalitnejší myslím, že u mňa neobstojí… Možno niekto povie, že výhodou je OS X, ale ja mám rád aj Vistu, takže tu je to na rovnako… Proste chcem vedieť v čom vyniká APPLE od DELLU a SONY VAIO … vdaka
30. augusta 2009 o 12:19 #171616bawy
ModerátorJa myslím, že ak máš rád vistu, tak si vezmi dell alebo sony…mac os x funguje na iných princípoch..a hlavne FUNGUJE :) užívateľov väčšinou teší, a nie znervózňuje..nehovorím, že je dokonalý, ale je to úplne iná káva.
Ja som sa vďaka Macu naučil robiť stránky, lebo Mac je nástroj kreativity :) -…každopádne na túto otázku tu už padlo veľa odpovedí…30. augusta 2009 o 12:36 #171622Laky
Účastník (Participant)@ augusto: 1, to najpodstatnejšie si ale nepovedal- NA ČO CHCEŠ PRIMÁRNE NOTEBOOK VYUŽÍVAŤ!
2, keď máš rád vistu, si si skutočne istý, že chceš apple?( ak nemieniš používať MAC OS X ako primárny systém, je zbytočné si kupovať MBP, pretože vista a Leopard je úplný rozdiel a neprídeš mu na chuť.)Keď zodpovieš na moje dve otázky, potom sa táto diskusia môže pohnúť ďalej a určíte ti aj pomôže v rozhodovaní.
30. augusta 2009 o 12:48 #171625augusto
Účastník (Participant)Na čo budem notebook použivať ? Nič zvlaštne:
– Internet, mail
– ICQ/Chat
– Sprava fotiek
– Sprava mp3/hudby
– textove dokumenty
– sem tam filmNa prácu mám PC s Vistou, takže notebook nebude primarne zariadenie… Chcem, aby mal notebook kvalitne šasi a dlhu vydrž… S OS X nemam žiadne skusenosti, preto som napisal, že mi na PC Vista vyhovuje a som s ňou spokojny … Ale počul som o OS X, že je to lepší system ako Windows, ale myslim, že keď nechcem na notebooku nič zvlaštne robiť, tak je myslim jedno, že či bude na notebooku Windows, alebo OS X….
30. augusta 2009 o 12:53 #171626bawy
ModerátorAk si kúpiš macbook pro :) neoľutuješ …7-8hodín reálnej výdrže…a Mac os x je ideálny na to na čo píšeš, že budeš využívať…mal by si zájsť niekde do Applu a vyskúšať o čom to je..myslím, že po 5-10 minútach pochopíš v čom je čaro apple.
30. augusta 2009 o 12:56 #171627m@R3k
Účastník (Participant)Presne na take pouzivanie je skvely Mac, vpodstate by si nemusel instalovat ziadne programy(vsetko je priamo v systeme, jedine nejaky office na editaciu dokumentov word, excel…). Sasi je spickove kedze je z hlinnika a vydrz novych modelov je samizda okolo 8 hodin.
Hlavne sa treba rozhodnut ci chces zmenu a mas chut sa ucit nieco nove, pokial ano tak by som urcite siel do MacBooku.
30. augusta 2009 o 12:58 #171628gidy
Účastník (Participant)podla mna po 5-10 minutach budes uplne nasrany na mac os, lebo clovek prechadzajuci z windows pride s nejakymi zauzivanymi stereotypmi a nechape preco to tak nefunguje aj na macu.
(kde je CTRL+ALT+DEL ?)…. :DD
ale ak to prekusis tak budes mac os milovat pre jeho jednoduchost a funkcnost :)30. augusta 2009 o 13:00 #171629marek
Účastník (Participant)ja by som este premyslal nad jednou vecou, ak skusis os x tak si ho bud zamilujes alebo znenavidis (aj ked takeho cloveka osobne nepoznam)
takze nasledne, ked budes mat na zabavu osx a system ta pohlti, tak potom budes mat problem s pracovnou vistou ktoru nebudes musiet a tym padom ak bude rovnaky soft aj na mac tak urcite budes chciet mac aj na pracu co znamena dalsie investicie :-)
30. augusta 2009 o 13:01 #171630marek
Účastník (Participant)gidy ma pravdu, tie zaciatku su tazek pre win pozitive, hladaju tam tie „win logickosti“ a nechapu ze to moze byt aj nejako inak. ale myslim ze casom clovek nato pride ze veci mozu byt inak a aj lepsie
moja rodina to uz pochopila, cela :-)
30. augusta 2009 o 13:10 #171633
