Mac OSX a zaloha systemu

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Mac OSX a zaloha systemu

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    Príspevky
  • #87267
    XoXmX
    Účastník (Participant)

    Ahojte,

    sorry, mozno teraz polozim velmi trivialne otazky, ale skutocne sa mi nepodarilo najst odpoved (alebo odpovede nefungovalo). S Mackom zacinam, kupil som prednedavnom Mac Mini 2011 a trapi ma par otazok, na ktore by som rad vedel odpoved:
    1. ako spravit zalohu uplne cisteho systemu v pripade, ze by v buducnosti spadol?
    2. je mozne tuto zalohu ulozit na externy HDD?
    3. v systemovych nastavenia som vypol automaticku kontrolu pravopisu, zial, ten bastard stale podciarkuje (napr. pri chatovani na FB, a je jedno, ci v Chrome alebo v Safari) vsetky slova. Ako riesit tento problem?
    4. mac som kupil v datume, kedy sa na mna vztahuje moznost update na novy operacny system Mauntain Lion (samozrejme, po jeho vyjdeni) zadarmo. Nie je my vsak jasne, ako mam postupovat.
    5. a teraz jedna ultra delikatna otazka, na ktoru asi bude tazko odpovedat. Kedze som fotograf, pracujem s Photoshopom. Pri vyslednom konvertovani fotky resizujem a davam farebny profil sRGB. Fotku dam napriklad na FB a ukazuje sa v spravnych farbach, ked ju vsak hodim na flickr alebo na imgur, tak je strasne presaturovana (aspon tak sa javi v priehliadaci Chrom aj Safari). Sranda je, ze ked fotky nasledne skontrolujem na PC v praci, farby sedia, rovnako ako ked fotky pozrem na iPhone alebo iPade. Na Macku mam nastaveny profil adobeRGB, rovnako ako aj v PSku.

    Budem vdacny za odpoved.

    Pekny den vsetkym.

    #318528
    hatto
    Účastník (Participant)

    1. time machine
    2. ano – time machine
    3. to aj mna zaujima
    4. ked vyjde tak si ho budes moct zakupit zadarmo v apple store (aspon predpokladam ze to tak funguje)
    5. ak to robi iba na flickr, tak potom to zrejme bude problem s flickrom… alebo nie je to tym, ze flickr ich zmensuje, zatial co facebook ich ponuka v HD?

    #318529
    lordsoft
    Účastník (Participant)

    4. po uvedeni do predaja treba ist sem: http://www.apple.com/osx/uptodate/ a tam si potom requestnut free verziu (myslim ze treba oskenovat fakturu/pokladnicny blok) a cakat na schvalenie applom.
    5. skus ulozit bez icc profilu. Ja som mal napr nastaveny icc profil pre ext. monitor a vo vysledku web bol farebne iny, ako povodne na monitore. Po ulozeni z PS bez profilu uz vsetko ok.

    #318530
    mrzo
    Účastník (Participant)

    1. rieseni je samozrejme viac ako Time Machine, ale ten mas priamo v systeme, ale da sa urcite ulozit aj cely obraz disku, pouzivat ine zalohovacie programy – zavisi aku mas predstavu o pripadnej obnove (mne pride ako najlahsia verzia s TM, u ostatnych si asi neporadis bez nejakeho specialneho bootovacieho CD, alebo druheho pocitaca)
    2. bez toho by to asi nemalo zmysel nie? :-)
    3. nikdy som nepochopil ako sa to chova, ma to aj nastavenie v systeme ale ignoruje to aj nastavenia priamo v programe po vypnuty/zapnuti programu – na nete existuje niekolko tipov ako vypnut uplne cely spell checker, co mne moc nevyhovuje…

    #318532
    XoXmX
    Účastník (Participant)

    Diky za odpovede.

    Co sa tyka bodu 5.

    Ten problem sa akoby tykal skor systemu, pretoze ako pisem, tie fotky sa zobrazuju vsade inde normalne (tj. na pc, iphone, ipade), len doma na Macku v prehliadaci to hadze saturovane farby (paradoxne ale na FB nie). Predpokladam teda, ze fotka ako taka je “v poriadku”. Nemozem fotku ulozit bez farebneho profilu. Robim fotky v profile v Adobe RGB do tiff kvoli tlaci a nasledne konvertujem a resizujem na web. Ked pri resizovani nezaskrtnem policko “convert to sRGB”, fotka ostane v adobeRGB a tym padom bude na webe “vyprata”.

    Ohladom 1 a 2 – predsa som nasiel nieco, co robi asi zalohu cisto systemu BEZ DAT (to ma absolutne nezaujima, vsetky fotky si zalohujem manualne na externe fotky a zvysok obsahu HD je pre mna zanedbatelny). Aky je teda rozdiel medzi Time Machine a Recovery disc assistant? http://support.apple.com/kb/DL1433

    #318534
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Time Machine ti prave zalohuje len data (mozes urcit co sa ti nebude zalohovat). Vyhodou je ze pri instalacii sa da z nej obnovit system (nastavenia). Cize cista instalacia + nastavenia zo zalohy (+pripadne osobne data a nastavenia)

    Recovery assistant je len system ako reinstalovat system bez DVD – vytvori sa na internom disku bootovatelna particia, z ktorej sa da nabootovat, opravit disk a ine a samozrejme reinstalvoat cely system – stiahne sa z netu.

    #318536
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    Recovery disk asistant vytovori skrytu particiu odkial vies system preinstalovat. Time machine zalohuje cele dianie systemu.

    #318539
    XoXmX
    Účastník (Participant)

    Moc vdaka za ochotu, ste mili.

    Co sa tyka tych fotiek, ak ste niekto na Macku, mohli by ste sa na to pozriet? Dam priklad:

    Fotka na FB: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=362863883757009&set=a.362863700423694.79347.164734783569921&type=3&theater

    Odkaz na tu istu fotku na imgur: http://i.imgur.com/802Lw.jpg

    Na macku mi spravi to, ze na imgur je ta fotka presaturovana, ako ked zle konvertnes profil. Teraz som v praci a cez win mi to ukazuje rovnako, teda fotky su farebne totozne.

    #318540
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Mne tie foto pridu ok na oboch strankach… Skusal som aj pod Firefoxom aj pod Safari…

    #318541
    XoXmX
    Účastník (Participant)

    Hm, tak to bude asi nieco s mojim driverom na monitor. Skusim ho preinstalovat. Diky moc!

    #318543
    lordsoft
    Účastník (Participant)

    U mna su tiez rovnake.

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.