Deinterlaced HD formatu – sekane video

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Deinterlaced HD formatu – sekane video

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 30 )
  • Autor
    Príspevky
  • #55987
    Tonyx
    Účastník (Participant)

    Po odstraneni interlacie HD formatu je video zasekavane, zatrhava sa. v com je problem??

    #114870
    Pajlo
    Účastník (Participant)

    No z otazky sa toho vela neda usudzovat, ale skusim aspon nieco.

    Ak mas video v 1080i (interlaced) a spravis z toho 1080p (progressive) pri rovnakom pocte snimkov (povedzme 25), tak to progressive potrebuje 2 krat taky vykon pocitaca pri prehravani. Takze to moze byt sposobene aj tym.

    …ale je to len velmi jednoduche vysvetlenie zalezi na vemi vela veciach. Interlaced moze (ale nemusi) mat 50 polsnimkov za sekundu, kym progresive 25 plnych snimkov za sekundu, moze ist o nevhodne nastaveny bitrate, nevhodny kodek, a kopec dalsich veci. Skus popisat problem trocha presnejsie – popis formaty, rozmer, framerate a podobne.

    EDIT:
    …a este jedna otazka, preco vobec robis deinterlace ?

    #114874
    Tonyx
    Účastník (Participant)

    ak taham video z kamery cez iMovie, tak AIC tam robi automaticky deinterlaciu a vysledok je ten, ze video sa zatrhava, nie je take plinule ako pvovodne. A ked som to skusl aj na inych strojoch, tak to dopadlo podobne.
    a neviem ci to bude vykonom, lebo ak to video nasledne prerobim do dvd a pustim ho v “dvd-cku” tak to zadrhavanie tam je. Pri skoro statickom obraze to nevadi, no cim viac sa obraz hybe tym je to horsie…

    #114875
    Tonyx
    Účastník (Participant)

    k otazke preco to robim: iMovie to robi samo. Ja to nechcem.
    A tehat video z kamery cez FC pro nemozem, lebo mi stale spadne. Nepoji sa na kameru, aj prezerat videa sa daju ale pri tahani to padne….
    Kamera je SONY HDR SR-7 a video je vo formate AVCHD (1440×1080, 1080i, PAL)

    #114884
    Pajlo
    Účastník (Participant)

    No bohuzial to je vlastnost a nie chyba. (Aspon pokial ja viem) Ono je totizto rozdiel ci sa clovek pozera na 25 plnych snimkov, alebo na 50 polsnimkov. Tych 50 polsnimkov totiz clovek vnima ako plynuly obraz, kdezto 25 snimkov nie je dodstatocne pre nase oko (aj ked niekto ti urcite bude tvrdit opak). Cely tento problem niekto krasne vysvetlil vo fore na http://www.videokamery.cz – skusim najst presny link a POSTnem ho sem neskor.

    Ak sa to nejako da, skus to deinterlace vypnut (ako, to ti neviem poradit – mozno niekto zbehlejsi v iMovie poradi)

    #114885
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Pajlo: Tým si chcel povedať, že lagy sú bežným črtom HD videa? :D

    Pokiaľ viem, 1080p je v súčasnosti najlepšie možné rozlíšenie videa.

    #114886
    Pajlo
    Účastník (Participant)

    Nie to som povedat nechcel, nemam odvahu to presne vysvetlit (je tu vela chytrakov, ktori by ma chytali za slovicka), ale tento problem proste vznika – na tom fore ( http://www.videokamery.cz ) to niekto uplne krasne vysvetlil a zdovodnil. Ono to lagovanie co spomina Tonyx moze byt samozrejme sposobene aj niecim inym (napr. zly/nespravny deinteralce algoritmus) a prave preto by som ako prvy krok radil vypnut deinterlace.

    A ako druhy krok kuknut forum napr. na http://www.videokamery.cz a opytat sa skusenejsich. ;-)

    Ja som totizto pred casom hladal kameru, ktora by vedela snimat 1080p nativne a narazil som na to forum. A odvtedy uz viem, ze radsej kupim 1080i kameru a budem tocit video v interlaced mode. ;-)

    #114891
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Tým si ma dosť zaskočil. Nemôžem tomu uveriť, pretože sa to prieči logike, takže sa asi skutočne opýtam na nejakom špecializovanom fóre. Vďaka za ochotu.

