Optika, dotyk… zvuk? Aké bude nové Touch ID? 

O návrate snímača odtlačkov sa hovorí už dlhšiu dobu, čerstvé info od The Wall Street Journal prináša zaujímavé zistenia.

Nástrahy optiky

Redaktorka média Joanna Stern v príspevku k novému Samsungu Galaxy S21 spomenula okrem iného aj prvky, ktoré by sa takisto mohli objaviť v tohtoročnej generácii Apple smartfónu.

Overovanie pomocou odtlačku už spomínali vo svojich reportoch analytik Ming-Chi Kuo či Mark GurmanBloombergu. Dodatočná možnosť autentifikácie by vôbec nebol na škodu, najmä v súčasnosti, keď máme často na tvári rúško.

Podľa Sternovej sa v Cupertine pracuje na riešení, ktoré by využívalo optické senzory v rámci displeja.

Senzory tohto typu prítomné v Android telefónoch využívajú svetlo. Na displeji sa zobrazí ikona pre umiestnenie prsta a zariadenie následne vytvorí 2D sken. Práve pre relatívnu jednoduchosť je ľahšie tento typ autentifikácie obísť.

Naopak ultrazvuk vytvára trojrozmerný obraz odtlačku a predstavuje bezpečnejšie riešenie, ktoré navyše funguje aj s mokrými prstami. Nevýhodou je výrazne vyššia cena.

Touch ID, ktoré je prítomné v zariadeniach Apple, vytvára dátovú mapu odtlačku pomocou dotykových senzorov a je preto ťažšie ho oklamať v porovnaní s obyčajným skenom odtlačku.

To naj z obidvoch svetov

To, že by Apple zvolil štandardný optický senzor využívaný v Androidoch, je skôr nepravdepodobné. Overovanie odtlačkom zabudované v displeji, ktoré by značka ponúkla, by mohlo vychádzať skôr z hybridných riešení.

Tie kombinujú optické a dotykové technológie a majú výhody oboch – rýchle skenovanie optickým senzorom a zároveň bezpečnosť dotykového senzoru, ktorý nie je tak ľahké obísť.

Isté je, že nová verzia odtlačkovej autentifikácie bude musieť prekonať úroveň nastavenú súčasným Touch ID, podľa Sternovej nemá ísť o downgrade.

V tejto chvíli je otázne, ktoré riešenie nakoniec Apple zvolí. Ming-Chi Kuo je presvedčený, že pôjde o ultrazvuk a v hre je aj patent s využitím akustického snímania. Ostáva si počkať. Jedno je však isté, Touch ID by mnohí používatelia iPhonov uvítali.

Aký máte na Touch ID názor vy?

zdroj: The Wall Street Journal

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.