Zhrnutie – rast podielu Macov po uvedení Windows 7 na trh, biznis model Apple, iPhone je v Číne zatiaľ prepadák, aktualizácie…

Zamestnanci Apple majú zakázané diskutovať o budúcich produktoch firmy. Z rôznych rozhovorov s novinármi sa však dá veľa vytušiť. Uplynulý štvrtok traja zamestnanci Apple komunikovali s investičnou firmou RBC Capital o otvorených možnostiach na trhu. Rôzne zdroje naznačujú, že Apple sa sústredí na možnosti v distribúcii videa a obsahu. Po hudbe sa očakáva, že práve táto oblasť dospeje do štádia rastu. Apple vidí nefunkčnosť v licencovaní videí a myslí si, že vie vytvoriť správnu „ponuku“ pre zákazníka. Apple TV je podľa nich na trhu dobre postavená, i keď ju stále berú ako „hobby produkt“. Apple sa pravdepodobne nezaujíma o šírenie kníh a novín z dôvodu pre nich neatraktívneho biznis modelu. Čo vyznieva, že ak aj budujú nejaký tablet, bude viac využívaný na sledovanie video obsahu ako na čítanie kníh. Zamestnanci ďalej tvrdili, že tajnou zbraňou Apple v boji proti platforme Android je vertikálna integrácia, ktorá vývojárom vyhovuje viac ako rôzne hardvérové konfigurácie Androidu. OS Windows 7 vnímajú rovnako ako Windows Vista. Prechod (nemožnosť upgrade z XP) vidia ako príležitosť predať viac Macov.

Biznis model Apple sa pravdepodobne mení z trojnožky na štvornožku. Po prečítaní posledného reportu Apple o zárobkoch zistíme, že model, ktorý propaguje Steve Jobs je už asi prekonaný. Svoj biznis model totiž rád opisuje ako trojnožku s týmito časťami: Mac, iPod a iPhone. V poradí prinášajú zisk v pomere 38, 22 a 18 %. Tou štvrtou nohou sa začínajú stávať predaje hudby, videa a aplikácií z iTunes Store. Zatiaľčo podiel Macov a iPodov na zisku medziročne poklesol (z 44 a 28 % v minulom roku), iPhone a iTunes zostávajú v stabilnom raste. Príjmy z iTunes tvoria už 11 % zisku. Objem predaných iPhonov sa medziročne zvýšil o 266 %. Zo správy sa ďalej dozvieme, že Apple minul na reklamu 501 miliónov USD, čo je nárast o 15 miliónov oproti minulému roku.

V Číne sa podľa očakávaní začal v piatok predávať iPhone bez WiFi. Cez operátora China Unicom sa dá získať telefón s viazanosťou i zdarma. Neblokovaný telefón stojí v prepočte od 497 eur za iPhone 3G 8 GB až po 696 eur za iPhone 3GS, 32 GB model. Oficiálne ceny sú zhruba o 20 % vyššie ako ceny rovnakých modelov modely na čiernom trhu (s WiFi). Podľa najnovších správ sa však v Číne iPhone predalo zatiaľ len 5 tisíc kusov, pravdepodobne aj preto, že obyvatelia tejto krajiny už dávno získali iPhone zmienenými inými spôsobmi.

Podiel Macov na trhu vzrástol po uvedení Windows 7. Medzimesačne pokleslo množstvo používateľov OS Windows v októbri o 0,25 % na 92,54 %. V rovnakom období vzrástol podiel Macov na internete o 2,73 % na 5,26 %. Podiel iPhonov vzrástol o 5,71 % a z iPhonov sa tak za posledný mesiac pristupovalo na 0,37 % stránok. Výskum vykonala agentúra Net Applications. Na rozdiel od iných nemeria podiel na trhu v zmysle predaných jednotiek alebo zisku. Net Applications zaznamenávajú prítomnosť rôznych operačných systémov podľa vzoriek dát zaslaných internetovými prehliadačmi. Stránky, z ktorých výskum vychádza, majú asi 160 miliónov zhliadnutí mesačne. Treba poznamenať, že táto metóda uprednostňuje zariadenia, ktoré majú možnosť jednoduchého prístupu na internet. Tým sa dá vysvetliť relatívne vysoký podiel iPhone platformy v tomto prieskume.

Z partnerstva Google, Motorola a Verizon vznikol prvý produkt – Motorola Droid. Zatiaľ nie je jasné, ako sa bude novej platforme dariť v porovnaní s iPhonom. Dosť sa to však podobá na vojnu OS z 90-tych rokov. Analytik zo spoločnosti Gartner predpovedá, že práve Android bude ďalší Microsoft a už v roku 2012 predbehne podiel iPhone OS na trhu. Droid sa začne predávať v piatok, 6. 11. 2009 za 199 dolárov, čo je v USA zároveň cena za 16 GB verziu iPhone 3GS. V inom interview riaditeľ Verizonu prezradil, že dúfa v predaj iPhonu v ich sieti. Čaká však na ponuku od Apple.

Fanúšikom prehliadača Firefox priniesol posledný októbrový deň 1. betaverziu 3.6.

Aktualizácie uplynulého týždňa z dielne Apple:

Aktualizácie vhodné pre váš konkrétny počítač nájdete cez Apple menu, položka Software Update.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť