knihy v ipade – pdf/pdb?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: iPad, iPhone, iPod, iTunes knihy v ipade – pdf/pdb?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 29 )
  • Autor
    Príspevky
  • #70978
    monicqa
    Účastník (Participant)

    mam tu take male nedelne zamyslenie, kedze v nedelu sa nepracuje, clovek sa moze venovat takym oddychovkam.

    prva vec, na ktoru myslim, je iOS 4 pre ipad. steve tusim povedal, ze bude dostupny niekedy na jesen,
    ale ten sum okolo ipadov a iphonov je teraz taky velky, ako keby sa na to aj pozabudlo. poculi ste niekto nieco, ze by to uz planovali vydat? osobne dufam, ze ked konecne kupim ipad (september/oktober), uz budem mat aj tam iOS 4, alebo je “snivajte s nami”?

    druha vec nad ktorou rozmyslam, su knihy a dokumenty pre ipad. mam v kompe kopec zdrojov, vacsinou samozrejme pdf, ale aj doc (aj cele knihy), a rozmyslam ako si ich pripravit pre ipad, aby ked ho budem mat, som ich tam mohla uz len nasypat.
    predpokladajme, ze uz mame k dipozicii ios4, teda mozeme v ibooks pohodlne citat knihy aj pdf (odmyslime si teraz ine programy, fungujuce ako citacky dokumentov, ide mi hlavne o ibooks).
    aky je vlastne rozdiel medzi citanim knih a pdf? v tom zmysle, ze ked mam nejaku knihu v pdf, je v tom nejaky rozdiel, ze ju citam ako pdf, alebo keby som ju mala vo formate pdb a bola by medzi “books”?
    pretoze uvazujem nad tym, ze si potriedim svoje dokumenty a knihy tak, aby v “books” boli knihy (ci uz stiahnute z ibook storu alebo naimportovane cez itunes z mojich knih), a v pdf boli len dokumenty (par stranove).

    ake mate s tym skusenosti ostatni?

    s tym suvisi aj tretia otazka – co pouzivate na konverziu pdf a doc do pdb formatu?

    #222781
    palcifer
    Účastník (Participant)

    Neviem ci ti moj komentar pomoze ale ja mam prvy iPhone s fw 3.1.3 a na tom iBooks nejdu, tak som si tam knizky vyriesil jednoducho tak ze som si pomocou app Air Sharing do toho nastrkal asi tridsat kniziek v pdf a v iPhone su naukladane pekne v zlozkach jak v pocitaci, citanie je bezproblemove, zakladne potreby ako priblizenie textu funguju a ked ju vypnem a zapnem tak zostanem na tej stranke kde som prestal. Nic ti to sice nepomoze ale som chcel len povedat ze aj takto to ide a nemam s tym jediny problem..

    #222783
    monicqa
    Účastník (Participant)

    to je ok, ja to do iphonu dostat dokazem, ale nerada citam v iphone, takze skor mi ide o to ako sa pripravit na ipad. tych knih mam fakt dost, beletriu aj odborne, tak si v tom chcem spravit poriadok

    #222787
    raul
    Moderátor

    ja celkom tomu, ako niekto moze citat knihy v pdf nerozumiem – ked to mam v pdf alebo v epub cez stanzu, zvacsim si pismo a text sa automaticky prisposobi – da sa do stlpca s vacsim pismom. Ked si to ale priblizim napr v ibooks (pdf), tak sa nic nestane, iba sa zvacsi stranka – tzn, ze ked chcem precitat riadok, musim scrollovat z lava do prava..
    Neviem, ci tozumies, ale proste tak, no.. :)

    #222790
    monicqa
    Účastník (Participant)

    chapem, vidis a to som nevedela :)
    takze moj zamer dat vsetky knihy do pdb je rozumny, right?

    #222794
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Skusim sa vyjadrit len k jednej casti – a to je konverzia doc do pdb formatu. Dlhe roky som pouzival pdb ako primarny format pre knihy. Prisla ale nova doba a pdb som zavrhol. Nie preto, ze by bol nejako zly, ale dnes uz to je z roznych dovodov zastaraly format. Ako taky najperspektivnejsi format mi pripada (po dlhom zvazovani) format ePub. Je to aj preto, ze pracujem dnes vyhradne na mac-och a inych Apple zariadeniach.

