Apple Wireless Mighty Mouse a počet DPI

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Apple Wireless Mighty Mouse a počet DPI

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Príspevky
  • #57373
    Count Grishnackh
    Účastník (Participant)

    Čaute. Už dlhší čas rozmýšľam nad tým, koľko DPI má bezdrôtová Apple myška. Prosím vás, viete to niekto ? Lebo ja som to doteraz nezistil. Neudáva to oficiálne ani Apple. A keďže ide o veľmi kvalitnú laserovú myš je dobré vedieť, koľko má DPI. Je to dosť dôležitý faktor, ktorý rapídne ovplyvňuje hranie hier a prácu s PC grafikou. Nie že by ma to nejako extra trápilo, s myškou sa pracuje skvelo, len ma to zaujíma. Budem rád za vaše odpovede a názory. Prajem vám ešte pekný deň a užite si víkend naplno!

    #122904
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    1600 DPI

    // Upravené z 800 DPI na 1600 DPI.

    #122905
    Count Grishnackh
    Účastník (Participant)

    Čau Milan. To vážne má “len” 800 DPI? Tak to preto asi Apple oficiálne neuvádza. Ale pochopil by som to pri klasickej drôtovej Mighty Mouse, ktorá má “len” optický senzor. Ale pri laserovej? Tá by mala mať IMHO viac. A kde si sa o tom dozvedel, ak smiem vedieť? Používaš bezdrôtovú Mighty Mouse, či klasickú? Nechcem ich porovnávať s hernými hlodavcami od Logitech, či Razer, len oni už používajú laserový senzor so 4000 DPI rozlíšením. Uznávam, že v praxi to má len malý význam, ale má. No a DPI závisí hlavne od rozlíšenia a uhlopriečky displeja. A keď by mala Mighty Mouse “len” 800 DPI, tak by sa s ňou perfektne pracovalo napr. na MacBook-u, ktorý má displej s uhlopriečkou 13.3″ a rozlíšením 1280×800 bodov. Ale ona sa používa aj na 30″ Cinema Display-och s rozlíšením 2560×1600 bodov. Tu by mala potom teoreticky fungovať veeeľmi pomaly. Len všetci vieme, že to nie je pravda. Vieme, že sa s nimi perfektne pracuje aj na MacBook-och a aj na Cinema Display-och. Stojím pred dilemou. Kde je pravda? Nie je to náhodou tak, že si Mighty Mouse sama reguluje počet DPI v závislosti od rozlíšenia? Ak by to tak bolo, tak by to bolo super.

    #122907
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Vlastne nie, prepáč, optická má 800 DPI a laserová 1600 DPI. On-the-fly zmenu nepodporuje ani jedna z nich.

    Ja mám myš Logitech a čoskoro zrejme kúpim Razer, pretože “Mighty Mouse is not so mighty”… Je to jeden z najväčších pieces of junk od Apple. Radím Ti, kúp si inú, ako MM.

    #122908
    Aleks
    Moderátor

    Aký význam by mala regulácia DPI podľa rozlíšenia? DPI neudáva rýchlosť myši, to udáva nastavenie “tracking”. Odporúčam aby si si to niekde vyskúšal (na 30ke cineme) a posúdil podľa toho. Čísla sú len na oblbnutie. Napr taký PPC procesor o rovnakom takte je 3x rýchlejší a spoľahlivejší ako rovnaký pentium :)

    #122914
    Count Grishnackh
    Účastník (Participant)

    to MiLaN: Ak smiem vedieť, akú konkrétnu myš Logitech používaš? Však máš iMac a k nemu si musel dostať Migty Mouse, či nie? Razer sú určite jedny z najlepších myší, o tom niet pochýb. A navyše Razer znížil ceny svojho portfólia produktov, tak nie je o čom. Kamarát si teraz od nich kúpil štuplové slúchadlá ProTone m100 za 1.000 Sk a nevie si ich vynachváliť (aj mne sa páčia :-)). Len neviem, čo sa Ti nepáči na Mighty Mouse. Osobne ju nevlastním, ale mal som ju možnosť vyskúšať v SWP v Poluse a v MacSystem-e v Au Parku. Nevidím dôvod, prečo by mala byť “piece of junk”. Esteticky a dizajnovo je nádherná a hodí sa k Macom, má geniálnu ergonómiu, čo je veľmi dôležité a má kvalitný sensor, preto sa s ňou perfektne pracuje. Jediný mínus vidím asi v použitých materiáloch a v povrchovej úprave. Ten plast už nie je “in” pri súčasnom trende Applu, teda kombinácie kovu a skla a lesklá povrchová úprava tiež nie je to pravé orechové. IMHO by to chcelo nejaký upgrade. Čo myslíš, bude niekedy v dohľadnej dobe nová Mighty Mouse? S novým dizajnom, novým materiálom (hliník?) a novou povrchovou úpravou (matnou, nie lesklou). A ktorá myška Razer sa Ti páči? Lachesis je určite super, ale mal som možnosť si ju vyskúšať v Rakúsku a ergonomicky mi moc nesedela. Ale určite by som si na ňu zvykol. Mám trochu menšiu ruku, to bude asi tým. Keď som bol v lete v Nemecku, tak som si ich skúšal a najlepšie mi padli myšky Razer Krait, Diamondback, Diamondback 3G a Copperhead. Razer-Microsoft Habu mi už bola veľká, tak isto ako aj DeathAdder. Ale to nič nemení na fakte, že Razer je tým najlepším výrobcom myší na svete. Prajem Ti dobrý výber.

    to Aleks: Čau. V podstate máš pravdu. Čísla nie vždy odzrkadľujú realitu. Mal som možnosť si osobne vyskúšať klasickú drôtovú Apple Mighty Mouse na MacPro a 30″ Cinema Display a aj na MacBook-u. A zaujímavé je to, že všetko bolo OK. Aj na “malom” MacBook-u a aj na 30″ Cineme. Teší ma to. Len je pre mňa trochu “divné”, že 800 DPI myška funguje rovnako rýchlo a dobre pri rozlíšení 1280×800 bodov a aj pri 2560×1600 bodoch. Ja používam myšku A4Tech Gamer X-718F s optickým LED senzorom a maximálnym rozlíšením 2000 DPI. Ale keďže mám len 17″ monitor s rozlíšením 1152×864 bodov, tak používam 800 DPI, to je pre mňa vyhovujúce. Keď to zvýšim na 2000 DPI, tak prechod celou uhlopriečkou monitora je na podložke asi len 1 cm, namiesto 5 cm pri 800 DPI. A to mi už nevyhovuje. Tak mi príde trochu zvláštne, že myš s 800 DPI sa rovnako dobre správa na 13″ a aj 30″ ploche. Ale všetko je OK a všetko funguje tak, ako má. Už to teda nejdem riešiť. Sorry pán moderátor, že som sa vyjadril trochu obšírnejšie, dúfam, že vám všetkým to nevadí. Pekný večer.

    #122917
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    DPI senzora myši a rozlíšenie displeja sú dva navzájom nesúvisiace faktory, vyššie DPI neurýchľuje pohyb kurzora a neovplyvní pohyb na väčšom či menšom displeji. Na veľkom displeji je vhodné mať ovládač myši s vhodne nastavenou akceleráciou kurzora, tzn. náhly rýchly pohyb myši premistni kurzor rýchlejšie, ako pri pomalom pohybe myši. Na 30 palcovom displeji teda rýchlym pohybom o 3 centimetre preletí kurzor až do rohu obrazovky. Stačí akceleráciu len vhodne nastaviť. Aj 800 DPI je na akúkoľvek prácu dostačujúcich. Akcelerácia funguje v Mac OS X už štandardne, existuje však ďalší software na doladenie.

