Aký je ozdiel medzi Macbookom a notebook ?

Domov Diskusné Fóra Ostatné Aký je ozdiel medzi Macbookom a notebook ?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 36 )
  • Autor
    Príspevky
  • #87263
    LilTafrobe
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, chcel by som sa Vás požiadať a zároveň sa spýtať aký je rozdiel medzi notebookom a macbookom, ja osobne som fanúšik Apple a pravé preto si chcem kúpiť macbook pro len by som rád uistil svoje okolie že je to výhodnejšie ako aký koľvek iný notebook a že túto investíciu neoľutujem. Čítal som viacej diskusií no vačšina z nich boli staré viac ako 2 roky. Preto by som Vás chcel poprosiť či by ste ma mohli trošku viacej zasvätiť do dnešného diania a ako je teraz na tom Apple s porovnaní s ostatnými produktmi ako Hp,Asus a pod.
    Macbook Pro si chcem kúpiť z toho dôvodu že sa venujem grafike (+strih a postprodukcia videí) a týmto sa chcem v budúcnosti aj živiť. Budem rád za každý jeden komentár ktorý zanecháte pri tejto téme a vďaka ktorému budem znova o niečo múdrejší :)

    S pozdravom Lil Tafrobe

    #318454
    macblogger
    Účastník (Participant)

    velky.

    #318455
    hatto
    Účastník (Participant)

    je to to iste, mozno macbook je drahsi v porovnani s notebookmi. ale ked ho vyskusas, a hlavne ak sa venujes grafike, tak zistis aku ma pridanu hodnotu. predtym som menil notebooky kazdy rok, moj macbook mam presne 2 roky a stale mam pocit ze slape ako novy. vyskusaj zistis, neda sa to popisat parametrami procesora a ramky ci inak.

    btw. aj macbook patri do kategorie notebooky;)

    #318461
    wuttasi
    Účastník (Participant)

    macblogger : odpoved hodna inteligentneho cloveka.
    LilTafrobe: Cauko. poviem ti zasadne rozdiely. macbooky, maju operacny system, ktory v ziadnych inych notebookoch od inych znaciek nenajdes. Notebooky maju windows, Macbooky maju Macitosh. preo ten nazov macbook.
    Co sa tyka vykonu, pri macbookoch je vyhoda, ktoru som spominal uz vyssie a sice OS. Vdaka tomu ze Apple dava svoj OS iba do svojich mac zariadeni, je tento OS maximalne vyladeny a ani ked zapnes vsetky aplikacie ktore v OS mas, ti system nelaguje (aspon co sa mojich skusenosti tyka). Kupov macbooku si uz nikdy nebude zozierat nervi nekonecnym cakanim na reakciu OS.
    Ano to nemusis ani pri kupe noveho notebooku.. ale po polroku sa rychlost windowsu specialne na notebookoch mnohonasobne zmensuje.
    Je pravda, ze macbooky su niekedy aj 2x ci viackrat drahsie ako obycajne notebooky. Ale ked si kupis macbook, nedrzis v rukach len kus plastu, ktory sa pri vyssom vykone roztavi a celkovo je cely akysi ohybny. Teraz ked sa pozrem na notebook s ktorym som pracoval pred kupou macbooku mi ten notebook pripada ako cinska hracka a to si nevymyslam.
    Vela ludi pinda ze sme ovce alebo co :P nadtym sa vzdy iba pousmejem a poslem im tento obrazok : http://osxdaily.com/wp-content/uploads/2010/12/can-your-mac-do-this.jpg

    Nakoniec je na tebe ako sa rozhodnes, no ja svoju kupu absolutne nelutujem a uz by som vzivote s5 na win nesiel.

    #318462
    peti uzumaki
    Účastník (Participant)

    Macbook sa líši od ostatných notebookov väčšinou kvalitnejšou (a krajšou :) )konštrukciou, lepším displejom a hlavne v ňom beží OS X, ktorý je oveľa bezpečnejší, stabilnejší systém než Windows a navyše má jednoduchšie ovládanie a podporuje multitouch gestá.

