Apple si dal patentovať hybridnú klávesnicu s multitouch

Americký patentový úrad Applu schválil nový typ hybridnej klávesnice, ktorá obsahuje okrem konvenčných fyzických kláves aj dotykovú plochu. Tá by sa dala použiť rovnako ako súčasný trackpad na klikanie, ťahanie kurzoru a skrolovanie používateľského rozhrania. Multi-touch systém by zabezpečil snímanie každého prsta osobitne, čo by umožňovalo napríklad súčasné písanie jednou rukou a pohyb myšou alebo vykonávanie gest tou druhou. Vďaka dvojpolohovým prepínačom by klávesnica okrem toho mohla ponúkať aj niečo podobné ako Force Click v nových MacBookoch a Apple Watch – jedna klávesa by mohla vyvolať dve rozdielné akcie, závisiac od hĺbky jej stlačenia. Patent ďalej detailne popisuje algoritmus, na základe ktorého by počítač rozlišoval medzi dotykom a fyzickým stlačením klávesy.

Apple o patent tzv. fusion klávesnice požiadal ešte v roku 2011. Je pritom dosť ťažké predstaviť si, ako by takéto prevedenie mohlo vyzerať v praxi. Je tiež pravdepodobné, že podobný produkt nikdy neuzrie svetlo sveta, Apple si totiž často patentuje vynálezy, ktoré môžu, no nemusia nájsť svoje uplatnenie. S neustále narastajúcimi nárokmi na miniaturizáciu mobilných zariadení je však nutné hľadať nové spôsoby, ako do nich zakomponovať potrebné ovládacie prvky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.