    DPI myši udáva, ako presne vie myš zachytiť presnú pozíciu pri náhlej zmene polohy myši. Ak v milisekundách pohnete myšou o 10 cm, kurzor sa môže zobraziť na displeji s istou odchýlkou o niekoľko pixelov bližšie alebo ďalej, pretože myš nestihla zaregistrovať kvôli nízkemu DPI presne akú diaľku myš prešla.

    Vyššie DPI ako 800 resp. 1600 si teda zväčša všimnú len profesionálni hráči 3D hier, kde rozhoduje každý pixel a milisekunda. V týchto situáciach je dôležité aj správne nastavenie Polling Rate USB, ale to je už skôr na inú tému…

    #122918
    Count Grishnackh
    Účastník (Participant)

    to Dominik Balogh: Veľmi pekne Ti ďakujem za vysvetlenie, už mi je to jasné a môžem ísť v kľude spať :-).

    #122920
    Hector55
    Účastník (Participant)

    m100 su studiove? :) si si isty? vsak to su tie prenosne – konkurencia koss porta pro a to jednoznacne nie su studiove slucadla, alebo a mylim?

    #122923
    Count Grishnackh
    Účastník (Participant)

    to Hector55: Čau. Neviem o čom točíš, ale o štúdiových slúchadlách tu vôbec nebola reč. Nepomýlil si si len tak náhodou slovíčko štuplové so slovíčkom štúdiové? IMHO asi hej. Slúchadlá Razer ProTone m100 sú klasické prenosné “špunty” alebo “štuple” komerčnej triedy, vhodné k prenosným hudobným zariadeniam. Vôbec nie sú vhodné na profesionálne štúdiové nasadenie. Razer je synonymom pre herné a multimediálne nasadenie. Keď hovoríme o profesionalite pri firme Razer, tak jedine v oblasti PC hier a PC grafiky, v tom sú ich myšky a slúchadlá so surround zvukom neprekonateľné. Na profesionálne a štúdiové nasadenie (rozumej napr. nahrávanie hudby v štúdiu alebo na monitoring hudby na koncerte) sú vhodné slúchadlá iných výrobcov, ako napr. americkí výrobcovia monitorovacích uzavretých štuplov pre muzikantov, ako Shure, Ultimate Ears a Etymotic Research. Vyrábajú veľmi drahé štuple (s cenou aj 20.000 Sk a vyššie), ktoré je veľmi ťažko zohnať na Slovensku. Často si rockoví a metaloví speváci a členovia kapiel nechávajú robiť odliatky zvukovodov u ušných lekárov a tí ich posielajú konkrétnej audio firme, ako napr. Ultimate Ears. Takáto firma im na “mieru” na základe odliatku vyrobí slúchadlá s dvoma alebo hoci aj s troma (!) akustickými meničmi (u nás takáto sranda stojí asi 100 000 Sk). Tak to je už iná paráda! Sú charakteristické kvalitou prevedenia, určenia a hlavne kvalitou podania a vernosťou zvuku. Nemôžeš ich porovnávať s Razerkami za 1.000 Sk. To je ako ked porovnávaš Maybach a Trabant. Vážne. Teda m100 nie sú štúdiové slúchadlá a dobrou alternatívou sú mu modely od výrobcov ako nemecký Sennheiser, rakúsky AKG, nemecký Beyerdynamic alebo japonská Audio-Technica … Tak už chápeš, čo chcel básnik povedať :-) ? Prajem dobrú noc, vlastne už ráno :-) .

    #122984
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Logitech M-BJ69 – nie je to síce high-end model a mám ju snáď už 3 roky, no je niekoľkonásobne lepšia, ako Mighty Mouse, ktorú mám, ale pre jej *********** konštrukciu a ďalšie problémy nepoužívam.

    Od Razer čakám nejaký nový model. Súčasné mi designovo veľmi nesedia. Potrebujem niečo vysoké, ako tá najnovšia a najlepšia od Microsoftu. Je mi to v podstate jedno, ak to bude mať dobrý snímač, nemám nič proti.

