Hudba – kupujete ci stahujete?

Domov Diskusné Fóra Ostatné Hudba – kupujete ci stahujete?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Autor
    Príspevky
  • #82884
    Lemmy
    Účastník (Participant)

    Zdravim.

    Zaujima ma..hudbu si kupujete, alebo stahujete? Klasicky iTunes, alebo lacnejsie alternativy typu amazon, 7digital, alebo kupujete klasicke cd? Pomerne ma zaujima tato tema ohladne postoja uzivatelov k hudbe, ci su ochotni platit alebo nie. Ja osobne kupujem, nieco mam stiahnute [docasne pocuvatka :) ], no celkom mam odpor voci kupovani CDcok v slovenskych obchodoch, nakolko na tom profituje hlavne ta hnusna vypalnicka spolocnost SOZA. Ako je to v skutocnosti so stahovanim na slovensku? legalne, nelegalne?

    Budem rad, ak sa volne vyjadrite k tejto teme, ale bez flamu prosim.

    #295525
    modemw
    Účastník (Participant)

    stahujem, a nemam problem si to priznat. a nie je to porusenim pravidiel fora nakolko podla slovenskej legislativy nie je nelegalne hudbu stahovat, iba ju sirit.
    samozrejme, podporujem hudbu a to kupovanim nahravok klasickej hudby (momentalne okolo 25 CD)

    #295527
    basman
    Účastník (Participant)

    vsetko stahujem ,pretoze ako pise modemw nie je to nelegalne..mier

    #295528
    dom
    Účastník (Participant)

    Vacsinu mam stiahnutu, ale odkedy je na Slovensku itunes tak sa to trochu zlepsilo v prospech zaplatenych :)

    #295530
    danocoys
    Účastník (Participant)

    pokial je dana piesen na itunes tak ju zakupim, ked je to nieco “speci” tak to stiahnem.. ale v poslednej dobe som viac kupoval ako stahoval.

    #295534
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    Svoje srdcovky kupujem. Hudbu o ktorej neviem ci sa mi bude pacit, stiahnem. Ak uznam ze je to dobre, okamzite kupim. Teraz ak mame k dispozicii iTunes je to ovela lahsie ze si mozem “prebehnut” kazdy album o ktory mam zaujem.

    #295556
    Lemmy
    Účastník (Participant)

    K tej legalnosti ohladne stahovania..je to NAOZAJ pravda? vie niekto, kde sa o tom vyjadruje autorsky zakon, alebo su to len take reci?

    #295560
    murriik
    Účastník (Participant)

    Sťahujem. Teda mnoho interpretov ktorých počúvam na Slovensku ani nezoženiem. S príchodom iTunes sa mi trochu spohodlnil prístup k hudbe, hlavne LoFi kapelky ako Wavves, Best Coast, No Age sú tam, tiež nejaké hardcorovejšie a tak, takže teoreticky by to šlo aj legálnou cestou. Ale nad tým som sa zatiaľ nejak nezamýšľal. Uvidím, keď budú nejaké zvyšné peniaze, možno si doprajem iTunes Match. To či je moja hudba legálna alebo nie neriešim, nech som pre ostatných zlodej, terorista je mi to fuk, spoločnosť žijúcu vedľa mňa vidím tak ako vidím a preto mi je skutočne jedno ako vidia ostatní mňa.

    #295561
    luki_no
    Účastník (Participant)

    Lemmy: Posledne, co som niecoto hladal o tejto tematike a legislative SR, tak viem, ze KOPIROVANIE pre osobnu potrebu a na ucel, ktory nie je priamo ani nepriamo obchodny je LEGALNE, ine kopirovanie, je automaticky oznacene ako porusenie autorskeho zakona a naplna skutkovu podstatu trestneho cinu porusovania autorskych prav v zmysle §283 TZ.
    Cela problematika kopirovania je v legislastive “zmysluplne” upravena odsekom 4 §24 autorskeho zakona, ktory autorov zabezpecuje pomocou tzv. NAHRADY ODMENY. V skratke povedane, za kazdu napalovacku, CD, DVD(prazdne), ci ine zariadenie, potrebne na vytvorenie rozmnozenin diela (aj Mac), davas nahradu odmeny v istom percentualnom podiele ceny vyrobku, ktory presne urcuje nasa milovana SOZA.
    Ale pozor, bavime sa len o KOPIROVANI, nie UZIVANI takto nadobudnuteho predmetu, spadajuceho pod autorsky zakon.

    #295572
    Majky81
    Účastník (Participant)

    Kupoval som hudbu na CD nosičoch no od doby digitalnej formy vacsinu stahujem ale ak najdem nejaku akciu v obchode tak kupujem. Chel by som sa spytat ak vlastnim original CD a imortujem ho do itunes a potom do iphonu mam to ako legalnu hudbu v dig. forme ?

