CMYK nahlady

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software CMYK nahlady

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    Príspevky
  • #60246
    treseder
    Účastník (Participant)

    zdravim,

    som pomerne cerstvy switcher a trosku ma trapi takato vec:

    nahlady obrazkov v CMYK-u cez prewiev alebo quicklook (neviem, mozno sa to vola inak, ale je to ten “spacebar nahlad”) su na monitore dost velmi vzdialene tomu co vidim vo Photoshope – konkretne farby su dost desaturovane oproti PS a samozrejme aj oproti printu. Na PC som mal viewer co to zobrazoval postacujuco, tak mi to trosku chyba.

    viete mi poradit ako to poriesit? idealne by bolo, keby sa nejako dalo preview “naucit” zobrazovat to spravne. nechcem kvoli tomu instalovat zbytocne aplikacie. nebude to farebnymi profilmi alebo tak nieco?

    inak som s MACom uplne spokojny :)

    diky za pomoc

    #140551
    marek
    Účastník (Participant)

    hmmm, nikdy ma nenapadlo pouzivat na 100percentny nahlad farieb nieco ine ako photoshop
    snazim sa pochopit vyznam toho

    skus iView MediaPro

    #140554
    renad
    Účastník (Participant)

    V skratke – chceš nemožné. Preview nie je DTP aplikácia.

    Popísal by som ti to asi takto:
    Systémové aplikácie ako Mail, Safari, Preview sú postavené na RGB colormanagemente – presnejšie – ako máš nastavený display profil v system preferences, tak sa tieto aplikácie chovajú – teda zobrazujú. Tieto aplikácie slúžia na RGB “záležitosti” ako je web, fotky z foťaku, video z kamery, fotky a video z mobilu a tak podobne.

    Napriek tomu, že Preview má možnosť ako assign a match to profil, teda priradiť k danej fotke ľubovoľný aj cmyk-ový profil, absolútne nedoporučujem o tomto programe uvažovať ako o náhľadovom programe pre cmyk-ové fotky. Na to máš Photoshop. Veď cmyk – to je celá veda – aký profil – Fogra, Euroscale ? – aká kompenzácia čiernej ? – aká denzita farieb ? – na aký materiál sa ide tlačiť ??? atď.

    Snáď nechceš aby tento program toto všetko zvládol :)

    Chcel by som fakt vidieť ten winowský viewier, ako by mi ukázal napr. 2 rovnaké fotky – jednu uloženú napríklad s profilom Euroscale Coated v2 a druhú ako Uncoated – dva úplne rozdielne cmyky bez toho aby sa ma spýtal, ako mi to má zobraziť. Možno to len fungovalo približne na nejakom prepočte cmyku do rgb (pravdepodobne do sRGB) – teda približne, resp. ako píšeš – postačujúco.

    Inak podobne ako marekv – tiež sa snažím pochopiť tvoju snahu o skrotenie aplikácie Preview.

    Takže doporučenie je – Photoshop.

    #140555
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Takmer určite to bude dobre fungovať v Adobe Bridge, program určený okrem iného aj na rýchle prehliadanie a organizáciu. Mal by podporovať CMYK color management, keďže používa zdieľané knižnice v rámci Adobe balíka.

    Inak ale súhlasím s vyššie napísaným.

    #140556
    renad
    Účastník (Participant)

    Tak, tak – Adobe Bridge je riešenie.

    #140593
    treseder
    Účastník (Participant)

    diky za rady. poskusam to :)

    snaha je taka, ze klient ked pride, tak chce vidiet vsetko tak ako to bude na konci a chce to na fullscreen. tak len preto.

    este raz diky.

    #140602
    Roman Kubiš
    Účastník (Participant)

    Neviem preco by to mala byt nejaka nezmyselna poziadavka. Ja mam podobny problem. Proste exportujem PDF z InDesignu ale predtym ako ho zakaznikovi odoslem si ho chcem pozriet (napr. ci som nezabudol niekde spadavky apod.) a som zvyknuty na rychly Quicklook resp. Preview.
    Stacilo by len aby bolo v nastaveni Preview ze ma pri zobrazeni pouzit profil, ktory je vlozeny v PDF, pripade nech pouziva nejaky (mnou urceny) profil pre CMYK a pre RGB ak PDF nema v sebe profil vlozeny. Tak ako je to v Acrobate.

    Roman.

    P.S.: Tiez som switchol pred 4 mesiacmi.

    #140619
    renad
    Účastník (Participant)

    Chlopi – teraz seriózne:
    – ak to naozaj myslíš (roman) vážne kontrolovať tlačové cmykové PDF-ka cez preview alebo nebodaj cez Quicklook – je to scestné.
    Ale po poriadku:
    1. zákazníkovi treba určite posielať korektúrne PDF v sRGB profile. Prečo ? Lebo predpokladám, že zákazník nie je DTP pracovník, že má bežný počítač, LCD monitor s TN panelom – tak chcem, aby mu Acrobat Reader ukázal v rámci jeho technických možností – pod Windowsami bez Color managementu – čo najvernejšiu verziu jeho vizitiek, katalógu, baneru, …
    2. Je hriechom si nepozrieť v profi programe Acrobat (na to určenom) – spadavky, overprinty, jednotlivé tlačové platne, atď.

    Asi tak.

    #140657
    Roman Kubiš
    Účastník (Participant)

    to renad: Dakujem za nazor ale nepytal som sa ako posielat data zakaznikovi ani ako si ich kontrolovat. Samozrejme ich posielam v sRGB (s vlozenym profilom) ale myslel som posielanie tlacovych dat ak si zakaznik zabezpecuje tlac sam.
    Jednoducho hladal som sposob ako prinutit colormanagement v Mac OS X pouzit urcity profil pri zobrazeni PDF, JPG, atd. pokial subor profil neobsahuje. To je vsetko.
    Podla reakci to pravdepodobne nie je mozne a to mi staci.

    Pozdravujem.
    Roman

    #140658
    renad
    Účastník (Participant)

    Nechcem vŕtať (i keď vŕtam) ale colormanagement je pod OSX + aplikácie pre DTP úplne špičkový – pre istotu napíšem – aspoň teda pre mňa.
    Chyba v našej komunikácií je v tom, že ty sa snažíš prinútiť samotný OSX aby sa korektne správal k tvojim CMYK-om. Ale to tak nie je. Je to tak, že aplikácie na to určené sa správajú pod OSX korektne. V tom je vlastne celá podstata. A toto je na macu alfa a omega od jeho už dnes historickým nasadením na DTP.

    Inak povedané – systémové aplikácie ti toto nesplnia.

    #140678
    marek
    Účastník (Participant)

    renad ma pravdu

    je na nic skusat nejaku inu cestu ako riesenia od adobe, resp pdf

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.