Ako sa starať o iPhone v zime

,,Zamrznutý” alebo úplne vybitý iPhone zažil cez zimu už asi každý. Neľakajte sa, rýchlejšie vybíjanie je pre lítium-iónovej batérie, ktoré používa aj Apple, bežné. Dáme vám niekoľko tipov, ako v chlade ochrániť batériu a vyťažiť z nej maximum.


Zdroj: Unsplash.com

iPhone a extrémne teploty

Teplota okolia, v ktorom môžete iPhone podľa Apple používať, je od 0 do 35 ºC. Ideálna teplota fungovania je od 16 do 22 ºC, toto rozpätie však nájdete v zime najmä v interiéri. Vo všeobecnosti platí, že pre zdravie vašej batérie sú nebezpečné skôr príliš vysoké teploty nad 35 ºC. Vtedy by ste sa mali vyhnúť aj nabíjaniu.

V prípade nízkych teplôt vám trvalé poškodenie batérie veľmi nehrozí, no funkčnosť iPhonu môže byť chladom obmedzená. Ak sa vtedy mobil vypne, nemusí znamenať úplné vybitie. Ide o typické vlastnosti lítium-iónovej batérie a nie chybu Apple produktov. Funkčnosť zariadenia sa navráti spolu s optimálnejšou teplotou okolia.

Ochráňte mobil vhodným krytom

Pre mnohých je to asi skôr otázka vzhľadu, no niektoré kryty na iPhone vám tiež môžu pomôcť ochrániť životnosť batérie. Kovová konštrukcia iPhonu totiž odvádza teplo rýchlejšie, čo má v zime svoje nevýhody.

Plastový alebo neoprénový obal môže viac prispieť k ochrane batérie v zime, hoci mobil pravdepodobne používate väčšinou vo vnútri.


Zdroj: Unsplash.com

Nenechávajte svoj iPhone v aute

Teplota v zaparkovanom aute môže výrazne klesať alebo stúpať podľa ročného obdobia. Preto vám v ňom neodporúčame nechávať iPhone príliš dlho. To isté platí, aj keď máte mobil vonku pri sebe. Skúste ho mať čo najbližšie pri tele, teda využiť vnútorné vrecko, ktoré už väčšina zimných búnd má.

Pravidelné vyberanie a opätovné schovávanie iPhonu z chladu do tepla nie je vhodné tiež. Použitím Apple slúchadiel tomu môžete jednoducho predísť. Majú tlačidla, ktoré vám dovolia ovládať mnohé funkcie mobilu.

Používajte Apple Watch

Vďaka ich umiestneniu priamo na ruke a vášmu telesnému teplu, môžu Apple Watch fungovať lepšie. V zime ich budete skrývať pod oblečením a odhaľovať iba občas.

Teplotné rozpätie ich používania je rovnaké ako pri iPhone. Zafírové sklo na prednej časti a materiály použité na zadnej (v závislosti od modelu) slúžia ako forma izolácie. Kovový materiál prijíma telesné teplo, čím môže pomôcť dlhšej výdrži batérie.


Zdroj: Pexels.com

Zapnite Režim slabej batérie

Váš iPhone vás vždy upozorní, keď stav batérie klesne na 20 a 10 %. Minimalizovať jej využitie môžete Režimom slabej batérie. V nastaveniach (Nastavenia > Batéria) ho môžete zapnúť kedykoľvek. V zime môžete jeho včasným zapnutím výrazne predĺžiť výdrž batérie.

Režim slabej batérie dočasne obmedzí niektoré aktivity na pozadí, zníži jas displeja a minimalizuje ďalšie nepotrebné funkcie. Nebudú sa vám napríklad synchronizovať e-maily a iCloud.

Nezabudnite tiež na pravidelné sledovanie zdravia batérie. Pre jeho optimalizáciu môžete tiež vypnúť Osviežovanie apiek na pozadí (Nastavenia > Všeobecné > Osviežovanie apiek na pozadí).

komentáre
  1. jatelefon vytažený z kapsy kolem nuly ukazujici ze stovky najednou 1 % je uz takova klasika. I presto se o telefon odmitam “starat”, neni to batole, ale spotrebni vec, od ktere ocekavam nejakou funkcnost. Zajimave, ze telefony pred 20 lety s tim problem nemely…

    1
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.