Potrebujem pomoc – dilema

Domov Diskusné Fóra Ostatné Potrebujem pomoc – dilema

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 52 )
  • Autor
    Príspevky
  • #95024
    jáabko
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň, mám dilemu z kúpy notebooku..

    Poraďte mi medzi týmito dvomi notebookmi

    Potrebujem to aby to zvládalo náročnenjšie grafické činnosti..

    Tak ktorý?

    1.) http://www.mzone.sk/macbook-pro-13-macbook-pro-13-core-i5-2-5ghz-3930

    2.) http://www.qcomp.sk/shopping/product_details.php?idp=m59-356567

    Berte ohľad na všetko, avšak nebuďte naklonený k applu zato, že sme na apple blogu..
    Som študent na strednej , bývam na internáte, čiže notebook potrebujem vždy brať na konci týždňa domov.

    Má tu niekto skúsenosť s Lenovo?

    #359201
    FilipHreus
    Účastník (Participant)

    Ja som za MacBook :D nielen preto že sme na macblogu ale z toho čo čítam tak usudzujem že ho budeš často prenášať a taktiež potrebuješ aby vydržal nejakú tú chvílu na batérií. Dalšie velké plus je operačný systém, celkový dizajn, display atd… Možno by som ešte počkal na uvedenie Haswell modelov.
    No ak sa chceš hrávať hry atd.. tak Macbook nieje to pravé pre teba. Nato skôr ten lenovo

    #359202
    dfx
    Účastník (Participant)

    Co su tie narocnejsie graficke cinnosti? Ak hranie hier pod windows, tak si kup to lenovo.

    #359203
    jáabko
    Účastník (Participant)

    FilipHreus: Kedy výjdu Haswell modely?

    dfx: Určite nejaká úprava hlavne videí :) + občasne si zahrať nejakú hru :) je to obtiažne nájsť nejaké nové hry na Mac?

    #359204
    jáabko
    Účastník (Participant)

    prípadne kde sa dajú kúpiť hry na Mac? prípadne stiahnuť? nejaké tipy?

    #359206
    peto7532159
    Účastník (Participant)

    nevie sa, kedy vyjdú Haswell modely

    čo sa týka hier, na Mac je Steam alebo ak chceš hrať môžeš si na Mac dať Windows cez BootCamp (pri boote vyberieš systém, do ktorého nabootuješ)

    #359208
    majdy
    Účastník (Participant)

    Na grafiku by som určite kupoval už MacBook s Retina displejom.

    Nič na Mac nieje obtiažne nájsť. Hry máš rovnako ako aplikácie v App Store (podobné ako v iOS ak máš iOS zaraidenie). Ak tam nenájdeš to čo hľadáš, kľudne môžeš kupovať hry na rôznych stránkach, ako napríklad Gametreemac a podobné, alebo potom cez známy Steam (pod každou hrou máš aj podporovanú platformu).

    Ak sa chceš naozaj hrať, tak to Lenovo.

    #359211
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Nuž ak ti ide o výkon GPU, tak jednoznačne to Lenovo, ale váži skoro 3 kg a vydrží 4 hodiny (aj to len podľa oficiálnej špecifikácie).

    Odporúčam pouvažovať nad týmto: http://www.mzone.sk/macbook-air-13-core-i5-1-3ghz-4gb-128gb-flash-5387 Má nový Haswell, Intel HD 5000, je niekoľko krát rýchejší než oba spomínané notebooky dokopy a stojí iba o 100 € viac ako ten MacBook Pro.

    Nad tým MacBookom Pro by som osobne ani neuvažoval.

    Zdroje hier: Mac App Store a Steam ale hlavne platené.

    #359212
    stefan.stefanov
    Účastník (Participant)

    iMartin, myslel si o 100 eur menej ;)

    #359213
    jáabko
    Účastník (Participant)

    áno , o 100 eur menej… ten MB Air s Haswellom je fakt výkonný? zvládne také úkony? kto sním má skúsenosti?

    #359219
    raul
    Moderátor

    myslis, ze ten air bude vykonnejsi ako mbp?

    #359220
    FilipHreus
    Účastník (Participant)

    To nik nevie kedy budú uvedené ale dúfam že do konca prázdnin by mohli byť. Alebo som moc odvážny? :) A neuvažoval si nad mbp 15 z bazoša? Za tú cenu kúpiš už s i7 a v dobrej konfigurácií. Ja by som asi išiel touto cestou.

    #359221
    iMartin
    Účastník (Participant)

    Ups, áno. To tá vyššia konfigurácia Air 13″ stojí o 100 € viac :D

    Čo myslíš pod pojmom „výkon“? Povedal som, že je rýchlejší a za tým si stojím. Má neuveritělnú rýchlosť SSD (700 MB/s read, 500 MB/s write), to znamená bleskový beh všetkých aplikácii, ktoré budeš mať, ZÁROVEŇ (t.j. otvoríš všetky naraz, naozaj). Aj keby si pootváral všetky aplikácie z Adobe CS 6, tak ani nezistíš, že je počítač spomalený. O štarte stroja samotného ani nehovorím, veď kto už len MacBooky vypína.

