Aj zdanlivo bežný Lightning kábel môže ukradnúť vaše dáta

Na prvý aj druhý pohľad nerozlíšiteľný od originálneho kábla k vášmu iPhonu. V jeho vnútri sa však schováva sofistikovaná technológia.

Najnovší produkt od bezpečnostného výskumníka známeho ako „MG“ vyzerá ako Lightning kábel, a aj tak funguje. Akonáhle si však pomocou neho pripojíte k svojmu Macu klávesnicu, zaznamená a uloží všetko, čo na nej napíšete. To isté sa týka aj akéhokoľvek pripojeného iOS zariadenia.

Ako to celé funguje? Ako píše technologický portál Motherboard, takzvaný OMG kábel v sebe skrýva miniatúrny Wi-Fi čip, pomocou ktorého môže hacker vytvoriť Wi-Fi hotspot a pripojiť sa k nemu pomocou obyčajného webového rozhrania. Následne už môže jednoducho zaznamenať všetky vstupy z klávesnice, vrátane hesiel a iných citlivých údajov.

Pohľad dovnútra OMG kábla. Zdroj: MG

Implantovaný čip zaberá približne len polovicu plastového obalu v konektore kábla, no dokáže toho prekvapivo veľa. Novšie verzie kábla obsahujú geofencing, pomocou ktorého môže hacker spustiť konkrétne funkcie na základe polohy kábla, napríklad aktivovať automatické zničenie dát, ak sa používateľ dostane mimo dosahu Wi-Fi signálu. Ten podľa slov tvorcu funguje až do vzdialeností vyše 1,5 kilometra.

Najnovšie sa technológiu OMG kábla podarilo vtesnať aj do rádovo kompaktnejšieho USB-C > Lightning kábla, no k dispozícii sú taktiež verzie s klasickým USB-A konektorom, ako aj čisto USB-C káble pre zariadenia s Androidom. Imitujú pritom nielen tradičné biele káble od Applu, ale aj dizajny iných populárnych výrobcov.

Jeden z káblov vyššie dokáže ukradnúť vaše citlivé údaje. Viete ktorý? Zdroj: VICE/Motherboard

OMG káble sú masovo vyrábané a legálne predávané spoločnosťami na kybernetickú bezpečnosť. Jedinou prekážkou vo výrobe je podľa MG nedostatok čipov zapríčinený pandémiou.

Ako sa môžete proti takýmto útokom ako používateľ chrániť? Nuž, navonok škodlivé káble nemáte šancu rozpoznať. Jediným spôsobom bude používať výhradne vlastné príslušenstvo, ktorému dôverujete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.