Domov › Diskusné Fóra › Ostatné › Macbook Air 11 or 13 / 128GB or 256GB
- Toto téma obsahuje 25 odpovedí, 6 hlasov, a bola naposledny upravená pred 9 years, 1 months od
Ronald.
-
AutorPríspevky
-
22. marca 2016 o 14:37 #473315
nikussska93
Účastník (Participant)Ahojte :) takže po kúpe iPhone 5s som sa predsa len rozhodla pre Macbook.Už ma omrzela Toshiba,Lenovo,ktoré vraj malo byť perfektné,ale je už 2 krát v oprave.Chalani potrebujem od Vás radu.Prezrela som viacero stránok aj recenzií,ale chcela by som nejaký konkrétny typ od Vás,že ktorý z Air typu je vhodnejší alebo lepší.Veľa cestujem a hlavne potrebujem čo najľahší,najspoľahlivejší notebook,ktorý mi poskytne prácu aj na viac ako 5 hodín,nakoľko veľa píšem textov na PC a takisto aj úprava nejakých tých foto v Photoshope.Vlastní tu niekto Macbook Air 11 2015 aj 13 2015?hlavne tá 11 ma zaujíma.
1.)Ako je to s displejom?má aspoň viac než priemerné rozlíšenie?
2.)Čo sa týka disku..tak 128GB alebo 256GB?Mám 2TB disk a naňom všetky filmy,videá,knihy a pod.
3.)Ako je to s pripojením na Wifi?majú oba modely dobrý wifi modul?
4.)Takisto ma zaujíma USB aj Thunderbolt čo všetko viem k nemu pripojiť?
Ďakujem za každý podnet,lebo rada by som sa rozhodla správne a naposledy s Iphonom ste mi vynikajúco poradili,hlavne iTuxx22. marca 2016 o 14:43 #473316iTuxx
Moderátorten rozmer zalezi od toho, kolko pises. Ak naozaj pises vela, vyber si radsej 13ku, je to pohodlnejsie ako tie male prdy. Co sa tyka velkosti SSD, bude ti stacit aj 128 ak mas filmy a pod na externom disku. Ja mam osobne 120GB a uz 4. rok mi bohate staci.
Ale upozornim ta, aby si si zas macbooky nejako neidealizovala, lebo kazdy moze trpiet niecim. Akurat je mensia pravdepodobnost ako u inych znaciek.
22. marca 2016 o 14:46 #473317nikussska93
Účastník (Participant)iTuxx dakujem za rýchlu odpoved,ale ako to myslíš?vieš ja som už zúfalá..jednoducho potrebujem notebook na ktorom ak budem pracovť viac ako 3 hodiny,medzitým otvorím safari,nejaký email..tak mi nezamrzne a nezobrazí modrú obrazovku(čo na Lenovo notebooku sa mi stávalo pravidelne)Ja mám kopec info rozpísaných,tak nemôžem si dovoliť,že notebook padne alebo zamrzne a už vôbec ho nenaštartujem.Nevravím,že macbook je naj,ale čo čítam už od množstva ľudí čo ho majú aj po 3 až 4 roky beží krásne.Ty máš aký model? takže stačí mi aj 128GB? ale čo nejaké aplikácie?vieš ja sa bojím toho,že tam nainštalujem 3 aplikácie alebo 5 a už bude full disk.
22. marca 2016 o 15:04 #473319iTuxx
Moderátorja netvrdim ze toto sa ti bude stavat, ale sledujem tu vsetky diskusie a viem ake problemy tu ludia mavaju. Vacsinou su to prave ti, co si ho nerealne idealizovali a potom tu riesia somariny typu: klikanie spodneho veka a pod, pritom u inych vyrobcov sa toto neriesi. Iba u Apple pretoze kazdy si mysli ze ked vycapi 1k a viac za notebook, tak to bude bezchybny stroj. Ano moze, ale zavisi od kusu. Nechcem ta strasit, len nechcem aby si si zas myslela ze kupujes bozske bezchybne zariadenie. Pristupuj k tomu ako ku hocicomu inemu. Aj Maserati sa moze pokazit tak ako aj stara Octavia.
Pracovat viac ako 3 hod urcite budes, dneska kazdy novy ultrabook fici na baterku cca 8-9 hod a viac, neplati to len o macbookoch. Vyrobcovia nespia, snazia sa predbiehat v kvalite zariadeni. Padnut a zamrznut moze aj macbook (opat sa staci pozriet do diskusie, aj osobnu skusenost mam, aj ked nastastie nie s mojim strojom), takze zalohovanie je klucove.
Ja ti hovorim z mojej skusenosti ze 120GB mne staci. Potrebne programy mam poinstalovane, mam v nom aj osobne data ako fotky a hudbu, a este mam 40GB volnych. Nehovorim ze je zle si priplatit za vacsiu kapacitu, ak ta netlaci rozpocet, tak si kludne priplat, ale na system a bezne aplikacie ti 128GB bohate postaci. Pozri sa na vyuzitie disku u sucasneho notebooku a podla toho sa rozhodni. Disk nie je vymenitelny u Airov.
Ja mam stary Macbook Pro 2009 so 120GB SSD a 8GB RAM. Nemal som s nim ziadne problemy (toto boli podla mna najvydarenejsie modely a som rad ze som ho vychytal a este neplanujem upgrade). Stretaval som sa len s beznymi bugmi (problem s pripojenim na wifi, nahodne vytazenie CPU atd). Tie sa postupom casu co som system upgradoval menili, momentalne problem nemam ziadny. Akurat baterka uz po 7 rokoch vydrzi len asi 2-3 hod.
22. marca 2016 o 15:24 #473320nikussska93
Účastník (Participant)Presne to som potrebovala počuť.Vieš ja s tým notebookom nebudem hrať hry..možno tak Sims som ešte niekedy mala,ale inak nie.Skôr len to písanie,internet,email a úprava fotiek.No rozhodujem sa teraz asi zájdem do obchodu aby som si to vyskúšala na ktorom sa mi bude skutočne lepšie písať,nakoľko mám strašne malé ruky :D na dospelú ženu,takže možno aj tá 11 bude fajn,ale zas čítala som na ňu nejaké negatíva a takisto má vraj výdrž len 9 hodín kdežto 13 až 12 hodín.Ten disk sa nedá vymeniť?lebo vraj sa to časom dá,ale len RAM sa nedá vymeniť,preto by som chcela 8GB.No dobre,ale úprimne mi povedz je to notebook na ktorý sa vieš spoľahnúť?rozumieš,že ak ti padne raz alebo 2 krát do roka,ale nie 5 krát do týždňa alebo 2 krát do dňa ako mne v Lenovo.Je to dosť peňazí pre mňa,ale už som taká sklamaná z toho všetkého,lebo uvažovala som aj nad Asusom Zenbookom,ale neviem prečo Macbook ma viac zaujal aj funkciami a asi tým,že vlastním aj iPhone a android a windows mi lezie krkom..Vymenil by si teda Macbook za nejaký win? iTuxx
22. marca 2016 o 16:57 #473339iTuxx
Moderátorak sa bavime o servise, tak v pripade macbooku je podstatne drahsi. Cize aj jediny pad ta bude stat pekne peniaze. Najhorsie je, ze je to hlinik a ten by vyzeral skaredo keby bol odrety ako v pripade plastu. A navyse macbooky maju sasi tvorene mensim poctom dielov takze tieto su podstatne drahsie (ale to aj kvoli premiovej znacke).
SSD u Airov bol vymenitelny snad akurat pri prvych modeloch. Teraz najnovsie nemaju vymenitelne nic. Co sa tyka RAM, urcite ber 8GB aj ked budes len pisat a robit klasicke nenarocne veci.
Ja pouzivam vsetky systemy, na pracu potrebujem Win a mimo prace mam tento stary MBP. A to aj preto, ze je v podstate bezudrzbovy. Ak by som si mal kupit novy, Air by som si nekupoval, lebo je viac mobilny a to ja nepotrebujem. Vybral by som si Pro, lebo ma retinu display a je aj vykonnejsi. Lenze to teraz nepotrebujem, mimo prace som nenarocny uzivatel a moj stary Pro mi bohate staci.
Ak by som vela cestoval, zvolil by som Air 13, je to podla mna idealny rozmer displaya a urcite sa lepsie cita a prehliada web na 13ke ako na 11ke. Preto ti skor odporucam ten. A urcite to viac ocenis aj ked sa obcas chystas robit s fotosopom.
22. marca 2016 o 18:08 #473350nikussska93
Účastník (Participant)iTuxx to si ma prekvapil pretože som našla tu https://www.macblog.sk/2016/owc-uz-ponuka-upgrade-ssd-aj-pre-najnovsie-macbooky-pro-a-air/ ,že vraj už sú aj pre nové modely,takže potom v budúcnosti by sa to dalo spraviť a to ma teší :) A takisto asi pôjdem do tej 13 už len kvôli tomu displeju a asi aj klávesnica bude lepšia si myslím.Inak vieš mi prosím ťa vysvetliť o čom sú tie cykly nabíjania a ako to viem ja ovplyvniť aby ten notebook si držal čo najdlhšie svoju výdrž?Ten Pro som sledovala,ale zas tam píšu,že má nižšiu výdrž batérie ako Air a aj iné negatíva,ale zas na tie veci čo ja potrebujem mi Air stačí.Na prácu mám doma stolový PC.Ako je to inak s pripojením k tlačiarniam u Macbookov?mám doma tlačiaren Brother a dá sa to nejako spárovať s Macbookom alebo pripojiť?
22. marca 2016 o 20:11 #473391joer
Účastník (Participant)iTuxx sa myli, na Aire nejde vymenit pamet, ale disk ide aj ked to je drahsia zalezitost. Aj tie od OWC nebudu lacne. Radsej si zaplat teraz za 8 gb RAM a 256 Gb disk a mas pokoj na 5 rokov a este ho potom strelis za pekne peniaze. Je to krásny stroj a 13 palcovy je aj na cesty aj na doma v pohode. Prides domov a mozes ho pripojit na velky display a normalnu klavesnicu a mas pohodlnu masinu desktop.
22. marca 2016 o 23:47 #473446joer
Účastník (Participant)tlaciaren akukolvek alebo vascina sa pripoji do usb portu, ak tam nemas driver Mac si to osaha sam si ho nainstaluje. v ovladacich paneloch si najdes Print a nastavis si tam co potrebujes na tlac Kvalitu, format papiera atd. Pokial mas tlaciaren s WiFi a Apple ju podporuje cez Airprint tak mozes tlacit cez WiFi, pripadne ju nazdielat s IPhonom aleboIPadom cez napr. Printopiu a tlacit aj z nich.
23. marca 2016 o 14:18 #473469iTuxx
Moderátortakze aj na 2015 a 2016 sa da este SSD vymenit?
23. marca 2016 o 17:16 #473480joer
Účastník (Participant)Ano riadne si precitaj odkaz hore co dala nikussska, citujem:
Rada SSD diskov s názvom Aura je odteraz dostupná v dvoch variantách – 480 GB a 1 TB a pasovať bude do všetkých MacBookov Pro (model late 2013 a novšie) a MacBookov Air (mid 2013 a novšie25. marca 2016 o 13:48 #473650nikussska93
Účastník (Participant)joer Ďakujem ti pekne za rady :) a vieš mi ešte niečo také dobré odporučiť k Macbooku? či ty ho nevlastníš?:)myslím nejakú dobru appku aj nejakú skvelú vychytávku ako príslušenstvo
26. marca 2016 o 23:36 #473744Bysto
Účastník (Participant)Ja by som mozno len doplnil, ze teraz nie je prave ten najvhodnejší cas na kúpu. Pomaly sa konci životný cyklus MBA, aj MBP. Dlhšiu dobu kolujú rumory o nových modeloch. Tie 2 mesiace by som este počkal, co nove vyjde.