    Samozrejme, ze som narazil na niekolko problemov. Kedze mam (mal som) tisicky knih vo formate pdb, potreboval som nieco na hromadny prevod do formatu ePub. Tak jednoducho to samozrejme neslo, nenasiel som ziaden program, ktory by to zvladal. Takze som presiel konverziou pdb->txt (programom txt2pdbdoc), prekodovanim textovych suborov do UTF-8 (niezeby to bolo nutne, ale opat treba pozerat do buducnosti) programom iconv (sucast OS) a nasledne tieto texty opat hromadne previest do ePub. Na tento posledny krok som si musel napisat vlastny program, kedze nic z prikazoveho riadku na konverziu som nenasiel. Takze program txt2epbub najdes tu: http://www.osx.sk/txt2epub.html

    #222798
    jcaran
    Účastník (Participant)

    Mac aplikacia Calibre zvlada konverziu medzi viacerymi formatmi.
    Je free.
    Implemenovana je priama podpora pre iPad. (rozlisenie, upload)

    #222799
    monicqa
    Účastník (Participant)

    dakujem, a preco si myslis ze je uz zastaraly? predsa len do neho sa konvertuje najlepsie,a prekonvertovat celu kniznicu sposobom, ktory si popisal, vyzera dost zlozito…

    #222801
    ervin11
    Účastník (Participant)

    jcaran: uz si skusil urobit konverziu niekolko tisic knih pomocou Calibre? Ak nie, skus. A mimochodom, ta konverzia je trocha divna, tak ako ju robi Calibre. Mam urcite vyhrady k tomu, ako zalamuje niekedy dlhe odstavce.

    monicqa: pretoze napriklad iBooks nepodporuje pdb :) Hm. Si prva (o ktorej viem), ktora hovori, ze do pdb sa konvertuje jednoducho :). Predsa len, ePub ponuka plno tagov, ktore sa daju zakomponovat do knihy – ako napriklad autor, nazov, ISBN, cislo vydania, cislo dielu v serii, popis knihy atd atd. Dlho som vyberal a toto je take najlepsie momentalne, aspon pre mna. A k postupu, prekonvertovanie asi tisicky knih je na cca 10-15 minut

    #222802
    monicqa
    Účastník (Participant)

    to “jednoducho” som myslela v tom, ze stale je co sa tyka kvantity pdb najpouzivanejsi format, a preto pren asi existuje viac nastrojov…
    ale vidim, ze asi dam na tvoje skusenosti a idem konvertovat do epub :)

    #222819
    ervin11
    Účastník (Participant)

    a aby ti to islo ozaj rychlo, tak este navod na hromadny prevod:

    postup:
    v adresari, kde mas *.txt subory si vytvor novy subor napr. s nazvom prevod.sh. Vloz donho nasledovny text:

    #!/bin/bash
    for f in *.txt
    do
    txt2epub -v $f
    done

    uloz, zavri.
    V terminali urobis prikaz: cd [adresar_s_knihami]
    Nastav subor na spustitelny prikazom: chmod +x prevod.sh
    nasledne urobis prevod: ./prevod.sh

    POZOR! tu bodku a lomitko musis dat…

    #222820
    monicqa
    Účastník (Participant)

    hm, len tusim, ze budem mat vacsi problem previest vsetko do .txt… :(

    #222822
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Mimochodom, na programe este pracujem, momentalne mam opravene nejake chybky (rozlisene konce riadkov Unix/DOS) ale co bude dolezite, ze bude vediet pridat do epub knihy dalsie informacie ako nazov knihy, autora, popis a dalsie veci, ktore ale budu musiet byt ulozene v dalsom (textovom) subore, ktory sa bude volat rovnako ako kniha, len inu koncovku bude mat…

    #222832
    sugipe
    Účastník (Participant)

    Mne osobne pride tiez epub najlepsi a nemam tisice knih ani nic, len som skusal citat a dat si do iphone zakon o cestnej premavke cez calibre a celkom je to pouzitelne, pdf je na citanie uplne nanic a to si nemyslim len o iphone, ale aj na velkej obrazovke pocitaca, epub v stanze (lepsiu citacku pre mac som nenasiel zatial) je neporovnatelne lepsi – vdaka volnej uprave velkosti textu, poctu stlpcov do ktorych sa text da preformatovat…, farbe textu a pozadia, lebo na dlhsie citanie na monitore predsa len nieje cierne na bielom najidealnejsie…). Hned ma pri tejto teme napada moja standardna otazka (aj ked mimo temy, ale nie uplne), existuje lepsia citacka epub pre mac ako stanza?

