Týždenný súhrn špekulácií: Prebúdza sa príroda, prebúdzajú sa leakeri

Uplynulý týždeň bol na špekulácie až pozoruhodne bohatý. Objavilo sa totiž množstvo špekukácií o nových produktoch, a najmä u novej generácie AirPods počúvame ohromujúce množstvo tvrdení. Takže najnovší súhrn začneme nimi.

AirPods

AirPods, AirPods X, AirPods Pro a AirPods Pro Lite. A čo je na tom azda najsmutnejšie, je skutočnosť, že nie je jasné, či sa jedná o štyri rôzne produkty alebo nezhody v názvoch dvoch, maximálne troch. Aj preto tu máme v spojitosti s novými slúchadlami jeden veľký mišmaš.

Prvý z aktuálnej zbierky únikov pochádza od Jona Prossera, youtubera z kanálu Front Page Tech, ktorý sa osvedčil, keď zverejnil informácie o novom iPhone SE. Vraví, že nové AirPods mali byť predstavené už v marci, no kvôli korone sa nekonal event. Apple je vraj pripravený uviesť slúchadlá kedykoľvek, napríklad budúci mesiac po boku nového 13-14″ MacBooku Pro.

Už deň nato sa ozval server DigiTimes s tvrdením že nové AirPods Pro boli odložené na druhú polovicu roka 2020 alebo až na rok 2021. Odvoláva sa pritom na zdroje u dodávateľov. A už o deň neskôr rovnaký server vraví, že Apple ich určite vydá v máji… Pokiaľ ich neodloží na druhú polovicu roka alebo až na rok 2021.

K tomu vraví, že reč je o slúchadlách AirPods, ktoré majú mať dizajn AirPods Pro, ale nebudú mať aktívne potláčanie šumu. Čiže vlastne to sú tie vychýrené AirPods Pro Lite, ktoré sú vlastne len treťou generáciou slúchadiel AirPods. A to sme ešte neskončili. Hovorí sa totiž aj o AirPods X, ktoré sú takmer totožné s už existujúcimi BeatsX. Čiže káblom prepojené slúchadlá pre športovcov.

BeatsX

No a pomyselnú korunu tomu nasadil Ming-Chi Kuo, ktorý vraví, že Apple zaháji výrobu tretej generácie AirPods až v prvom polroku 2021. Zmeny majú byť najmä pod plastom – majú mať hardvér AirPods Pro, ale zachovajú si terajší dizajn. A ak ide o AirPods Pro, tie sa majú začať vyrábať až koncom roka 2021, či možno až v roku 2022. A ešte v polovici tohto roka má začať výroba high-endových slúchadiel, ktoré sú konkurenciou pre Bose 700, s možnosťou úpravy vzhľadu podobne, ako to poznáme z Apple Watch.

23″ iMac s Retina displejom

Zaujímavo však vyznela špekulácia týkajúca sa nového iMacu. Apple je podľa viacerých pripravený vzdať to s malým 21.5″ iMacom a plánuje ho zväčšiť. Konieckoncov, Apple za posledné roky postupne zväčšoval iPad z 9.7″ na 12.9″, displeje na Apple Watch a niekdajší 15-palcový MacBook Pro bol nahradený väčším, 16-palcovým.

Ďalším zariadením, ktoré je na rade, by tak nemusel byť zrovna 14-palcový MacBook Pro ako náhrada za dnešný 13-palcový, ale 23-palcový iMac. Na existencii takéhoto zariadenia sa zhodujú China Times, Mac Otakara aj Mark Gurman z Bloombergu. Má ísť o ďalšie z tohtoročných “lacnejších” zariadení, ktoré chce Apple uviesť do predaja.

Je možné, že Apple jednoducho zúži pomerne hrubý rám okolo súčasného 21,5″ displeja, takže počítač by si aj napriek väčšiemu displeju zachoval terajšie rozmery. No rovnako je možné aj, že Apple redesignuje počítače, aby viac reflektovali napríklad Pro Display XDR. Konieckoncov, jeho predchodca vychádzal z dizajnu iMacu.

iPhone SE Plus

To, že Apple pripravoval nástupcu fenomenálneho iPhonu SE, sa hovorilo už veľmi, veľmi dávno. Ale to, že sa chystá jeho väčšia verzia v podobe iPhone SE Plus, je celkom novinkou. Analytik Ming-Chi Kuo ale vraví, že Apple chystá uviesť iPhone SE Plus v druhej polovici roka 2021. Pôvodne vravel, že mal byť ohlásený v prvej polovici toho roka, ale je vraj možné, že telefón bude odložený.

iPhone SE Plus by mal oproti práve vychádzajúcemu modelu SE ponúknuť 5,5″ alebo 6,1″ displej, ktorý vychádza z iPhonu 11. Zaujímavé je tvrdenie, že na rozdiel od nich neponúkne Face ID, ale Touch ID na zapínacom tlačítku na boku zariadenia. Tak, ako to mal Samsung Galaxy S10e. Keďže nebude mať Face ID, výrez vo vrchnej časti telefónu bude užší. (Zdroj)

A čo ak ponúkne dizajn staršieho iPhonu XR?

iPhone 12 s 5G / mmWave

Apple na konci roka plánuje uviesť plejádu telefónov s podporou 5G. A to nielen v jednej, ale rovno v jeho oboch verziách – sub-6GHz 5GmmWave. No kým výroba modelov s klasickým 5G operujúcim pod 6GHz nepredstavuje žiaden problém, Apple chce v prípade mmWave využiť vlastnú anténu. Tá má však problémy so spotrebou batérie a preto je podľa analytika Jeffa Pu z GF Securities viac ako zrejmé, že sa táto verzia dočká odkladu o niekoľko týždňov/mesiacov.

A vraví to aj analytik Ming-Chi Kuo, ktorý tiež vraví, že najväčšie riziko odkladu je u iPhonu 12 Pro Max so 6.7-palcovým displejom, ktorého výroba môže byť odložená na október. Má totiž najzložitejší dizajn oproti menším modelom. Tie sa začnú vyrábať v septembri. iPhone SE má vraj lepšie predaje, než sa čakalo, ale z celkového hľadiska hrozí pokles predajov o 20-25% oproti predošlému roku len v aktuálnom štvrťroku.

iPhone 12 s podporou mmWave by mal byť dostupný v USA, Kanade, Japonsku, Kórei a Veľkej Británii. V záujme ušetrenia nákladov by potom mal Apple deaktivovať podporu 5G na iPhone v krajinách, ktoré ešte túto technológiu nepodporujú. Týmto by vraj Apple mohol znížiť výrobné náklady na telefón, čo by mohlo dávať zmysel.

Konieckoncov predtým, ako Apple, alebo ktorýkoľvek výrobca vypustí na trh zariadenie s bezdrôtovou konektivitou, musí prejsť kontrolou telekomunikačných úradov a iných orgánov, ktoré majú v rôznych krajinách na starosti kontrolu, či zariadenie vyžaruje SAR v rámci normy a či nedochádza k problémom.

Pokiaľ ide o to, mmWave predstavuje balík 5G frekvencií, ktoré poskytujú ultrarýchle pripojenie na krátku vzdialenosť, takže je skvelé do husto zaľudnených oblastí ako je napríklad Londýn či Manhattan. Klasické sub-6GHz 5G má väčší dosah, ale je pomalšie a preto vhodné skôr do menej osídlených lokalít či na vidiek.

Server Nikkei Asian Review na margo štvorice modelov iPhone 12 a iPhone 12 Pro vraví, že Apple ich chce vyrobiť prebytok už pred ohlásením, kvôli obavám z meškajúcej výroby komponentov. Do marca 2021 hodlá vyrobiť 213 miliónov telefónov, čo je o 4% viac oproti predošlému obdobiu. Výroba má byť rozdelená v pomere 50:50 medzi iPhone SE a sériu iPhone 12. Majú ju tvoriť modely s 5.4″ (12), 6.1″ (12 Max, 12 Pro) a 6.7” (12 Pro Max) OLED displejom.

iPhone 12 Notch CAD

Dizajn má byť akýmsi mixom iPhonu 4 a iPhonu 11. Aspoň to vyplýva z technického nákresu, ktorý na internet zverejnil Jon Prosser. Z fotografie vyplýva, že displej má mať menší výrez, na čom sa zhodli aj Ming-Chi Kuo a Mark Gurman.

iPad Pro 3./5. generácie

Sotva sme sa dočkali refreshu iPadu Pro, v príprave je už vraj ďalší. United Daily News vraví, že Apple pripravuje nový 12.9-palcový iPad Pro s 5G a mini-LED displejom. Uvedený mal byť ešte tento rok, ale kvôli COVID-19 mal byť odložený na rok 2021. Analytik Jeff Pu o odklade zariadenia informoval tiež, no vinu zhadzoval na komplexný dizajn mini-LED displeja. No a aby toho nebolo málo, Jon Prosser vraví, že Apple chystá ešte v treťom štvrťroku 2020 uviesť refresh s podporou 5G a čipom A14X, ale bez mini-LED displeja.

Hromada správ od Marka Gurmana

Mark Gurman v podcaste odpovedal na otázky zvedavcov a nie je žiadnym prekvapením, že sa týkali rôznych pripravovaných produktov spoločnosti Apple. V podcaste tak oznámil niekoľko zásadných informácií nielen o novom iPhone 12. O ňom vraví, že prídu štyri modely. Dva budú nástupcami iPhonu 11, ostatné dva nástupcami iPhonu 11 Pro a Pro Max.

Pro modely majú mať LiDAR Scanner z iPadu Pro a v kartách je možno aj 120Hz Pro Motion displej. Menší výrez v displeji má Apple docieliť tak, že dá senzory osvetlenia a blízkosti (proximity senzor) k sebe a mikrofón presunie do rámu. A určite tento rok neuvidíme Touch ID zabudované do displeja.

Ďalej môžeme očakávať 14″ MacBook Pro s menšími dizajnovými zmenami. Konkrétne môžeme čakať väčší displej a staronovú klávesnicu s nožnicovým mechanizmom. Podľa Gurmana sa tiež máme pripraviť na to, že budeme počúvať čoraz viac o ARM Macoch, ktoré by mali postupne nahradiť dnešné modely s Intel procesorom. V októbri alebo novembri môžeme očakávať nový 16″ MacBook Pro.

Spoločnosť tiež chystá refresh Apple TV, zatiaľ bez podpory 8K rozlíšenia, alternatívu k zrušenej nabíjačke AirPowerApple Watch Series 6 s podporou merania spánku a AirTags. Tie majú byť podľa Gurmana prémiovým produktom a zrejme budú v koženom/koženkovom prevedení. Povedal tiež, že na jeseň môžeme očakávať modulárne slúchadlá.

Zaujímavé tvrdenie povedal v spojitosti s reproduktorom HomePod. Apple má vraj dedikovaný tím na záchranu HomePodu, keďže predaje boli veľmi slabé. Spoločnosť preto chystá menší a lacnejší model, ako aj výrazné vylepšenia Siri, čo sú dve veci, ktorými HomePod zaostával za konkurenciou. Automobilový tím Applu sa orientuje na vývoj samojazdiacich technológií, iný tím zas pripravuje okuliare pre rozšírenú realitu.

ARM Mac v roku 2021

Nielen Ming-Chi Kuo, ale aj Bloomberg zverejnili správy, ktoré hovoria o tom, že už budúci rok chce Apple uvieť na trh prvý Mac s ARM procesorom. Podľa správy má Apple momentálne vyvíjať tri počítače s čipom A14, pričom v kartách je aj 12-jadrový A14 čip od TSMC, vyrábaný s použitím 5nm procesu. Tento čip má byť výrazne rýchlejší, než čipy v iPhonoch a iPadoch. Tvoriť ho má 8 výkonných jadier a 4 úsporné jadrá. Za zmienku pritom stojí, že Apple už údajne vyvíja druhú generáciu ARM Macov s čipom A15.

MacBook Air 2020



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.