    #318463
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Najpodstatnejsia vec nebola spomenuta:

    Ak ti sekne program na windowse, sekne ti cely pocitac a musis ho jedine resetovat.
    Ak ti sekne program na macu, sekne ti len program, vsetko ostatne plne funguje a staci ti ho len ukoncit a znovu otvorit.

    #318466
    JFK.
    Účastník (Participant)

    ^^^
    no to je síce pekné, ale už som mal aj také skúsenosti, že nešlo spraviť na macu nič :D koliesko sa točí, procesor horí v pekle, activity monitor neotvorí, proste tak no :) ale stáva sa to len občas.

    #318467
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Aj mac dokaze tvrdo seknut a ironicky vzdy vtedy ked ho najviac potrebujem, ale to cislo je ovela nizsie ako pri windowsoch.

    #318473
    LilTafrobe
    Účastník (Participant)

    Ja som viac menej rozhodnutý pre Mac práve kôli OS. Pretože naposledy som mal Hp Probook 4520s. A povedal som si že už nikdy viac nechcem nič od HP ani čo ma Windows. Na tom Hp mi Win padol hneď asi po 3 mesiacoch prvý krát. Od vtedy som to bral ako samozrejmosť že mi padol Win raz do mesiaca. 3x bol v servise, teraz tam putuje 4x ale tento krát odišla základná doska.

    #318477
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Aj na macbooku13″ mi zdochla doska, z mojho starsieho airka zacalo dymit, mojmu znamemu na airku odislo podsvietenie displeja, raz mi zdochol pevny disk a na starom macbooku pro zas odisla grafika, moj macbook white mal dopraskane plasty a bol som vdacny ked som ho predal v 2011tom aspon za 300e.

    Mac neber ako dokonaly pocitac, ak ho budes mat v zaruke a prezije ti prvy rok, prezije uz vsetko a garantujem ze vdaka OS budes mat nizsi tlak, vsetko je na nom jednoduche a bezkomplikacii.

    #318480
    wuttasi
    Účastník (Participant)

    No.. tentokrat suhlasim s macblogger. pokial ti vec od applu prezije prvy rok (mne sa nastastie este nestalo ze by neprezil) tak ti bude sluzit az do amen…

    #318499
    stefan.stefanov
    Účastník (Participant)

    macblogger: mas este to procko so zdochnutou grafikou? :) Ak hej napis maila

    #318502
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Uz som sa ho davnejsie zbavil. Bol to ten 2006 model.

    #318503
    uniqat
    Účastník (Participant)

    mne uz tiez padol program pocas chvile kedy nesmel.. a vyhlasil chybu ako svina. no nastastie som nemusel restartovat cele pc ako pri windowse. a ak vam ked ste dj padne soft, no nic moc. len pri windowse som musel pouzit nahradny zvukovy zdroj na 3 minuty :D a pri macu som o 10 sekund opat fungoval. co ja vam viem. aj tam bola zaloha ale aj tak. ticho som nastastie nemal ani raz.

    #318515
    JohnMcDUCK
    Účastník (Participant)

    pre: LilTafrobe

    No ja osobne nemozem povedat zle slovo ani na notebook od MACu ani notas od SAMSUNGU.

    Prvy notas som mal SAMSUNG QX510 s i5kou, 4GB RAM, GeForce GT420M, mal som ho rok a teraz nedavno som ho predal lebo som si kupil novsi model SAMSUNG NP550P7C s CPU: i7, GK: GT650, HDD: 2T, RAM: 8GB.

