Hi-8 video

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Hi-8 video

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Autor
    Príspevky
  • #104624
    Seepeed
    Účastník (Participant)

    Zdravím Vás,

    potreboval by som dostať do Mac-u záznam z 8mm video kaziet. Problém je ten, že už nemám kameru, ale len tie kazety. Existuje nejaký spôsob ako to dostať do počítača? Existuje nejaký konvertor, kde zastrčím kazetu a napojím na mac? Alebo je nejaký iný spôsob ešte?
    Ďakujem za všetky rady.

    #402981
    Lens
    Účastník (Participant)

    Bez kamery alebo prehavaca sa nepohnes. Odporucam vygooglit nejaku firmicku ktora digitalizuje taketo zalezitosti. Bude ich viac.

    #403054
    Seepeed
    Účastník (Participant)

    OK, tak kameru som zohnal, síce bez baterky, ale napojím cez adaptér. To by mohlo byť v pohode. Teraz už ostáva len otázka, ktorý macbook si zadovážiť. Som totiž pred kúpou macbooku a rozmýšľam či si zadovážiť ten 12 palcový macbook, pretože od notebooku očakávam word, excel, občas stiahnúť nejaký film, pozrieť si ho, internet, mail, mp3, správa foto, občas úprava foto, proste jednoduché uživateľské činnosti. Čo sa týka tej digitalizácie z kamery, to bude jednorázová záležitosť, je síce tých kaziet aspoň 10, potom budem chcieť ten záznam postrihať a dať do nejakej normálnej pozerateľnej podoby. Preto sa chcem opýtať či mi ten 12 palcový macbook na takúto jednorázovú záležitosť postačí, či to zvládne a či k nemu vôbec tú kameru cez to USB-C pripojím. Alebo mám rašej uvažovať nad macbook pro 13 retina early 2015? Ešte poviem, že chcem ísť jedine do notebooku 13 alebo 12 s retinou kvôli prenášaniu. A ešte jedna otázka – aký software by som mal na túto činnosť využiť – stačí iMovie čo je v hlavnom balíčku OS X alebo využiť nejaký iný neplatený/platený software? Ďakujem za každú odpoveď.

    #403055
    rackom
    Účastník (Participant)

    Na bezne domace strihanie iMovie uplne postacuje. S inymi programami nemam skusenosti, kedze som iba amater. Co sa tyka samotneho strihania a editovania videa, asi by som to nerobil na tom 12″ Macbooku, kedze ma slabsi procesor a hlavne je pasivne chladeny takze aj keby si tam nieco pustil, bal by som sa ze to uhori :D Moja 13″ retina celkom znacne fuci a ide do 90stupnov ked striham 1080p video, preto to radsej robim na iMacu.

    #403069
    Lens
    Účastník (Participant)

    naozaj zvlastne myslienkove pochody od Hi-8 k macbooku ale v pohode:)

    Macbook 12” este nikto realne nemal v rukach takze zostava len polemizovat co to naozaj dokaze. Co sa tyka toho usb-C urcite tam video dostanes ale podla mna ta 12”je prototyp. IMHO: http://www.mzone.sk/apple-macbook-air-13-core-i5-1-6ghz-4gb-128gb-flash-1-8069 + vlastna konfiguracia na i7 2.2ghz a 8gb ram.

    Spat k videu. Na to aby sme dostali video do macbooku budeme potrebovat este jedno zariadenie. Capture kartu kedze pocitace maju video iba vystupy. Nemaju vstupy. Najprv treba zistit aky videovystup ma vasa kamera (Predpokladam ze to bude S-video alebo composite video) V tom pripade bude treba: https://www.blackmagicdesign.com/products/intensity (super-profi, zbytocne drahe). Vam staci aj toto: https://www.alza.sk/technaxx-usb-2-0-video-grabber-tx-20-d2121925.htm (pripadne akekolvek ine USB/FW/thunderbolt zariadenie ktore dokaze grabovat video.) A potom software (Vacsinou dodavany k zariadeniu)

    iMovie staci. Ak by prestalo stacit tak FCPX alebo Adobe Premiere pro CC. Pri mesacnom pausale je to v podstate lacna zalezitost.

    #403074
    baltazar
    Účastník (Participant)

    Seepeed, mam zariedenie na grabbovanie videa. Rad zapoziciam. A ja by som zas potreboval zapozicat kameru na osmickove video kazety.