    #114892
    kubokovac
    Účastník (Participant)

    pajlo: nuz myslim, ze mas velmi skreslene informacie (velmi si podciarkni). Stranka o ktorej pises je dost mozno sponzorovana napr. firmou sony ktora nedokazala do svojich komercnych modelov kamier doteraz progressive snimanie zaradit. Pouziva ich len v najdrahsich profesionalnych kamerach kde je progressive samozrejme nevyhnutny a to hlavne koli kvalite snimaneho obrazu ktory sa snazi aspon z casti priblizit filmovej surovine. Tym co si napisal si sa vysmial celemu filmovemu priemyslu (vsetky filmy su samozrejme tocene na 24 progresívnych frejmov) ale aj zakonom fyziky – pre pocit plynuleho pohybu samozrejme staci 23 frejmov a pri niektorych akciach aj menej. Mimochodom 1080p kamery samozrejme existuju ale su neporovnatelne drahsie ako 1080i a to hlavne vdaka pouzitiu profi kodekov. Tak napr 1min v dvc pro hd ma v priemere pri rozliseni 720p 25fps az 1GB pricom 60 min v HDV kodeku ma pri 1080i 25fps 13GB!!! A najlacnejsia HD kamera je panasonic a jej cena je 300 000 a to iba telo – optika dalsich 400 000 a viac… 1080i existuje len preto, ze sa da natlacit na miniDV pasku s kodekom HDV co je mimoriadne amatersky kodek a v skutocnosti s regulernym HD ma spolocne mozno len to rozlisenie… dokonca koli interlacingu ani to nie. Tí mudrejsi (JVC) sa preto radsej sustredili na teoreticky mensie rozlisenie ale progressive (720p) co je omnoho lepsie riesenie (uz len vdaka normam EBU – european broadcasting union) ale kvoli HDV je to samozrejme pre profesionalne aplikacie nepouzitelne. Ak sa ti zda, ze to pisem prilis arogante, vedz, ze som si to nevymyslel ale, ze v tejto brandzi uz nejaky ten rocik robim (mam studio a sam som strihac) a v poslednej dobe uz striham tak 95% veci na hd formatoch (zial aj s HDV kodekmi) Tiez ti mozem potvrdit, ze s vykonom pocitaca ma Tonyxov problem pramalo spolocne… to co sa mu deje moze suvisiet s milion inymi vecami.

    Tonyx: imovie urcite nemozeme brat nijak seriozne, navyse ak mas nebodaj najnovsi imovie tak sa cudujem, ze ti vobec nieco natiahne, pretoze ma s tymto formatom problem. Ak ti pada fcp je to prinajmensom nezvycajne, skus ho preinstalovat… abo mas nejak cracknutu verziu co moze niekedy sposobovat nestabilitu (k tomu sa ale radsej moc nepriznavaj) Dalej je nutne vediet, ze samotny deinterlacing nic nevyriesi. Akurat ti este viac znehodnoti obraz. Ak chces ziskat aky taky progressive efekt musis siahnut na niekolko dalsich filtrov a inych fint – ak mas zaujem, popisem ti postup… vela stastia

    #114893
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Uf, veď preto. Vďaka za objasnenie a podporenie logiky.

    Mimochodom, mohol by si mi, prosím Ťa, poradiť? Mám asi 5 hodín záznamu (cca. 70 GB) filmovaného cez miniDV kameru. Všetko som to naimportoval do FCP, postrihal a poslal do Compressor-u. Podľa jeho odhadu by sa po použití jedného z dobre vyzerajúcich presetov toto všetko malo skomprimovať na 8 GB. Podľa môjho názoru je to znížením bitrate-u. Source má 30 MBit/s, product 3 MBit/s.

    Otázka č.1 – Je to všetko reálne a ostane zachovaná kvalita, však? Doteraz mám skúsenosti iba s 20-60 minútovými záznamami.

    Následne by som chcel využiť DVD Studio Pro, v ktorom som robil tiež maximálne 90 minútový obsah. Podľa mojich skúseností tento akt skomprimuje obsah na polovičnú veľkosť. V mojom prípade 5 hodinového záznamu by to teda boli 4 GB.

    Otázka č.2 – Mohol by si mi, prosím Ťa, objasniť proces, ktorý robí DVD Studio Pro?

    Otázka č.3 – Je teoreticky možné urobiť takúto kompresiu (70 GB -> 4 GB) bez akejkoľvek straty obrazovej kvality?

