Jony Ive dostáva novú pozíciu ako vedúci riaditeľ pre dizajn

Hlava dizajnovej divízie Applu, Jony Ive, sa od 1. júla v spoločnosti ujme novej pozície, dostáva totiž titul vedúceho riaditeľa dizajnu (Chief Design Officer). Ide tak už o druhé povýšenie za ostatné roky. Ive pôvodne pôsobil ako senior viceprezident pre dizajn, v roku 2012 sa po odchode Scotta Forstalla ujal okrem industriálneho dizajnu produktov aj ich softvérovej stránky. Túto informáciu priniesol Stephen Fry pre britský Telegraph ako súčasť exkluzívneho rozhovoru s Iveom a Timom Cookom. Informácie boli neskôr potvrdené aj v uniknutom internom emaili pre zamestnancov.

Jony Ive po boku s kolegami: Alan Dye vľavo a Richard Howarth vpravo. Zdroj: The TelegraphV novo vytvorenej pozícii bude mať Ive naďalej pod palcom dizajn hardvéru a softvéru spoločnosti, no bez každodenných administratívnych povinností a tímoveho manažmentu. Tieto povinnosti sa presúvajú na nových vedúcich oboch dizajnových divízií. Richard Howarth sa stáva viceprezidentom pre industriálny dizajn a Alan Dye viceprezidentom pre používateľské rozhranie. Obaja sú dlhodobými pracovníkmi Applu a  stáli za mnohými dôležitými produktami. Howarth je súčasťou dizajnového tímu už cez dvadsať rokov a okrem iného prispel aj k vývoju prvej generácie iPhonu. Dye pôsobí v spoločnosti posledných deväť rokov a  z člena marketingovej divízie sa postupne vypracoval na vedúceho používateľského rozhrania. Zohrával pritom kľúčovú úlohu v nedávnom redizajne oboch operačných systémov a tvorbe rozhrania pre Apple Watch.

Nová pozícia pre Iveho však neznamená, že bude menej zainteresovaný v dizajne spoločnosti. Okrem rozhodujúceho slova v dizajne samotných produktov či už hardvérových, alebo softvérových, sa teraz bude osobne podieľať aj na výzore kamenných predajní, novom Apple Campuse, baleniach výrobkov a podobne. Dostane tak oveľa voľnejšiu ruku pri práci na nadchádzajúcich projektoch.

Jony Ive interview

Stephen Fry počas rozhovoru na stavenisku Apple Campus 2. Zdroj: The Telegraph

Interview pre Telegraph prináša okrem iného aj zaujímavý pohľad na prebiehajúcu výstavbu nového Campusu a úlohu, ktorú pri ňom zohráva. Ive úzko spolupracuje s britskou architektonickou spoločnosťou Foster + Partners a svoju stopu zanecháva na všetkom, vrátane stoličiek a pracovných stolov pre zamestnancov. Medzi iné náplne jeho práce bude patriť aj častejšie cestovanie. To okrem spolupráce s Angelou Ahrendts na kamenných predajniach môže znamenať, že vďaka voľnejšiemu harmonogramu bude tráviť viac času s rodinou v rodnom Anglicku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť