Mac vs. Windows – budúcnosť

Domov Diskusné Fóra Ostatné Mac vs. Windows – budúcnosť

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #84724
    monicqa
    Účastník (Participant)

    čo si myslíte vy?

    Môj pohľad na prichádzajúce systémy:

    Mountain Lion & Windows 8 – o krok bližšie ku človeku

    Mountain Lion & Windows 8 – o krok bližšie ku človeku

    čítajte, som zvedavá na váš názor :)

    #305602
    iTuxx
    Moderátor

    pekny clanok. Moj nazor ale je, ze IT technici a servisaci este chvilu potrebni budu. Osobne so zakaznikmi riesim este stale problemy s WinXP ci zakladnymi internetovymi problemami. Neviem si predstavit ako budu jednoduchi obycajni ludia fungovat s Metrom vo Win8 v cloudovom svete ked nase internetove pripojky su prilis zaostale. Pokrok sa sice nezastavi, obycajni ludia sa zvycajne k najnovsim technologiam dostanu az s odstupom casu.

    BTW. To ze sa pocitac snazi opravovat problemy sam mi pripomenulo vyznamnu funkciu vo Win: Diagnostika siete systemu Windows, ktory sa pokusa opravit problem ked nejde internet. Este som sa v zivote nestretol s tym, ze by to nejaky problem vyriesilo :-)

    #305606
    Jaem
    Účastník (Participant)

    Uvaha je to pekna, ale… Ale stroje budu (zatial) len stroje :) . A po vyskusani Win8 si myslim, ze sa v redmonde vybrali nejak opacne. Ked som pred dvoma rokmi switchol (blbe slovo, ale co uz) na Mac OS X a iOS, tak v priebehu par hodin som “bol doma”, a povedal som si, ze toto pripravoval niekto, kto sa snazi porozumiet ludskym potrebam (nielen) v oblasti IT. U W8 ani po tyzdni nechapem, co je preco tak (a to mam diplom zo psychologie, som clenom Mensy a s pocitacmi pracujem takmer stvrtstorocie). Cele mi to pripada, ako ked pejsek a kocicka piekli tortu, potom ju zjedli, a to, co vygrcli je W8…

    #305607
    inspektorko
    Účastník (Participant)

    To Jaem : suhlasim, pre zaujimavost som otestoval Win8 Consumer Preview a musim povedat, ze je to des a hruuuza.Nekonzistentne a chaoticke rozhranie.System je sice trochu sviznejsi ako Win7 ale to je vsetko.Hrozne ovladanie a Metro prvky v Aero rozhrani, proste chaos.V Microsrote museli byt asi zhuleni , ked toto navrhovali.Na tabletoch sa Metro mozno uchyti ale lutujem beznych ludi a dochodcov, ked s tym budu musiet pracovat na desktopoch…
    Zlaty Mac OS.

    #305608
    hatto
    Účastník (Participant)

    tiez sa mi clanok pacil. a k nazoru Jaem by som dodal iba jedno, staci si kliknut apple.com a microsoft.com a je vidno ten rozdiel v pohlade jednotlivych spolocnosti. microsoft chce ponuknut vela, a nakoniec je to cele neprehladne (ked som programoval v c# tak som sa vyhybal strankam microsoftu pri hladani riesenia problemu), apple sa snazi ponuknut malo ale o to efektivnejsie

    #305617
    renad
    Účastník (Participant)

    Smerovanie OS X je jasné, má to hlavu aj pätu … Win chvalabohu nemusím riešiť :)

    #305619
    maiob
    Účastník (Participant)

    Microsoft sa stale hlada za tie roky, oni co novy system to uplne nieco ine, preco neriesili celkom stabilny WinXP a nevylepsovali ho oni museli prist s Vistou to bolo cele zle, potom W7 no po vela updatoch sa to uz dalo pouzivat, a teraz W8 a to je uple neico ine, ten OS X sa aspon podoba na svojich predchodcov a zjdnodusenia su len prospesne, takze Apple je momentalne asi ta spravnejsia cesta

    #305622
    Sagittarius
    Účastník (Participant)

    Windows by mali prekopat na novo, mnohe veci su v nom uz roky, napr. NTFS, ja stale narazam na ten filesystem ako na negativum, taktiez nekompletna odinstalacia programov, hier, a pod.

    Registre sa zahlcuju jedna radost, aj ked nie je problem Win mat v kondicii dlhodobo, mal som Win 7 asi pol roka a bezal genialne, ale tyzdenne cistenie cez TuneUp, a defragmentacia cez O&O Defrag bola nutnost.

    Taktiez presunutie SWAP na samotnu particiu z C disku sa vyplati, ovela menej sa fragmentuje disk…

    Proste treba sa s tym hrat a starat sa ako o zvieratko :)

    #305623
    dfx
    Účastník (Participant)

    Myslim, ze ten clanok je totalne odveci. Win 8 ani nahodou nie je o krok blizsie k cloveku. Metro mozno bude pouzitelne na tabletoch, ale na desktope je neintuitivne a tazkopadne. To sa ani nahodou neda porovnavat s Lionom alebo iOS 5. Viac info mozno najst na zive.cz

    #305630
    monicqa
    Účastník (Participant)

    preco by mal byt totalne odveci? ked aj odsudzujes win, tak minimalne s castou o Macu suhlasis, takze “totalne odveci” asi nie. vaz slova ;)

    ja som tiez mac pozitivna uz par rokov, chcela som ale napisat jednoduchy objektivny clanok bez potreby vyvolavat zakazdym nejake flejmy, to ma uz nebavi. iste by sa to z komplexneho pohladu dalo rozanalyzovat tak, ze mac je este daleko pred winom.

    ale chcela som hlavne poukazat na to, ze system ako taky sa zjednodusuje smerom k pouzivatelovi. priklad – po instale/reinstale winu treba riesit milion driverov a neviem coho, ani samotny reinstal nie je taky, ze by to zvladol kazdy. win 7 uz v pohode nainstaluje hocikto, lebo z hladiska nejakeho technickeho riesenia tam clovek nemusi mat ziadne vedomosti.

    neriesim stabilitu ani nic, ja viem, ze v tomto sa win nikdy nevyrovna macu, ktory aj bezi na hardveri tej istej firmy, nie ako win, ze sa musi spoliehat na stabilitu systemu beziaceho na desiatkach typov hardveru.

    #305632
    suley
    Účastník (Participant)

    mne sa clanok celkom paci. posudit to uplne neviem nakolko s winom robim iba v praci, a to na XP. je to sice katastrofa, ale pomalost a nepohodlnost viac pripisujem korporatnemu balastu, ktory tam musime mat. rad by som si pracu skusil napriklad na W7. mozno casom …
    monicka dobra robota ;)

    #305643
    dfx
    Účastník (Participant)

    Totalne odveci je preto, ze Windows 8 nie je ani nahodou o krok blizsie k cloveku. Windows 8 obsahuje akoby dva systemy v jednom. Zatial co Aero funguje rovnako ako vo Windows 7, tak Metro funguje uplne inak. Metro je uplne neintuitivne, je tazkopadne a nema kopec funkcii, ktore ma Aero. MS na desktop pridava nieco uplne nove, co funguje zle. Na tablet mozno bude vhodne, ale na desktope je to nepouzitelna katastrofa. Metro na tablete este MS neukazal.

    Naopak Apple sa snazi cez gesta, podobne ovladanie a podobne vyzerajuce aplikacie a iCloud co najviac priblizit Mac OS X a iOS. Su to dva uplne odlisne

    #305659
    hatto
    Účastník (Participant)

    dfx: metro je neintuitivne ako take, alebo len preto ze je to nieco nove co sa odlisuje od toho na co si zvyknuty a co ti pride intuitivne?
    nezastavam ani nezhadzujem, kedze som nemal moznost vyskusat, ale mozno prave toto je ten krok, ktory posunie ovladanie (vsetkych) OS trosku inde od bezneho standardu, lebo prave toto budu ludia chciet. je to len vec toho,ci si na to ludia zvyknu a ako rychlo si na to zvyknu

    #305664
    igino
    Účastník (Participant)

    dfx: musim suhlasit s hattom, co sa tyka neintuitivnosti. intuitivnost je casto aj o zvyku. ja a deti napr. sme mac pozitiv, zato manzelka ked je cely den v praci za winom, tak doma si stale nevie zvyknut na mac osx. a to ma biely macbook od 2006-ho roku. darmo, je to o zvykoch. ja som bol tyzden napr. bez iphonu kvoli servisu a striedavo som za ten cas pouzival staru nokiu e50 a bb torch. robilo sa mi na nich v pohode obidvoch. kazdopadne clanok nam v prvom rade ukazal to, ze obe firmy sa snazia zjednodusit ovladanie, ci uz viac alebo menej uspesne. treba ich vsak za tuto snahu pochvalit. nenavist apple a win pozitiv ludi by mala ist uz konecne bokom. na oboch systemoch dokaze byt clovek kreativny. avsak kreativita ako taka je uz na ludoch samotnych. drahe pocitace z nas nerobia bohov. mnohi dokonca aj tu na fore sa tak bohuzial spravaju.

    #305669
    Lemmy
    Účastník (Participant)

    igino +1,myslim, ze uz lepsie si to napisat ani nemohol :)

    #305672
    dfx
    Účastník (Participant)

    hatto: neintuitivne je to preto, ze sa stale tie prostredia prepinaju, nieco sa nastavuje v jednom, nieco v druhom, zalozky v internet exploreri pre metro su ine ako zalozky v internet exploreri pre aero, metro pouziva kopec klavesovych skratiek ( nechapem, ako sa budu pouzivat na tablete ), ak dam otvorit nejaky subor v aere a ten je asociovany s programom v metre, tak sa to prepne, v metre mozu byt v popredi maximalne dva programy a maju pevnu velkost okien. Jednoducho je to totalny neergonomicky chaos.

    Na iPade sa da naucit robit za par minut a vsetko je jasne, na Mac OS X sa da naucit robit za par hodin a tiez je vsetko jasne, ale s windows 8 bude potrebne pracovat mesiace, kym sa s tym clovek aspon trochu nauci robit a nebude ho ten system brzdit.

    igino: to nie je o nenavisti. Ja mam k jednemu monitoru pripojeny MBP a aj normalne PC a dokazem pouzivat naraz obidva systemy a vyuzivam prednosti kazdeho tam, kde ich ma. A dokonca vedla mam iPad a ten tiez vyuzivam na ulohy, kde je lepsi ako win 7 a mac os x.

    Treba si to skusit, alebo aspon precitat nejake clanky o tom. Nechcem robit reklamu, ale minuly tyzden sa win 8 dost podrobne venovali na zive.cz a maju tam aj video o skusenostiach.

    #305674
    raul
    Moderátor

    Ja sa zase pridam na stranu dfx: suhlasim s tym, ze prepojenie metro a aero sa mi zda skor krok dozadu, ako dopredu. Bud mali kaslat na aero a robit neico ine, alebo ostat pri tom s malymi zmenami. Takto to nie je ani ryba ani rak.

    Clanok, monika, som cital davnejsie a paci sa mi. Na druhej strane, ak sa budeme snazit vidiet windows prilis optimisticky, nebude to objektivita, ale zelanie a prianie :))

    Pevne verim, ze vo final release win to trosku osetria a mozno naozaj – windows bude blizsie k cloveku…

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.