Útočníci vydávajúci sa za slovenskú vládu cez telefón lákajú prístupové údaje k bankovým účtom a pýtajú kryptomeny

Spoločnosť ESET varuje pred telefonickou kampaňou zameranou na slovenských používateľov. Útočníci v nej využívajú legitímne vyzerajúce slovenské telefónne čísla a vydávajú sa za „slovenskú vládu“. Automaticky vygenerovaný hlas v angličtine hovorí, že volajúcemu budú zablokované bankové účty z dôvodu podozrivej aktivity.

„Podobné podvody sa periodicky opakujú, vždy sa len mierne zmení príbeh, ktorý útočníci používajú na oklamanie obete. V minulosti to bola technická podpora Microsoftu, ktorá sa vám snaží pomôcť s hacknutým zariadením. O pár mesiacov na to volali agenti Europolu, ktorí chceli pomôcť v prípade, do ktorého bol volaný údajne zapletený. Aktuálne sa útočníci tvária, že sú “slovenská vláda” prípadne úrady, zaznamenali podozrivé aktivity na vašich bankových účtoch a tie vám plánujú zablokovať,“ vysvetľuje Ondrej Kubovič, odborník na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti ESET.

Útočníci v aktuálne prebiehajúcej kampani, ktorú ESET zachytil v priebehu dnešného doobedia, pravdepodobne využívajú tzv. spoofing. Ide o nástroj na falšovanie identity volajúceho. V tomto prípade ide o legitímne vyzerajúce telefónne čísla zo Slovenska.

„Na konci je to vždy o tom istom. Ak zareagujete na výzvu v strojom čítanej správe a stlačíte jednotku, spojíte sa s operátorom-podvodníkom. Z minulosti vieme, že pri takýchto útokoch najčastejšie útočníci vyžadujú, aby ste im dali prístup k zariadeniu, bankovému účtu, poslali platbu, prípadne zaplatili fiktívnu pokutu. Tradične sa pritom pokúšajú ľudí presvedčiť, aby peniaze vymenili za bitcoiny či inú kryptomenu, alebo aby platbu uskutočnili cez najbližší bitcoin bankomat“, dopĺňa Kubovič.

Ako sa voči takémuto útoku brániť? Jednoducho. Stačí zložiť telefón a hovor ignorovať. Vaše telefónne číslo len v danej chvíli uhádol automat. Nejde teda o žiadny hack ani únik databázy, takže žiadne ďalšie riziko nehrozí. Ak ste sa s útočníkmi spojili a nechali si od nich čokoľvek do zariadenia nainštalovať, v prvom rade tento softvér odinštalujte. Následne si preskenujte zariadenie spoľahlivým antivírusom, pre prípad, že do vášho zariadenia útočníci nasadili ďalší backdoor (zadné vrátka) alebo iný škodlivý kód. Ak ste im náhodou dali aj prístup do bankového účtu alebo číslo kreditnej karty, zavolajte do vašej banky a nechajte si tieto služby zablokovať. Tiež nepotvrdzujte žiadne prichádzajúce žiadosti o prevody a potvrdenia druhého faktora. Ak vám vznikla finančná škoda alebo ste útočníkom dali vaše osobné údaje a doklady, kontaktujte aj políciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?