Od zábavy k produktivite: Fascinujúca transformácia iPadu 

Z produktu, ktorý bol pôvodne skôr orientovaný na bežného spotrebiteľa, je dnes niečo celkom iné.

Pred vyše desiatimi rokmi, v apríli 2010, predstavil Steve Jobs prvú generáciu zariadenia. To, čo začínalo ako jeden model sa rokmi rozrástlo na celú škálu viacerých variantov – pre rôzne využitie a samozrejme aj v rôznej cenovej úrovni.

Ako sa teda z pôvodne spotrebnej elektroniky stal iPad širšie zameraným nástrojom vhodným aj pre profi účely? Má to viacero dôvodov.

Kúzelné príslušenstvo

Prvým aspektom tohto prerodu je hardvér. A tým nemyslíme iba vnútornosti samotného tabletu ale aj čoraz vyššiu úroveň príslušenstva, ktoré z neho tiež robí o level vyšší produkt.

Klávesnica tu bola už k prvému iPadu, jej možnosti a praktické využitie však boli vcelku obmedzené. Fungovala iba pri orientácii na výšku, bola neohrabaná a k zariadeniu sa pripájala cez 30-pin konektor.

Neskôr prišla Smart KeyboardSmart Keyboard Folio, čo opäť posunulo možnosti práce s iPadom ďalej. Samozrejme, aj tieto doplnky mali svoje slabšie stránky, no boli dobrým základom pre vývoj riešenia, ktoré k iPadu môžete pripojiť dnes.

Magic Keyboard s integrovaným trackpadom priniesla skutočne “kúzelný” level práce s iPadom a výrazne priblížila tablet k tomu, aby sa pre mnohých stal plnohodnotnou náhradou laptopu.

Pokiaľ ide o príslušenstvo, Apple dokonca rozšírilo jeho kompatibilitu aj smerom k nižším modelovým radám iPadu. Nástroje ako Apple Pencil či Smart Keyboard tak môžete využívať aj na základnom iPade, ktorý si môžete zaobstarať do 380 €.

Ak sa vrátime ešte k hardvéru samotného zariadenia, iPad dnes disponuje dostatkom výkonu pre väčšinu vecí, ktoré by ste na ňom chceli či potrebovali robiť. Pro model dokáže vo viacerých ohľadoch prekonať aj MacBook Air. Za zmienku môže stáť aj fakt, že Apple tablet ponúka aj podporu pre LTE, čo sa o žiadnom z MacBookov povedať nedá.

Vlastnou cestou

Možno ešte kľúčovejší ako hardvérový rozmer, je ten systémový. Apple minulý rok ešte viac diferencoval iPad od iOS zariadení predstavením vlastného systému pre svoj tablet.

iPadOS priniesol funkcie a nové možnosti, ktoré sú šité na mieru zariadeniu, jeho podstate a spôsobu, akým s ním pracujeme.

V súčasnosti ponúka iPadOS používateľský zážitok, ktorý sa viac blíži desktopu než mobilnému zariadeniu. Spomenúť treba napríklad plnú podporu pre kurzor, ktorý je v podaní Apple kombináciou tradičného kurzoru a focus enginu, či celkové prispôsobenie Safari pre väčší displej. Web tak nie je iba zväčšeninou iPhone verzie, ale plnohodnotnou iteráciou pre iPad. Práca s iPadom je tak o niečo jednoduchšia, svižnejšia a produktivita vyššia. Ďalšou fajn vecou iPadOS je apka Súbory. Vďaka nej môžete pripojiť USB (v prípade iPad Pro z roku 2018 aj priamo cez USB-C port) a pristupovať k obsahu, ktorý na kľúči máte.

Zhrnutie

Odkedy sa iPad vydal vlastnou cestou vďaka vlastnej OS platforme je namieste očakávať ďaľšie užitočné a výkonné funkcie a možnosti, ktoré tento systém a tým aj samotný produkt ešte viac posunú do roviny nástroja pre prácu. Ale čo je nemenej dôležité – z iPadu sa tak stáva skutočne všestranné zariadenie.

Vhodné na prácu, tvorbu obsahu či produktivitu všeobecne, ale stále aj na chvíle zábavy a oddychu.

Ako to máte s iPadom vy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.