Instalacia Mac OS X

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    Príspevky
  • #55030
    aramon
    Účastník (Participant)

    Hi,
    som uplny Mac newcomer a potreboval by som zopar dobrych rad od skusenych. Zvedavost sposobila, ze som si obstaral starsiu G3 po havarii disku, ktory som vymenil. Nemam instalacne CD. Nechcem zatial do tohto pokusu investovat tisice na nakup krabicoveho Mac OS X. Na inete som narazil len na baliky pre platformu Intel x86. Vie mi niekto poradit, ako sa dostat k pouzitelnemu iso image CD/DVD, s ktorym by sa dala tato masinka experimentalne ozivit?

    #109707
    benko
    Účastník (Participant)

    neviem aka stara je ta g3-jka, ale ak je to napr. jeden z novsich modelov ibooku, tak tie uz boli dodavane s OSX, a teda mas v podstate na jeho beh pravo. samozrejme MacOS sa neda len tak stiahnut z internetu, jedina moznost je ze ti to niekto daruje a posle postou, alebo pozicia a pomoze s instalaciou ak najdes niekoho v tvojej blizkosti.
    prve g3-ojky boli dodavane s OS9, a to urcite bezat nechces.
    cele to este komplikuje fakt ze o 1-2 mesiace vyjde nova verzia Mac OS X, cize by bola skoda teraz kupovat nieco co bude o par tyzdnov stare.
    takze bez informacie kde byvas, a o aky model g3 presne ide, ci ma DVD alebo len CD, sa ti pomoct asi neda.

    #109720
    Aleks
    Moderátor

    Tak môžeš tam nainštalovať ešte Ubuntu (ale len rok starú verziu, tá nová už na PPC nejde — http://releases.ubuntu.cz/6.06/ ) ale Mac si si asi kúpil kvôli Mac OSu. Najlepšie riešenie je potom asi kúpiť od niekoho za symbolickú cenu krabicovku Jaguara (10.2) alebo Panthera (10.3). Z vlastných skúsenosí môžem povedať že Tiger beží na G3 už dosť pomaly… A Jaguar alebo Panther sa dá zohnať teraz aj za sto korún :)

    #109758
    aramon
    Účastník (Participant)

    Dakujem za reakcie,

    ad benko – ide o Power Mac G3 350MHz/1MB cache, 256 MB RAM, 10GB HDD, CD Rom, Zip. CD-Rom mozem vymenit za DVD. Som z Bratislavy-Petrzalky a budem rad, ak sa mi niekto ohlasi na aramon@atlas.sk.

    ad Aleks – priznam sa, ze skusit linux ma ani nenapadlo, k takemu peknemu bielo-modremu dizajnu mi pasuje len MacOS. Tento moj je z roku 1999 a keby islo o PC cinsku skladacku, bola by zrela na recyklaciu. Ide mi skor o to, dokazat sebe i inym, v tomto prevladajucom Windows PC svete, ze na tom meku nieco je.

    #109763
    crumar
    Účastník (Participant)

    aramon:
    To je sice pekne, ale co chces dokazovat PCckarom s gigaherzovymi procakmi 350MHz G3jkou?
    Tento PowerMac som mal aj ja a to len so 192MB RAM. Nainstaloval som nan 10.4, ale to bolo len na internet a muziku. Skus si zohnat PPC 10.3 Panther, to Ti uplne staci.

    #109765
    benko
    Účastník (Participant)

    Mame doma stale funkcny originalny tangerine iBook G3, 300MHz, 544MB pamate a 10GB disk. Vdaka tomu ze ma viac pamati je to lepsi pocitac nez tvoj PowerMac. Je na nom nainstalovany Mac OS 10.3 Panther, a funguje. Pod slovom funguje rozumiem ze sa kazdy den pouziva na citanie mailov, pozeranie web stranok a raz za cas dokonca na pozeranie fotiek v iPhoto.

    Kazdopadne ten iBook place, neda sa to s mojim PB G4 ani porovnat. Vela stranok nefunguje, alebo idu pomaly, pozeranie fotiek je pomale, dokonca ich tahanie cez USB je tak pomale ze niekedy sa fotak sam vypne, proste pocitac z 1999. Jediny dovod preco ho este mame je jeho oranzovy design – poziva ho moja manzelka.

    Pred 8 rokmi, ked na nom bezal OS9, to bol urcite skvely pocitac. Teraz je to viac nostalgia.

    Ak sebe alebo niekomu inemu chces dokazat ze na Macu nieco je, prosim ta neskusaj to s tak starym pocitacom. Budes zbytocne sklamany. Nie je to pocitac na beh OS X, ale na OS 9, co bol system ktory by v dnesnej dobe sklamal kazdeho. Ak napriek tomu chces experimentovat, a mas nervy na pomaly pocitac, jednoznacne si dokup do neho pamat, a to co najviac ako mozes.

    Vela stastia.

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.