Instagram pristupoval v novom iOS ku kamere bez povolenia

Služba po odhalení problému sľúbila odstránenie chyby.

Nový iOS 14 obsahuje okrem iného aj funkciu, ktorá vásu upozorní na to, ktoré apky majú prístup ku clipboardu na vašom zariadení. Aj vďaka nej sa podarilo odhaliť viacero aplikácií, ktoré tak robili bez vedomia používateľov.

V novom update iOS je teraz možné vidieť aj ikonku, ktorá informuje, či niektorá z aplikácií využíva kameru alebo mikrofón. Práve táto užitočná drobnosť aktuálne odhalila jednu z nich. A nie je ňou nikto menší ako práve Instagram.

So skúsenosťou sa podelili používatelia s nainštalovanou betou iOS 14, ktorých na to upozornila práve spomínaná ikonka.

Vývojári Instagramu sa už vyjadrili, že ide o chybu, kvôli ktorej si apka omylom myslí, že používateľ spustil fotoaparát v rámci apky (napr. swipe gestom). Dodali aj, že ani v takomto prípade nenahrávajú žiadny obsah a chybu odstránia v najbližšom update.

Nové možnosti pre lepšiu kontrolu súkromia sú zatiaľ súčasťou testovacej verzie nového iOS. Viacerým platformám a aplikáciám však už stihli narobiť vrásky, keď ich prichytili pri takomto špehovaní. Spomenúť môžeme napríklad LinkedIn, ktorý sa dostal na súd pre čítanie clipboardov jeho používateľov. Spoločnosť, podobne ako Instagram, uviedla, že ide o chybu.

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.