    #295581
    Lemmy
    Účastník (Participant)

    Ano, mas to legal. Pretoze robis kopiu pre osobnu potrebu z uz tebou zakupeneho nosica.

    #295582
    Lemmy
    Účastník (Participant)

    @luki_no > Tak ako som si myslel :) Je to napisane tak aby bolo vela ludi v omyle a preto koluje nezmysel o legalnosti stiahnutej hudby. Alebo?

    Na jednej strane je pravda, ze to, co kto ma v ipode, telefone alebo inde,je tazko dokazatelne, resp. je neskutocne male percento.ze sa bude niekto zaujimat o zdroj, z ktoreho hudba pochadza. Potom je to uz asi vsetko len o moralke a o tom, kto naplni vrecka panom vypalnikom zo SOZA a kto si muziku stiahne. Ono ked si precitate podmienky uzivania, ktore vybehnu v iTunes po zakupeni pesnicky, aj tam je spomenuta SOZA. Mozno preto su tie ceny take, ze iTunes – 1 album 10€, 7digital – 9-10€, Amazon – 1 album cca 5-8€

    #295589
    hatto
    Účastník (Participant)

    ked som hraval ako dj, tak som nakupoval mp3 z beatportu, ale veci pre vlastnu potrebu stahujem.

    #295591
    Lens
    Účastník (Participant)

    Hudbu stahujem, ale ako hovorili aj ostany co raz viac kupujem cez iTunes store no velke mnozstvo hudby pocuvam priamo na Youtube a to tu nebolo spominane. Je to hlavne pre to ze vacsinou je to hudba odporicana priamo priatelmi na socianych sietach. CD nekupujem vobec. Jeidnou vynimkou je asi len ked idem z anglicka tak plno prachov necham v HMW pretoze tam ked su zlavy tak sa tie veci naozaj oplatia. + tam maju rozne kolekcie ako 10 filmov od oblubeneho rezisera za 20€ a podobne :)

    Hatto: To Dj hrava z mp3???

    #295592
    hatto
    Účastník (Participant)

    jasne – ja som si napaloval na cd, ale napriklad aj ti co hraju cez final scratch (system prepojenia dvoch specialnych platni, s ktorymi ovladaju mp3 v notebooku) kupuju mp3 ;)

    #295597
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    ja by som aj kupoval ale bohužiaľ je to pre mňa dosť nepohodlné a zdĺhavé. Na iTunes store keby dávali v rozumnejšej kvalite tak odtiaľ nakupujem stále a v obchodoch nakupovať CD je na dlho, skôr stiahnem FLAC na torrentoch.

    #295598
    miskosvk
    Účastník (Participant)

    Caute, ja si bud album kupim cez itunes, a ak mam pocit ze je to take skvele ze to nutne chcem aj fyzicky, objednam si CD album z ebay, alebo len fyzicke CD a potom to ripnem do itunes. Nelutujem peniaze pretoze mam rad fyzicky hmatatelne albumy, a rad podporim umelcov co vydali kvalitnu hudbu. Samozrejme CD nekupujem na Slovensku (predrazene panta rhei a pod a takisto pouzivam americky itunes store). Suhlasim s s kolegom vyssie, HMV je totalne namakany obchod maju napr. akcie ze 2 cd za 8libier, atd. Tiez by som nechcel aby niekto moju pracu kradol bez zaplatenia. Pekne sviatky.

    #295616
    luki_no
    Účastník (Participant)

    to Lemmy: Ja si skor myslim, ze to nie je az tak nezrozumitelne napisany zakon, ako problem ciastkovej pravdy, kedy kazdy clovek, ktory sa s tym ohana na nete, povie len tu cas formulacie zakona, ktora sa mu hodi a zapada do kontextu. Ohne si zakon, ako mu treba. Ale to je obvykly aspekt :) Vies, vsade sa spomenie len kopirovanie, ale napriklad uzivanie predmetu, podliehajuceho autorskym pravam, je ohranicene uplne inak a vonkoncom nieje az tak “volne”, ako spominane kopirovanie. Ale to ti uz nikto k tomu nedoda. ;)

    #295633
    modemw
    Účastník (Participant)

    bugaboo: 256kbps je nekvalitne? ty si netopier?

    #295644
    maiob
    Účastník (Participant)

    to co naozaj pocuvam uz dlhe roky interpretov ktorych mam ozaj oblubenych (ktorych je fakt malo) tak tam som si nakupil original CD podla moznosti ak tu boli k dostaniu a ak nie tak nakup z internetu, iTunes, ale mam rad to otvorenie a prelistovanie bookletu atd. …ostatne take experimenty stahujem a podla toho sa uvidi, pokial je to ozaj dobre rad prispejem muzikantom na dalsiu tvorbu kedze to robia preto aby aj nieco zarobili a nemusli 300dni v roku koncertovat

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.