Domov › Diskusné Fóra › Pomoc: hardware › Kupa prveho Apple pocitaca – MBP 13
- Toto téma obsahuje 14 odpovedí, 7 hlasov, a bola naposledny upravená pred 12 years, 10 months od
majdy.
-
AutorPríspevky
-
24. septembra 2012 o 13:31 #88685
tomco3131
Účastník (Participant)Ahojte,
uvazujem nad kupou mojho prveho apple pocitaca a konecne o prechode z Win na OSX.
Budem ho využívať prevažne na tvorbu webu, programovanie a bežné používanie /web, fullHD filmy, hudba a občasný strih FHD videa/.
z 90% bude počítač zapojený v elektrike, pripojený na FHD monitor od samsungu a tiež pripojený na myši a klávesnici. tých 10% mimo je škola a pripadne pracovanie mimo domu.
mam zaujem o tento notas: http://www.swp.sk/shop_products/MacBook+Pro+13+Dual+Core+i5+2+5GHz+4GB+500GB+HD+Graphic+4000+SD/?catId=457&back=showRecentCategory
1.otázka: je vhodne aj z pohladu baterky, atd pouzivat takto notebook prevazne na elektrike doma ?
2. výkonom je táto konfigurácia dostatočná na OSX ? 4GB ram stacia? grafika, procesor?? neviem v com je narocny osx a tak…3. velky rozdiel by bol v sviznosti na tom drahsom 13palcovom s vykonnejsim procesorom a 8gb ram ??
Ďakujem veľmi pekne :)
24. septembra 2012 o 13:40 #327123lindus
Účastník (Participant)Ak ho chces svizny tak proc.Ti staci,daj si 8GB Ram a SSD disk a uvidis zavody F1 !
24. septembra 2012 o 13:42 #327125tomco3131
Účastník (Participant)no upgrade ram by sa dal, ale SSD to predraží PC dosť. ono už teraz tá cena je strašne vela ale som teraz na tom tak že už nehodlám sa dlho nehať trápiť windowsom :)
24. septembra 2012 o 13:47 #327127lindus
Účastník (Participant)Kup si iba ten zaklad,Ram a SSD si kupis z Alzy za par eciek a vymenis doma za 10 minut,je to pohoda a usetrenych par stovak eur…
24. septembra 2012 o 14:07 #327131macblogger
Účastník (Participant)Jasne, zamkni si ho do vitrinky, pripoj externu klavesnicu, externu mysku, kazdy tyzden z neho zotries jemnou handrickou prach a poctivo kontroluj cykly baterie aby sa nahodou neznizili o 0.001%..
Je to len spotrebna elektronika, kupujes celok tak pracuj s celkom, apple je dokonale zladeny, touchpad si neviem vynachvalit a klavesnica je bozska. A za 2-3 roky z toho bude aj tak len dalsi stary pocitac…nedavaj tomu tak vela dolezitosti.
Ja som kedysi daval peniaze a o mb som sa vzdy velmi dobre staral asi tak prvy mesiac, potom som to bral ako obycajny pocitac a vsetky tie zbytocnosti, gumova klavesnica, hardcase, mal som aj usb mysku a usb klavesnicu aby som nahodou neznicil tu na mb a naco ?? po mesiaci ma to vzdy omrzelo a robil som s mb uplne vsetko aby som sa citil komfortne JA nie mac, pred casom som si kupil najnovsi mbp 15″ najvyssia konfiguracia a zaroven najbrutalnejsi mac ktory som kedy vlastnil a mozem ti povedat ze som donho nedal ani cent a som spokojny, komfortne ho pouzivam tak ako bolo myslene ho pouzivat.
