Kúpa iMac-u 27“ 2.8GHz i5 vo Viedni

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Kúpa iMac-u 27“ 2.8GHz i5 vo Viedni

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Autor
    H1tM4nCoRp
    Účastník (Participant)

Ahojte, táto tema bola snad riesena uz milion-krát ale ziadna mi nepomohla tak ako ked sa teraz opytam :)
    Mam vyhliadnutý tento iMac dnes som sa bol v SWP opytat zeby im mohol prist niekedy do tyzdna na pobocku za 2099,- ale susedia to maju za 1999,- viem ze rok zaruka a nemecká klavesnica no otázka znie, predpokladam ze v rakusku maju vsetko skor aku tu a tym padom mate nejaky tipy kde by som to na istotu kupil, nejaky kamenny obchod niekde vo wienne?

Akým sposobom sa dá odpísat DPH u rakušákov?
    ako to funguje?

Dik:)

Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

V tej druhej otázke by som možno vedel poradiť. Dodávateľ z EU musí na daňovom doklade uviesť VAT ID (IČ DPH) odberateľa z iného štátu EU a tovar sa predá bez DPH, teda v tomto prípade 1666 EUR. Výhoda z toho nevyplýva žiadna, výsledok daňovej povinnosti je po zúčtovaní rovnaký, ako pri nákupe v SR so zaplatením DPH.

miskosvk
    Účastník (Participant)

ja tiez pridam trosku – predpokladam ze hovoris o mcshark a nie o online store – v reale to ma viac vyhod – mozes si ho objednat na objednavku, dodanie je ca. 2 tyzdne a vedia ti tam dat anglicku klavesnicu a vies si odratat dph. Jednoduchsie vsak je kupit to rovno na predajni ak to maju, pri instalacii si mozes zvolit jazyk systemu takze to je OK a klavesnica sa nejak moc nelisi. Co sa zaruky tyka, myslim ze maju 2 roky zaruku, rok zaruka je ked kupujes z apple online store. Samotny proces funguje tak, ze to zaplatis normalne cashom a oni ti vystavia fakturu na firmu ktoru potrebujes bez dph. Nezabudni si so sebou vziat potvrdenie o registracii platitela DPH.

Kayman
    Účastník (Participant)

Netreba sa obavat nemeckej klavesnice, sam ju mam na MBW uz hodne rokov, zvykol som si hned.

keff
    Účastník (Participant)

McShark ve Vidni, hned skoro prvni obchod na Mariahilferstrase (ve Vidni pak maji jeste jednu pobocku). Staci tam napsat mail jestli jej maji skladem, obratem odpovi a hned zarezervuji. Myslim ze skladem by byt mohl, ja sem tam kupoval 15″ MacBook Pro s matnym displejem (ktery by mel byt teoreticky jen na objednavku), a meli ho hned k dispozici ve vsech konfiguracich.

piggee
    Účastník (Participant)

Ziadna rok zaruka, ale tak isto ako u nas je v rakusku zaruka 2 roky!!! Neviem, kde tento mytus vznikol, ale taha sa tu uz pekne dlho a uz som to tu niekolko krat vysvetloval, ze v nemcine na nasu zaruku existuju 2 slova. Jedno je Garantie a druhe je Gewahrleistung. Garantie mas prvy rok a Gewahrlestung mas druhy rok. Je to priamo definovane v KSchG (Kauferschutzgesetz – zakon o ochrane spotrebitela). A teraz co to presne znamena. Prvy rok (Garantie) ruci za vyrobok vyrobca, cize naklady na reklamacie znasa vyrobca. Druhy rok (Gewahrleistung) tieto naklady znasa posledny predajca, ktory predava konecnemu spotrebitelovi. Funguje to rovnakym sposobom aj u nas. Ked sa nad tym zamyslite, tak to musi byt celkom jasne. Napr. Agem, ktory je velkosklad a predava iba firmam a obchodnikom garantuje svoje vyrobky jednorocnou zarukou, ale zakon o ochrane spotrebitela hovori jasne, ze okrem vybranych vyrobkov (potraviny etc.) musi koncovy spotrebitel dostat zaruku na vyrobok 2 roky, takze ten druhy rok znasa predajca…

Pozor! Neplati to v pripade, ak si chcete odratat v rakusku DPH, nakolko potom sa na vas nevztahuje KSchG, nakolko ste neni koncovy spotrebitel, ale firma, ktora to nakupuje pre dalsie uzitie.

miskosvk
    Účastník (Participant)

piggee – dik za obsirne vysvetlenie, ale stale plati ze pri objednavani z ofic. apple store online je zaruka jeden rok – je to tam aj napisane – je to mozno tym, ze shop je sice pre rakusanov urceny, ale nie je podla mna prevadzkovany na uzemi AT (aj tovar pride z ciny..) takze si tam mozu dat rocnu zaruku…u kamennych predajcov je to samozrejem tak ako pises.

piggee
    Účastník (Participant)

miskosvk: Oficialne sidlo apple international je v Irsku, ale pokial firma chce podnikat v rakusku, tak nemusi si na to zakladat novu firmu, ale musi sa riadit podla rakuskych zakonov a to nepusti. A to co som ja cele opisoval, tak to sa presne pise aj AGB samotneho rakuskeho Apple Store:

“ Ihre Rechte bei eventuellen Sach- oder Rechtsmängeln bestimmen sich nach den gesetzlichen Vorschriften und sind wie folgt beschränkt. Beim Kauf von Produkten durch Verbraucher gilt eine Verjährungsfrist für gesetzliche Ansprüche wegen Sach- oder Rechtsmängeln von 2 Jahren“

Takze to co som opisoval hore stale plati…

miskosvk
    Účastník (Participant)

super piggee, dakujem za vysvetlenie, uz to chapem.

Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.