    #222834
    RioM
    Účastník (Participant)

    Ja myslím Monicqa, že Tvoje obavy, čo sa týka iPadu sú úplne zbytočné.
    .
    iBook vo verzii pre iPad už dávno podporuje PDF dokumenty, takže môžeš v pohode čítať PDF dkumenty v iBooku a nemusíš nič konvertovať. Pôvodne som aj zopár dokumentov konvertoval (cez calibre), ale teraz to už nerobím. Čítanie v ePub formáte je síce o niečo pohodlenejšie (ale na iPade to už nie je tak côležité), ale tá konverzia je niekedy zbytočná, pretože ten prevod do ePub formátu sa nie vždy podarí.
    .
    Ja aj tak radšej namiesto iBook používam na čítanie GoodReader [0.99$, hodnotenie 4.5] http://itunes.apple.com/app/goodreader-for-ipad/id363448914?mt=8 Program dokáže podstatne viac ako iBook: čítať rôzne formáty včítane rtf a doc, umožňuje vytvárať adresárovú štruktúru, dokáže súbory importovať aj z internetu alebo sa dá na program vo Wifi sieti cez browser.
    .
     ipadblog.sk 

    #222846
    raul
    Moderátor

    Takze teraz opat trosku ja :)

    Suhlasim s tym, ze epub je lepsi ako pdb. Ja som mal vsetky knihy (sice nie tisice, ale asi 300) vo formate pdb a rozhodol som sa prekonvertovat ich do epubu. Islo o rozhodnutie na zaklade skor dojmov a user moznosti ako nejake objektivne “porovnanie epub a pdb”- presne ako pisali chalani, od epubu si vies dat napr obrazok knihy (a dalsie info), co pdb neberie. Ja som si chcel spravit peknu kniznicu v stanze (trereaz to vyzera doslova tak super ako cowerflow v ipod app), prekonvertoval som si vsetky knihy do epub cez calibre, ktory je podla mna vyborny, ma svoje muchy, ale stale s nim pracuju a kazdu chvilu je nejaky update (aj ked presne, niekedy zle zalamuje riadky, ale verim, ze sa len staci pohrat s nastaveniami… ).

    Nekonvertoval som vsetky knihy naraz, ale asi tak po 20, 30, lebo aj tak som vzdy musel vzdy manualne doplnat info a cover…

    Co sa tyka pdf – ako som povedal, problem vidim v priblizovani, ale pravda je, ze na ipade to mozo problem nebude, aj ked vzdy je dobre mat tu moznost si to priblizit, aby sa to prisposobilo… Mna skor trapi, ako dat pdf do epub, alebo aj pdb, ak ma rozumiete :)
    GoodReader je asi najlepsi soft na citanie pdf (a nie len) – mal som ho na jailbreaknutom ipode, teraz som si to kupil aj na iphone 4 (ano, chvalim sa, machrujem, zavidte mi :D) (monicqa: ten mma naozaj, nie ako ipad :D) – dokaze otvorit aj pdfka, ktore maju niekolko desiatok mega, neviem ci nie az stoviek – ked som hladal taku app, nedokazala to ziadna ina – samozrejme, ibooks vtedy este nebolo, v zasade, ak si odpustime ten pekny shelf s covermi v ibooks by sme mohli povedat, ze goodreader je lepsi :D

    #222847
    ViRPo
    Účastník (Participant)

    monicqa najlepšie bude keď si ipad čo najskôr kúpiš – a uvidíš že sa všetky tvoje dilémy ľahko vyriešia :)

    #222849
    monicqa
    Účastník (Participant)

    raul: lucky guy :)
    ViRPo: ved planujem, len este idem najskor prerabat izbu, tak zatial sa len vytesujem a pripravujem :)

    #222851
    ViRPo
    Účastník (Participant)

    aj ja sa chystám na kúpu ….. inak spamovali ste už niekto apcom ? že sú neschopní ?
    monicqa kde plánuješ kúpiť ipad :_) ?

    #222852
    monicqa
    Účastník (Participant)

    na slovensku. pockam si na to. v zahranici sa to uz teraz neoplati. verim ze kazdu chvilu to tu bude.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 29 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.