    Pri tom starom som neevidoval ziadny problem s notebookom. Bezal krasne, ani raz mi nezamrzol…iba raz sa mi stalo ze pri aktualizacii externej grafiky sa zle nainstalovali ovladace co malo za nasledok nefunkcnost externej grafiky…takze som musel nanovo preinstalovat komplet windows…a od vtedy zase nic…vsetko krasne ficalo ako malo…jediny dovod predaja bol ze pri praci v programe CINEMA 4D pri zlozitejsich projektoch nestihal pre slaby procak…takze ho kupil moj kolega ktory si ho vychvaluje…novy notas (SAMSUNG NP550P7C) mi zatial fici bez najmensich problemov…aj ked som za neho dal 1150 eur…ale mat tak este o tych 1500eur viac tak by som jednoznacne kupil nijakeho MACa…presne z toho dovodu ktory bol spoimany aj vyssie a t.j. jeho vyladenost pre pracu s grafikou…

    tolko z mojej strany pri porovnavani klasickeho notasu s MACom.

    #318551
    farbakp
    Účastník (Participant)

    to LilTafrobe:
    Ja som zacal iPhonom, pokracujem macbookom a urcite casom vymenim aj stolny PC s Windowsom.. je to prirodzeny proces vymeny, nad ktorym sa casom ani nepozastavis ked raz vyskusas o com to je.. su to proste apple hracky, ktore maju len krok k dokonalosti.. pocnuc dizajnom, vykonom a konciac uzitkovou hodnotou.. rychlo si zvyknes..:)

    #318552
    uniqat
    Účastník (Participant)

    ja tiez.. ale zacal som iPodom Touch 2g 8Gb, potom som presiel na iPod Touch 4g 8Gb, neskor som riesil MacBook Pro (Late 2011) s ramkou Corsair 1600 Mhz 8Gb a teraz na zaciatok iPhone 3g 16Gb a neskor chcem iPhone 4s alebo ten najnovsi. Takze jablcna evolucia :D

    #318559
    macblogger
    Účastník (Participant)

    Ja som zacal iBookom ktory mal G3 procesor a bol som z neho zufaly, youtube nie ze sekalo, ono ten obrazok sa zmenil na cierny a kazdych 10s sa posunuli obrysi ludi pricom zvuk isiel dalej len cez 1 funkcny reprak.
    Bolo to uplne vyhodenych 9000Sk, pocitac bol nepouzitelny na nic, na kompatibilitu s pages z roku 1 a office som mohol zabudnut, chalabohu som nasiel kupcu a strelil som ho za 8000Sk…

    #318563
    majdy
    Účastník (Participant)

    No ako to povedať. Ani mac nieje dokonalý. Na grafiku výborný, aj na strih. Systém sa tiež zasekne pri blbostiach a akurát sa mi stalo, že predvčerom mi padol, akurát pred kamarátom na stole položený vedľa jeho Windows PC desktope, trochu to bolo trápne.

    Ale celkovo už neznášam niečo robiť na Windowse a Windowsáckych notebookoch. OS X je naozaj veľmi vyladený systém napriek všetkému, pracuje sa s ním veľmi rýchlo, jednoducho intuitívne a hlavne efektívne, doslova ťa to baví robiť v OS X hocičo. Systém je to hlavné čo Apple robí zaujímavým a na čo sa snaží klásť najväčší dôraz a aj vždy bol, až potom bol HW.
    Oproti Windowsu sú v OS X Lion skvelé prvky, aplikácie priamo v systéme ktoré si bol zvyknutý na Windows sťahovať, ktoré na OS X nepotrebuješ sťahovať a doinštalovávať, často nemusíš nič inštalovať, a keď inštalácia prebehne tak (väčšinou), len presunieš ikonku stiahnutej aplikácie do Applications a to je všetko. Skvelý je pre mňa Launchpad, Mission Control, App Expose, Dashboard a to nehovorím ešte o Quick Look (teším sa na notifikačné centrum v ML) atď. Milujem Full Screen aplikácie a následné vytváranie plôch, presúvanie medzi nimi atď. Toto všetko robí prácu v OS X na MacBooku veľmi efektívnym a rýchlym. Neveril by si aké je to návykové.
    Pri Windowse máš na ploche niekoľko oknien a musíš si ich otvárať a minimalizovať, náhľad máš jedine v tom smiešnom 3D režime a nič z toho čo som vypísal Windows neponúka a zdržuje ťa.
    Sú to služby a aplikácie, stabilita a takmer úplná nemožnosť chytiť vírus, čo robí OS X výnimočným. Appky ako App Store (na nakupovanie aplikácií a hier), iTunes (prehrávač s integrovaným iTunes Store s hudbou, alebo možnosťou nakupovať filmy, podcasty, aplikácie na iOS zariadenia). Takisto je skvelý balíček iLife, ktorý pozostáva z iMovie, iPhoto, GarageBand. Často pri macu ale môžeš naraziť na nekompatibilitu zariadení, možno staré tlačiarne, kamarátov USB kľúč naformátovaný tak, že s macom naň nebudeš vedieť zapisovať, kamarátov externý.