    Vopred Ti veľmi pekne ďakujem.

    #114894
    Pajlo
    Účastník (Participant)

    Presne takychto chytrakov som myslel – a presne preto som to nechcel cele nejak priliz opisovat. Ach jaj.

    Tak este raz, problem s trhanim pri progressive proste je (alebo ak chcete “MOZE BYT”), ibaze to ja neviem dostatocne spravne vysvetlit a preto som radsej chcel odkazat na niekoho, kto to vie. (A urcite sa tym nechcem vysmievat celemu filmovemu priemyslu.)

    Stranka ktoru som spomenul mozno je sponzorovana, ale pochybujem ze su sponzorovani prispievatelia do fora. (Podla mna nie su, mne doteraz ziadne prachy “odtial” neprisli ;-) )

    #114896
    kubokovac
    Účastník (Participant)

    pajlo, prepac, ale toto nema nic s chytracenim!!!! ak nie si ochotny akceptovat pravdu tak mi je to luto. samozrejme ze interlaced je logicky plynulejsi a pri progressive treba vediet aspon zaklady kameramanskeho umenia (rychlosti panoramy, jazda a pod) inak sa ti niektore veci mozu zdat sekane. interlace je ale velky prusvih v tom, ze prave vdaka nemu pozname ten neprijemny amatersky plynuly video efekt. To ale opakujem nema nic spolocne s profesionalnymi zalezitostami. interlace bol vyvinuty v nemecku v 50-tych rokoch len koli tomu, ze vtedajsia vysielacia analogova siet nebola schopna preniest datovy tok ktory bol vyzadovany pre 25fps. Interlace efekt spolu s konstrukciou TV prijimacou sposobil, ze bolo mozne vysielat v o polovicu mensom streame co bolo vtedy genialne. Nie vsak dnes! Mimochodom dnesne TV (LCD, plazma) maju z principu progressive zobracovanie takze do buducna je jasne, ze interalace musi zmiznut. Toto vie aj sony a usilovne na tom pracuje… pre taku firmu ako sony to ale znamena kompletne zmenit strategiu a vyrobne linky – veeeelka vec. Takze zatial to riesi interlaceovymi kamerami (okrem profi oblasti ako som uz spominal…) MIMOCHODOM ESTE RAZ OPAKUJEM – VSETKY(!) FILMY SU JEDNOZNACNE PROGRESSIVE! A VER MI, tí chlapici v hollywoode velmi dobre vedia co robia… zdar.

    #114897
    Pajlo
    Účastník (Participant)

    Takze link na tu diskusiu co som myslel je tu:

    http://www.videokamery.cz/diskuze.php?akce=openvetev&idsekce=11&idvetev=13576&przpet=cache&pridcache=120e84b9cedddd8f83f5ce5fdc1a20e7&prstr=1
    alebo skratena linka:
    http://xrl.us/bdg5b

    kubokovac> Je tam aj vysvetlene, preco 25 plnych snimkov nikdy nebude plynulych – aj ked ty si budes tvrdit urcite svoje.

    #114898
    kubokovac
    Účastník (Participant)

    MLN: Aj ked minidv pal format je uz celkom zastaraly kodek, stale ponuka standardnu TV kvalitu.Dnes urcite existuju kodeky v ktore ti podobnu kvalitu zaznamenaju na 2x menej priestoru ale o dvd formate toto nie velmi plati (teda pri datovom toku 3mbs urcite nie) takze nemozes cakat nic kvalitneho, na nahlad to vsak pravdepodobne stacit bude… Ak uz ale komprimujes v compressore, dvd studio tuto cinnost uz vynachava a toi co robi je, ze ti urobi build dvd a jeho menu, prida regiony a pod. vtedy je potrebne sa uistit, ze v compressore mas moznost add dvd studio pro metadata inak ti 8GB na 4 nezmensi a urcite by to tak namalo, Ak sa to deje musi to byt sposobene len fit to DVD nastavenim. to ale znamena ze ti znizi aj datovy tok co je urcite neziaduce… preto radsej pouzi double layer DVD…zdaru vela

    #114899
    kubokovac
    Účastník (Participant)