    Stojí za zmienku, že Air váži 1,3 kg a vydrží 12 hodín, v slabej záťaži aj skoro 15 hodín. S novým Mavericksom možno aj viac.

    Geekbench: Tento Air (za 1099 €) má skóre 5956, ten Pro (za 1199 €) má 6645. (Rozdiel asi 600 bodov. Taký rozdiel mi dal test medzi „po čistom reštate” a „s otvorenými 21 aplikáciami“ na Air 13″ 2012.)(http://browser.primatelabs.com/mac-benchmarks) Aj tak to je surový výkon, ktorý zrejme ako študent nevyužiješ. Napríklad video sa ti vyexportuje o pár sekúnd/minút skôr (ale aspoň sa stihne zapísať, viď nižšie). Naozaj, koľko krát človek vyťaží CPU na maximum? Alebo aspoň do polovice?

    Píšeš, že budeš upravovať video a ty ešte uvažuješ nad platňovým diskom? Taký disk má problém to video prehrať! Schválne si skús pustiť niekoľko Full HD videí naraz na MacBooku Pro. Že to neide? Na Airi bez problémov. Alebo skúš prehrať video odzadu (alebo seekovať dozadu). Že to neide? Na Airi bez problémov. Darmo budeš mať napríklad rýchle CPU+GPU na export videa, keď ten disk ho nebude stíhať zapisovať. Tri písmená: SSD

    Tieto MacBooky Pro pri Airi vyzerajú ako z minulého storočia. A uprímne si myslím, že ďaľší update na Haswell ich nečaká. Proste zbohom!

    #359225
    odklizec
    Účastník (Participant)

    Osobne bych nevzal nic, co vazi (s nabijeckou) vic jak 1.3kg. Jakmile to chces prenaset, budes za chvili nadavat a casem uplne prestanes nosit. Sel bych do airu.

    #359226
    raul
    Moderátor

    najmenej sa mi na tom airi paci ten striebory ram okolo displeja. Keby bol cierny ako u mbp, tak nevaham..

    #359227
    weritass
    Účastník (Participant)

    @raul :D mne sa praveze nepaci cierny na prvy pohlad umelohmotne sa tvariaci ramik okolo mbp :D preto mam air


    @j
    áabko Mam macbook air 2012 model, som snim velmi spokojny akurat by sompovedal ze je to mac urceny viac menej na nenarocne pracovanie. Samozrejme dokaze spravit to co macbook pro ale vzhladom na to aky je tenky sa velmi prehrieva. Vsak uz len pri konvertovani videa alebo pri lahkom hrani nejakej plosinovky z app store sa teplota na procesore dviha az na 95 stupnov :) Ked vravis ze si chces prilezitostne zahrat nejaku hru, tak s inou ako minecraftom ani nepocitaj. Sice to ten air zvladne, ale ako vravim velmi sa pri tom zahrieva a tam kde mbp mojho spolubyvajuceho dosahuje teplotu 65 stupnov, ja mam uz davno 101 a myslim, ze take vysoke teploty sa do dvoch rokoch nepriaznivo podpisu na procesore :). preto som sa s hranim na air rozlucil :)
    Ovsem, je maximalne prenosny, v rupsaku ho prakticky necitis a je velmi rychly ako to tu uz bolo spominane :). Nema problem zo ziadnym programom s fotoshopom sa prakticky ani nezahreje (teda aspon mne sa nepodarilo :D) ale vravim.. na hry … ee :) :)

    #359237
    jáabko
    Účastník (Participant)

    počul som niečo o tom, že apple hračkám nevadí prehrievanie ale iba som to niekde počul :) odrádza ma ten procesor s nízkou frekvenciou, iba 1,3 GHz…. a oplatilo by sa mi kúpiť tento nový model haswell s 4 GB RAmkou, keďže sa nedá meniť? asi nie čo…

    #359245
    dfx
    Účastník (Participant)

    Neoplati. Radsej 8GB RAM.

    Procesor je v pohode. Ak je potrebny vykon, tak sa sam pretaktuje na 2.6GHz.

    #359246
    bawy
    Moderátor

    Jednozančne air s haswell…to čo dokáže od stlačenia gombíka..to je proste zazrak…štart aplikácii bez čakania…nech je ich aj 20… macbook air s ich flash SSD je niečo, čo žiaden SSD v MBP nedá…(vlastná skúsenosť) aj s MBA i5 aj s MBP SSD

    #359261
    jáabko
    Účastník (Participant)

    a pri týchto programoch napríklad ich spustím 20.. ako sa zohrieva? poprosím bawyho aby odpovedal keďže má skúsenosti alebo aj niekto iný čo ho má … je to stým dosť veľký problém? pri akých činostiach sa prehrieva a pri akých nie? ďakujem …

    a ešte ďalšie, pri tomto modely s haswellom, sa potom nedá už absolútne vôbec nič vymieňať vo vnútri?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 52 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.