    #122989
    gs_peter
    Účastník (Participant)

    osobne mam cca 2 roky Mighty Mouse, predtym som mal k iMac G3 Apple Pro Mouse jednotlacitkovu a k iBook G3 maju rodicia stale Apple Mouse jednotlacitkovu, akoze max spokojnost, jedinu vyhradu, ktoru som kedy mal k mysi Apple bola ta stara okruhla s gulickou, musel som to cistit od prachu…

    ale fakt je, ze aj tato Mighty Mouse ma prekvapila, ked som mal “mastnu gulicku” a rolovanie som si mohol len predstavovat, ale nastastie to viem cistit, takze v pohode…
    a este musim pripomenut, ze kamarat, ktory je neskutocny herny fanatik mi vzdy zanadava na mys, pretoze mu Mighty Mouse nevyhovuje tvarovo a funkcne pre hry, takze na hru to asi nie je najlepsia volba…

    #122991
    Count Grishnackh
    Účastník (Participant)

    Čaute. Zistil som, že už dlhší čas mám obrovskú slabosť na Apple produkty (Bože, kedy už konečne budem mať ten vysnívaný MacBook Pro a iPod touch?). Teda ani Mighty Mouse z toho nemôžem vynechať. Viem skoro o všetkých jej výhodách a aj nevýhodách. Najviac ma na nej hnevá ten lesklý biely plast a gulička, ktorá sa môže zašpiniť (a to si umývam ruky skoro stále :-)). Ale v SWP a v MacSystem sa mi s ňou pracovalo perfektne a pohodlne, zároveň bola aj pekne čistučká (a to aj keď zvážim fakt, koľko ľudí ju tam denne skúša a ohmatáva svojimi špinavými a umastenými rukami od BigMac Menu :-))). Zaujíma ma jedna vec, ale na tú by asi teraz vedel odpovedať len Steve Jobs. Čo myslíte, bude upgrade Mighty Mouse? Apple by sa mal zamyslieť, že sa už len minimálne dizajnovo a esteticky “nehodí” k súčasným hliníkovým Mac-om. ALe zatiaľ som sa o takomto rumore ešte nedočítal, tak asi nie :-(. Ale ja v to dúfam. Verím, že nás Apple prekvapí v blízkej budúcnosti nielen implementáciou nových štvorjadrových Intel procesorov do MacBook-ov Pro, ale aj nejakou tou novou myškou, bolo by to od neho veľmi milé…

    #123006
    Anonymný
    Neaktívny

    Cau Count.Chcel som ti minule napisat na mail,ale v profile si ho nemal zverejneny..Teraz som pozeral ze ho tam uz vidiet,tak sa Ta pytam ci Ti teda mozem napisat,ze by sme pokecali ked to tu minule zatrhli,vies co myslim..Takisto som toho nazuru ze Mighty Mouse je velmi dobra myska a ludia na nu zbytocne moc nadavaju a robia okolo nej rumor..Pre normalneho usera je to vynikajuca mys..Mam jednu drotovu doma,ale mam ju schovanu,len som ju vyskusal nakolko by som ju rad predal alebo vymenil za doplatok za wireless..Je cisto nova,raz vyskusana..Uz mi tie kable lezu hore krkom a takisto sa dost casto premiestnujem,preto wireless..Ale mighty nema chybu!!!

    P.S. S tou slabostou si nerob nic,diagnozu so slabostou pre Apple som spozoroval i na sebe :-))

    #123008
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    ja mám tiež… bezdrôtovú.. a prakticky nič mi na nej nevadí plne mi vyhovuje na všetko čo robím (hry nehrám veľmi) … novú si neviem predstaviť a to je možno dôvod prečo tak skoro asi nebude :) takto je svojská ináč by mohlo hroziť priblíženie sa ostatným… btw. mám na stole cinemu, mbp, apple hliníkovú klávesnicu a VOBEC neruší mighty mouse úplne sedí … kolečko ladí so striebornou a biela farba ladí s pri nej “sediacou” klávesnicou ktorej klávesy sú biele :)

    edit: kolečko som čistiť nemusel asi je na tom niečo aj čo sa týka potenia rúk :) niektorým sa potia viac niektorým menej … jedine tie “tlakové” tlačidlá mi prídu ako menej dobrý nápad kvôli čomu ich nepoužívam skoro vôbec…