    Pajlo a ty si si dobre precital tu diskusiu? ved tam sa vobec nehovori ze interlace je lepsi, prave naopak… Ale ak nepoznas pojmi ako uzavierka kamery expozicny cas a raychlosti panoramy tak potom ti mozno mohlo vyzniet nejak inak – neviem. V kazdom pripade mi ako profesionalovi skus verit. Aby som to vysvetlil komplexnejsie bolo by treba napisat niekolko stran a do toho sa mi urcite nechce… to sekanie, ktore spomina pan vo fore ma jeden zasadny problem… On totiz nikdy nenatacal na progressive!!! Ako to viem? jeho kamera ktoru tam uvadza jednoducho nema taku technologiu!Jeho kamera pouziva interlaced chipy a deinterlacuje ju len softwarovo. Sony teda zavadza ak pouziva oznacenie progressive v jej amaterskych kamerach… jej obraz sice z pravidla skladaná z viac ako 50 polsnimkov, stale to ale progressive nie je!!! A z toho samozrejme vyplyvaju aj ine dosledky a to nemoznost nastavit rychlost uzavierky tak aby spominany efekt eliminovala a dalsie neprijemnosti (napr. neostrost – blur v obraze)Skutocne progressive chipy pouziva len panasonic a par jvc a aj to len niektore modely… Niekedy si prosim sam vyskusaj veci a potom hodnot resp. si najdi stranky EBU co su najkrespektovanejsi profesionaly v oblasti videotechniky spolu s ABU a tam najdes priame zrovnania a normy ktore tyto profici na zaklade tychto testov vydavaju. Napr. norme pre vysielanie v europe od r. 2010 je 720p h264 kodek – nie 1080i!!! preco? po komprimacii do h264 je samozrejme obraz progressive subjektivne a aj objektivne lepsi!!! Nepletme preto hrusky z jablkami a hlavne prosim vas nenaletne hned nejakemu amaterskemu foru! pls! ZDAR

    #114900
    Pajlo
    Účastník (Participant)

    kubokovac> A ty si skus precitat co som ja napisal. Nikde som nenapisal, ze interlace je lepsie. Iba som napisal, ze MOZNO ten Tonyx-ov problem je sposobeny niecim o com sa docita viac na spomenutom fore. No nic, nema to vyznam sa tu o niecom dohadovat… skus radsej pomoct Tonyx-ovi BTW: Mozes dat tip na tu 720p JVC home (nie profi) kameru ?

    #114902
    kubokovac
    Účastník (Participant)

    GY-HD110U to je tusim najmenej a cena je od 120 000 – zial… to radsej panasonic hvx 200 od 150 000… jedna z najlepsich kamier svojej kategorie – je vlastne bez konkurencie pretoze je HD a nie nejaky hdv kodek. Inak obavam sa, ze tonyxovi nepomozem moc, alebo si nainstaluje najnovsi fcp, stiahne do neho a potom mozno… alebo budem vymenuvavat 1000 moznosti preco mu to moze robit a on to bude skusat… uff

    #114904
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    kubokovac: Ďakujem Ti. V tejto oblasti nie som profesionál, no je to jedna z mojich záľub, takže sa svoju prácu snažím čo najviac vylepšiť. Cenním si, čo si tu dnes napísal, pretože som získal mnoho významných poznatkov, ktoré sa mi už čoskoro zídu. Vidno, že vieš, o čom hovoríš.

    Chcem sa Ťa ešte opýtať dve otázky:

    1. Robím ročníkovú prácu na tému film, ktorá sa zaoberá práve filmami na Hollywoodskej úrovni a potreboval by som nejaké tipy na cenné Internetové lokality. Momentálne o tom viem asi toľko, čo som odpozeral z bonusov k rôznym filmom na DVD, plus poznatky z Wikipédie. Hlavne by som potreboval pochopiť spôsob filmovania a celkovo význam analógových kinofilmových kamier. Za každú pomoc vopred ďakujem.

    2. Keď už hovoríte o konkrétnych kamerách – do akej kategórie by si zaradil Sony HDR-FX1?

    #114911
    Tonyx
    Účastník (Participant)

    hmm…pekne sa to tu rozbehlo
    Kubokovac> fcp mam legalne, a aj HW vykon tu je. Skusim ho preinstalovat a dufam, ze problem prestane. A tie rady ako z interlacneho videa dostat co najviac by sa mi zisli. Nebojte sa konkurencie, nie som profik, len v tom mam zalubu a do zalub sa nebojim investovat :D

    #114920
    Tonyx
    Účastník (Participant)

    …toho som sa bal… Preinstaloval som FC a aj tak to pada. A mozem zacat od zaciatku…

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 30 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.