    #403075
    Jaem
    Účastník (Participant)

    Nedavno som digitalizoval svoje stare VHS/Hi-8 kazety a az taka sranda to nie je. 90% “digitalizerov”, teda tych USB video grabberov nie su kompatibilne s Macmi, a tie, co s Macom funguju su uz drahsie (>50€). Skusil som kupit na ebay jeden grabber na mac za cca 10€ a aj ho rozbehal s programom Voila, ale vysledky boli hrozne. Takze nakoniec som kupil grabber v Tchibo :) a pripojil ho k 7 rokov staremu notebooku s Windows. Na samotnu digitalizaciu nie je potrebny nejaky silny HW, ja som mal C2D 2,16 GHz, 3GB RAM a stacilo to.
    Dalsi problem bol SW. Drviva vacsina SW dodavana ku video grabberom ma vystup len do MPEG, alebo MPEG-2, ktore v iMovie nespracujes. Nehovoriac o tom, ze dodavany SW mal problem s poskodenym videom na kazetach (zrnenie, vypadky videa a pod., ktore na starych kazetach vznikaju casom) – vyhodnotil to ako protipiratsku ochranu a nahravanie videa do pocitaca zastavil…
    Nakoniec som nasiel nejaky open source (nazov si uz nepamatam), ktory graboval v pohode, vsetko som daval do MPEG-2, to som cez Aimersoft Video Converter Ultimate for Mac orezal a skonvertoval do mp4…
    Na zaver – ak mas tych kaziet len par, tak sa na domace digitalizovanie vykasli a daj si to spravit napr tu – http://www.digitalizacia.eu. Usetris peniaze, cas a aj nervy…

    #403093
    ????
    Účastník (Participant)

    http://www.dx.com/p/easycap-usb-2-0-audio-video-capture-surveillance-dongle-with-mac-os-support-26319#.VQ21KHo-Yb0

    funguje mi na macbooku bez problemov. predpokladam ze ide o kompozitny vystup z tej kamery a je to klasicke PAL 576i video.

    #403111
    Seepeed
    Účastník (Participant)

    Ďakujem Vám všetkým za odpovede :)

    #403112
    joer
    Účastník (Participant)

    Vsetko spatne, zle: Otazka-aky vystup, vstup ma ta kamera? FireWire, Usb, S-video? dava na vystupe DV format, PAL?

    V pripade ze je tam len vystup USB jednoznacne doporucujem Elgato: je sice drahsie ale na prevod do pocitaca nic lepsie nie je v tej cene, podpora Macu bez problemov. Digitalizoval som XY starych pasok, dokonca stare 8 mm filmy na celuloide a nie je to ziadna sranda. Nejaky Air komp je na to uplna sracka. Potrebujes stroj so samostatnou grafickou kartou, inac ho uvaris.
    zariadenie na prevod : http://www.mzone.sk/elgato-video-capture-1967

    #403113
    Seepeed
    Účastník (Participant)

    to Jaem

    ak by som si to dal zdigitalizovať v nejakej firme do akého formátu to mám chcieť, aby to bolo dobre editovateľné na macu?

    #403115
    martinjuran
    Účastník (Participant)

    Ideálne mp4

    #403117
    Lens
    Účastník (Participant)

    Joer: Pises somariny. Kamera ma S-video alebo composite. HI-8 nikdy nemali firewire. Neviem naco by ho mali ked sa jednalo o analogovy zaznam. Jasne ze dava DV. co ine by to davalo? Je to prosto coposite a ak to pichces hockam kde composit pichut mozes tak to pojde. Ci do telky alebo do capture karty. Netreba ti na to ani air. staci na to aj stary G4…

    A ako si digitalizoval celuloidove filmy to by ma celkom zaujimalo.

    #403118
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    A ako si digitalizoval celuloidove filmy to by ma celkom zaujimalo.

    ———

    Prehral na prehrávači a natočil to kamerou ;-)

    #403126
    joer
    Účastník (Participant)

    celuloidove filmy -mal som zariadenie od firmy Panasonic, kde sa prevíjal film z cievky na cievku cez optiku, kvazi scaner, vystup siel s toho digital cez Firewire priamo do kompu. Dala sa regulovat rychlost, jas, kontrast. Zaujimave zariadenie, mal som to pozicane od kamarata z Moravy. Bohuzial, ked siel ze sklipku na bicykli, tak ho mrdlo aj s tym zariadenim a rozmlatil ho na maderu. Je toho skoda, nic lepsie som odvtedy nevidel. A nebolo to ani drahe.

    #403249
    xpalo
    Účastník (Participant)

    Ja som HI-8 digitalizoval cez druhu kameru, miniDV na ktorej sa dal zapnut “capture rezim”… z HI8 SONY siel video+audio compozit do miniDV Canon, na nej zapnuty capture rezim a cez FireWire do starej ibookG4 uz siel digital obraz a zvuk. Vysledky uplne suprove. Rovnako som nagraboval aj klasicke VHS

    #403250
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)

    Pridam aj ja nieco k teme — este ked neboli definovane standardy digitalnych kamier, fungovali 2 formaty – miniDV a dv-8 (jestli se nepletu). Mal som v ruke kameru od Sony, ktora mala 2 citacie hlavy, jednu digital a kvoli spatnej kompatibilite aj analog na hi-8. Pasky boli rovnake, len samozrejme zapisoval sa digital, citat ale sli aj hi-8 pasky v analogu. Kamera mala vystup Firewire (podla Sony v tej dobe iLink ci jak to volali, kedze Firewire bola ochranna znamka Apple). Rovno som takto digitalizoval pasky do pocitaca.

    #403258
    Jozef Remen
    Účastník (Participant)
Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.