    #123012
    Anonymný
    Neaktívny

    No ja pouzivam to bocne tlacidlo na vyvolanie dashboardu,pride mi to praktickejsie ako natahovat sa na klavesnicu a stlacat klavesu alebo hladat v docku ikonu pre dash..Okrem dashu by som ho asi tiez nevyuzil na nic ine…Btw co sa tyka toho zladenia,ja s tym nemam ziadny problem.Mam iBooka G4 poslednu radu (moze sa kazdy trebars aj na usi postavit ale nikdo mi nevyvrati tvrdenie,ze tieto G4 ky su co sa tyka po technickej a kvalitativnej stranke lepsie vyhotovene ako novsie MacBooky-ide hlavne o pouzite plasty a pracovnu teplotu,ja napr. na mojom robim nonstop od vcera a to som nepocul ani raz pustit sa vetrak!!! a facha v pohode,ziadna opekacka sa nekona) a k nemu som dostal novu hlinnikovu klavesnicku a mighty mouse..Klavesnicu som uz koli spominanym kablom vymenil za sice starsiu ale wireless bielu klavesnicu a som nadmierne spokojny,vsetko je nadherne biele ako od ariela..Len tu mighty by som rad wireless..

    Ale myska akoze nema chybu,kolecko podla mna pre normalne hygienicky zalozenych ludi (tam neratam tych ktory jednou rukou jedia a druhou klikaju) neni problem..

    Lwn tak pre zaujimavost na okraj,prave ma napadla jedna sci-fi myslienka v suvislosti s mighty..Podla mna tak jak sme pokrokom uplne nahradili stare gulicky na spodu mysiek za optiku a laser,podla mna je buducnost v tom ze takisto nahradia gulicku na scrolovanie za optiku alebo laser :-)) To ako to spravia a ake bude prevedenie necham na ujov technologov.

    Majte sa

    #123016
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    ja mám na dashboard pravý dolný roh a stredné tlačidlo MM :)
    niečo také na ten scroll má jedna logitech myška.. je tam dotykový senzor nie mechanické kolečko ani gulička… mne osobne to nesedí no kamarát si to nevie vynachváliť :)

    #123023
    Count Grishnackh
    Účastník (Participant)

    to Tommy_Verceti: Čau. Čo sa týka dizajnu vieme, že aj on často predáva. Minule mi kamarátky hovorili, že by možno mali záujem o MacBook, ale “vtipné” je to, že keď som ich začal presviedčat na túto platformu, začali sa na mňa už len pekne usmievať. Na tom nie je nič neobvyklé ani šakredé, práve naopak. Ale to z toho, že im slovo Mac OS X Leopard vôbec nič nehovorí. A to je IMHO veľmi smutné, hodné zaplakania. Ale vieme, aká je situácia s Applom na Slovensku, to je už iný nekonečný príbeh. Ja som bol veľmi milo prekvapený, že vôbec vedeli, čo je to Apple (môžeme za to ďakovať iPod-om, ktoré asi každý pozná a aj moje kamošky ich majú :-)). No a na čo toto všetko hovorím? Preto, lebo chcem poukázať na reálny príklad, kedy dizajn predáva (aspoň u žien :-))). Moje kamošky by aj o MacBook mali záujem, neodradila ich ani cena (čo je celkom na slovenké pomery zvláštne :-)), ale keď som sa ich ešte raz spýtal, či si ho chcú zaobstarať, tak mi povedali, že by si ho kúpili jedine kvôli tomu, ako VYZERÁ, aký je PEKNÝ, akú má krásnu a sexi snehobielu farbu, teda pre jeho DIZAJN.