24. septembra 2012 o 14:20 #327136tomco3131
Účastník (Participant)mys a klavesnicu nechcem kvoli tomu aby som setril. ale kvoli tomu ze ked budem mat zapojeny notebook na na monitore tak mi bude mozno aj kus zavadzat monitor notebooku… a ked mozem pouzivat FULLHD rozlisenie tak nebudem zmurit na 13 palcov a 1280 rozlisenie doma predsa :) …preto som rozmyslal aj nad mac mini lebo prevazne bude doma ale potom zas mi bude treba este notebook a takto by som to lepšie poriešil jedným strojom…
24. septembra 2012 o 14:23 #327137iTuxx
ModerátorKup si nejaky pouzivany Mac mini a k tomu macbook white, tiez nejaky pouzivany za cca 350€ a mas to vyriesene, este aj usetris :-)
24. septembra 2012 o 14:29 #327141dfx
Účastník (Participant)No pochybujem, ze je dobry napad kupovat stary mac mini a macbook. Mac mini je v bazari dost drahy. Za 350 eur ide model z roku 2009. A macbook white za 350 eur bude uz slusne rozpadnuty a aspon 3 rocny.
Ak chce obcas strihat full hd video, tak potrebuje poriadny vykon. Najlepsi je na to ivy bridge procesor.
24. septembra 2012 o 14:32 #327142iTuxx
ModerátorTo som povedal ako priklad. Kludne moze kupit aj 500 + 500 a stale usetri pekny peniaz.
24. septembra 2012 o 14:37 #327143tomco3131
Účastník (Participant)pokial kupim za 500+500 tak neusetrim asi nic, notebook ktory som dal ze mam on zaujem stoji 1250 a mozem brat na firmu takze vratia DPH. tak to bude rovnaka cena. a budem mat jeden normalny stroj, alebo 2 stare… ja by som aj zobral daco bazarove, len ci v konecnom dosledku sa to oplati kedze kupim uz nieco starsie a tak aj skorej skoncii…
24. septembra 2012 o 14:44 #327147dfx
Účastník (Participant)Sucasny mac mini nie je vhodny na strihanie full hd videa, lebo ma rok a pol stary sandy bridge procesor. Ivy bridge je na rovnakej frekvencii asi o 20% vykonnejsi. Ja by som uz cakal na novy mac mini, ktory mozno vyjde v oktobri a mozno uz nikdy :-( . K cene 600 eur za mac mini este treba priratat 140 eur za klavesnicu a touchpad alebo mys.
Da sa to aj tak riesit, ale ja by som uz sucasny mac mini na strihanie hd videa nekupoval.
24. septembra 2012 o 14:49 #327148tomco3131
Účastník (Participant)to strihanie videa je len taka pridana hodnota, robim to obcas, ale potesilo by keby to slo.
neviem ci ist do mini, sice 90% budem mat ten PC zapojeny na monitor, ale potrebujem sa sem tam aj presuvat s pocitacom, do skoly a tak…
24. septembra 2012 o 15:40 #327154m@R3k
Účastník (Participant)Kup si radsej 13″ Air, cena priblizne rovnaka a SSD pocitis omnoho viac pri beznom pouzivani ako o par MHz silnejsi procak. Na kodenie, web a filmy ma vykon viac nez dobry a upravit nejake video raz za cas tiez zvladne akurat si pockas chvilu dlhsie pri exporte. Ram staci 4 GB pokial mas SSD.
2 stare stroje urcite nekupuj, novy Air je skoro 2x vykonnejsi (CPU) ako mini 2010 alebo posledny biely macbook. Budes musiet riesit co mas ulozene na jednom a co na druhom, nehovoriac o opotrebovani a konciacej zaruke…
24. septembra 2012 o 23:03 #327254tomco3131
Účastník (Participant)air neviem , mozno pouvazujem aj nad tym… ide mi hlavne o to ze ci je vhodne pouzivat notebook dennodenne ako stolovy pc na elektrike a monitore… to ma trosku odradza. ale neoplati sa ist do stoloveho ked potrebujem aj prenasat obcas co skoly a tak :/
24. septembra 2012 o 23:05 #327255majdy
Účastník (Participant)Nieje na tom nič zlé ho tak používať, žiaden mac sa nevypína, tak aj keby ti ide nonstop je to jedno.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.