Ja si osobne myslim, ze Airu odzvoní. Ten počítač v aktuálnom line upe nema budúcnosť. Na kancelársku prácu bohato staci mb a na nieco náročnejšie treba aj tak procko.
Ak spravia novu verziu MBP, ktorá bude máličko tenšia, udržia vydrž na baterku na 10h, tak nie je o čom.
Pýtala si sa este na odporúčanie nejakého vhodného príslušenstva. Najlepsie, co asi teraz moze byt, tak nejaky dock(ci uz thunderbolt alebo USB-c)- osobne nevlastnim, ale plánujem kúpu nového macu a k nemu urcite dokúpim (aktuálne vlastním mb white unibody 09, 4GB ram, 500gb 7200 hdd – ranko je strasne malo na moje účely). Ono uz teraz aj na bežnú office robotu treba 8GB a na nejaku produktívnu prácu s viac programy urcite 16.
Pri súčasných modeloch, kde sa neda vymenit ramka ma urcite velku cenu radsej priplatiť za 16gb rám ako za úložisko. Jednak kvoli moznosti použitia do budúcna (kedze tieto Apple stroje su často vo vlastnícte aj viac ako 5 rokov), jednak z dôvodu budúceho predaja. Tu je ale problem, ze MBA sa da nakonfigurovať len na 8gb a tam uz je defakto ta istá cena, co za mb. A mb sa neda kupit viac rám vobec. A tebe Vykon MBP asi vykon netreba . A sme zase na zaciatku, ze treba pockat bud na možnosť, ze mb sa bude dat nakonfigurovať so 16gb ramky, alebo pridu prenosnejsie MBP.
26. marca 2016 o 23:42 #473745shadower
Účastník (Participant)podla mna airko 13″ je perfektna, s 8gb som tam mal aj virtualnku a zvladalo bezproblemov vsetko co som potreboval …zbytocne cakat a radsej kupit teraz 13 …tie nove retiny 12ky su podla mna mimo ak to pojde takym smerom tak achh …ta klavesnica mi vobec nesadla a vykon oproti 13 no nic moc …baterka tiez slabsia
kupit teraz 13, ideal s 8gb ram a mas vystarane
ak mas teoriu ze radsej pockat co bude tak to nepotebujes …len vymyslas26. marca 2016 o 23:50 #473746Bysto
Účastník (Participant)podla mna airko 13″ je perfektna, s 8gb som tam mal aj virtualnku a zvladalo bezproblemov vsetko co som potreboval …zbytocne cakat a radsej kupit teraz 13 …tie nove retiny 12ky su podla mna mimo ak to pojde takym smerom tak achh …ta klavesnica mi vobec nesadla a vykon oproti 13 no nic moc …baterka tiez slabsia
kupit teraz 13, ideal s 8gb ram a mas vystarane
ak mas teoriu ze radsej pockat co bude tak to nepotebujes …len vymyslasJa aktuálne počítač súrne nepotrebujem, ale som racionálne rozmýšľajúci spotrebiteľ, ktory chce za svoje prachy maximum. Naco budem kupovať stary model, ked viem, ze o 2 mesiace budu nove? Ja dom svoje tvrdenia rozumne zdôvodnil a podlozil faktami.
31. marca 2016 o 9:39 #474189nikussska93
Účastník (Participant)Bysto napísal si to dobre,ale takisto si myslím,že Air mi vystačí veľmi dlho,nakoľko ja to potrabujem len pre seba..teda,žiadnu náročnú prácu okrem písania v office,photoshop,internet natom nebudem robiť a filmy,videá,fotky mám na disku okrem,takže asi by som zbytočne čakala..teda čakám viac menej kým trošku cena klesne+ešte šetrím peniaze nakoľko by som chcela aspoň tú 8GB ram a 128GB by mi malo bohate stačiť ;) inak mal tu niekto nejakú foliu na klávesnici?lebo chcela by som aby mi ten notebook fakt vydržal dlho a vyzeral novo :)
31. marca 2016 o 10:11 #474191Bysto
Účastník (Participant)Bysto napísal si to dobre,ale takisto si myslím,že Air mi vystačí veľmi dlho,nakoľko ja to potrabujem len pre seba..teda,žiadnu náročnú prácu okrem písania v office,photoshop,internet natom nebudem robiť a filmy,videá,fotky mám na disku okrem,takže asi by som zbytočne čakala..teda čakám viac menej kým trošku cena klesne+ešte šetrím peniaze nakoľko by som chcela aspoň tú 8GB ram a 128GB by mi malo bohate stačiť ;) inak mal tu niekto nejakú foliu na klávesnici?lebo chcela by som aby mi ten notebook fakt vydržal dlho a vyzeral novo :)
Isiel by som na tvojom mieste potom do Macbooku ;). To rozlíšenie displeja, ktore ma air je žalostne v tejto dobe.a hlavne teraz maju v mzone na ne aj pekne akcie. Len zas len ten jeden sprostý port(mne osobne by to nevadilo), aj tak nic nepripajam k počítaču, ale niekomu to moze chýbať
Co sa týka ochrany klávesnice, to vobec neries, nevidel som este sní jeden MB, kde by sa niekomu podarilo zodrať farbu.
31. marca 2016 o 11:23 #474195nikussska93
Účastník (Participant)Bysto myslíš,že je to také zlé?neviem ked som si ho prezerala v predajni,tak akože mne prišiel ten displej fakt krásny :) akože možno keby som už niečo detailnejšie upravovala,tak by bol problém,ale uvidím no.Teraz si počkám na nejakú dobrú akciu ;) inak s tým diskom je to tak,že sa to dá vymeniť za väčšie?lebo vyššie chlapci spomínali,že sa dá a vraj sa ešte pri 2015 dá,tak dúfam,že áno ;) tak ale nejaká rozdvojka na port existuje nie? a takisto ako je to na slnku s displejom?lebo toto je dosť veľký problém notebookov všeobecne
31. marca 2016 o 14:53 #474224Bysto
Účastník (Participant)S tym displejom to nie je katastrofa, len ide o to, ze teraz kúpiš mb za tu istú cenu ako air, tak tam nie je o com. V podstate pri používaní to ani nevnímáš, Aleš si zoberieš mb po tom, co si držala iPhone, tak ti na prvy pohľad udrú do oka pixely.
Jedinú výhodu Airu vidím v trochu dlhšej vydrží a fakte, ze zvládne trochu náročnejšie úlohy svizne oproti mb. Ale pri nejakej kancelárskej praci sa nezadycha ani jeden.
Redukcie na USBc su. Defakto staci jedna, z USBc na hdmi a usb.
31. marca 2016 o 16:55 #474248nikussska93
Účastník (Participant)Bysto tak mne ide hlavne o tú výdrž kedže aj cestujem veľa,hmotnosť aby bol čo najľahší,podsvietená klávesnica a svižný systém aby nepadal ako Windows,ale ostatné ma netrápi :) no tú redukciu by som si teda zaobstarala..akurát som ešte riešila nejakú tú foliu na notebook,aby som ho jednak chránila a aby nebolo vidno to jablčko,nakoľko známej ho ukradli vo vlaku..preto by som to nejako chcela zamaskovať aby to nevyzeralo ako macbook zozadu ak sa nato niekto pozrie
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.