    A tu si aj ja stojím s názorom, že Apple bol, je a aj bude kráľ dizajnu. Ak k absolútnej špičke mu chýba IMHO už len “doladenie” Mighty Mouse. Aspoň zmena povrchovej úpravy z lesklej na nejakú matnú bielu alebo sivú. Osobne používam myš s lesklou povrchovou úpravou a už ma začína fakt štvať. Každý deň ju musím čistiť a leštiť (a to aj napriek tomu, že si skoro stále umývam ruky a moc sa mi ani nepotia :-)). Alebo by bodlo použitie iného materiálu, než plastu. Je ale super, že Apple použil vo svojich nových hliníkových klávesniciach tlačidlá bielej farby. Takto tie klávesnice perfektne ladia s Mighty Mouse. Ale čisto Mighty Mouse IMHO neladí napr. k samotnému MacBook-u Pro, bez klávesnice. Pretože MBP je celý strieborný (alebo sivý). Ale máš pravdu, keď by ju nejako agresívne menili, už by to nebola myš Apple, ale tuctová myš, akých sú milióny (sem nezaraďujem perfektné herné myšky Razer alebo ešte Logitech, nad ktorými slintám, keď ich vidím :-)).

    A preto je na mieste ďalšia otázka. Ako je na tom Mighty Mouse s PC hrami? Je kompatibilná s Windows? (Mám na mysli laserovú Wireless verziu) Pretože to Apple neuvádza. Sorry, za možno priblblé otázky, ale Mighty Mouse ešte nevlastním. Viem, že nie je na mieste porovnávať Mighty Mouse s myškou Razer Lachesis, ale predsa. Jej ergonómia mi vyhovuje, senzor je kvalitný, laserový. Tak ako je na tom s hrami? Aj keď si uviedol, že hry sa moc nehráš, predsa musíš mať aj nejaké malé herné skúsenosti s Mighty Mouse. Ako dobre sa s ňou narába pri hre? (Myslím tým napr. presnosť a hlavne to “jedno” tlačidlo, dá sa s ním dobre klikať-strieľať (ja viem, sú to v podstate dve tlačidlá :-)). Budem rád za akékoľvek odpovede. Prajem Ti dobrú noc. (Sorry, že Ťa stále bobmardujem otázkami :-)).

    to Hasan: Čau. Ja že som nemal zverejnený mail? Čudné. Vždy, keď sa tam pozriem, tak tam je. OK, ako chceš, tak môžme pokecať. Aj keď momentálne moc toho času na “zbytočné kecanie” ako maturant nemám. A idem už spať, zajtra mám školu. To len cez víkend bývam na MacBlogu najdlhšie z vás on-line :) (osobný rekord – do 3.30 hod ráno – to mi trošku asi preskočilo, však :-)). Maj sa, prajem Ti dobrú noc.

    #123027
    Tommy_Verceti
    Moderátor

    …. aká je situácia s Applom na Slovensku, to je už iný nekonečný príbeh….. aj Tvoj príspevok je nekonečný príbeh dostal som sa po totodalej z princípu nebudem čítať :)
    všimol som si aj to pre hasana… Aj keď momentálne moc toho času na “zbytočné kecanie” ako maturant nemám…. očividne máš!!!
    PS: neraz sa mi stalo že som bol hore aj celú noc takže najdlhšie ťažko … jedna vynechaná noc za týždeň je pre zdravie :))) …a zamestnaj sa v novinách alebo si urob svoj vlastný blog .. len či nezaplníš kapacitu serverov veľmi rýchlo :D

    #123028
    Hector55
    Účastník (Participant)

    pane boze, ja zas nechapem o com tocis ty. ano, zle som si precital tvoj text, za co mas moje ospravedlnenie.
    no tu tvoju prednasku si si mohol odpustit. kedze som sa minuly rok zaoberal vyberom sluchadiel, ziskal som aky-taky prehlad, no napriek tomu ti dakujem za cas straveny pri pisani tvojho prispevku.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.