    Telo macbooku je okrem krásneho dizajnu veľmi pevné vďaka unibody architektúre, tá je oproti plastu vŕzgajúcemu a pohyblivému neporovnateľná, materiál – hliník má vlastnosť nedržať teplo vo vnútri stroja, ale odvádzať ho cez celé telo, čiže chladenie je riešené aj takto, akurát je často veľmi teplý na dotyk až príliš, niekedy je hlučný, ale väčšinou nie tak ako klasický notebook. Displeje sú lepšie (väčšinou) ako u kalsických notebookov, ďalej by som vyzdvihol veľmi pekne umiestnenú klávesnicu, je jednou z najlepších vôbec, veľmi pekne rozdelená a aj rozmiestnené tlačítka, píše sa na nej veľmi dobre, podsvietenie je jedna z vecí, bez ktorej by som neexistoval už ani, takže ďalšie plus pre Mac, ak nemáš Alienware práve :D A hlavne by som chcel vyzdvihnúť multitouch trackpad. Ešte žiaden notebook a už vôbec nie tie multitouch nemali tak veľký a dokonale citlivý touchpad, možno je to Windowsom, ale naozaj sa s ním pracuje dokonale, tie gestá úplne nahradia myš a zahodíš ju do koša, akurát na grafiku budeš asi nútený použiť práve myš, no ja na trackpad nedám dopustiť. Ďalej je v macoch o dosť lepšia životnoť batérie ako na klasických notebookoch a s baterkami to má apple dosť dobre vyriešené, aj s chladením, ktoré si systém rieši po svojom a inak ako win, aj preto baterka vydrží dlhšie, k systému ma ešte napadá, že mac sa nevypína, ale len zatvorí a tým vlastne uspí. Nepotrebuješ väčšinou ani reštart. Sú ľudia, ktorí pracujú na macu nepretržite bez reštartu mesiace a nepreháňam, aj tu na fóre sú, kľudne sa spýtaj, ja patrím tiež medzi nich. Ako istú výhodu k macu vidím aj nabíjačku, ktorá je k nemu dodávaná, je maličká prenosná a rozoberateľná s diódkami, ktoré indikujú stav napájania.

    To je asi všetko čo ma teraz narýchlo napadlo. Snažil som sa ti objektívne popísať ako vnímam mac, ktorý už mám jeden a pol roka, som spokojný, až na to prehrievanie v nedávnych teplých dňoch a neodsudzujem ani windows, aj ten je kvalitný systém, hlavne na desktope, ale na notebook rozhodne OS X, čiže Macbook už navždy.

    #318564
    dfx
    Účastník (Participant)

    LilTafrobe: V prvom rade si musis odpovedat na otazku, aky program chces pouzivat na strihanie a postprodukciu videa a potom riesit, pod akym systemom ide. Ak ide pod OS X, tak nemas o com rozmyslat a hned si mozes vybrat mac. Ak ide pod Windows, tak musis zvazit, ci na mac nainstalujes Windows, co sa da, ale je to ako jazdit na aute so zatiahnutou rucnou brzdou. V takom pripade by som zvazoval obycajne PC s Windows.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 36 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.