Účastník (Participant)Rovnaku DILEMA som riešil aj ja, a kupil som Macbook Pro 13″… Toho OS X sa netreba bať, ja sam mam v praci, aj na desktope Windows, a nerobi mi problem pracovať na OS X… Ak ti ide o kvalitne šasi, Macbook je bezkonkurenčný (samozrejme neratam nejake vojnove obrnence).. čo sa tyka vydrže, tiež bezkonkurenčné: Macbook Pro 13″ – 7 hod. 30 min. , DELL STUDIO XPS 13 – 3 hod. , Sony VAIO SR39 – 5 hod. … Ďalej je tu vyhoda v tom, ako bolo spomenute, že po vybaleni z krabice, už netreba bežnemu uživateľovi nič ďalej inštalovať (pri notebooku treba antivir, nejaky audio/video prehravač, schopnejši internet prehliadač, PDF reader… atď ) Ďalšia vyhoda je, že Macbook nestrati tak skoro na cene (inak povedane po dvoch rokoch bude mať väčšiu hodnotu ako DELL a SONY) … Takže ja som jednoznačne za Macbook, lebo tak do detailov prepracovany notebook na trhu nie je… Inak na PCfore najdeš moju recenziu, kde pochopiš, ten rozdiel…
http://www.pcforum.sk/recenzia-apple-macbook-pro-13-vt72401.html
30. augusta 2009 o 13:27 #171638Laky
Účastník (Participant)Začnem odpovedať od konca tvojho posledného príspevku. Nemyslím si, že je to tak úplne jedno aký OS budeš používať. V prvom rade samotné chovanie systému je odlišné( mám skúsenosti aj s Vistami a XP-ckami- dlhoročné, keďže som presedlal pred rokom) a hlavne stabilnejšie. To či je lepší alebo horší je subjektívny pohľad každého jedinca a preto ti poviem len toľko, že mne viac vyhovuje OSX ako ktorýkoľvek z produktov MS. Systém je stabilný, neriešim problém s vírusmi, aplikácie mi nepadajú, žiadne blbé otázky od systému, OSX ponúka vychytávky, ktoré ti neskutočne spríjemnia život a urýchlia prácu, dizajnovo je príjemný( z Visty mne osobne je špatne….) a ani po roku používania ho nemám potrebu preinštalovať- systém beží ako novonainštalovaný čo u MS je najväčšie scifi ake si dokážem predstaviť.
Nič nieje dokonalé a všade sa nájde niečo, čo ti nesadne. Len na OS X sa to hľadá ťažšie než povedzme na viste :-)
Spracovania Al MBP je super, DELL a Sony tiež vyrábajú dobré stroje a keby som sa musel rozhodnúť pre neapple stroj, asi by som bral DELL( dosť si pri výbere zakladám na servise a lepší od DELL-u som nevidel)Za mnou chodí veľa ľudí a pýtajú sa, aký notebook si majú kúpiť. Vždy ako prvé chcem vedieť, čo chcú na novom stroji robiť a podľa toho im poradím, nikoho netlačím do apple produktov nasilu. Nebudem predsa niekomu kto je fanatik do hier ponúkať MBP a podobne.
Choď do niektorej apple predajne a pohraj sa s vystaveným kusom- moc ti to podľa mňa nedá( to by si tam musel stráviť aspoň deň dva) ale omrkni si spracovanie, poklikaj v systéme, vyskúšaj touchpad….. proste sa sním pohraj.Osobne ti ho odporúčam kúpiť.
30. augusta 2009 o 13:37 #171640designme
Účastník (Participant)Na tvojom mieste by som siel do Sony Vaio. Dell Studio XPS sa hreju. Ak chces Dell tak skor nejaky Latitude E4300. Tam bude ale cena vyssia. Vaio je v pohode, velmi pekny LED display, dedikovana grafika, HDMI, a ak bude k nemu aj upgrade na Win7 tak pre mna by to bola volba cislo jedna.
Volba cislo 2 by bol MBP 13″. Spracovanie je pekne, vydrz je super. Trosku usmevny je ten SD slot ako jeden z reklamnych tahakov noveho modelu :) Celkovo je to ale vyborne spracovany stroj. Teda az tie teploty v zatazi.
MAC OS sice sadne vacsine ludi, ale nie vsetkym. A nic moc nie je ani kombinacia stolneho pc s Win a Macbooku. Mal som to rovnako, skoncilo to predajom MB. Ale zase to som ja a moj pohlad na vec. Osobne by som si ale uz Mac nekupil. Ak si spokojny s Win (ako napr. ja), tak zostan pri nom.
