iMac 24 s lesklym displejom a pouzitie v DTP

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware iMac 24 s lesklym displejom a pouzitie v DTP

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Autor
    marek
    Účastník (Participant)

Ake mate skusenosti s pouzitim leskleho displeja v DTP?
    Pripadne skusenosti z kalibraciou toho displeja.

dakujem

Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

DTP by sa malo prevádzkovať v miestnosti bez svetla resp. pri dobre nastavenom umelom svetle okolo 5500 – 6000 K. Odrazy a lesky teda nemôžu byť problém. Celé desaťročie sa na DTP vlastne používali lesklé CRT monitory.

S kalibráciou mám konkrétne na tomto modeli bežné skúsenosti, štandardný výsledok pre S-PVA panel. Pri porovnaní s výsledným offsetovým nátlačkom samozrejme vidieť odchýlky, ale tie vidieť aj pri použití monitorov z rady EIZO CG, a to hlavne v žltej, a tieto monitory sú už pritom celkom iná trieda. Takže starosti by som si nerobil. iMac 24″ je použiteľný.

marek
    Účastník (Participant)

dakujem, cenna informacia

baloo
    Účastník (Participant)

24“ LCD na imacoch (nie 20“ TN panely) su bez problemov pouzitelne v DTP. Jediny problem pri kalibracii imacov vidim v jase, ktory pri minimalnom nastaveni a teplote 5000K dosahuje 210Cd (imac 2009), resp. 190Cd (imac 2008). Momentalne jedinym riesenim na eliminaciu vysokeho jasu, je pouzitie kalibracneho software ColorEyes Pro (odporucam vyskusat plne funkcnu trial verziu), ktory vhodnym nastavenim LUT tabuliek dokaze korigovat pozadovany jas na standardnych 90-120Cd (v zavislosti od osvetlenia pracoviska).

Co sa tyka farebnej vernosti, pri imacu 2009 je deltaE=0,4, imac 2008 dosahuje deltaE=0,5 (vsetko pre D50). Obidve hodnoty pre pouzitie v DTP su vynikajuce. Najvacsie odchylky maju panely v imacoch v cervenej casti spektra.

Vsetky namerane cisla boli zmerane softami ColorEyes, resp. Eye-one match + sonda Eye-One Pro.

V lesklosti takisto nevidim problem – vid Dominik + otazka zvyku a vhodneho umiestnenia.

renad
    Účastník (Participant)

Mal som iMac 24″ niekoľko dní doma – a vôbec by som ho na DTP nedoporučoval.
    Prispôsobovať svetelné podmienky, správne „natočenie“ hlavy smerom k monitoru a podobne, mi dnes pri takom širokom výbere grafických monitorov pripadá pritiahnuté za vlasy.
    Inak ten monitor je ako zrkadlo – a je lesklejší ako hociaký CRT monitor, ktoré boli kedysi vhodné pre DTP.

Čo sa týka vernosti zobrazenia – súhlasím s ostatnými.

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.