30. augusta 2009 o 15:10 #171645monicqa
Účastník (Participant)sice nie si zena, ale mozno ta to bude zaujimat:
http://www.monicqa.zmm.sk/?p=467
http://www.monicqa.zmm.sk/?p=378p. s. odporucam ist do nejakeho apple shopu, nech ti to nejaky dobry ujo poukazuje, ty sa poopytuj, poskusaj si, a uvidis. ked sa ti to bude zdat divne, nechod do toho, ale ked sa do toho zamilujes, nie je co riesit… :)
30. augusta 2009 o 15:59 #171649Teleke z Toloko
Účastník (Participant)Dell – já pujdu trošku proti proudu. Jestli DELL je v něčem bezkonkurenční tak je to jednoznačně jeho servis. Za prvé Next Business Day (ale nevím jestli na Studio modely platí taky) – tahle služba skutečně funguje. Druhý pracovní den přijde pán z Dellu na adresu kterou uvedete, omrkne, opraví, vymění a jedete dál. Žádné zbytečné dotazy. Já používal i rozšířenou záruku na Accidental Damage (náhodné poškození) a řada známých i proti krádeži. Měl jsem Dell skoro 4-5 let, 3x návštěvy (došlo k výměně desky, 2x displej a grafárna, 3x nový klávesnice.) Měl jsem řadu Precision, což je nejvyšší řada pro nejnáročnější podmínky (a věřte mi, že si svoje zažil) – chození po stavbách, velmi prašné prostředí, občas zůstal zapnutý v baťohu 3-4 hodiny omylem a i když byl velice horký nikdy se nepřehřál, pády (mimochodem Precision je vyráběný z nejodolnějšího materiálu) atd. Ty HW výměny, které jsem absolvoval jsou důsledek toho, jak ten notebook skutečně žil a pracoval.
V současnosti už se takhle nepohybuju a stačí mi notebook do kanceláře/školy/domů. Ale upřímně se děsím dne, kdy bude třeba volat servis Applu (mám NBD), tak uvidíme jak fungují oni.
30. augusta 2009 o 15:59 #171650augusto
Účastník (Participant)vaka, tak zoberiem ten macbook … Ale čítal som tú recenziu od Petersona, a tam hovoril, že ma CPU v zaťaži 102° ?! Nie je to preboha veľa ? Ved to je viac ako bod varu vody, je to normalne ? A ako to je ešte so servisom ? Je fakt len v BA ? Nerobi servis aj iStyle KE ?
30. augusta 2009 o 16:16 #171651Mano5
Účastník (Participant)Ja mam MBP 2 roky. V praci som mal Win. Urobil som presne naopak ako v prispevku vyssie a kupil si do roboty novy Mac Mini so 4GB RAM. Ked som zacal hladat v praci na klavesnici jablko tak to rozhodlo.
Svoj MBP som zatial nepreistalovaval a vypinam ho ako vacsina uzivatelov tu – cca raz za 2 tyzdne popripade pri aktualizacii. Manzelkin Win Vista (je jedno aky je to vyrobca, ci Dell, HP, Sony) uz po pol roku prestal registrovat dialkove ovladanie a po roku je to katastrofa. Bolo by to potrebne preinstalovat, ale dostane pod stromcek MBP 15″ a vistu dame mame (52 rokov), lebo je po cesky a na jablko by si uz asi nezvykla.
Mozno bude Win 7 lepsi ako Vista, ale aj cenova politika MS ma presvedcila. Urobili nieco nepouzitelne – Vista – teraz to vylepsili a chcu za to tie iste prachy.
Vela spokojnosti s Macikom prajem.PS: so servisom sa netrap. precitaj starsie vlakna ohladne servisu. pisali tu aj z KE aj z BB. Servis je aj v Piestanoch
30. augusta 2009 o 16:22 #171652designme
Účastník (Participant)102°C je sakra vela. Moj Precision ma maximalne 70°C v zatazi.
30. augusta 2009 o 16:27 #171657Gabho
Účastník (Participant)MBP su v zatazi horuce a na pracu na kolenach s nim mozes zabudnut (akurat tak pri surfovani). To je jednoducho dan za stylovost a tenky vzhlad (jednoducho fyziku neoklames).
Budes s nim urcite spokojny, Mac OSX je intuitivnejsi program ako Win a rychlo si nan zvyknes. Ja nezamietam ani Windows, prave si myslim ze su to dva rovnocenne OS. Len Windows treba pre bezchybny chod po instalacii optimalizovat, kedze ponuka siroku podporu hardwaru, a tu je nas zakopany pes. S optimalizaciou Windowsu si tak lahko bezny pouzivatel neporadi a preto potom nadava ze mu nejde to ci ono. Mac OSX zase bezi hned po instalacii ako hodinky a nepotrebuje ziadnu optimalizaciu, cize je vhodnejsi pre beznych uzivatelov (napr. na kancelarsku pracu, filmy, …), ktori nemaju cas ani vedomosti na nastavenie systemu a jeho nasledny dlhodoby bezchybny chod.
30. augusta 2009 o 16:32 #171658bawy
ModerátorMôj MBP 13″ po inštalácií posledného soft update nepresiahol pri konvertovaní videa 90°C takže fakt neviem…Ako môže mať niekto 102°C …nevravím však, že to je nemožné..
30. augusta 2009 o 17:50 #171665majomone
Účastník (Participant)Ja by som sa rozhodoval jedine medzi 2 znackami: Lenovo (ThinkPad) vs. MacBook Pro. Dell ma sice dobry servis, ale mam znameho, ktory ten servis aj vyskusal, a viac ako by bol rad…
S notebookmi mam par skusenosti a ak by som si mal kupit notebook teraz, tak by to bol asi spominany MacBook Pro (a to som na Macu v zivote nerobil). -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.